مرند

معرفی، تاریخچه و آشنایی با شهر مرند
%D9%85%D9%8A%D8%B4%D9%88.jpg&t=1
نام رسمی:مرند
کشور:ایران Flag of Iran.svg
استان:آذربایجان شرقی
نام‌های قدیمی:ماریانا، مانداگارا، مروند
جمعیت:۱۱۴٬۱۶۵ نفر
رشد جمعیت:۱٫۹ درصد
زبان‌های گفتاری:ترکی آذربایجانی
مذهب:شیعه
مساحت:۲۰ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا:۱٬۳۳۴ متر
پیش‌شماره تلفنی:۰۴۹۱
---------------------------------------------------------

مرند
یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان مرند است. این شهر با ۱۱۴٬۱۶۵ نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، سومین شهر پرجمعیت و بزرگ استان آذربایجان شرقی، پس از شهرهای تبریز و مراغه محسوب می‌گردد. شهر مرند با مساحتی بیش از ۲۰ کیلومتر مربع، در ۶۵ کیلومتری شمال غرب تبریز، واقع شده‌است.

جغرافیا

مرند یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیه ی شمال خاوری استان واقع شده است. تاريخ مرند به چند قرن پیش از ميلاد مسيح می رسد. در دايره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلميوس از اين شهر به نام ماندگار ياد کرده است. به عقيده ويليامز جاكسون، مرند پايتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانيان بود و بقايای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دليل همين مدعاست. آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی و مراتع و چمن زارهای سرسبز؛ جاذبه های طبيعی زيادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کيامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترين جاذبه های طبيعی مرند به شمار می آيند. مرند به واسطه ی حاصل خيزی خاک و دارا بودن آب كافی از شهرستان های مهم كشاورزی استان آذربايجان شرقی محسوب می شود. بناهای متعدد تاريخی از جمله: مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قديمی و آرامگاه های مشاهير از ديگر مکان های ديدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.

مکان های دیدنی و تاریخی


آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی، مراتع و چمن زارهای سرسبز جاذبه های طبيعی زيادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کيامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترين جاذبه های طبيعی مرند به شمار می آيند. بناهای متعدد تاريخی از جمله مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قديمی و آرامگاه های مشاهير از ديگر مکان های ديدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.  

 

صنايع و معادن


رونق بخش های كشاورزی، دام داری و صنايع دستی سبب رونق نسبی بخش بازرگانی شده و مهم ترين اقلام صادراتی شهرستان مرند عبارتند از: گندم،‌ جو، تره بار، آفتابگردان، بنشن، سيب، گلابی، بادام، برگه زردآلو، ‌قالی،‌ گليم، سراميک و فرآورده های دامی. هم چنين معدن خاک چينی كائولن در 17 كيلومتری شمال خاوری مرند مهم ترين معدن ناحيه به شمار می رود كه مواد آن به مصرف كارخانه سراميک سازی می رسد. 

 

کشاورزی و دام داری


مرند به واسطه حاصل خيزی خاک و دارا بودن آب كافی از شهرستان های مهم كشاورزی استان آذربايجان شرقی محسوب می شود. عمده ترين محصولات كشاورزی شهرستان : غلات، حبوبات، دانه های روغنی، سيب زمينی، پياز، صيفی جات، چغندر قند، علوفه، زردآلو، سيب و انگور است. در اين شهرستان گوسفند، بز، گاوميش، شتر، و پرورش طيور از نظر دام داری اهميت زيادی دارند.  

 

