كارآفريني در منزل (نگاهي اجمالي به كسب و كارهاي خانگي)

كارآفريني در منزل (نگاهي اجمالي به كسب و كارهاي خانگي)

سابقه کسب و کارهاي خانگي در ايران

 کسب و کارهاى خانگى در ايران سابقه ديرينه دارند. بسيارى از صنايع دستى که امروزه هم وجود دارند، در منازل و محل سکونت افراد توليد می‌شده‌اند. به طور کلى کسب و کار خانگى پديده جديدى نيست، بلکه در نتيجه تغييرات و تحولاتى که در فعالیت‌های اقتصادى - اجتماعى امروز به وجود آمده به آن توجه بيشترى شده است و اين نوع کسب و کارها روز به روز گسترش و توسعه می‌یابند.

دلايل توجه مردم به كسب و كار خانگي

تجربه نشان داده است که توسعه کسب و کارهاي کوچک به دليل ساختار ساده و زود بازدهي و نياز اندک به سرمايه در جهت متعادل کردن بازار کار مؤثر بوده است. در کشور ما با توجه به ترکيب جمعيتي، کسب و کارهاي کوچک خانگي می‌تواند بازدهي مناسبي داشته و در کوتاه مدت و حتي در ميان مدت در رفع مشکل بيکاري مؤثر باشد.از اين رو سامان بخشيدن، به‌روز رساني و نظام‌مند كردن كسب كارهاي خانگي يك ضرورت آشكار است. در وضعيت كنوني، ‌به لحاظ مديريتي و سياست گذاري، هيچ سازماني به طور مشخص متولي كسب و كارهاي كوچك خانگي نيست. اين مشاغل عمدتاً‌ به صورت سنتي و بدون جهت گيري كلي در كشور رواج دارد. درحالی‌که اگر بخواهيم اين مشاغل به صورت پايدار و در تراز جهاني ايجاد شوند، نيازمند برنامه‌هاي حمايتي و آموزشي و به‌روزرسانی و استفاده از تكنولوژي‌هاي روز می‌باشد. بنابراين با اجراي قانون ساماندهي و حمايت از كسب و كار خانگي، طلیعه روشني براي ساماندهي و نظام‌مند نمودن كسب و كارهاي كوچك خانگي به وجود مي‌آيد و به تدريج ضمن شكل گيري يك نظام مديريتي مشخص، زمینه مناسبي براي شكل‌گيري نهاد متولي اين مشاغل به وجود مي‌آيد.

مزایا و محاسن کسب و کار خانگى

1- آزادى و استقلال عمل بیشتر 2- ساعات کارى انعطاف پذیر 3- ايجاد تعادل و موازنه بيشتر بين کار و زندگى
4- پايين بودن هزينه راه اندازی 5-پايين بودن ميزان ریسک 6-امکان کار کردن پاره وقت 7- راحت‌تر بودن تربيت بچه‌ها 8-داشتن فرصت و زمان بیشتر 9- تناسب با ویژگی‌های جسمى افراد معلول و کم توان 10- احتمال موفقيت بیشتر 11- تناسب با اقشار مختلف 12- احساس راحتى بيشتر .

از ديگر محاسن كسب و کار خانگی، می‌توان به موارد زير نيز اشاره كرد:

بالا بردن کيفيت زندگى: امروزه اکثر صاحبان کسب و کار هاى خانگى بر اين باورند که کار کردن در خانه، کيفيت زندگى آنان را بهبود می‌بخشد. کار کردن در خانه باعث می‌شود که وقت بيشترى به خانواده و خانه اختصاص يابد و به ديگر مسائل و موضوعات خانواده، از قبيل تربيت و پرورش فرزندان توجه بيشترى شود.به طور کلى امروزه کار و زندگى بيش از پيش در همديگر ادغام شده‌اند.توسعه فن آورى: امروزه با پیشرفت‌های زيادى که در زمينه علوم رايانه و ديگر وسايل ارتباطى به وجود آمده، محيط خانه محل مناسب و کاراترى براى کسب و کار شده است.

تجارب برخي از كشور هاي موفق در حوزه كسب و کار خانگی و كارآفريني خانوادگي

در حال حاضر بيش از 150 کشور جهان در زمينه مشاغل خانگي فعاليت مي‌کنند و اجزاي متشکله بسياري از توليداتي که به بازار عرضه مي‌شود در محيط خانه‌ها صورت مي‌گيرد. چنانچه کشور تايوان با شعار هر خانه، کارخانه و هر کارخانه، خانه است، جهش اقتصادي خود را از کسب و کار خانگي آغاز کرد و 80 درصد فعاليت‌هاي اقتصادي اين کشور به صورت مستقيم و غيرمستقيم، با اين مشاغل در ارتباط است. بررسي نيروي کار در ايالات متحده آمريکا نشان مي‌دهد، در اين کشور 43 ميليون نفر به شکل پاره‌وقت و 12 ميليون نفر به طور تمام‌ وقت در خانه فعاليت اقتصادي مي‌کنند که در مجموع 20 درصد از شاغلان آمريکا را به خود اختصاص داده‌اند.

کشور سوئيس که برترين توليدکننده ساعت در جهان است، بخش عمده فعاليت خود را در زمينه يادشده از طريق کارگاه‌هاي خانگي انجام می‌دهد و توليدکنندگان معروف ساعت وابسته به کارگاه‌هاي خانگي و کوچک هستند.

