بررسي هفتگي بازار مسکن؛ اعلام ضوابط جديد برای طراحي «نمای» ساختمانها

بررسي هفتگي بازار مسکن؛

ازقفل شدن معاملات پیش‌فروش مسکن تا اعلام ضوابط جديد برای طراحي«نمای»ساختمانها

 


مكاتبه رئيس كانون سردفتران با وزير كشور و شهردار تهران براي رفع تعليق «شناسنامه‌فني ساختمان» قفل پيش‌فروش احتمالا تا دو ماه ديگر باز مي‌شود
 
رئيس كانون سردفتران با تاييد گزارش ديروز «دنياي‌اقتصاد» درباره قفل‌شدن بازار دوم معاملات مسكن، اعلام كرد: شهرداري‌ها به‌خصوص شهرداري تهران، با تعليق «شناسنامه‌ ‌فني ساختمان»، كليد اجراي ضوابط جديد «پيش‌فروش» را از دسترس خارج كرده‌اند.قانون پيش‌فروش، دفترخانه‌ها را مشروط به ارائه «شناسنامه‌ ‌فني» از سوي پيش‌فروشنده، تنها محل تنظيم قرارداد پيش‌فروش، معرفي كرده، اما خلأ شناسنامه‌ ‌فني، باعث اختلال اين نوع معاملات شده است.كانون سردفتران براي بازگشت رونق به بازار پيش‌فروش، در نامه‌هايی جداگانه به وزير كشور و شهردار تهران، خواستار از سرگيري صدور شناسنامه‌ ‌فني و همكاري در اجراي مقررات جديد شد.

