سهمیه فرزندان شاهد
رضا خوشياران
كارشناس حقوق قضايي
درپي فرمايش هاي اخير رهبر معظم انقلاب در ديدار جمعي از خانواده هاي شهدا مطالبي را خواندم كه نوشتن اين مطلب را برخود واجب ديدم.
حضرت آيت الله خامنه اي بيداري ملت ايران را مرهون خون شهدا دانستند و تاكيد كردند خون شهدا همانند اكسير، اين ملت را متحول كرد و در مسير رشد قرار داد. ايشان با تاكيد بر لزوم قدرشناسي از شهدا و همچنين خانواده شهدا و ايثارگران خاطرنشان كردند ايمان مستحكم، اراده پولادين و ايثار و فداكاري خانواده هاي شهدا آنچنان پايه هاي نظام اسلامي را مستحكم كرده است كه هيچ توفاني قدرت ايجاد خلل در اين بنيان رفيع را ندارد
با خواندن اين مطلب به عنوان فرزند شهيد با وجود ميل باطني نه از باب گله و شكايت بلكه درد دل و مطلع نمودن مردم شريف و شهيدپرور ايران و رهبر عظيم الشان انقلاب اسلامي مطالبي را عرض مي نمايم:
چماق سهميه ها
1- درسالي كه گذشت 1 سال از زمان فارغ التحصيلي اينجانب در رشته حقوق قضايي گذشته بود، اينجانب؛ همراه با چندين ايثارگر ديگر براي شركت در آزمون كانون وكلا مركز در تلاش براي قبولي دراين آزمون علمي براي اخذ پروانه كار آموزي وكالت رقابت نموديم طبق قانون كه در آگهي پذيرش هم درج شده بود. سي درصد سهميه موردنياز كانون وكلاي هر حوزه به ايثارگران اختصاص مي يابد. اين قانون مثل ساير قوانين در كتب قانون مدون و در دسترس عموم است غافل از اينكه شركت كنندگان آزاد سالهاست براين باورند كه اين سهميه مانع پذيرش آنها مي باشد درحالي كه كانون وكلا براي جذب ايثارگران طبق مصوبه خود پذيرش را به كسب نمره خاصي نموده است، به طور مثال ظرفيت پذيرش كانون وكلا مركز 1099 نفر بوده كه اگر قانون اعمال مي شد حداقل 330 نفر به ايثارگران تعلق مي گرفت. حال جالب است بدانيد با مصوبه اعمال شده توسط كانون وكلا فقط 40 نفر مجوز كسب كارآموزي وكالت را اخذ نمودند با پيگيري هاي اينجانب در بنياد شهيد و رايزني با بعضي از مقامات بنياد، كاري از پيش نبرد. كار به جايي رسيده كه اينجانب و امثالهم در جامعه نتوانيم ايثارگري خود را آشكارا بيان نماييم. چرا كه به خاطر اين مطلب كه بارها در طول اين بيست و چند سال زندگي بدون پدر كه حتي يك روز از عمرم را با پدرم سپري نكرده ام، تا بر زبانم فرزند شهيد بودنم جاري شده مرا به دريافت امتيازات ايثارگري و سهميه متهم نموده اند و نپرسيدند پدرت كه بود چه بود و چه شد؟ تا جايي كه باز خاطرم هست در دوران تحصيل چه ابتدايي؛ راهنمايي؛ دبيرستان مدارس شاهد و بعداز آن، دانشگاه هميشه با اين چماق سهميه براي ورود دانشگاه و مراكز ديگر درگير بوده و هستم. تعجب من از اين مورد كه در حكومت اسلامي جاي چنين سخناني بايد عقيم بماند اما هميشه درهر محفلي اگر سخن به ميان آمده بي نصيب از طعنه استفاده از سهميه نبوده ام. اين مطلب خالي از لطف نيست كه بدانيم اگر سهميه اي اعمال شده گوشه اي از قدرشناسي بوده است كه رهبر معظم انقلاب طي فرمايشات اخير خود فرمودند و حضرت امام خميني نيز بدان اشاره كرده اند. حتي به نظر اينجانب براي كساني كه جان و مال و شان و مقام و ناموس را رها كرده تا حافظ دين و اين مرز و بوم باشند اين امتيازات كه گاهي به نام هست ولي مورد استفاده قرار ندارد بايد در محاورات مورد سوء استفاده و آزار دادن بازماندگان شهدا و ايثارگران نباشد.
نبايد اين تفكر غلط در جامعه هر روز گسترش يابد كه هرچه مملكت دارد به نام ماست.
چرا فرهنگ شهادت با مولفه گرفتن سهم و امتيازات ايثارگري گره خورده و بعضا فقط به امتيازات توجه مي شود نه معنويات؟ آيا شهدا و خانواده هاي شهدا از اين وضع راضي هستند؟ چرا كوتاهي برخي از افراد تن پرور بايد به حساب شهدا و خانواده ايشان تمام شود؟ زياده خواهي باعث حسادت ها مي باشد ولي اي كاش قدرشناسي نه در كلام بلكه در عمل بود اين قسمتي از مشكلات جامعه ايثارگري و ايثارگران است. ما قشر ايثارگر نبايد فقط به خاطر تبليغات نادرست به سهم گيري و امتياز شناخته شويم بلكه حرمت به شهدا حرمت به كلام خداست كه در آيه 154 از سوره بقره مي فرمايد: هرگز به آنها كه در راه خدا كشته مي شوند و شربت شهادت مي نوشند مرده مگوييد. آنها زندگانند و شما درك نمي كنيد.