کشورهاي توسعه يافته به دليل دسترسي گسترده به شبکه اينترنت پرسرعت قادر هستند بخشي از نيروي کار خود را از طريق کار از راه دور يا کار خانگي به کار در منزل از طريق کار با رايانه سوق دهند. خدمات اينترنتي يکي از شايع‌ترين فعاليت‌هاي اقتصادي در کشورهاي توسعه‌يافته است. ايتاليا از جمله کشورهايي است که در زمينه مشاغل خرد در خانه يا کارگاه‌هاي کوچک گام‌هاي مثبتي برداشته است و با اجراي سياست‌هاي حمايتي از صنايع کوچک و خانگي سهم ارزنده خود را در توليد، افزايش داده است. خوشبختانه مشاغل خانگي هم‌خوانی بسيار خوبي با هنجارهاي فرهنگي ما دارد. در قانون ساماندهي و حمايت از كسب و کار خانگی، هر فرد ضمن پرداختن به امور جاري خانواده مي‌تواند به توليد محصول يا ارائه خدمت در محيط خانه بپردازد. ساماندهي اين مشاغل مي‌تواند زمينه مناسبي را براي حمايت از زنان سرپرست خانوار، فارغ‌التحصیلان داراي مهارت، فاقد سرمايه ‌و نيز کساني که مشکلات جسمي و حرکتي دارند ايجاد كند.

كسب و كارهاي خانگي طبق آمار و اطلاعات موجود، در كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه، سهم قابل ملاحظه‌اي در ايجاد اشتغال و ارزش افزوده و حتي در صادرات به خود اختصاص داده است. براي نمونه می‌توان به موارد زير اشاره کرد:

ايتاليا
كشور ايتاليا از دو دهه قبل براي توسعه و صنعتي كردن و كاهش بيكاري در مناطقي كه كمتر توسعه يافته بود (مناطق جنوبي كه بعدها به ايتالياي سوم موسوم شد)، سياست توسعه و گسترش كسب و كارهاي كوچك و خانگي را در پيش گرفت. در مناطق جنوبي ايتاليا بيكاري حتي به بالاتر از نرخ 22 درصد رسيد (امامي ميبدي، 1383) . با توجه به مزيتي كه كشور ايتاليا در توليد کفش‌های چرمي دارد، سیاست‌های حمايتي خود را در صنايع كوچك و خانگي و به ويژه در بخش توليدات كفش و کیف‌های چرمي متمركز كرد. بدين منظور در مناطق و محله‌هايي كه جمعيت از تراكم بالايي برخوردار بود، واحدهاي توليدي خانگي خود را در قالب خوشه‌هاي صنعتي تقسيم بندي نمود و با تعريف ارتباط واحدهاي توليد خانگي در قالب اين خوشه‌ها، توانست نرخ بيكاري را به 12 درصد برساند. در اين نواحي كه پراتو(
prato)  نام دارد، شبكه اي از واسطه‌ها كه به ايمپاناتوري معروف هستند، سفارش‌های بين‌المللي را ثبت نموده و اين سفارش‌ها را بين توليدكنندگان محلي تقسيم مي‌كنند (مجيدي، جهانگير، ص 56). سیاست‌گذاران اين كشور با تقسيم كار بين اين واحدها توانسته‌اند هم كارها را تخصصي نمايند و هم تعداد مناطق صنعتي را افزايش دهند. بدين منظور مسئولان اين كشور شرکت‌های بزرگ صنعتي را به افزايش حجم همكاري و توسعه پيمان كار با صنايع كوچك و خانگي ترغيب كردند.دولت همچنين امتيازات مالياتي براي آن دسته از واحدهاي توليدي كوچك و خانگي كه قابليت صد در صد صادرات توليدات خود را براي سه سال متوالي حفظ كنند در نظر گرفت. در سال 2002 ارزش افزوده بخش توليدات كفش و كيف و چرم به 11 ميليارد دلار رسيد. بيش از 79 درصد از مجموع شرکت‌های صنعتي اين كشور را كه جزو 7 كشور صنعتي جهان است، واحدهاي كوچك و متوسط و خانگي تشكيل مي‌دهد و در زمینه اشتغال 87 درصد از كل نيروهاي شاغل در بخش صنعت و 61 درصد از نيروهاي شاغل در بخش‌های غير صنعتي را شرکت‌ها و واحدهاي كوچك و خانگي تشكيل داده‌اند (مجيدي، جهانگير، 1382).