واکنش مثبت كانون سردفتران به گزارش «دنیای اقتصاد»؛‌ چرا بازار دوم مسكن قفل شد؟
 آدرس «كليد» پيش‌فروش مسکن
  گزارش «دنياي‌اقتصاد» درباره قفل بازار دوم مسكن و انسداد مسير قانوني پيش‌خريد آپارتمان، با واكنش مثبت از طرف يك نهادرسمي زيرمجموعه قوه‌قضائيه همراه شد.
 رئيس كانون سردفتران و دفترياران – نهاد تحت نظارت سازمان ثبت اسناد و املاك كشور- صبح ديروز درباره اشكالاتي كه در اجراي مقررات جديد پيش‌فروش مسكن به‌وجود آمده و باعث بن‌بست در اين نوع معاملات شده است، شهرداري‌‌ها را مسبب وضع موجود دانست و اعلام كرد: ممانعت شهرداري‌ تهران از صدور «شناسنامه‌فني»، امكان اجراي ضوابط جديد پيش‌فروش را از متعاملين و عوامل بازار گرفته و دروازه «ثبت معامله» در بازار پيش‌فروش را مسدود كرده است.
 «دنياي‌اقتصاد» در گزارش ديروز خود نوشت: تعليق چندين ساله قانون صدور شناسنامه ‌فني ساختمان در تهران و برخي شهرهاي ديگر، اجراي قانون پيش‌فروش را غيرممكن كرده است. طبق آيين‌نامه‌ قانون پيش‌فروش كه خرداد امسال ابلاغ شد، تنظيم قرارداد پيش‌فروش توسط مشاوران ‌املاك ممنوع است و اين نوع معاملات فقط بايد در دفترخانه‌ها ثبت‌رسمي شود. اما از آنجا كه همين قانون، سردفتران را مكلف به رويت شناسنامه ‌فني ساختمان -قابل ارائه از طرف پيش‌فروشنده- كرده است، در ماه‌هاي اخير به‌خاطر تعليق چندين‌ساله صدور شناسنامه‌ فني، عملا اجازه عقد قرارداد پيش‌خريد از سردفتران نيز سلب شد و در حا‌ل‌حاضر هيچ محل يا كانال قانوني براي انجام معاملات در بازار دوم مسكن –بازاري كه واحدهاي در حال ساخت خريد و فروش مي‌شوند- وجود ندارد.
 رئيس كانون سردفتران روز گذشته در اين‌باره به «دنياي‌اقتصاد» گفت: موضوع نحوه اجراي ضوابط جديد پيش‌فروش و قفلي كه به‌واسطه تعليق شناسنامه‌فني ساختمان در مسير اجراي اين ضوابط به وجود آمده است را در آخرين جلسه مشترك عوامل اين قانون در سازمان پيشگيري از وقوع جرم قوه قضائيه مطرح كرديم و در اين جلسه، از شهرداري‌ها در قالب تكليف، خواسته شد صدور شناسنامه‌فني را از سر بگيرند.
 محمدرضا دشتي تصريح كرد: كانون سردفتران براي بازشدن قفل پيش‌فروش، دو نامه‌ جداگانه به وزير كشور و شهردار تهران ارسال كرده و در مكاتبات خود، خواستار تعيين تكليف سريع در بحث شناسنامه‌فني ساختمان شده است.
 دشتي با بيان اينكه، فرمت قراردادهاي محضري براي معاملات پيش‌فروش آماده شده است، افزود: به محض از سرگيري صدور شناسنامه‌فني ساختمان، امكان ثبت محضري اين معاملات در دفترخانه‌ها فراهم مي‌شود و موانع از جلوي پاي پيش‌خريداران و پيش‌فروشنده‌ها برداشته خواهد شد.
 رئيس كانون سردفتران با تاكيد براينكه، عمده معاملات خريد و پيش‌خريد مسكن، سهم شهر تهران است، گفت: ريسك پيش‌خريد به مراتب بيشتر از خريد آپارتمان آماده سكونت است و قانون‌گذار دقيقا با همين ملاحظه، انجام معامله پيش‌فروش در قالب «قرارداد معمولي» در بنگاه‌ها را ممنوع كرده است. فرد پيش‌خريدار، در اين نوع معاملات، آپارتماني را معامله مي‌كند كه هنوز ساخته نشده است، بنابراين تنها اطميناني كه از بابت صحت انجام معامله و پيشگيري از بدقولي پيش‌فروشنده، به اين فرد داده مي‌شود، به‌واسطه تنظيم سند محضري پيش‌فروش است. اين در حالي است كه هنوز امكان صدور اين سند در بازار پيش‌فروش فراهم نيامده است.
 دشتي گفت: از شهردار تهران و شهرداران ساير شهرهايي كه صدور شناسنامه‌فني ساختمان در آنها معلق است، مي‌خواهيم براي كمك به حال پيش‌خريداران مسكن و خانوارهايي كه پس‌انداز عمرشان را وارد بازار پيش‌خريد مي‌كنند، در اجراي ضوابط جديد پيش‌فروش، همكاري لازم را انجام دهند. رئيس كانون سردفتران در عين حال، بابت تنظيم قراردادهاي پيش‌فروش در محل‌هايي خارج از دفترخانه‌ها، هشدار داد و گفت: برخي شركت‌هاي ساختماني، در دفتر كار خودشان، براي پيش‌خريداران قرارداد تنظيم مي‌كنند كه چنين معاملاتي مطابق قانون پيش‌فروش، نيست و رسميت ندارد.

