وقایع تلخ ساری
وقایع تلخ تاریخی
یکی از دلایل مهمی که باعث گردیده تا ساری در حالیکه یکی از مراکز تمدن و فرهنگ بودهاست، نسبت به شهرهای دیگر از آثار تاریخی کمی برخوردار باشد، حوادث روزگار بودهاست، چنانکه بر طبق مستندات تاریخی پس از اسلام حمله خلیفه عباسی، حمله مغول، حمله تیمور، حمله روسها، حمله ترکمنها، حمله دشمنان آقامحمدخان و سیل، زمین لرزه، آتش سوزی در ساری روی دادند.که قطعا این حوادث و رویدادها بر بخشها و روستاهای اطراف نیز بی تاثیر نبوده وسرگذشت تاریخی کاملا مشابهی داشته اند.بعنوان مثال زلزله سال ۱۳۱۴ ساری که بیشترین خسارات را در بخش چهار دانگه وارد نموده که فقط در روستای ششک نزدیک به ۱۰ تن کشته داشته وکلیه خانه ها ویران شده ومردم ماهها درخانه های موقتی که احتمالا چادر و ... بوده زندگی کرده اند.
- سال ۲۹۸ حمله روس.
- سال ۳۲۳ سیلاب و طغیان تجینه رود (رود تجن).
- سال ۳۲۶ سیل و با گل و لای یکسان شدن ساری.
- سال ۴۲۶ حمله سلطان محمود غزنوی و ویرانیهای وی.
- سال ۵۹۸ آتش سوزی در ساری.
- سال ۷۹۵ حمله تیمور و به خاک و خون کشیدن ساری و مردمانش.
- سال ۱۰۱۷ زمین لرزه بزرگی در ساری روی داد.
- سال ۱۰۴۵ حمله روس و آتش کشیدن فرح آباد و ساری.
- سال ۱۰۹۸ زلزله هولناک در ساری.
- سالهای ۱۱۹۴-۱۲۰۵ جنگهای داخلی برادران و دشمنان آقا محمد شاه.
- سال ۱۲۲۳ زلزله بزرگ در ساری
- سال ۱۲۳۵ بیماری طاعون.
- سال ۱۳۲۰ بیماری تیفوس.
[ویرایش] عمارت و ساختمانهای قدیمی
[ویرایش] کهنه باغشاه
بنیاد آن توسط سلاطین صفوی بودهاست و در زمان رضا شاه آن را خراب کردند و خیابان خیام کنونی را ساختند (اگرچه هنوز در خیابان خیام آثار باغ در ملک خصوصی مردم نمایان است)
[ویرایش] نوباغشاه
بدست محمد میرزا ملک آراء در زمان فتح علی شاه ساخته شد و عمارتهایی شبیه چهل ستون اصفهان در آن احداث نمودند که البته در زمان رضاشاه و به دستور وی پادگان شد.
[ویرایش] شاهزاده حسین
در محله شاهزاده حسین واقع است و بنای آن به سال ۸۹۰ برمیگردد.این امامزاده در بخش باختری ساری قرار داد.
[ویرایش] مسجد حاج مصطفی خان
در سال ۱۲۷۳ مسجد حاج مصطفی خان سورتیجی ایجاد گردید و در محله چهارراه برق کنونی قرار دارد.
[ویرایش] عمارت کلبادی
این مکان زیبا و قدیمی در مرکز شهر ساری و در نزدیکی میدان اصلی واقع شده است و در حال حاضر به عنوان اداره میراث فرهنگی مورد بهرهبرداری قرار گرفته و پیشینه آن یه حدود 120 سال پیش باز میگردد. ویژگیهای اجزای معماری آن همچون اتاقها، حجرهها، شاه نشین، گرمابه، اصطبل، حیاط و هنر بکاررفته بر روی پنجرهها و ارسیها و آراستن آنها با شیشه رنگی در نوع خود بینظیر است
[ویرایش] حمام وزیری
این بنا نیز در مرکز شهر ساری و در کنار خانه کلبادی قرار دارد و از لحاظ نوع معماری، مصالح و ویژگیهای ساختمانی از ابنیه دیدنی و مشهور مازندران به شمار میرود. ان بنا نیز متعلق به دوران قاجاریهاست.