تايوان
نقطه جهش اقتصاد تايوان، پس از جدايي اين كشور از چين (بر مبناي شعار”هر خانه، كارخانه و هر كارخانه، خانه است”)، از کسب و کارهاي خانگي آغاز شده است و امروزه اين شکل از فعاليت اقتصادي با بيش از هشتاد درصد از اقتصاد اين کشور به صورت مستقيم و غير مستقيم رابطه دارد. علل موفقيت اين كشور به طور خلاصه چنين می‌باشد:

-به‌کارگیری سیاست‌های تشويقي و حمايتي از صنايع كوچك به خصوص توليدات خانگي و بهره‌گيري از آخرين پديده‌هاي فناوري؛

- اتخاذ راهكارها و راهبردهاي توسعه صادرات توليدات خانگي؛

- سیاست‌های حمايت در بازاريابي، بازار شناسي و تبليغات در سطح جهاني؛

- توسعه همه جانبه توانمندی‌های فني - تكنولوژيكي از طريق برنامه‌هاي اجرايي در سطح كلان كشور؛

- استفاده از شيوه‌هاي آموزشي جديد و آخرين يافته هاي آموزشي براي افزايش مهارت‌های فني- تكنولوژيكي نيروهاي فني شاغل در منازل؛

- تشويق و ترغيب كارآفرينان خانگي (Home BasedEntrepreneurship) به استفاده از تکنیک‌های نوآوري و خلاقیت‌های توليد محصولات ويژه و منحصر به فرد و يا افزايش چشمگير كيفيت توليدات؛

- تأمين نيازهاي مالي و اعتباري از طريق تعديل سیاست‌های پولي مالي براي تأمين نيازهاي مالي و امثال آن براي توليدات خانگي؛

- بازنگري در مورد سیاست‌های مالياتي، محدودیت‌های بازرگاني، صادراتي و قوانين حقوقي. (لاي‌سون، 2005)
آمريکا
در كشور آمريكا 2/43 ميليون نفر به صورت پاره‌وقت و 7/12 ميليون نفر به صورت تمام وقت در خانه به كسب درآمد مي‌پردازند و اين رقم 20 درصد كل شاغلين اين كشور را تشكيل می‌دهد. همچنين در اين كشور به طور ميانگين در سال 1999 اين نوع کسب‌وکارها، 30 درصد كسب و كارهاي كوچك و متوسط را شامل مي‌شد كه در حال حاضر به حدود 52 درصد رسیده است.

در آمريكا سازماني به نام اداره کسب‌وکار كوچك (SmallBusiness Administration) وجود دارد كه مساعدت‌های مالي و اعتباري دولت فدرال را به اين واحدها ارائه می‌کند. اين مساعدت‌ها فقط به کمک‌های مالي و اعتباري ختم نمی‌شود، بلكه وزارت بازرگاني اين كشور، دفاتر خاصي دارد كه از طريق آن‌ها اطلاعات مورد نياز كسب و كارهاي خانگي و كوچك درباره بازارهاي داخلي و خارجي را در اختيارشان قرار می‌دهد. (طالبي، 1383)

استراليا
در استراليا 6 تا 7 درصد كل شاغلين اين كشور در بخش كسب و كارهاي خانگي، مشغول به فعاليت هستند كه به طور متوسط سالانه بيش از 80 هزار دلار فروش دارند كه پس از كسر ماليات در حدود 25 درصد سود مي‌برند. همچنين در اين كشور هم اکنون 680 هزار واحد در بخش مشاغل خانگي به توليد و فعاليت مشغولند (استنجر، 1999).

چين
کشور چين نيز با بهره گرفتن از اين مدل، براي کاهش قيمت تمام شده و کسر هزينه‌هاي سربار، بخشي از توليد يا تمام فرايند توليد کالاهاي ساخته شده را با بهره گرفتن از اين شکل از فعاليت اقتصادي انجام مي‌دهد. دولت اين كشور نقش محوري در توسعه توليدات خانگي داشته است. در اين كشور نهادهاي متعددي وجود دارد كه خدمات بسيار گسترده‌اي را در رابطه با بهره‌برداري بهينه از فناوري، آموزش نيروي كار، دسترسي به اطلاعات و سازماندهي كنسرسيوم‌هاي بازار يابي، به كسب و كارهاي خانگي ارائه مي‌كنند. جامع‌ترین مدل‌های ساماندهي و سازماندهي كسب و كارهاي خانگي و كارآفريني خانوادگي در دنيا توسط كشور چين طراحي و اجرا شده است و هم اكنون بيش از 31 درصد محصولات اين كشور در حوزه كسب و کار خانگی طراحي و توليد می‌شوند.

موضوع بازاريابي و فروش محصولات و خدمات كسب و کار خانگی در مدل‌هایی كه هم اكنون در اين كشور اجرا می‌شود به خوبي حل شده است و علاوه بر بازارهاي منطقه اي و ملي، بازارهاي بین‌المللی مناسبي براي عرضه و فروش محصولات ناشي از اين نوع كسب و كار فراهم شده است.

فرهنگ سازي و نهادسازي و آموزش از اساسی‌ترین اقدامات اين كشور براي ترويج و توسعه كسب و كار خانگي و كارآفريني خانوادگي می‌باشد و علاوه بر آن تخصص و توانايي بخش غير دولتي اين كشور در خوشه سازي و ايجاد پيوندهاي محكم بين خوشه‌ها و طراحي شبكه هاي جامع كسب و کار خانگی نيز از اقدامات ستايش برانگيز اين كشور است.در مدل جامع توسعه كسب و كارهاي خانگي و كارآفريني خانوادگي اين كشور شرکت‌های مادر تخصصي موضوعي ساماندهي و سازماندهي شده‌اند كه در قالب خوشه هاي كسب و كار، کارگاه هاي خانگي را مديريت می‌نمایند. هم اكنون كمتر از 8 درصد كارگاه هاي خانگي در اين كشور به صورت جزيره اي و منفك فعاليت می‌نمایند. (گزارش عملكرد اطاق بازرگاني ايران در تاريخ 22/7/1387)