  «تعلیق»، بهمن ماه می‌شکند؟
 سازمان نظام مهندسی تهران به‌عنوان یکی از طرفین اختلاف‌نظر با شهرداری بر سر صدور شناسنامه فنی ساختمان، از فراهم شدن امکان صدور شناسنامه فنی حداکثر تا دو ماه آینده خبر داد.
 عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با اشاره به الزامی شدن صدور شناسنامه فنی براساس قانون پیش‌فروش ساختمان برای همه واحدهای مسکونی پیش‌فروشی، به «دنیای اقتصاد» گفت: هم‌اکنون بسترهای صدور شناسنامه فنی به صورت الکترونیک در حال آماده‌سازی در سازمان نظام مهندسی تهران است که حداقل طی 45 روز تا دو ماه دیگر با رونمایی از سامانه‌ای که به این منظور طراحی شده است، امکان صدور شناسنامه فنی برای همه ساخت‌و‌سازهای مسکونی در تهران فراهم می‌شود.
 رضا حیدریون افزود: این سیستم الکترونیکی که در نهایت با هدف زمینه‌سازی برای امکان صدور شناسنامه فنی ساختمان، امکان گزارش‌دهی و گزارش‌گیری از ابتدا تا انتهای عملیات ساخت و ساز را به صورت شفاف فراهم می‌کند، قابلیت اتصال به سایر سامانه‌ها از جمله سامانه ثبت اسناد و همچنین سامانه کدرهگیری را دارد و می‌تواند برای صدور شناسنامه فنی به سامانه‌های شهرداری نیز متصل شود.
 وی ادامه داد: به این ترتیب، سازمان نظام مهندسی ساختمان از هم اکنون این قابلیت و آمادگی را دارد که برای صدور شناسنامه فنی با سایر نهادها و مراجع ذی‌ربط از جمله شهرداری و سازمان ثبت همکاری کند.
 معاون فنی سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران همچنین از طراحی 40 هزار کارتابل الکترونیک برای ثبت گزارش‌های کاری مهندسان ناظر و سازندگان برای اعلام میزان پیشرفت ساخت‌و‌ساز پروژه‌ها در سامانه‌ای قابل استعلام خبر داد و گفت: این گزارش‌ها از ابتدا تا انتهای عملیات ساختمانی قابل پیگیری و رصد هستند ضمن اینکه امکان نظارت سازمان نظام مهندسی بر عملکرد ناظر و سازنده را فراهم آورده و در نهایت محاسبه دستمزد ناظران از این طریق انجام می‌شود.
 حیدریون محاسبه دستمزد مهندسان ناظر و پرداخت آن را مشروط به ارائه گزارش‌های دقیق و منطبق با واقعیت از سوی مهندسان ناظر عنوان کرد.
 به گزارش «دنیای اقتصاد»، اگر چه صدور شناسنامه فنی ساختمان باید از سوی سازمان نظام مهندسی صورت بگیرد اما چون از زمستان سال 87 تاکنون، شهرداری تهران با تعلیق ماده 33 قانون نظام مهندسی، الزام صدور شناسنامه فنی را از ضوابط صدور پروانه و پایان کار حذف کرده، عملا با این اقدام شهرداری، شناسنامه فنی از رسمیت افتاد و در نتیجه صدور آن متوقف و تا اطلاع ثانوی «معلق» شد. در طول این سال‌ها اختلاف نظر موجود بین شهرداری و نظام مهندسی، عملا مانع از تحقق صدور شناسنامه فنی برای واحدهای مسکونی شده است.
 اما هم اکنون با الزامی که در قانون پیش‌فروش ساختمان مصوب مجلس، از حدود 6 ماه پیش، به منظور صدور شناسنامه فنی ساختمان برای تک‌تک واحدهای پیش‌فروشی تعیین شده است، علاوه بر سازمان نظام مهندسی، شهرداری هم از سوی قوای سه‌گانه مکلف به صدور شناسنامه فنی و الزام آن از همان ابتدای صدور پروانه ساختمانی برای هریک از واحدهای مسکونی شده که قرار است در بازار معاملات پیش‌فروش مسکن، عرضه شوند.
 شناسنامه فنی دفترچه‌ای است که سازنده و مهندس ناظر همه مشخصات پیدا و پنهان ساختمان آماده ساخت را در آن قید می‌کنند و سپس در طول ساخت‌و‌ساز، اجرای تک تک مشخصات را با امضای خود، تایید می‌کنند و به این ترتیب در پایان عملیات ساخت، این شناسنامه به منزله ضمانت‌نامه ساختمان به خریدار تحویل داده می‌شود.