وجه تسميه و پيشينه تاريخي


مرند در اصل به زبان آذری «مارنده» بوده، مار همان كلمه ماد است كه در زبان آذری به مار تبديل شده است. نام يونانی مرند مرو است، و احتمالا از قومی به همين نام كه اين منطقه را تا درياچه اروميه تحت اشغال داشته اند گرفته شده است. نام قوم مروا با پسوند « ند» به شكل مرواند به معنی جايگاه قوم مروا درآمده است كه در طول زمان به مرند تبديل شده است. در تقويم البلدان آمده كه واژه مرند به زبان ارمنی به معنای دفن يا دفينه است. ارامنه معتقدند مرند محل دفن حضرت نوح است.
تاريخ مرند به چند قرن پیش از ميلاد مسيح می رسد. در دايره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلميوس از اين شهر به نام ماندگار ياد کرده است. به عقيده ويليامز جاكسون، مرند پايتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانيان بود و بقايای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دليل همين مدعاست. در سفرنامه ويليامز جكسون ( آمريكايی ) درباره وجه تسميه مرند آمده است كه بنای اين شهر به امر دختر ترسايی به نام ماريا گذاشته شد. وی كليسای بزرگی در اين محل بنا كرد كه اكنون مسجد جامع شهر است به همين دليل نام اين شهر ماريانا خوانده شد كه بعدها به مريند، مروند، ماريانه، و سپس به مرند تغيير نام يافت. آثار كليسای قديمی اين شهر هنوز پابرجاست و صليب هايی بزرگ و كوچك به شكلی زيبا دور تا دور قسمت فوقانی آن را پوشانده اند. از سويی ديگر برخی از محققين مرند را تغيير يافته كلمه « مادوند » و « مارند » يعنی محل زندگی مادها ذكر كرده اند.
شواهد تاريخی نشان می دهد كه مرند در روزگار قيام بابک خرم دين جزو قلمروی او بود و محمد روادی حكم ران مرند از بابک اطاعت می كرد. پس از دوره رواديان، ديگر نامی از مرند برده نمی شود، ولی وقايع عمومی منطقه نشان می دهد كه اين ناحيه تا حدود نخجوان، ايروان، تفليس، شيروان، شماخی، خوی و آن محل نبرد حكومت های آذربايجان، گرجستان و ارمنستان از يک سو و فرستادگان خلفا از سوی ديگر بوده است. با برقراری نظام ايلخانی پس از حملات مغول، سلاطين ايلخانی بر مراغه، تبريز و سلطانيه حكومت راندند. در دوره تيموريان و پس از آن مرند مانند ساير شهرها دچار غارت و جنگ و ويرانی شد.
در دوران صفويه به خصوص در زمان شاه اسماعيل اول كه ايرانيان در جنگ چالدران شكست خوردند، ‌تمامی آذربايجان به تصرف عثمانی ها در آمد و مرند هم مانند ساير شهرها از اين قاعده مستثنی نبود. حتی به دليل موقعيت سوق الجيشی، بيش تر از ساير نقاط مورد تاخت و تاز قرار گرفت. درزمان شاه عباس، حكومت مرند به اميری به نام سلطان جمشيد خان دنبلی داده شد و اين شهر مركزيت حكومتی پيدا كرد. در سال 1016 هجری شاه عباس برای نبرد با عثمانيان مرند را پايگاه خود قرار داد.
در دوره قاجاريه به دليل رونق فعاليت های صنعتی، بازرگانی و معدنی ماورای ارس و داد و ستد بين تبريز و خوی با باكو و تفليس و مهاجرت و مسافرت مردم آذربايجان به روسيه هم چنين لزوم مبادلات پستی و راه كاروانی، بر شهرت و آبادانی مرند افزوده شد. در دوره انقلاب مشروطيت «شجاع نظام مرندی» در مرند، زنوز و منطقه علمدار و گرگر به مخالفت با مشروطيت و طرف داری از استبداد برخاست. در اين زمان راه مرند راه بازرگانی ايران به اروپا و روسيه بود و برای تبريز از لحاظ تأمين آذوقه و مايحتاج زندگی اهميت اساسی داشت. اين راه بارها توسط افراد «شجاع نظام مرندی» مسدود شد، اما سرانجام اين مرد با يک بمب پستی كه توسط مشروطه خواه معروف «حيدر خان عمو اوغلی» از تبريز فرستاده شد، به هلاكت رسيد.
 


مشخصات جغرافيايي


مرند یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیه ی شمال خاوری استان واقع شده است. مرکز این شهرستان در 45 درجه و 46 دقيقه درازای خاوری و 38 درجه و 26 دقيقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1334 متری از سطح دريا واقع است. اين شهرستان از شمال به شهرستان جلفا در مرز ايران و آذربايجان؛ از خاور به شهرستان اهر؛ از باختر به شهرستان خوی در آذربايجان غربی و از جنوب به شهرستان شبستر محدود است. اين شهرستان دارای آب و هوای معتدل است. مرند در مسير راه آهن تبريز و جلفا قرار گرفته است و راه های ترانزيتی مهم تبريز – تركيه و اروپا و مسير راه آهن تبريز - مرز جمهوری آذربايجان و جلفا از اين منطقه می گذرد. فاصله ی مرند تا جلفا از اين جاده ترانزيتی و راه آهن برقی در حدود 67 كيلومتر است. مرند تا تبريز 71 كيلومتر و تا تهران 724 كيلومتر فاصله دارد.  