ايران

هم اكنون كسب و كارهاي خانگي در كشورمان با هماهنگي سازمان‌های حمايت از گروه هاي آسيب ديده و آسيب پذير در حال اجراست. بنا بر گزارش مشترك كميته امداد امام خيمنی (ره) و سازمان بهزيستي كشور روش‌های متداول آن‌ها براي حمايت از كسب و كارهاي خانگي عبارتند از:

الف: حمايت از زنان سرپرست خانوار و معلولين و ساير گروه هاي آسيب ديده اجتماعي در قالب راه اندازي
كارگاه هاي خود اشتغال خانگي در حوزه هاي كشاورزي، صنايع دستي و خدمات فن آوري اطلاعات. كه هم اكنون بيش از 83 درصد اشتغال يافتگان خانگي به اين شيوه حمايت می‌شوند. (گزارش عملكرد كميته امداد امام خمينی (ره) 2/5/1388)

ب: حمايت از انجمن‌ها، تشکل‌ها، گروه هاي هميار، انجمن‌های خود یار، تعاونی‌ها و خوشه هاي كسب و كار براي سازماندهي و ساماندهي كسب و کار خانگی به صورت شبكه اي كه در اين حالت معمولاً هر یک از تعاونی‌ها يا
تشکل‌هایی كه در حوزه كارآفريني و اشتغال داراي صلاحيت هستند نسبت به شناسايي، استعداد یابی، آموزش، مشاوره، تأمین مواد اولیه و ابزار كار، نظارت بر فرايند توليد محصول يا خدمت، استاندارد سازي محصول يا خدمت و بازاريابي و فروش محصولات و خدمات اقدام می‌نماید.

قوانين و مقررات حامي كسب و كارهاي خانگي در ايران

      قانون ساماندهي و حمايت از كسب و كارهاي خانگي در تاریخ 23/3/1389 به منظور دستیابی به اهداف ذيل الذكر ابلاغ شد: 

الف شناسایی و توسعه ظرفیت‌های کسب و کار خانگی در جهت توسعه فرصت‌های شغلی

ب ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی و اشتغال اعضاء خانوار

ج کاهش هزینه های تولید و خدمات برای حضور فعال و مستمر در بازار رقابت 

د افزایش بهره‌وری سرمایه و صرفه جویی در هزینه های جانبی اشتغال و افزایش درآمد خانواده

هـ - ارتقاء مدیریت کسب و کار خانگی از طریق پیوند با بنگاه های بالادستی و تشکل‌های خوشه ای، اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها و صنوف    

و تسهیل مقررات مربوط به کسب و کار خانگی

كسب و كار خانگي در قانون يادشده بايد داري شرايط زير باشد:

-         انجام کار صرفاً توسط عضو یا اعضاء خانواده در واحد مسکونی

-         تناسب حجم تولید با شرایط و فضای واحد مسکونی

-         عدم ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی، صوتی و بصری و رعایت کامل حقوق همسایگان

-         عرضه و فروش محصول (کالا و خدمات) در خارج از واحد مسکونی

-         عدم تردد غیر متناسب با فضای محل سکونت به ویژه در مجتمع‌های مسکونی

-         مجاز بودن و تناسب شغل با محیط مسکونی

برخي از مشوق‌هایی كه اين قانون براي ايجاد و توسعه كسب و كارهاي خانگي در نظر گرفته است، عبارتند از:

- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي موظف است با همکاری دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط، سامانه مشاغل خانگی را ایجاد و راه اندازی نماید.

- شاغلین کسب و کار خانگی که در کارگاه‌های خانگی فعالیت می‌کنند مشمول مفاد ماده 188 قانون کار
می‌باشند.

- مشمولین آئین نامه قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، با ارائه مجوز اشتغال کسب و کار خانگی
می‌توانند در چهارچوب قانون اصلاح بند «ب» و تبصره 3 ماده 4 قانون تأمین اجتماعی، نزد صندوق تأمین اجتماعی بیمه و از مزایای آن برخوردار شوند.

 – وزارت صنعت، معدن و تجارت با هماهنگی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط موظف است نسبت به ایجاد پایگاه اطلاع رسانی در زمینه های بازاریابی، خرید و فروش الکترونیکی محصول و ارایه الگوهای موفق اقدام كرده و اعتبار لازم را در بودجه سنواتی پیش بینی نمایند.

- دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط موظف به شناسایی شرکت‌های سهامی عام خوشه ای تخصصی کسب و کار خانگی بخش غیردولتی و حمايت از راه اندازي آنان بوده و بايد نسبت به هدایت صاحبان مشاغل خانگی و ثبت نام کنندگان در سایت، اقدام لازم به عمل آورند.

- سازمان آموزش فنی و حرفه ای موظف است با هماهنگی سایر دستگاه‌های مسئول نسبت به تهیه، تدوین استاندارد و ارائه آموزش‌های کاربردی مورد نیاز صاحبان کسب و کار های خانگی اقدام نموده و مراتب را جهت طرح و تصویب در جلسات ستاد به دبیرخانه اعلام نماید. 