  حذف «كد رهگيري» براي تسهيل معاملات
 رئيس كانون سردفتران در كنفرانس خبري روز گذشته كانون، در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران درباره علت راي ديوان عدالت اداري به ابطال «الزام داشتن كد رهگيري براي اخذ مفاصا حساب مالياتي» گفت: كد رهگيري با هدف تسهيلات در انجام معاملات رسمي در دفترخانه‌ها، از سوي ديوان عدالت اداري حذف شد.
 محمدرضا دشتي افزود: رای دیوان عدالت اداری مبنی بر لغو الزام اخذ کد رهگیری از مشاورین املاک برای دریافت مفاصا حساب مربوط به منطقه خاصی نیست و در همه نقاط کشور باید اجرا شود.
 رئیس کانون سردفتران و دفتریاران گفت: رای دیوان عدالت اداری در این رابطه به منظور ایجاد سهولت در نقل و انتقال است و به همین منظور بخشنامه‌ای که به صورت غیرقانونی صادر شده بود، ابطال شد.
 دشتي با بيان اينكه راه‌اندازي سامانه ثبت آني در سازمان ثبت اسناد، روند صدور سند رسمي طي يك سال گذشته در دفترخانه‌ها را نظام‌مند كرده است، گفت: سردفتران همه نقل و انتقالات رسمي را در اين سامانه ثبت مي‌كنند و يكي از ويژگي‌هاي منحصر به فرد اين سامانه، تشخيص هويت متعاملين از طريق ارتباط آنلاين با سامانه ثبت‌احوال است كه موجب مي‌شود جلوي معاملات جعلي گرفته شود. دشتي با اعلام يك آمار گفت: در فاصله 25 شهريور سال گذشته كه سامانه ثبت آني معاملات راه‌اندازي شد تا 25 شهريور امسال، 15 ميليون و 423 هزار فقره سند رسمي براي انواع معاملات و نقل و انتقالات توسط دفاتر اسناد رسمي در اين سامانه به ثبت رسيده است.


مقررات جديد طراحي و اجراي «نماي ساختمان» به مناطق 22گانه ابلاغ شد
اعلام ضوابط جديد برای طراحي«نمای»ساختمانها

گفت‌وگو با مديركل معماري‌وساختمان شهرداري
ضوابط طراحي و اجراي «نما» در ساختمان‌هاي جديد با هدف جلوگيري از ادامه آشفتگي سيماي پايتخت، ابلاغ شد. مقررات «نما» كه براي اولين‌بار، صورت ساختمان‌ها را همانند قسمت‌هاي پنهان سازه، مشمول رعايت اصول واحد مي‌كند، داراي 30 ضابطه است كه از ابتداي نما‌كاري (خريد مصالح) تا انتهاي آن را شامل مي‌شود. احكام ضوابط نما در سه سطح «الزام»، «توصيه» و «پرهيز» تنظيم شده؛ به‌طوري‌كه استفاده از مصالح مقاوم در برابر فرسايش و آلودگي، «ضروري» و به‌كارگيري مجسمه و نمادهاي ضدفرهنگي و رنگ‌هاي تند، «ممنوع» عنوان شده است.


 30 ضابطه  براي سيماي تهران

معاونت شهرسازي و معماري شهرداري تهران ضوابط جديد طراحي و اجراي «نما» در انواع ساختمان‌ها را به مناطق 22گانه ابلاغ كرد.