 


شهر مرند در ناحیهٔ شمال غربی استان آذربایجان شرقی و در شمالی‌ترین منطقهٔ ایران واقع شده‌است که از سمت شمال و جلفا، از سمت شرق به ارسباران، از سمت جنوب به تبریز و شبستر و از سمت مغرب به استان آذربایجان غربی محدود شده‌است. این شهر در ۴۵ درجه و ۴۶ دقیقهٔ طول شرقی و ۳۸ درجه و ۲۶ دقیقهٔ عرض شمالی قرار گرفته‌است و حدود ۲۰ کیلومتر مربع وسعت دارد.

مردم


اهالی شهر مرند، همانند ساکنان سایر نواحی استان آذربایجان شرقی، به زبان ترکی آذربایجانی و با لهجهٔ محلی خود سخن می‌گویند.

شغل اکثر مردم این شهر، کشاورزی است. کشاورزی در این منطقه ترکیبی از باغداری و کشت گندم و جو است. از محصولات مهم این شهر می‌توان به گیلاس، زردآلو، گلابی و سیب اشاره کرد.

شهر مرند نسبت به شهرهای دیگر استان، بیشتر جنبهٔ تجارتی دارد.
به‌طوری‌که بیشترین پاساژها و مراکز خرید پس از مرکز استان در این شهر قرار
دارد. افزودنی است که بزرگترین بازار مدرن شمال غرب کشور در این شهر در حال ساخت می‌باشد.

جمعیت شهر مرند در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، بالغ بر ۱۱۴٬۱۶۵ نفر بوده‌است که از این میان ۵۷٬۱۵۱ نفر مرد و ۵۷٬۰۱۴ نفر زن بوده‌اند که در قالب ۲۹٬۷۵۵ خانوار، ساکن این شهر بوده‌اند.

وجه تسمیه


بطلیموس، جغرافیادان یونانی که قبل از میلاد می‌زیسته، از این شهر به نام «ماندگار» نام برده و آن را یکی از آبادترین شهرها در تاریخ می‌خواند. در روایات باستانی ارامنه آمده‌است که حضرت نوح(ع) در مرند مدفون شده و کلمهٔ مرند از یک فعل لغت ارمنی به معنای تدفین اشتقاق یافته‌است.

ولی ارامنهٔ امروزی را اعتقاد بر این است که نوح(ع) بعد از طوفان در نخجوان فرود آمد و در این شهر نیز مدفون شد و قبر همسرش هم در مرند واقع شده‌است.

مطابق نوشته‌های تورات، مادر حضرت نوح(ع) در مسجد بازار مرند مدفون است.
برخی نیز بنای شهر مرند را به امر دختر ترسائی به نام «ماریا» می‌دانند و بنای اولیهٔ مسجد جامع فعلی مرند را نیز، کلیسایی می‌شمارند که وی بنا کرده‌است و نام مرند را هم برگرفته از نام ماریا با اندکی تغییر می‌دانند. در روایت دیگری وجه تسمیه شهر مرند را تغییر یافته کلمه « مادوند » و « مارند » یعنی محل زندگی مادها ذکر کرده‌اند.

صنایع دستی



قالی‌بافی


شهر مرند همانند سایر شهرهای منطقهٔ آذربایجان، یکی از کانون‌های مهم قالی‌بافی در سطح کشور محسوب می‌شود. در شهر مرند و نیز در تمام شهرها و روستاهای حومهٔ آن، کارگاه‌های بزرگ و کوچک بافت قالی و قالیچه، گلیم و خورجین دایر است. این صنعت به استناد منابع تاریخی، قرن‌هاست که در این منطقه
رواج داشته و همواره یکی از منابع عمدهٔ درآمد مردم محسوب می‌شده‌است. قالی‌ها و قالیچه‌های نفیس بافت مرند و روستاهای حومه‌اش، نه تنها در بازارهای فرش داخل کشور، بلکه در خارج از کشور نیز شهرت بسیار دارد و از نظر صادرات نیز اهمیت بسزایی دارد. صنعت قالی‌بافی در شهر مرند به صورت کارگاهی و در روستاها به صورت تک‌بافی، یکی از مشاغل فراگیر مردم به شمار می‌رود و محصولات آن‌ها در طرح‌ها و نقش‌های متنوع و بافت‌های گوناگون به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می‌شود.