- وزارت بازرگانی موظف است با همکاری شورای اصناف فهرست آن دسته از مشاغل که در خانه قابل انجام
 می‌باشد را به همراه صنوف و اتحادیه های پشتیبان آن‌ها را اعلام نمايد.

- بانک مرکزی موظف است هر ساله سهميه قابل اعطاء از محل منابع قرض‌الحسنه و يا منابع عادي سيستم بانكي را براي اعطاء به صاحبان كسب و كارهاي خانگي مشخص نمايد.

- صندوق مهر امام رضا (ع) موظف است با هماهنگی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط هر سال حداقل 20% از منابع خود را به طرح‌های ساماندهی و حمایت از مشاغل و کسب و کار خانگی اختصاص دهد.

- کلیه شهرداری‌ها موظفند به تناسب تعداد و تنوع کسب و کار خانگی، مکان‌های مناسبی را (بازار محلی موقت) برای عرضه محصولات صاحبان مشاغل مذکور، به صورت دوره اي

- اشخاص پشتیبان (شرکت‌های مادر تخصصی پشتيبان و مديريت كننده کسب‌وکارهای خانگي) موظف هستند پشتیبانی لازم را از فعالیت‌های (ایجادی و توسعه ای) کارکنان خانگی تحت پوشش خود حداقل برای مدت 5 سال به عمل آورند که شامل آموزش، تهیه و توزیع مواد اولیه و ابزار کار، مشاوره، طراحی، نوآوری، بسته بندی، بازاریابی و فروش محصولات شاغلین می‌باشد. فعالیت اشخاص پشتیبان موضوع این دستورالعمل می‌تواند با هماهنگی و اطلاع دستگاه اجرایی و کارگروه استان‌ها به صورت منطقه ای و یا خارج از محدوده یک استان اجرا شود. 

شرایط لازم برای متقاضیان اخذ مجوز کسب و کار خانگی

1- شرایط عمومی:

- تابعیت جمهوری اسلامی ایران

- حداقل سن بیست سال برای پشتیبان

- نداشتن سابقه کیفری موثر به تأیید مراجع ذیصلاح (برای اشخاص پشتیبان)

- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی برای متقاضیان مرد

2- شرایط اختصاصی:

- حداقل 5 سال سابقه کاری مرتبط برای اشخاص پشتیبان (شرکت‌های مادر تخصصی پشتيبان و مديريت كننده كسب و كارهاي خانگي)

- ارائه گواهی آموزش و مهارت در رشته مورد نظر (دارای تاریخ اعتبار)

- ارائه گواهی سلامت برای متقاضیان رشته های مرتبط با مواد غذایی و بهداشتی

- تأمین سهم آورده متقاضی حداقل به میزان 20% سرمایه مورد نیاز ایجاد رشته شغلی (برای اشخاص پشتیبان)

مدارک مورد نیاز برای صدور مجوز کسب و کار خانگی

-         تصویر شناسنامه و کارت ملی

-         تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت برای متقاضیان مرد

-         گواهی عدم سوء پیشینه برای پشتیبان

-         تصویر گواهی آخرین مدرک تحصیلی

-         اصل و تصویر کارت مهارت مرتبط با رشته شغلی مورد تقاضا

مراحل صدور مجوز کسب و كارهاي خانگي

- داشتن شرایط عمومی و اختصاصی

- ارائه درخواست توسط متقاضی به دستگاه اجرایی ذی‌ربط

-تکمیل فرم‌های مربوط و ارائه طرح توجیهی توسط متقاضی

- ارائه مستندات مربوط به سهم آورده متقاضی (برای اشخاص پشتیبان)

- بررسی درخواست و طرح متقاضی توسط دستگاه اجرایی ظرف حداکثر یک هفته

ضوابط پرداخت تسهيلات وام به متقاضيان كسب و كارهاي خانگي

 - كليه متقاضيان داراي مجوز كسب و كار خانگي كه مورد تائيد دستگاه اجرايي ذی‌ربط می‌باشند، می‌توانند از اين تسهيلات وام بانكي بهره‌مند شوند. 

نحوه ثبت نام متقاضيان و بررسي طرح‌ها در دستگاه اجرائی

- كليه متقاضيان مشاغل خانگي بايد از طريق سامانه مشاغل خانگي نسبت به تكميل فرم پرسشنامه متناسب با شرايط خود اقدام نمايند و در صورت داشتن شرايط لازم، از سيستم كد رهگيري دريافت خواهند نمود. كد رهگيري اشخاص مستقل و پشتيبان ابتدا در بانك اطلاعاتي سيستم ذخيره و سپس متناسب با نوع رشته به دستگاه اجرايي مربوطه ارسال می‌گردد. در صورت انتخاب گزينه فعاليت به شكل تعاوني، به سامانه وزارت تعاون متصل خواهند شد.

- متقاضيان مستقل داراي كد رهگيري، مشخصات طرح و فعاليت مورد نظر خود را در قالب فرم‌های موجود در سيستم به دستگاه اجرايي مربوطه ارائه می‌نمایند.طرح‌های پيشنهادي متقاضيان مستقل در مهلت زماني مشخص، توسط دستگاه اجرايي ذی‌ربط بررسي و در صورت تائيد دستگاه اجرايي ذی‌ربط، مجوز مربوطه توسط وزارت كار و امور اجتماعي و واحدهای تابعه صادر خواهد شد. سپس در صورت نياز به وام، طرح مورد نظر به بانك ارسال خواهد شد.

