دخترخشن دیروز مادران پرخاشگر امروز - مادران خشن
دخترخشن دیروز مادران پرخاشگر امروز
در جوامع مختلف پتانسیل خشونت به شکلهای مختلف بروز می کند.وجود خشونت در همه جوامع تا حدودی طبیعی تلقی می شود "درگیری هایی که در هنگام رانندگی در شهری پر ترافیک پیش می آید یا برخوردهای میان طرفداران تیم های ورزشی رقیب تقریبا در همه جا دیده می شود "
اما مشکل از آنجا آغاز می شود که خشونت از شکلی طبیعی به یک بیماری و ناهنجاری عمیق اجتماعی تبدیل می شود که بر گروهها و اقشاری از جامعه به صورت سیستماتیک فشار وارد می آورد و به عقیده اکثر کارشناسان گروههایی که بیشتر از همه از خشونت آسیب می بینند جوانان و نوجوانان هستند...
مادران خشن
ناکامی درمدرسه ، احساس ناامنی درخانه و جامعه ، فقر،جدایی والدین،اعتیاد و حتی وقت آزاد بسیار زیاد بدون نظارت یک بزرگسال همه از عواملی است که نوعی تمایل ناخواسته نسبت به خشونت در دختران بوجود می آورد به طوری که بعد از چندی زندگی، آنها را به سوی نیستی سوق می دهد.
دکتر" محمد نجفی توانا " حقوقدان و استاد دانشگاه در تعریف خشونت می گوید:خشونت فرایندی است که به دلیل فشارهای درونی و بیرونی به فرد تحمیل می شود و در واقع نوعی عدم تعادل رفتاری و شخصیتی است.
وی می افزاید:خشونت ضمن اینکه مولود است مولد نیز هست آسیب دیدگان از خشونت خود نقش مهمی در ابراز خشونت ایفا می کنند و جوانانی که امروز قربانی خشونت شده اند در آینده خشن، آزاردهنده و خطا کار خواهند شد.
به گفته این استاد حقوقدان،خانواده خشن ، جامعه خشن می زاید و اعمال خشونت از اتاق های کوچک به محیط های بزرگ کشیده می شود.
اما علل بزهکاری دختران و نظریه های روانی _ اجتماعی جرم چیست ؟
"ترانه" ۱۸ سال دارد، ازطبقه مرفه جامعه و به قول خودش هر چیزی را که اراده می کند به سرعت برایش فراهم می شود .
او با افتخار می گوید که عضو گروه "خرچنگ های سیاه" است گروهی متشکل از ۱۱دخترجوان که به راحتی از نوع پوشش و آرایششان می توان اهدافشان را حدس زد. دخترانی خشن که از مردان متنفرند و چنین عقیده دارند که حقی از آنان ضایع شده که هیچوقت برنمی گردد.
کیف قاپی و کف زنی،بازکردن ضبط اتومبیل و غیره از برنامه های روزانه اشان است.
ترانه معتقد است خانواده های ایرانی به فرزندان پسرشان بیش از دختران بها می دهند و جامعه برای پسران ارزش بیشتری قائلند.
او مدام صحبتهایش را با این سوالات تمام می کند":چرا باید همیشه دختران ٍمورد سوءاستفاده جنسی قرار گیرند و همیشه موردزور ،فریب و خیانت مردان باشند ؟
از دهه ۱۹۷۰ به بعد خشونت دختران به خاطر افزایش درک از جرایم آنها و به خاطر درگیر شدن زنان بیشتر در امر تحصیل بیشتر مورد توجه محققان قرار گرفت .
اکثر تحقیقات بر حول این محور بود که چرا دختران و زنان معدودی در مقایسه با مردان در فعالیت های جنایی شرکت دارند و کمتر به انگیزه های که زنان را وادار به جرم و بزهکاری می کرد پرداخته شد.
تفاوتهای زیستی میان مردان در زنان به عنوان دلیلی بر تفاوت میزان جرایم در آنها در نظر گرفته شده است.