 اين ضوابط پيش‌تر به‌صورت كلي مطرح شده بود اما هم‌اكنون جزئيات آن كه شامل 30 نوع مقررات و دستورالعمل براي نحوه چيدمان نماي ساختمان‌ها مي‌شود، اعلام شده و بايد توسط سازنده‌ها، اعمال و مورد استفاده قرار بگيرد. ضوابط جدید از ابتدايي‌ترين مرحله نماكاري كه همان «خريد مصالح مخصوص نما» است، فرمان عمليات نما را تحت كنترل مي‌گيرد و سپس بر مراحل مياني همچون «طراحي نما» و مرحله اصلي يعني «اجراي نما» نظارت مي‌كند.
 صورت ساختمان‌ها به‌عنوان اجزای تشكيل‌دهنده سيماي تهران، تاكنون چندان تحت كنترل واحد نبوده و برخلاف ساير قسمت‌هاي پنهان ساختمان كه مشمول مقررات نظام مهندسي و شهرداري است، اجراي «نما» عملا خارج از محدوده استحفاظي اين دو نهاد بوده و نما‌ها بيشتر تحت‌تاثير سليقه بسازوبفروش‌ها و تقليد چشمي يك سازنده از كار سازنده ديگر، اجرا شده است.
 به‌عنوان مثال، در سال‌هاي اخير، نوعي سنگ‌نما كه چندان هم دربرابر فرسايش ناشي از نور خورشيد و رطوبت و باد و باران، مقاومت كافي ندارد، به نماي غالب ساخت‌وسازهاي مسكوني بدل شده است. اين اواخر هم، نورپردازي‌هاي نه‌چندان جذاب، در ساختمان‌هاي جديد برخي مناطق مُد شده است.
 براي ساماندهي اين آشفته‌بازار، دفتر معماري و ساختمان معاونت شهرسازي و معماري شهرداري تهران، مجموعه‌اي تحت عنوان «ضوابط عام نماي ساختمان» را تدوين كرده تا با اجراي آن توسط سازنده‌ها و نظارت شهرداران مناطق بر حسن‌اجراي اين ضوابط واحد، سيماي شهر تهران از آشفتگي سال‌هاي اخير فاصله گرفته و به سمت آراستگي حركت كند. ضوابط جديد نماي ساختمان، داراي سه سطح ايجابي، توصيه‌اي و سلبي است به اين معني كه عمل به بخشي از ضوابط از سوي سازنده‌ها، حكم الزام دارد. براي بخشي ديگر، حالت توصيه‌اي در نظر گرفته شده و ساير ضوابط نيز حكم «پرهيز» و عدم اجرا را دارد. در قالب مقرراتي كه شهرداري تهران براي نحوه طراحي و اجراي نماي ساختمان‌هاي جديد وضع كرده، مالكان پروژه‌هاي ساختماني بايد از بكارگيري رنگ‌هاي تند و غيرهماهنگ با نماي غالب ساختمان‌هاي محله، پرهيز كنند و همه تاسيسات فني نصب‌شده در بيرون و بام ساختمان را در برابر «ديدعمومي» استتار كنند. همچنين استفاده از مصالح مقاوم در برابر فرسايش و آلودگي، يك الزام است و در مقابل، بايد از نصب علائم، نماد و مجسمه‌هاي اشاعه‌دهنده تفكرات ديني و ضد فرهنگي پرهيز شود.
 مديريت شهري، براي تضمين اجراي ضوابط نما، عدول از حداقل‌هاي پيش‌بيني شده در ضوابط را جزو خطوط‌قرمز مربوط به پايان‌كار قرار داده به اين معني كه اگر «نما» با دستورالعمل‌‌ها تناسب نداشته باشد، پايان‌كار ساختماني صادر نخواهد شد.
 درباره جزئيات ضوابط نما، با سهيلا صادق مديركل معماري و ساختمان شهرداري تهران گفت‌وگو كرده‌ايم كه در زير مي‌آيد:
 سال گذشته معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران از تهیه پیش‌نویس ضوابط عام نمای ساختمان خبر داد. تدوین ضوابط نما در چه مرحله‌ای است و چه راهکاری برای انطباق این ضوابط که بخش تئوری کار محسوب می‌شود با عملیاتی شدن این ضوابط پیش‌بینی شده است؟
 یکی از مهم‌ترین وظایفی که در طرح جامع و طرح تفصیلی جدید تهران و متعاقب آن در برنامه عملیاتی 5 ساله شهرداری تهران تکلیف شده است موضوع «ساماندهی و ارتقای کیفیت سیما و منظر شهری در جهت احیای معماری و شهرسازی ایرانی‌اسلامی» در مقیاس کلان و «بهبود وضعیت نمای ابنیه شهر» در مقیاس خرد است. در این راستا اداره کل معماری و ساختمان اقداماتی را به موازات یکدیگر آغاز کرده است. اولین اقدام عملیاتی در این بخش تدوین مبانی و اصول اولیه شامل تدوین «ضوابط عام نمای شهر تهران» است. این ضوابط به مناطق 22 گانه ابلاغ شده و هم اکنون هم توسط اداره کل معماری و ساختمان نحوه اجرای آن کنترل می‌شود. برای اجرایی شدن این ضوابط کمیته‌های نما در سطح مناطق پیش‌بینی شده که از افراد متخصص در زمینه معماری و شهرسازی خصوصا طراحی شهری تشکیل شده و  در کنار مسوولان منطقه که در روند صدور پروانه ساختمانی فعالیت می‌کنند قرار می‌گیرند و پشتیبانی علمی و فنی طرح‌ها را عهده‌دار هستند. دومین گام، برگزاری دوره‌های آموزشی به منظور آگاهی و ارتقای دانش و سطح علمی پرسنل شهرداری تهران با بهره‌گیری از تجربیات استادان و متخصصان امر است. برنامه‌ریزی این دوره‌های آموزشی تا پایان سال به‌صورت هفتگی به تفکیک مناطق تنظیم شده و تاکنون 6 دوره برگزار شده است.
 ضوابط نما در چند بخش تدوین شده است و براساس آن سازندگان و طراحان نمای ساختمان به اجرای چه بایدها و نبایدهایی ملزم شده‌اند؟
 ضوابط عام نما شامل سه مرحله کلی انضباط نما، نظم نما و انتظام نما است. این ضوابط در پنج بخش شامل مصالح، ملحقات، تابلوها، پیش‌آمدگی و بازشوها و بام تدوین شده است. مرحله نخست ضوابط یعنی انضباط نما در سه رده ایجابی (بایدها)، سلبی (نبایدها) و (توصیه‌ها) به جمع‌بندی رسید. موارد سلبی شامل مواردی می‌شود که سازنده نباید آنها را اجرا کند. به‌عنوان مثال سازنده از استفاده از اشکال ناموزون، جانمایی برخی مجسمه‌ها که به فرهنگ ما تعلق ندارد یا استفاده از برخی الگوها و سبک‌های غیرمتعارف منع شده است.