[ویرایش] آب انبارهای ساری
ساری در آخرین دوره دارای ۵ آب انبار معروف بوده که هم اکنون بنای ۳ آب انبار آن موجود است.
[ویرایش] آب انبار میرزا مهدی
این بنا در مرکز شهر ساری واقع شده و مربوط به دوران افشاریه یا زندی ه میباشد، منبع اصلی به وسیله پلکانی به پای شیر و انبار آب دسترسی دارد. پلان آن گرد و با گنبد هلالی است که همه آن با آجر و ملاط ساخته شده و در بخش دوگانی گنبد دریچههایی برای فراهم آوردن روشنائی درون آب انبار تعبیه گردیدهاست.
[ویرایش] آب انبار نو
این آب انبار نیز در مرکز شهر ساری و در بافت قدیمی در نزدیکی خیابان قارن کنونی قرار دارد و به لحاظ نوع کاربری همچون آب انبار میرزا مهدی است.بلندای آن از کف آب انبار تا سقف آن 40/21 متر است
[ویرایش] دروازههای ساری
دروازه بارفروش (دروازه بابل)؛ دروازه گرگان؛ دروازه فرح آباد؛ دروازه نوباغشاه)
[ویرایش] مجموعه تاریخی فرحآباد
در ۲۸ کیلومتری شمال شهر ساری و در ورودی خزر آباد و در ۳ کیلومتری ساحل دریای مازندران قرار دارد. این مجموعه شامل مسجد، پل، دیوارهای بر جای مانده از یک کاخ سلطنتی است که به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده و تفرجگاه ساحلی صفوی بودهاست. مسجد با ایوانهای بلند، شبستانها. حجره هاو منارهها از مهمترین بناهای تاریخی استان مازندران به شمار میرود.
[ویرایش] برج رسکت
در چهل کیلومتری جنوب باختری شهر ساری قرار دارد و مسیر دست رسی به آن از ساری آغاز و پس از گذر از دو راهی کیاسر و سد سلیمان تنگه به سوی باخترمنحرف میشود که بیشتر بخشهای آن آسفالته میباشد. این بنا در بخش دودانگه ساری قرار دارد و باآجر ساخته شده و رایه های آن شامل مقرنس کاری دو کتیبه آجری به خط کو فی و پهلوی ساسا نی است. احتمالاً مقبره یکی از شهریاران آل باوند بوده و مربوط به سده پنجم هجری قمری است.
[ویرایش] امامزاده عباس
در حاشیه شمالی ورودی خاوری شهر ساری واقع شده و از نظر شیوه معماری، گنبد هرمی شکل و صندوق چوبی نفیس، یکی از بناهای معروف استان مازندران است. تاریخ ساخت آن ۸۹۷ هجری قمری است و چهارامامزاده بنامهای عباس و زید و محمد و حسن در آن مدفون میباشند.این بنا دربلوار امام رضا منطقهای به نام آزادگله ساری واقع شدهاست. برای اطلاعات بیشتر وکامل به سایت امامزاده عباس http:\\www.emamzadeabas.com مراجعه فرمائيد
[ویرایش] امام زاده جبار
در روستای خارکش واقع در جنوب خاوری شهرستان ساری درکیلومتر ۵ جاده ساری به نکاء پشت پارک جنگلی شهید زارع ساری درخاورروستای خارکش مدفون میباشد و از نوادگان امام موسی کاظم میباشد.
[ویرایش] برج سلطان زینالعابدین
با گنبد مخروطی هشتترک از لحاظ نوع معماری و تزئینات کاشی کاری و درب و صندوق چوبی نفیس، جز مهمترین بناهای تاریخی ساری به شمار میرود. کتیهها و کاشی کاریهای آن زیبا بوده و یک مرقد دیگر در داخل بنام سلزانامیر شمسالدین میباشد.
در مرکز شهر ساری قرار دارد و برج آحری آن به خاطر دارا بودن صندوق و درب چوبی نفیس دارای اهمیت است. بلندای بنا ۲۰ متر و تاریخ ساخت آن سال ۸۴۹ هجری قمری میباشد. امامزاده یحیی از فرزندان امام موسیکاظم است.