سبدبافی


از دیگر صنایع دستی شهر مرند، بافت انواع سبدها برای حمل نان و میوه از ساقهٔ گندم است که به نوبهٔ خود از شهرت زیادی برخوردار است.

فانوسکابافی


روستای هوجقان،
یکی از مناطقی است که سال‌های سال، مردم آن‌جا در بافتن فتیله‌های چراغ، مهارت کامل داشته و تولیدات خود را به سراسر کشور عرضه می‌کردند. با گسترش نیروی برق و روشنایی الکتریسیته و رکورد فروش فتیله، مردم صنعت‌گر این روستا به بافتن «فانوسقه» یا کمربندهای نظامی و نوار کفش پرداختند و در حال حاضر، یکی از مراکز مهم تولید این محصول می‌باشد.

سفال‌گری و سرامیک‌سازی


محصولات سرامیک، در چند کارگاه شهر زنوز تولید می‌شود. استادکاران سرامیک زنوز، از نوعی خاک مرغوب (کائولن یا خاک
چینی) استفاده می‌کنند و به نقاط دیگر جهت فروش، صادر می‌نمایند. علاوه بر کارگاه‌های سرامیک‌سازی، کارگاه‌های سفال‌گری نیز در بعضی از مناطق شهر مرند و روستاهای اطراف وجود دارند.

کتابخانه‌ها


در داخل شهر مرند تعدادی کتابخانه وجود دارد که «کتابخانهٔ پارک شهر مرند»، بزرگ‌ترین کتابخانهٔ این شهر و جزء کتابخانه‌های درجه یک کشور است که در سال ۱۳۷۸ خورشیدی، در محوطهٔ پارک شهر مرند با مساحت ۱۲۰۰ متر مربع و زیربنای 956 مترمربع، افتتاح گردیده و دارای 1 سالن مطالعه و یک مخزن کتاب و یک سالن آمفی تئاتر و اتاق اینترنت است. تعداد کتاب‌های این کتابخانه به حدود 25000 جلد در موضوعات متنوع و تعداد اعضای آن ۳٬۷۰۰ نفر بوده و کلیهٔ خدمات فنی به روش رایانه‌ای صورت می‌گیرد و همه روزه از ساعت ۷ و نیم صبح، آمادهٔ ارائهٔ خدمات می‌باشد. بیشتر مراجعین این کتابخانه را دانش‌آموزان و دانشجویان تشکیل می‌دهند.

«کتابخانهٔ عمومی کوثر» واقع در خیابان امام خمینی مرند، در سال ۱۳۳۰ با زیربنای حدود ۲۰۰ متر مربع تأسیس گردیده‌است. در حال حاضر این کتابخانه دارای یک مخزن و یک سالن مطالعه به ظرفیت ۱۲۰ نفر است که مجموعهٔ کتاب‌های آن به حدود 13000 جلد می‌رسد و تعداد اعضای آن ۲٬۷۰۰ نفر می‌باشد. این کتابخانه مخصوص خواهران است و روزانه حدود ۱۵۰ نفر مراجعه کننده دارد و همه
روزه از ساعت ۷ و نیم صبح لغایت ۸ و نیم شب، آمادهٔ ارائهٔ خدمات به مراجعین می‌باشد. کلیهٔ خدمات فنی این کتابخانه به روش رایانه‌ای صورت می‌گیرد.

اماکن تاریخی و دیدنی


از اماکن تاریخی و باستانی این شهر می‌توان به قلعه مانداگارانا، مسجد جامع مرند، تپه سیوان و بازار کوزه‌چیلر اشاره کرد. در تپه سیوان، یک ته‌ستون ترکان اورارتو و سفالینه‌های ترکان پارتی یافته شده‌است.