 موارد ایجابی ضوابط عام نما شامل چه مواردی می‌شود؟
 شامل مواردی می‌شود که طراح باید در زمان طراحی به آن عمل کند که در همان قالب «مصالح، ملحقات، پیش‌آمدگی، بازشو و بام» قرار می‌گیرد. به‌طور مثال مقرر شده هرگونه پیش‌آمدگی مثل بالکن باید در محدوده ملک قرار داشته باشد.
 
چرا محدود است؟
 بهتر است به جای محدود بگوییم این ضوابط کلی است. علت آن هم این است که به هر حال برای شهری مانند تهران با چنین وسعتی که هر منطقه آن یک شهر است و از ویژگی‌های متفاوت کالبدی، بصری، عملکردی، اجتماعی و اقتصادی برخوردار است باید در مرحله اول به‌صورت کلی مواردی را که بسیار به چشم می‌خورد و با فرهنگ ما مغایر است اصلاح کرد تا بعد بر مبنای مطالعات دقیق‌تری که انجام خواهد شد جزئیات بیشتری را ارائه دهیم.
 در این مورد لازم است توجه شما را به این نکته جلب کنم که مهم‌ترین موضوعی  که باید در طراحی ساختمان‌ها به آن‌توجه شود، اول شرایط اقلیم خرد منطقه است که در ابعاد بازشوها، میزان پیش‌آمدگی‌ها، مصالح مصرفی و مواردی از این قبیل تاثیرگذار است. دوم عملکرد ساختمان باید مورد توجه قرار گیرد. به‌طور مثال نمای ساختمانی که کاربری آن فروشگاه است با نمای ساختمان یک مدرسه متفاوت است. همین‌طور نمای یک ساختمان مسکونی با نمای یک ساختمان تجاری باید متفاوت باشد در نتیجه یک ضابطه برای عموم ساختمان‌ها نمی‌تواند پاسخگو باشد. به همین دلیل ضابطه‌ای که تدوین شده خیلی کلی است و خطوط کلی الزامات را بیان می‌کند و در مراحل بعدی کامل‌تر خواهد شد.
 در اصول طراحی شده چه ضوابطی برای نمای ساختمان بلندمرتبه الزامی عنوان شده است؟
 مهم‌ترین موضوعی که در مورد تک بناهای بلندمرتبه باید رعایت شود، توجه به همجواری‌های آن  است. یعنی غیر از موضوعاتی همچون ظرفیت خیابان‌های همجوار و جمعیت‌پذیری باید به همجواری‌ها و همسایه این ساختمان‌ها توجه شود که از نور، هوا و دید مناسب محروم نشوند. در مورد طراحی نمای بناهای بلندمرتبه هنوز ضابطه مشخصی تدوین نشده ولی معیارهایی در دست تهیه قرار دارد که بر اساس آن معیارها طرح‌ها ارزیابی شوند.
 برای آنکه ضوابط نمای ساختمان ضمانت اجرا داشته باشد و به تعبیری نوعی عامل بازدارنده سازنده در اجرا نکردن ضوابط وجود داشته باشد آیا جریمه یا بسته تشویقی برای آن پیش‌بینی شده است؟
 به صورت مشخص جریمه‌ای برای اجرایی نشدن ضوابط نما وجود ندارد اما فرآیندی که تعریف شده به کنترل طرح‌ها می‌پردازد. به این ترتیب که طرح نما در کمیته‌های نمای مناطق شهرداری بررسی می‌شود و براساس مصوبه کمیته پروانه ساختمانی صادر می‌شود. تایید نقشه نمای ساختمان در این کمیته‌ها به منزله مهر تایید نقشه نما است. پس از صدور پروانه ساختمانی و اجرای عملیات ساختمانی، بر نمای در حال ساخت نظارت و کنترل اعمال می‌شود تا مشخص شود مطابق با نقشه‌ها پیش می‌رود یا خیر. در صورت رعایت نشدن نقشه نمای تایید شده به مالک تذکرات لازم داده می‌شود تا نمای ساختمان را مطابق نقشه‌های مصوب اجرا کند.  