تفاوت در اجتماعی شدن که مردان را پرخاشگر و مستقل و زنان را منفعل وابسته و سنتی بار می آورد نیز به عنوان یکی از دلایل مطرح شد،افزایش در میزان خشونت زنان در برخی موارد به انطباق با خصوصیات و ارزشهای مردانه نسبت داده می شد.
دکتر"محمدرضافاضلی"جامعه شناس دراین باره می گوید:تحقیقات درمورد خشونت و بزهکاری نوجوانان نشان می دهد که چطور طبقه اجتماعی ،نژاد، قومیت و تعامل فرهنگی باعث می شوند که زنان و جوانان به طور خشونت آمیز رفتار کنند.
این تحقیق همچنین به بیان اینکه چرا دختران به باندهای تبهکاری می پیوندند، کمک می کند به خاطر اینکه مهارت هایی را رشد دهند که در اجتماعات خشن خود زنده بمانند.
وی می افزاید:زنان مجرم در مقایسه با همتایان مرد بیشتر احتمال دارد که سابقه سوء استفاده جنسی و فیزیکی داشته باشند.
به گفته وی زنان جوان اغلب از میان خانواده های مشکل دار یا متخلف هستند و محیط های زندگی آنان با فقر، طلاق مرگ والدین، الکلیسم و سوء استفاده مکرر عجین شده است.
فاضلی تصریح می کند:دختران خانواده های فقیر ممکن است طبق این نتیجه گیری که امیدهای تحصیلی آنها تحقق نخواهد یافت درجستجوی شناخت تصویر ذهنی از"دختر بد" باشند چون آنها قادر نیستند موقعیتهایی نظیر تحصیل و اشتغال را از طریق ابزارهای طبقه متوسط بدست آورند.
این استاد دانشگاه اضافه می کند:ممکن است دختران انتظارات نقش جنسی سنتی را بپذیرند،ازدواج کنند و در زیر سایه یک مرد قرار بگیرندو در شغلهای زنان کلیشه ایی کار کنند آنها فکر می کنند که مردان باید قوی و جسور بوده و زنان منفعل و ملایم باشند.
دکتر "شکوفه رادفر"فوق تخصص روانپزشکی با اشاره به بحث پرخاشگری می گوید:پرخاشگری رفتاری کلامی است که با زور و اجبار به فرد تحمیل می شود.
وی ادامه می دهد:بی رحم ی هایی که نسبت به افراد می بینم با توجه به ضربه های روحی و روانی که به آنان می زند خود در جایی دیگر سرباز می کند و این هشداری برای جامعه است.
دکتر رادفر می گوید:فرزندانمان را به خاطر رفتارهای نامعقولشان تنبیه بدنی می کنیم و متوجه نیستیم زمانی که با عصبانیت به پرخاشگری با آنها می پردازیم به او توهین کرده و بازبان بی زبانی به او یاد می دهیم که هر وقت عصبانی بودی می توانی به دیگران پرخاشگری کنی!
وی با ابراز تاسف از پدیده شوم خشونت های خانگی می گوید: خشونت در بخشهای مختلف فرهنگ کشور تقویت می شود و بدتر از آن مورد حمایت قرار می گیرد.
به گفته این روانشناس وقتی می گوییم "زن را باید ادب کرد"، "بچه باید کتک بخورد تا آدم شود" و بسیاری نکته های دیگر که به وفور در مکالمات افراد جامعه رد و بدل می شود حکایت از ریشه های رخنه کرده ی خشونت در فرهنگ کشور دارد.
کارشناسان معتقدند برای رهایی از پیله ای که در حال تنیده شدن به دور برخی دختران برای گرایش آنان به خشونت دارد ، باید برنامه مدون و اصولی برای فرهنگ سازی و تربیت رفتاری خانواده ها در نظر گرفته شود.
منبع:ویستا
ویرایش وتلخیص:برگزیده ها
مادران پرخاشگر ,