[ویرایش] پناهگاه حیات وحش
ان محوطه زیبا ۵۵ هکتار در ۳۵ کیلومتری شمال خاور ي ساری قرار دارد و مسیر دسترسی آسفالته آن در ۱۲ کیلومتری ساری به بهشهر در سه را هی اسلاماباد از جاده اصلی جدا شده و پس از گذر از مسافت ۲۳ کیلومتر به مکان گفته شده میرسد.
فضای جنگل جلگهای آن از سال ۱۳۴۶ بصورت محل تکثیر گوزن زرد خالدار ایرانی در آمدهاست. دشت ناز برای دوستداران طبیعت و حیات و حش تنها با مجوز سازمان محیط زیست میتوانند به تماشای گوزن و پرندگان زیبا همانند قرقاول و کبوتران بپردازند.
[ویرایش] پناهگاه حیات وحش سمسکنده
این منطقه با ۱۰۰۰ هکتار مساحت در ۱۰ کیلومتری شرق ساری واقع شده و مسیر دسترسی آن از ساری تا سمسکنده بوده و سپس با یک جاده روستایی به درون محوطه راه مییابد.پوشش گیاهی آن گونههای جنگلی و جلگهای بوده و بخشی از آن مانند دشتناز به عنوان زیستگاه گوزن زرد ایرانی مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاست.
[ویرایش] سد سلیمان تنگه
در ۴۵ کیلومتری جنوب باختری ساری در نزدیکی روستای افراچال در منطقهای کوهستانی و سر سبز واقع شدهاست. این سد در سال ۱۳۷۹ برای بازدید مسافرین و گردشگران آماده شده و از نظر اقامتی مخصوصاً برای افراد تور بسیار مناسب است. اقامت شبانه در کنار رودخانه زلال با صدا و آهنگ دلنواز اوقات خوشی را فراهم میکند، بازدید از تاج سد با گرفتن بلیط در روزها ممکن بوده و در این سد امکانات قایقرانی و اسکی روی آب برای گردشگران فراهم شدهاست. در مجموعه سد سلیمان تنگه بهوسیله بخش خصوصی امکانات تفریحی مناسبی برای اقامت و گردش روی آب ایجاد شده که با توجه به بزرگی سد، زیبائیدریاچه و فضای دلپذیر پیرامون آن اکنون یکی از زیبا ترین چشماندازهای مازندران به شمار می رود که ظرفیت و توانایی بالایی برای تور گردانی داراست. بازدید از این مکان را برای گرداشگران و دوست داران طبیعت پیشنهاد میکنیم. دهکده آرامش ، تاج سد ، اسکله شیرون رود و قهوه خانه تلاونگ از جمله مکان های تفریحی سد سلیمان تنگه می باشند.
[ویرایش] پارک جنگلی شهید زارع
پارک جنگلی شهید زارع در ۳ کیلومتری شرق شهر ساری و در جانب جاده ساری به بهشهر قرار دارد و به علت مجاورت با تپههای جنگلی کم ارتفاع در دامنه البرز، بسیار زیبا و چشمگیر است. برای استفاده گردشگران نیز دارای امکاناتی برای ماندن کوتاه مدت میباشد. بویژه بهترین مکان برای کسانی است که میخواهند به صورت رایگان شب اقامت داشته باشند.