- افرادي كه متقاضي انجام فعاليت تحت پوشش پشتيبان می‌باشند نسبت به تكميل فرم پرسشنامه اقدام و در صورت برخورداري از مهارت، از سيستم كد رهگيري دريافت می‌نمایند. كد اين گروه از افراد در بانك اطلاعاتي ذخيره و در زمان لازم توسط دستگاه اجرائی به پشتيبان معرفي خواهند شد.

- متقاضيان پشتيبان داراي كد رهگيري، مشخصات طرح و فعاليت مورد نظر خود را در قالب فرم‌های موجود در سيستم به دستگاه اجرايي مربوطه ارائه می‌نمایند. دستگاه اجرايي اهليت فردي، فني و ... متقاضي پشتيبان را بررسي و در صورت تائيد دستگاه اجرايي ذی‌ربط، مجوز مربوطه توسط وزارت كار و امور اجتماعي و واحدهای تابعه صادر خواهد شد. سپس دستگاه اجرايي با استفاده از بانك اطلاعاتي سيستم، افراد متقاضي تحت پوشش را به پشتيبان معرفی خواهد نمود. در صورت پذيرش افراد فوق توسط پشتيبان، دستگاه اجرايي طرح را تاييد و به بانك ارسال می‌نماید.

برخي از رشته های شغلي كسب و كارهاي خانگي

الف صنايع دستی (راه اندازي اين نوع از كسب و كارهاي خانگي با كمتر سه ميليون تومان امكان پذير است)

الف -1- نساجي سنتي

·        توربافي

·        شال‌بافی

·        زري بافي

·        موج بافي

·        ترمه بافي

·        مخمل بافي

·        سجاده بافي

·        دارايي بافي (ايکات)

·        شمد بافي

·        تکه دوزي

·        شبکه دوزي

·        ابريشم دوزي

·        آجيده دوزي (لايه دوزی)

·        جاجيم بافي

·        چادر شب بافي

·        ماشته بافي

·        عبا بافي

 الف 2 بافته هاي داري و زیراندازها (ايجاد اين نوع از كسب و كارهاي خانگي به سرمايه كمتر از پنج ميليون تومان احتياج دارد)

·        قاليبافي (چنته)

·        گليم بافي (ورني بافي گبه بافي مسند)

·        زيلو بافي

·        نمد مالي

·        خورجين بافي

·        پلاس بافي

·        اجاق قراقي

 الف 3 پوشاك سنتي

·        گيوه بافي

·        چاروق دوزي

·        چموش دوزي

·        پوستين دوزي

·        طراحي و دوخت لباس محلي

·        گيوه دوزي

·        قلاب بافي

·        ميل بافی (کاموا بافي بافتني سنتی)

·        كلاه نمدي

·        عروسک بافي

 الف 4 چاپ‌های سنتي

·         چاپ کلاقه يا باتيک (نقاشي روي پارچه)

·         چاپ قلمکار

·         چاپ سيلک

 الف 5 - صنايع دستي چرمي

·         معرق چرم

·         نقاشي روي چرم

·         نقش اندازي ضربي روي چرم (حکاکي چرم)

·         سراجي سنتي (ساخت كمربند و كيف و... )

·         طراحي به صورت داغ روي چرم (سوخت روي چرم)

الف - 6 صنايع دستي فلزي

·       قلمزني

·       مشبک سازي فلزي

·       حکاکي روي فلز

·       مليله سازي

·       گرگور بافي

·       زيور آلات سنتي (جواهر سازی)

·       صنايع دستي مسي (تابلو وسايل تزئينی)

 الف 7 - صنايع دستي چوبي و حصيري

·        معرق کاري

·        حصيربافي

·        بامبوبافي

·        منبت ريز (آباده و گلپايگان)

·        ترکه بافي (ارغوان بافي، مروار بافي، چم بافی)

·        کپوبافي

·        خراطي (ساخت ظروف چوبي تسبيح سازی)

·        نقاشي روي چوب

·        قاب سازي

·        مروار بافي

·        مشبک چوب

·        خاتم کاري

·        سوخت روي چوب

·        چيغ بافي

·        ساخت سازهاي سنتي (ساخت سازهاي بادي- ساخت سازهاي کوبه اي - ساخت سازهاي کوبه ای)

·        پيکر تراشي چوبي (مجسمه سازی)

 الف 8 سفال و سراميك و كاشي سنتي

·        سفال و سراميک

·        کاشي هفت رنگ

·        معرق کاشي

·        نقاشي روي سفال

·        مهر سازي

 الف - 9 صنايع دستي دريايي

·         نقاشي روي صدف (صدف سازي، تراشي صدف و ....)