از مناطق بسیار زیبا و تفریحی مرند نیز می‌توان به گردنه پیام، روستاهای ملایوسف و کندلج در ۵ کیلومتری شمال مرند و چشمهٔ باش کهریز و قنات بزرگ و بسیار معروف بَی گوزی (=چشمه داماد) در شمال روستای دیزج علیا که از دل کوه میشو بیرون می‌آید اشاره کرد.

آب و هوا


از آن‌جایی که مرند در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده‌است، از آب و هوایی هر چند سرد و خشک، ولی نسبتاً مساعد برای کشاورزی بهره‌مند گشته‌است. از اوایل پائیز، تمام مناطق کوهستانی اطراف این شهر را برف سنگینی فرا می‌گیرد که تا اواخر بهار در قلل کوه‌ها باقی می‌ماند.

کارخانجات


در سال‌های اخیر با توجه به پیشرفت‌هایی که شهر مرند داشته‌است، کارخانجات مختلفی در اطراف این شهر احداث شده‌اند که از این میان، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاشی تبریزکف
  • خاک‌چینی
  • آناکنسرو
  • آبمیوه تکدانه
  • پارس پروفیل
  • رب سانیا
  • پلاستوفوم فخر مرند
  • ترشی کام مرند
  • پیام شیمی
  • ثمین شیر
  • رب تکدانه
  • سرامیک سازی
  • شرکت سامرند
  • کارخانه آذرت مرند
  • کارخانه سرم سازی

روستای پلكانی زنوزق در شهرستان مرند Ll00952521904.jpg

L00952521962.jpg

مشخصات جغرافيايي


مرند یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیه ی شمال خاوری استان واقع شده است. مرکز این شهرستان در 45 درجه و 46 دقيقه درازای خاوری و 38 درجه و 26 دقيقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1334 متری از سطح دريا واقع است. اين شهرستان از شمال به شهرستان جلفا در مرز ايران و آذربايجان؛ از خاور به شهرستان اهر؛ از باختر به شهرستان خوی در آذربايجان غربی و از جنوب به شهرستان شبستر محدود است. اين شهرستان دارای آب و هوای معتدل است. مرند در مسير راه آهن تبريز و جلفا قرار گرفته است و راه های ترانزيتی مهم تبريز – تركيه و اروپا و مسير راه آهن تبريز - مرز جمهوری آذربايجان و جلفا از اين منطقه می گذرد. فاصله ی مرند تا جلفا از اين جاده ترانزيتی و راه آهن برقی در حدود 67 كيلومتر است. مرند تا تبريز 71 كيلومتر و تا تهران 724 كيلومتر فاصله دارد.  

 128079.jpg

مرند یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیه ی شمال خاوری استان واقع شده است. تاريخ مرند به چند قرن پیش از ميلاد مسيح می رسد. در دايره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلميوس از اين شهر به نام ماندگار ياد کرده است. به عقيده ويليامز جاكسون، مرند پايتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانيان بود و بقايای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دليل همين مدعاست. آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی و مراتع و چمن زارهای سرسبز؛ جاذبه های طبيعی زيادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کيامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترين جاذبه های طبيعی مرند به شمار می آيند. مرند به واسطه ی حاصل خيزی خاک و دارا بودن آب كافی از شهرستان های مهم كشاورزی استان آذربايجان شرقی محسوب می شود. بناهای متعدد تاريخی از جمله: مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قديمی و آرامگاه های مشاهير از ديگر مکان های ديدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.

مکان های دیدنی و تاریخی


آب و هوای مساعد کوهستانی، برف و باران كافی، مراتع و چمن زارهای سرسبز جاذبه های طبيعی زيادی را در دره ها و کوه های منطقه به وجود آورده است. کوه کيامکی داغ و رودخانه ارس به همراه چشمه های آب معدنی از مهم ترين جاذبه های طبيعی مرند به شمار می آيند. بناهای متعدد تاريخی از جمله مسجد جامع مرند، کاروان سرای هلاکو و تپه های باستانی، قلعه ها، پل ها، حمام های قديمی و آرامگاه های مشاهير از ديگر مکان های ديدنی شهرستان مرند محسوب می شوند.  