[ویرایش] محلات ساری در اواخر دوره قاجار
سبزه میدان، نقاره خانه، اوصانلو محله، امامزاده یحیی، بلوچی محله، کردمحله، بلوچی خیل، اصفهانی محله، افغون محله، چاله باغ، شپش کشان، کهنه باغشاه، قلیچ لی محله، میرسرروضه، میرمشهدمحله، بیرامتر (بهرام اُتُر)، در مسجد، پای چنار، شیشهگر محله، نعل بندان، بهارآباد، شاهزاده حسین، امامزاده عباس(ازادگله)
[ویرایش] محلههای کنونی ساری
سبزه میدان، باقرآباد، شکرآباد، نوتکیه، چناربن، امامزاده یحیی، بازار روز، شهبند، مهدی آباد، کوی ندا، گل افشان، معلم(ساری نو)، ترک محله، کوی آزادی، ۲۲ بهمن، راهبند سنگتراشان، لسانی، میرزمانی(سعدی)، پیوندی، فدک، توکل، کوی سنگ، کوی افشار، مهیار، پل تجن، طالقانی اول و دوم، پشت پرورشگاه، کوی گلها، پشت زندان، بخش هشت(سلمان فارسی-پیروزی)، پشت مصلی، بربری محله، پیرتکیه، بوعلی(بلوار پاسداران)، میرسرروضه، بهرام اُتُر، آزادگله، سروینه باغ، راهبند دخانیات، نعل بندان، کوی قلیچ، چهارراه برق، چهارراه کارمندان، ساری کنار، طبرستان، ششصد دستگاه، میرسرروضه، کوی برق ، كوي نور(پشت انبار برق)، پشت چین دکا، کوی جهاد، چال مسجد، خیام، مازیار و...
[ویرایش] قلب شهر
میدان ساعت (به مازندرانی: پاساعتمیدانی) نام میدانی در مرکز شهر ساری است.
این میدان دارای برجی با ساعت عقربهای بزرگ و مجهز به صدای زنگ ناقوس است که در هنگام تغییر ساعات به شماررقم ساعت آن لحظه به صدا در میآید و در سکوت شبهای ساری صدای ساعت ۱۲ شب را بدلیل تعداد بالای دفعات آن و نیز سکوت شب تا دورترین خیابانهای ساری میتوان شنید. در سال ۱۳۵۵ ساخت میدان این برج آغاز شد و در نهایت در سال ۱۳۵۷ پایان یافت. محمد علی حیدری سازنده این برج میباشد. این میدان نقطه آغازین و یا نقطه پایانی مسیر بسیاری از اتوبوسها و تاکسیها است. این میدان در میانه راه میدان امام به دروازه بارفروش و از آنجا به دروازه مشهد (میدان شهداء) و پل تجن قرار دارد.
[ویرایش] جمعیت ساری
جمعیت این شهرستان با توجه به آمار 1387 و رشد آن تا کنون به بیش از نیم میلیون نفر رسیده و جمعیت این شهر طبق آخرین آمار وزارت کشور بعد از شمارش آرای ریاست جمهوری دهم به حدود 985.320 نفر رسیده است. ساری پذیرای مهاجرین ترک، ترکمن، شهمیرزادی، ، ارمنی، گرجی، اصفهانی، عرب، بلوچی، افغانی و... بودهاست که در طول قرنهای مختلف به ساری آمدند و یا پس از مدتی تعداد آنها کم شد و یا از ساری کوچ کردند.
[ویرایش] شهرک ها و مناطق ساری
از کوی ها و شهرک های مهم و مناطق دوگانه آن می توان به شهرک 600 دستگاه و شهرک های 1100 دستگاه و شهرک دولتی بزرگ گوهرباران در حال ساخت اشاره کرد و همچنین کوی 22 بهمن و مجموعه خیابان های پیوندی و میرزا رضا زمانی و بخش 8 و مهدی آباد وجام جم و... از مهمترین مناطق مسکونی ساری می باشند
[ویرایش] خیابان های مهم و اصلی ساری
بزرگراه ولی عصر غربی و شرقی وبزرگراه سلیم بهرامی و بزرگراه های بادله و رینگ در حال ساخت ساری و همچنین از خیابان های مهم می توان به فرهنگ،میرزمانی،فدک،،خیابان قارن،خیابان انقلاب،خیابان نادر،خیابان سلمان فارسی،خیابان مازیار،خیابان رازی،خیابان فردوسی،خیابان شاه عباس(18دی)،خیابان شهبند،خیابان چنار بن،خیابان ملامجدالدین،خیابان دروازه بارفروش،خیابان خیام،خیابان ارتش،خیابان صبا،خیابان خیام ومجموعه بلوار ها و میادین دیگرو...میتوان اشاره کرد
[ویرایش] ورزش ساری
با توجه به این که ساری پایتخت کشتی نام گذاری شده اما هر ساله ورزش های فوتسال و اسکواش و پینت بال و اتوموبیلرانی وشطرنج در سطح کشور و منطقه مقام آور می باشد.تیم فوتسال راه ساری معروفترین تیم ورزشی این شهر است.در زمینه کشتی نیز تیم گاز مازندران متعلق به این شهر می باشد.