 الف 10 - صنايع دستي مستظرفه

·      مينياتورسازي (نگارگري ايرانی)

·      نقاشي

·      تشعير

·      تذهيب

·      طراحي

·      جلد سازي

·      صحافي سنتي

 الف 11- آبگينه

·      نقاشي روي شيشه ويتراي

 الف 12- پيشه هاي سنتي وابسته به صنايع دستي

·      نخ ريسي سنتي

·      رنگرزي گياهي

  الف 13- صنايع دستي سنگي

·      تراش سنگ‌های قيمتي و نيمه قيمتي (گوهر تراشی)

 الف 14 رودوزی‌های سنتي

·        تسمه دوزي

·        نقده دوزي

·        بخارا دوزي

·        ده يک دوزي (برجسته دوزی)

·        پيله دوزي

·        سرمه دوزي

·        مليله دوزي

·        قيطان دوزي (فتيله دوزي، مغزي دوزي، يراق دوزی)

·        ستاره دوزي

·        چشم دوزي

·        مرواريد دوزي

·        خوس دوزي

·        خامه دوزي

·        چهل تکه دوزي

·        سکه دوزي (اشرفي دوزی)

·        گلدوزي

·        گلابتون دوزي

·        پته دوزي

·        آيينه دوزي

·        بليش دوزي

·        تفرشي دوزي

·        پريوار دوزي

·        قلاب‌دوزی

·        کتيبه دوزي

·        کردي دوزي

·        کم دوزي (کمان دوزي، کمه دوزی)

·        مرصع دوزي (سنگ دوزی)

·        سوزن دوزی (بلوچي اصفهان تركمن)

·        صدف دوزي

·        مخمل دوزي

·        شمسه دوزي

·        سرافي دوزي

·        شرابه دوزي

·        نواردوزي

·        نقش دوزي

·        ممقان دوزي

·        منجوق دوزي

·        پولک دوزي

 ب توليدي شامل:کشاورزي دام‌پروری شيلات (اين دسته از كسب و كارهاي خانگي را با كمتر از هفت ميليون تومان می‌توان راه اندازي نمود)

ب 1 - فعالیت‌های پرورش طيور و حشرات

·        پرورش دهنده اردک گوشتي

·        پرورش دهنده بوقلمون گوشتي

·        پرورش دهنده کرم ابريشم

·        پرورش دهنده غاز

·        پرورش دهنده کبک

·        پرورش دهنده برخي سوسک‌ها و مورچه‌ها (جهت خوراک دام و طيور و يا صادرات)

·        پرورش دهنده پرندگان زينتي و حيوانات (کبوتر- قناری)

·        پرورش دهنده پرندگان خوراکي وحشي

·        پرورش دهنده بلدرچين

·        جوجه کشي

 ب 2- فعالیت‌های شيلات

·        توليد ماهيان زينتي و آکواريومي

 ج خدمات شامل: کشاورزي دام‌پروری شيلات (با كمتر از چهار ميليون تومان می‌توان در اين گروه از مشاغل به فعاليت مشغول شد)

ج-1- خدمات کشاورزي

·        بسته بندي انواع مواد غذايي از محصولات کشاورزي (سنتي صنعتی) و گياهان دارويي

·        بسته بندي و درجه بندي محصولات زراعي

·        تهيه و بسته بندي سبزيجات فرآوري شده (خشک پودر سرخ کرده پاک کرده و خرد کرده)

·        تهيه و بسته بندي بذر محصولات جاليزي

·        بلغور سازي

·        فرآوري محصول زعفران (خشک کردن و بسته بندی)

·        فرآوري و بسته بندی زرشک

·        خشک کردن و بسته بندي میوه‌جات

·        بسته بندي و پاک کردن انواع دانه هاي روغني

ج-2- خدمات دام‌پروری

·        خدمات جمع آوري شير

·        توليد ژل رويال از زنبور عسل

·        تهيه فرآورده هاي لبني مانند (کشک پنير دوغ)

·        فرآوري و بسته بندي عسل

 ج- 3- ساير (بخش کشاورزي دام‌پروری- شيلات)

·        توليد و بسته بندي کودهاي ارگانيک

·        تهيه انواع کودهاي فسيلي

·        تهيه و بسته بندي تخم انواع گل‌ها

·        تاکسي درمي پرندگان و حيوانات و آبزيان

·        بسته بندي تخم مرغ بومي

 د - فعالیت‌های توليدي (صنعت)

د-1- صنايع نساجي، پوشاک و سراجي (مشروط به عدم استفاده از چرخ صنعتی)

·         طراحي و دوخت لباس

·         خياطي لباس عروس

·         شلوار دوز

·         راسته دوز

·         نازک دوز مردانه

·         ضخيم دوز مردانه

·         نازک دوز زنانه

·         بچه‌گانه دوز

·         پيراهن دوز مردانه و شوميزه زنانه

·         بافندگي

·         ملحفه دوزي

·         پرده دوزي

·         توليد روميزي

·         بافت‌های تركيبي

د-2- صنايع غذايي (ايجاد اين مشاغل با كمتر از ده ميليون تومان ميسر خواهد بود)

·        توليد و بسته بندي ترشيجات و شور

·         ماست بند

·         توليد گلاب و عرقيات گياهي

·         توليد و بسته بندي آبليمو آبغوره سرکه - نارنج

·         نبات پزي

·         شيريني پزي سنتي

·         پخت انواع نان

·         تهيه شکلات

·         تهيه لواشک

·         تهيه مرباجات

·         تهيه ماهي فرآوري شده (دودي شور)

·         توليد انواع رب

·         توليد رشته آشي

 د - 3 - ساير (بخش صنعت)