 

صنايع و معادن


رونق بخش های كشاورزی، دام داری و صنايع دستی سبب رونق نسبی بخش بازرگانی شده و مهم ترين اقلام صادراتی شهرستان مرند عبارتند از: گندم،‌ جو، تره بار، آفتابگردان، بنشن، سيب، گلابی، بادام، برگه زردآلو، ‌قالی،‌ گليم، سراميک و فرآورده های دامی. هم چنين معدن خاک چينی كائولن در 17 كيلومتری شمال خاوری مرند مهم ترين معدن ناحيه به شمار می رود كه مواد آن به مصرف كارخانه سراميک سازی می رسد. 

 

کشاورزی و دام داری


مرند به واسطه حاصل خيزی خاک و دارا بودن آب كافی از شهرستان های مهم كشاورزی استان آذربايجان شرقی محسوب می شود. عمده ترين محصولات كشاورزی شهرستان : غلات، حبوبات، دانه های روغنی، سيب زمينی، پياز، صيفی جات، چغندر قند، علوفه، زردآلو، سيب و انگور است. در اين شهرستان گوسفند، بز، گاوميش، شتر، و پرورش طيور از نظر دام داری اهميت زيادی دارند.  

 

وجه تسميه و پيشينه تاريخي


مرند در اصل به زبان آذری «مارنده» بوده، مار همان كلمه ماد است كه در زبان آذری به مار تبديل شده است. نام يونانی مرند مرو است، و احتمالا از قومی به همين نام كه اين منطقه را تا درياچه اروميه تحت اشغال داشته اند گرفته شده است. نام قوم مروا با پسوند « ند» به شكل مرواند به معنی جايگاه قوم مروا درآمده است كه در طول زمان به مرند تبديل شده است. در تقويم البلدان آمده كه واژه مرند به زبان ارمنی به معنای دفن يا دفينه است. ارامنه معتقدند مرند محل دفن حضرت نوح است.
تاريخ مرند به چند قرن پیش از ميلاد مسيح می رسد. در دايره المعارف بزرگ اسلامی آمده است كه مرند مركز سكونت اقوامی مهم در دوره كلده و آشور بود. بطلميوس از اين شهر به نام ماندگار ياد کرده است. به عقيده ويليامز جاكسون، مرند پايتخت شهرستان واسپورگان در دوره ساسانيان بود و بقايای آتشكده ای در تپه خاكستری مرند دليل همين مدعاست. در سفرنامه ويليامز جكسون ( آمريكايی ) درباره وجه تسميه مرند آمده است كه بنای اين شهر به امر دختر ترسايی به نام ماريا گذاشته شد. وی كليسای بزرگی در اين محل بنا كرد كه اكنون مسجد جامع شهر است به همين دليل نام اين شهر ماريانا خوانده شد كه بعدها به مريند، مروند، ماريانه، و سپس به مرند تغيير نام يافت. آثار كليسای قديمی اين شهر هنوز پابرجاست و صليب هايی بزرگ و كوچك به شكلی زيبا دور تا دور قسمت فوقانی آن را پوشانده اند. از سويی ديگر برخی از محققين مرند را تغيير يافته كلمه « مادوند » و « مارند » يعنی محل زندگی مادها ذكر كرده اند.
شواهد تاريخی نشان می دهد كه مرند در روزگار قيام بابک خرم دين جزو قلمروی او بود و محمد روادی حكم ران مرند از بابک اطاعت می كرد. پس از دوره رواديان، ديگر نامی از مرند برده نمی شود، ولی وقايع عمومی منطقه نشان می دهد كه اين ناحيه تا حدود نخجوان، ايروان، تفليس، شيروان، شماخی، خوی و آن محل نبرد حكومت های آذربايجان، گرجستان و ارمنستان از يک سو و فرستادگان خلفا از سوی ديگر بوده است. با برقراری نظام ايلخانی پس از حملات مغول، سلاطين ايلخانی بر مراغه، تبريز و سلطانيه حكومت راندند. در دوره تيموريان و پس از آن مرند مانند ساير شهرها دچار غارت و جنگ و ويرانی شد.
در دوران صفويه به خصوص در زمان شاه اسماعيل اول كه ايرانيان در جنگ چالدران شكست خوردند، ‌تمامی آذربايجان به تصرف عثمانی ها در آمد و مرند هم مانند ساير شهرها از اين قاعده مستثنی نبود. حتی به دليل موقعيت سوق الجيشی، بيش تر از ساير نقاط مورد تاخت و تاز قرار گرفت. درزمان شاه عباس، حكومت مرند به اميری به نام سلطان جمشيد خان دنبلی داده شد و اين شهر مركزيت حكومتی پيدا كرد. در سال 1016 هجری شاه عباس برای نبرد با عثمانيان مرند را پايگاه خود قرار داد.
در دوره قاجاريه به دليل رونق فعاليت های صنعتی، بازرگانی و معدنی ماورای ارس و داد و ستد بين تبريز و خوی با باكو و تفليس و مهاجرت و مسافرت مردم آذربايجان به روسيه هم چنين لزوم مبادلات پستی و راه كاروانی، بر شهرت و آبادانی مرند افزوده شد. در دوره انقلاب مشروطيت «شجاع نظام مرندی» در مرند، زنوز و منطقه علمدار و گرگر به مخالفت با مشروطيت و طرف داری از استبداد برخاست. در اين زمان راه مرند راه بازرگانی ايران به اروپا و روسيه بود و برای تبريز از لحاظ تأمين آذوقه و مايحتاج زندگی اهميت اساسی داشت. اين راه بارها توسط افراد «شجاع نظام مرندی» مسدود شد، اما سرانجام اين مرد با يک بمب پستی كه توسط مشروطه خواه معروف «حيدر خان عمو اوغلی» از تبريز فرستاده شد، به هلاكت رسيد.
 