[ویرایش] پینت بال
اولین باشگاه پینت بال ساری در تاریخ ۹ مرداد سال ۱۳۸۷ در پارک قائم (پارک تجن) ساری در مساحتی نزدیک به ۴۰۰۰ متر مربع در باشگاه پینت بال پروشات شروع بکار کرد. [۶]
[ویرایش] صنایع ساری
صنایع لوستر علیپور اولین مرکز طراحی و تولید صنعتی لوستر و جراغهای تزئینی استان مازندران در خیابان امیرمازندرانی شهر ساری از سال 1350 در حال فعالیت می باشد
[ویرایش] کارخانجات سیمان
کارخانه ساریت وابسته به سیمان مازندران
[ویرایش] کارخانه نکا چوب
واقع در حومه شهرساری و واقع در درون مرز شهرستان ساری بهمراه شهرک مسکونی آن
[ویرایش] مجموعه کارخانجات کشت وصنعت
کارخانجات روغن نباتی غنچه واقع در کیلومتر 15 بزرگراه ساری -گلوگاه
[ویرایش] کارخانجات صنایع فلزی ایران
واقع در کیلومتر 16 بزرگراه مشهد بعد از شهرک سورک که پروژه های مهم برج سازی واسکلت بندی را انجام میدهد
در ساری محصولات غذایی تولید بیشتری دارد، اگرچه گستره وسیعی از فرآوردههای سلولزی مانند MDF، نئوپان، کاغذو... در منطقه ساری تولید میشود. کارخانه آرین سینا تولیدکننده MDF، صنایع چوب و کاغذ مازندران، کشت و صنعت شمال، تخته فشرده شمال، صنایع جوش و برش، گام الکتریک و شرکت تجهیزات مدارس ایران (که در زمینه ساخت انواع وسایل چوبی فعالیت دارد) و همچنین کارخانجات چسب ساز از جمله مراکز صنایع ساری هستند.
[ویرایش] کارخانه صنایع الکتریکی پیشرانه
در اطراف شهر ساری قرار دارد و تولید کننده انواع محافظ و دیگر انواع وسایل مکمل برقی است.و بسیار کار خانجات غدایی وصنعتی دیگر
[ویرایش] بازارهای محلی و دورهای
نوشتار اصلی: بازارهای ساری همانند برخی از شهرهای شمالی ایران در ساری نیز بازارهای دورهای برگزار میگردد.
- شنبه بازار تقاطع کارمندان و آزادی
- یکشنبه بازار در بخش هشت(خ قره جه)
- دوشنبه بازار در خیابان وصال (ساری کنار)
- سه شنبه بازار واقع در کمربندی جنوبی
- چهارشنیه بازار در خیابان معلم میدان معلم انتهای بلوار پرستار
- پنج شنبه بازار در خیابان پیام نور و امام زاده عباس(که به انتهای بلوار امام رضا ، پلیس راه سابق انتقال یافت)
[ویرایش] بازارهای روز
[ویرایش] بازار امام رضا
از جمله بازارهای منطقه ای شهرداری می توان با بازار رضا و 22 بهمن اشاره کرد که بازار امام رضا از بازار های بزرگ واقع در بلوار امام رضا قبل از پل فراورده های نفتی احداث شده است
[ویرایش] ماهی فروشان
در انتهای خیابان نادر و در مجاورت با بازار نرگسیه قرار دارد. که البته جدیداً کل بازار به ابتدای پل تجن انتقال یافتهاست. همچنین شماره دوم این بازار هم اکنون در اتوبان قایمشهر در حال احداث میباشد که دارای امکانات از جمله استخر ماهی و رستوران ماهی می باشد
[ویرایش] بازار نرگسیه و رجایی
بازار نرگسیه در مجاورت کاخ قدیمی آقا محمد خان قاجار قرار دارد، و از طرف کوچه مسجد جامع خیابان انقلاب، کوچه نواب نادر و کوچه پشت استانداری ورودی دارد.این بازار مجموعه پوشاک و کفش وقسمتی از تره بار در آن وجود دارد بازار نرگسیه یکی از قدیمیترین و پر رفت آمدترین بازارها در استان مازندران میباشد که قسمتی از آن را مسجد جامع ساری در بر میگیرد.