 نظارت بر اجرای نما توسط شهرداری انجام می‌شود یا سازمان نظام مهندسی؟
 فعلا توسط شهرداری این نظارت انجام می‌شود. سازمان نظام مهندسی فقط به صورت کلی بر هر مرحله از ساختمان نظارت دارد ولی اینکه آیا نمای اجرا شده با نقشه‌های مصوب تطبیق دارد یا خیر هنوز ورود پیدا نکرده است. این نکته را اضافه کنم که از آنجا که اجرا نشدن نمای ساختمان به صورت اصولی جزو تخلف ساختمانی احراز نمی‌شود صدور جریمه تخلف برای آن امکان‌پذیر نیست اما می‌توان از اهرم‌هایی برای الزام مالک به رعایت نقشه نما استفاده کرد. مثل اینکه تا زمانی که نقشه نماي اجرا شده اصلاح نشود پایان کار صادر نشود. به تعبیر دیگر وقتی پروانه ساختمانی صادر می‌شود، مالک ملزم است زیر نظر مهندس ناظر نقشه‌های مصوب ساختمان را اجرا کند. وقتی که نقشه‌های نما مصوب می‌شود در صورت عمل نکردن به نقشه نما شهرداری منطقه می‌تواند گواهی عدم خلاف برای ساختمان صادر نکند چون از مفاد و نقشه‌های مصوبه تخلف کرده است.
  اگر سازنده‌ای به تمامی ضوابط نما عمل کند و موارد توصیه‌ای را هم مدنظر قرار دهد بسته تشویقی مثل تراکم یا اعمال تخفیف در هزینه صدور پروانه ساختمانی برای آن وجود دارد؟
 برای این مورد سازوکاری تعیین شده تا در مسیر صدور پروانه ساختمانی، نقشه‌های نما هم مانند سایر نقشه‌های معماری تایید شود و پس از آن پروانه ساختمانی صادر شود. در این فرآیند اگر سازنده‌ای به اجرای ضوابط نما اقدام کند در پرداخت عوارض ساختمانی برای او تخفیف‌هایی در نظر گرفته می‌شود ولی هنوز در دست رسیدگی است و نهایی نشده است.
 تدوین سند تکمیلی طرح جامع شهر تهران (برنامه راهبردی مدیریت منظر شهری تهران) در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
 خوشبختانه طرح جامع تهران با اتخاذ رویکرد برنامه‌ریزی راهبردی که دارد از یک قالب سنتی خارج شده و با نگاهی جدید توانسته علاوه بر توجه به اصل انعطاف‌پذیری در سیاست‌گذاری، حوزه‌های جدیدی همچون حوزه‌های زیست محیطی و طراحی شهری را به قلمروی سیاست‌های طرح وارد کند.  در این راستا، برنامه راهبردی طراحی شهری و مدیریت منظر شهری تهران  به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری ایران رسیده بنابراین تهیه سند مذکور الزامی قانونی برای شهر تهران به شمار می‌آید. بخشی از سند «برنامه راهبردی طراحی شهری و مدیریت منظر شهری تهران» به‌عنوان سندی که محتوای دیگر اسناد رسمی شهر را تکمیل و تدقیق می‌کند در سنوات گذشته تهیه شده و ادامه آن در برنامه سال جاری اداره کل معماری و ساختمان در جریان است.