·         مونتاژ اسباب بازي و لوازم پرورش فکري کودکان

·         مکرومه بافي

·         کيف سازي

·         کوبلن دوزي

·         عروسک دوزي

·         ساخت جعبه هاي فانتزي

·         طناب بافي

·         گلسازي

·         ساخت ميوه هاي خمير چيني

·         مهر سازي

·         قاب سازي

·         توپ دوزي پارچه اي

·         توپ دوزي چرمي

·         تابلو ساز تزئيني

 هـ - کسب و کارهاي با گرايش فناوري اطلاعات (تهيه برنامه نرم افزاری){اين دسته از كسب و كارهاي خانگي براي فارغ‌التحصیلان دانشگاهي مناسب‌تر است و می‌توان با در اختيار داشتن يك دستگاه رايانه و با بهره‌مندی از اينترنت از درون منزل به كسب درآمد پرداخت. در شرايط كنوني به طور متوسط با كمتر از هشت ميليون تومان می‌توان در اين رشته هاي شغلي به فعاليت مشغول شد)

·         آموزش‌های مجازی

·         برنامه نويس

·         خدمات ترجمه، تايپ، حروف‌چینی و صفحه بندي كتاب و مجلات

·         طراح شبکه هاي ارتباطي

·         تجارت الکترونيک در بخش کشاورزي

·         طراح مولتي مديا (توليد کننده چند رسانه اي)

·         ساخت و نقاشی‌های متحرک (انيميشن)

·         طراح صفحات وب

·         طراح لباس و کفش

·         طراح داخلي ساختمان و دکوراسيون

·         خدمات حسابداري

·         گرافيست (طراح بانر)

·         آموزش و تدريس از طريق اينترنت (آموزش از راه دور)

·         طراح سازه هاي ساختماني

·         نقاشي و مصور سازي کتاب کودک

·         طراحي کتب تصويري براي رنگ آميزي کودکان

·         مشاوره اينترنتي، تلفني، SMS,MMS با موضوعات (تغذيه، روانشناسي، پرستاري، پزشکي، بهداشت، تنظيم خانواده، ترک اعتياد، تداخل دارويي، مراقبت‌های بيماری)

·         تهيه نرم افزارهاي كامپيوتري

·         طراحي و تهيه مجلات و روزنامه هاي ديجيتال

·         تبليغ كالا و خدمات به صورت مجاري و فروش آن

·         جمع آوري اطلاعات در زمينه هاي مختلف و مورد تقاضا

·         فروش كتاب و توليدات فرهنگي دست دوم

 و - خدمات

و - 1 - فعالیت‌های فرهنگي، هنري

·         خطاطي

·         ويراستاري

·         نويسندگي (داستان شعر فيلمنامه نمايشنامه آموزشي و ... )

·         برجسته نويسي با خمير و رنگ

·         تصوير گري کتاب کودک

 و - 2 - صنايع فرش

·         طراحي سنتي قالي

·         رنگ آميزي نقشه فرش

لازم به توضيح است كه هم اكنون تعداد صد و پنجاه رشته شغلي از مشاغل خانگي در قالب کتاب‌های آموزشي مناسبی توضيح داده شده‌اند كه اين کتاب‌ها را از طريق سايت WWW.KAREKHANEGI.IR قابل مطالعه می‌باشد.

 


مطالب مشابه :


انواع جلدهاي چرمي

انواع جلدهاي چرمي. اين چرم به خاطر ابعاد بزرگ خود براي كارهاي بزرگ‌تر مناسب است و به




معرق چرم

تكه‌ها با چسب مخصوصي به آستري چرمي مي البته ما كارهاي چرخ‌دوز هم داريم كه آن‌ها نيز




كارآفريني در منزل (نگاهي اجمالي به كسب و كارهاي خانگي)

فكرآفرينان فردا - كارآفريني در منزل (نگاهي اجمالي به كسب و كارهاي خانگي) - به فردا بیاندیشیم




کسب و کار خانگی در ایران و جهان

كسب و كارهاي خانگي طبق با توجه به مزيتي كه كشور ايتاليا در توليد كفشهاي چرمي دارد




صنایع دستی مهاباد(از نظر زیبایی و کیفیت کم نظیر هستند در دنیا)

ايرانيان كه در كارهاي تزئيني و آرايشي معروفند و دلبستگي زيادي به آن نشان مي مصنوعات چرمي




آثار باستاني و جادبه هاي گردشگري استان فارس

كارهاي‌ دستي‌نقره‌، مس‌، سفال‌، گيوه‌، انواع‌ كارهاي‌ نمدي‌، خراطي‌، چرمي




اهمیت کسب و کارهای خانگی و نمونه کشورهای موفق

كسب و كارهاي خانگي از با توجه به مزيتي كه كشور ايتاليا در توليد كفشهاي چرمي دارد




هنر معرق چرم و سوخته کاری روی چرم

تكه‌ها با چسب مخصوصي به آستري چرمي مي البته ما كارهاي چرخ‌دوز هم داريم كه آن‌ها نيز




آشنايي با ؛اهمیت کسب و کارهای خانگی و نمونه کشورهای موفق

كسب و كارهاي خانگي طبق با توجه به مزيتي كه كشور ايتاليا در توليد كفشهاي چرمي دارد




برچسب :