[ویرایش] بازار ترکمنان
بازار ترکمنان در خیابان ملامجدالدین ساری قرار دارد. این بازارچه از جاهای گردشگری ساری است واز تمام استان و استانهای همجوار برای بازدید از این بازار به آنجا میآیند و فقط دارای پوشاک میباشد
[ویرایش] بازار 22 بهمن
بازار کوچکی که توسط شهرداری به عنوان بازار منطقه ای در منطقه 22 بهمن واقع در بلوار دانشجو ساخته شده است
[ویرایش] بازار روز راه آهن و کشاورز
این بازار جزء مجموعه بازار منطقه ای شهر بوده و در بلوار کشاورز در جنوب شهر قرار دارد که یکی از قدیمیترین و پررونق ترین بازارهای ساری است.
[ویرایش] نمایشگاههای تجاری
ساری جزو محدود شهرهایی در ایران است که به طور مرتب نمایشگاههای لوازم خانگی، فن آوری، رایانه در آن برگزار میگردد.و با اینکه نمایشگاه بین المللی مازندران در قایمشهر احداث و نیمه تمام گذاشته شده و به علت عدم تمایل سرمایگذاران در مورد سرمایه در شهر های غیر مرکز استان تمامی نمایشگاه های استانی وکشوری در مکان های ساری انجام میپذیرد
[ویرایش] نمایشگاههای رسمی
ساری به عنوان یکی از قطبهای مهم تجاری همکاری در منطقه آسیای میانه و قفقاز و سواحل دریای مازندران شناخته شده و بنا بر این همیشه توسط کشورهای خارجی و با حضور سفیران نمایشگاههای متعددی در ساری برگزار میگردد.
[ویرایش] نمایشگاههای برنامهای
معمولاً بسیاری از شرکتها، نهادها، گروهها و... در مجموعه ایران خودرو، یا ، سالن شهر و روستا اقدام به برگزاری نمایشگاه میکنند.با توجه به اینکه انتظار میرود نمایشگاه بین المللی در بزرگراه فرح آباد ساخته شود.
[ویرایش] پانویس
1. ↑ از این جمله میتوان به ملنگوف و رابینو روسی، آبوت و گوئی لسترنج فرانسوی، نام برد
2. ↑ از این جمله میتوان به کتاب پدر تاریخ نویسان مازندرانی، پوراسفندیار اشاره نمود، تاریخ طبرستان به قلم پور اسفندیار، جلد یکم، صفحه ۵۸
3. ↑ هرودوت کبیر که اولین بار نام دریای مازندران را به نامهای هیرکانیا و کاسپین معرفی فرمودند
4. ↑ پولاک، ادی؛ سفرنامه پولاک؛ مقدم شما را به بخش از سادراکارتا تا ساری امروزه، واقع در صفحه ۵۱۷ گرامی میدارد.
5. ↑ در زبان پهلوی باستانی دادن پسوند گرد به شهرها بی رواج نبودهاست، و از آنجا که احتمال آن است که در آن ناحیه گلهای زرد میروئیده، بدین نام مشهور گشته شدهاست، اطلاعات کم و بیش دیگر در صفحه ۵۸ کتاب استاد اسلامی
6. ↑ کمیته پینت بال استان مازندران
[ویرایش] منابع
- کتاب جغرافیای تاریخی ساری به قلم دکتر محمد حسین اسلامی.
- بخشی از مقاله شهر ساری، به همراه مجموعه ساری به همه زبانهای دنیا به کوشش علی حسامی.
- برگردان بخشهایی از دانشنامه بریتانیکا.