 

 

 


مطالب مشابه :


بررسي هفتگي بازار مسکن؛ اعلام ضوابط جديد برای طراحي «نمای» ساختمانها

بازار و تجارت - بورس نگار ضوابط جديد نماي ساختمان، داراي سه سطح ايجابي، توصيه‌اي و سلبي




"ومعادن" از مهر ماه سود نقدی پرداخت می کند

aidabourse - "ومعادن" از مهر ماه سود نقدی پرداخت می کند - وبلاگ پشتیبان دائره المعارف بورس ایران




گزارش بازار

اخبار و تحلیل بورس - گزارش بازار - - اخبار و تحلیل بورس صفحه اصلی | آرشیو نماي كلي بازار:




تحلیل تکنیکال از یک نماد خودرویی

مشاوره و تحليل بورس و سهام تهران تحليل بازار بورس 31 شهريور 93; قطب نماي بورس;




دانلودرایگان کتابهای آموزش تحلیل تکنیکال وبنیادی

وبلاگ پشتیبان دائره المعارف بورس ایران روانشناسي بازار سهام :در بورس هرگز نماي بازار.




روانشناسي بازار سهام چگونه بر ترس غلبه كنيم؟

aidabourse - روانشناسي بازار سهام چگونه بر ترس غلبه كنيم؟ - وبلاگ پشتیبان دائره المعارف بورس




شنیده ها از بانک صادرات

مشاوره و تحليل بورس و سهام تهران تحليل بازار بورس 31 شهريور 93; قطب نماي بورس;




اصطلاحات بورس:مبتدی هابخوانند

aidabourse - اصطلاحات بورس:مبتدی هابخوانند - وبلاگ پشتیبان دائره المعارف بورس ایران,بورس پدیا




سهام گروه بانكي بعد از توافق ژنو

مشاوره و تحليل بورس و سهام تهران تحليل بازار بورس 31 شهريور 93; قطب نماي بورس;




برچسب :