مشخصات جغرافيايي


مرند یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی است که در ناحیه ی شمال خاوری استان واقع شده است. مرکز این شهرستان در 45 درجه و 46 دقيقه درازای خاوری و 38 درجه و 26 دقيقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1334 متری از سطح دريا واقع است. اين شهرستان از شمال به شهرستان جلفا در مرز ايران و آذربايجان؛ از خاور به شهرستان اهر؛ از باختر به شهرستان خوی در آذربايجان غربی و از جنوب به شهرستان شبستر محدود است. اين شهرستان دارای آب و هوای معتدل است. مرند در مسير راه آهن تبريز و جلفا قرار گرفته است و راه های ترانزيتی مهم تبريز – تركيه و اروپا و مسير راه آهن تبريز - مرز جمهوری آذربايجان و جلفا از اين منطقه می گذرد. فاصله ی مرند تا جلفا از اين جاده ترانزيتی و راه آهن برقی در حدود 67 كيلومتر است. مرند تا تبريز 71 كيلومتر و تا تهران 724 كيلومتر فاصله دارد.  

 



ادامه مطلب منابع- ویکی بدیا وایران تراول


مطالب مشابه :


شهرستان مرند

ایرانگردی-گردشگری-نقشه شهرستان مرند اكنون مسجد جامع شهر است به همين دليل نام اين




مرند

نقشه ماهواره ای واطلس شهر مرند در ناحیهٔ شمال غربی استان آذربایجان شرقی و در شمالی




اجراي طرح تفصيلي شهر مرند به تحقّق طرحهای بزرگ و مهم عمران شهری تسریع می بخشد

آرشيو پايگاه خبري مرند نیوز - اجراي طرح تفصيلي شهر مرند به تحقّق طرحهای بزرگ و مهم عمران




آدرس سفارت و کنسولگری آذربایجان در ایران

شرکت خدمات هوایی وجهانگردی مرند سیر - آدرس سفارت و کنسولگری آذربایجان نقشه شهر های مهم




دستورالعمل جديد در مورد نقشه هاي تاسيسات برق و مكانيك

نظام مهندسي ساختمان شهرستان مرند مرند از تاريخ 93/7/1 نقشه هاي شهر مرند براي




عكسهاي مرند

نقشه مرند. موقعيت شهر این مناطق شامل شهر مرند ، روستای دوگیجان ، زنوزق ، زنوز مرند ، کوه




ستاد استقبال از مهمانان نوروزي شهرداري مرند رتبه دوم استاني سال 1391 راكسب كرد

شهرمرند-shahrmarand - ستاد استقبال از مهمانان نوروزي شهرداري مرند رتبه دوم استاني سال 1391 راكسب كرد -




برچسب :