ساری | |
آمل • بابل • بابلسر • بهشهر • تنکابن • جویبار • چالوس • رامسر • ساری • سوادکوه • فریدونکنار • قائمشهر • گلوگاه • محمودآباد • نکا • نور • نوشهر * مياندرود | |
آلاشت • آمل • امیرشهر • ایزدشهر • بابل • بابلسر • بلده • بهشهر • بهنمیر • پل سفید • تنکابن • جویبار • چالوس • چمستان • خرمآباد • خلیلشهر • خوشرودپی • دابودشت • رامسر • رستمکلا • رویان • رینه • زرگرمحله • زیرآب • ساری • سرخرود • سلمانشهر • سورک • شیرگاه • شیرود • عباسآباد • فریدونکنار • فریم • قائمشهر • کتالم و ساداتشهر • کلارآباد • کلاردشت • کلهبست • کوهیخیل • کیاسر • کیاکلا • گزنک • گلوگاه • گلوگاه بابل • گتاب • محمودآباد • مرزنآباد • مرزیکلا • نشتارود • نکا • نور • نوشهر |
مطالب مشابه :
آدرس و شماره تلفن خانههاي معلم سراسر كشور
2242002, جنب سازمان آموزش و پرورش, خانه معلم اردبیل. 6248100 ... 2522290, خیابان ورزش - جنب دانشگاه آزاد, خانه معلم بوشهر ... 3472196, خزرآباد, خانه معلم ساری.
رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور
آموزش و پرورش ایران وجهان - رزرو اینترنتی فرهنگیان در خانه معلم استانهای سراسر کشور ... ساری. مجتمع رفاهی خزر آباد-پلاژها-جنب مجتمع وزارت کشور. 01513472169-8
شماره تلفن و آدرس خانه معلم مراکز کلیه استانها
خانه معلم خرم آباد. 2786020. خیابان فتح شیاکو. خانه معلم اراک. 3472196. خزرآباد. خانه معلم ساری. 3292988. تنکابن. خانه معلم چالوس. 3272255. رینه - آب گرم. خانه معلم
شرایط رزرو اینترنتی خانه های معلم
معلم - شرایط رزرو اینترنتی خانه های معلم - آموزشگاه شاهد یک سبزوار(شهید فهمیده) ... ساری 3472196-8 0151 مجتمع رفاهی خزر آباد - پلاژها -جنب مجتع وزارت کشور 72
لیست خانه های معلم سراسر کشور
15 آگوست 2014 ... خبرگزاری پانا: آدرس خانه های معلم سراسر کشور را اینجا مشاهده کنید. .... زنجان کمربندی جنوبی-خ خیام-روبروی راه آهن 02413228062 ساری مجتمع رفاهی
فروش آپارتمان و مغازه در ساری و شهرهای مازندران
مازندران-ساري- خیابان معلم بلوار پرستار - دارای 2 خط تلفن اب برق یک بنای 75 نتری کلنگی .... برچسبها: آپارتمان, فروش آپارتمان, رهن و اجاره, خرید خانه, فروش ویلا.
جاده ساری- کیاسر- سمنان وکولاک
میدانک روستایی است زیبا در 45 کیلومتری جنوب شهرستان ساری ودر مسیر جاده ... شب را در خانه معلم شاهرود سپری کردیم گرچه برای یک شب بیتوته از ما دو نفر چهل هزار
نحوه رزرو خانه معلم نوروز 92
نحوه رزرو خانه معلم نوروز 92 ... وی افزود: هماهنگی با دانشگاه فرهنگیان و معاونت پرورشی جهت استفاده از ظرفیت مراکز تربیت معلم و اردوگاهها به منظور .... دانشگاه آزاد ساری
نمونه املاک آماده فروش ، رهن و اجاره در شهرهای مازندران
فروش خانه و حیاط. قیمت کل: ... ۱۴۳ متری. مازندران-ساري- ساری-۱۵خرداد-نبش بیست متری اول-مجتمع زیست طبقه سوم واحد ۱۰ ... مازندران-ساري- خیابان معلم بلوار پرستار.
وقایع تلخ ساری
این بنا نیز در مرکز شهر ساری و در کنار خانه کلبادی قرار دارد و از لحاظ نوع .... ندا، گل افشان، معلم(ساری نو)، ترک محله، کوی آزادی، ۲۲ بهمن، راهبند سنگتراشان، لسانی،
برچسب :
خانه معلم ساری