سهميه كنكور ايثارگران؟!
در رابطه با سهميه ايثارگران در كنكورهاي مختلف دانشگاه اخيرا در جرايد مطالبي درج شده بود كه جهت اطلاع مطالبي را عرض مي نمايم. از كل سهميه چهل درصد طبق گفته هاي مسئولان سازمان سنجش عملا (2) درصد آن مورد استفاده قرار مي گيرد و 38 درصد آن بلا استفاده مي باشد و اختصاص به پذيرش داوطلبان غيربومي عادي داشته است. درهمين رابطه كه قرار شد اين مابقي از سهميه درنظر گرفته شده به بسيجيان فعال اختصاص يابد. با بالا گرفتن اختلافات و اعتراض ها يكي از نمايندگان مجلس جناب آقاي اسدالله عباسي عضو كميسيون آموزش مجلس هشتم با اعلام احتمال حذف سهميه ايثارگران و بسيجيان به خبرگزاري مهر گفت: «در زمان جنگ از آنجا كه جوانان بسيجي و رزمندگان كه به جنگ مي رفتند، از نظر ارتقاي سطح علمي و دانشگاهي عقب مي ماندند لذا در آن زمان و برحسب وضعيت آن زمان، براي بسيجيان، خانواده شهدا و خانواده جانبازان سهميه قائل شدند تا آن زمان بتوانند از نظر علمي نيز خود را به سطح ديگر همسالان خود برسانند اما هم اكنون كشور به طور يكسان براي همگان فراهم شده است؛ وجود سهميه چهل درصدي شائبه هاي زيادي را درجامعه ايجاد كرده است. به عنوان فرزند شهيد از ايشان سوالي دارم. طبق قانون سهميه 5 درصد شاهد به صورت اضافه بر ظرفيت مندرج در دفترچه انتخاب رشته اعمال مي شود؛ و سازمان سنجش تصريح مي كند كه سهميه پذيرش علاوه بر رقمي است كه در دفترچه انتخاب اعلام مي شود و به داوطلبان آزاد اطمينان مي دهد كه بود و نبود سهميه تأثيري بر بخت قبولي آنها ندارد. پس چرا اين سهميه به اين مقدار كه به گفته رئيس بنياد شهيد، سازمان سنجش حدود 5 درصد از سهميه مازاد پذيرش در آزمون هاي سراسري دانشگاه ها را به فرزندان شاهد اختصاص داده است كه البته در هيچ سالي، از تمام اين سهميه استفاده نشده و تنها از حدود 3 تا 5/3 درصد از اين ميزان بهره گرفته شده است. (روزنامه آفرينش 22 شهريور يكهزار و سيصد و هشتاد و پنج) باعث ايجاد شائبه در ميان جامعه را كرده و شما نيز آن را به زبان جاري ساختيد. اگر ريزبيني شما و اين شبهات دقيق بود چرا مسئله انتشار اعطاي يكصد ميليون تومان به نمايندگان به شدت سهميه شائبه ايجاد نكرده؟ همان جا كه آقاي لاريجاني رئيس مجلس گفت: «من 30 سال در بخش هاي اجرايي كشور كار كردم، نمايندگان مجلس جزو فقيرترين دستگاه هايي هستند كه در كشور زندگي مي كنند. (خبرگزاري فارس 16 مهر يك هزار و سيصد و هشتاد و هفت) اگر وضعيت معيشتي نمايندگان مهم باشد، وضعيت فرزندان شاهد اهم از شما است و فقط با تحصيل ميسر است. درهمين زمينه معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران فارس گفت: «به علت تبليغات نامناسب و عدم فرهنگسازي، ديد عمومي جامعه مبني بر اين است كه بنياد شهيد توانسته وضع معيشتي گروه هدف خود را به نحو مطلوب درآورد.»
حيدري نژاد افزود: «به دليل محدوديت منابع مالي، بنياد شهيد تاكنون نتوانسته خدمات خود را به شكل مطلوب ارائه دهد. (خبرگزاري فارس 27 اسفنديكهزار و سيصد و هشتاد و هفت) اگر اين سهميه آنقدر بزرگ جلوه مي كند كه شهدا و فرزندان آنان را كوچك جلوه مي دهد آن را بر داريد، چرا كه عزت آدمي، هميشه در مرحله اول خواست ما بوده است.
فرزندان شاهد موفق تر از دانشجويان عادي
آمارها نشان مي دهد فرزندان شهدا در عرصه دانشگاهي هميشه موفق عمل نموده اند. بطور مثال چند نمونه را از محضر خواننده گرامي مي گذرانم:
1- درسال 1378 حدود 000،12 داوطلب سهميه رزمندگان و حدود 000،10 فرزند شهيد در كنكور شركت كردند و مجموعا 4958 نفر از آنها (12 درصد از گروه اول و 33 درصد از گروه دوم) در رشته انتخابي خويش قبول شدند؛ بقيه آنها نيز مي توانستند براي رشته اي جز آنچه خواسته اند تقاضا بدهند. به اين ترتيب، شمار پذيرفته شدگان سهميه اي هنوز بسيار كمتر از 40 درصد (000،132 قبول شده كنكور) است.ارقام وزارت علوم نشان مي دهد كه در ميان پذيرفته شدگان دانشگاه در گروه تجربي، ميانگين معدل سه سال دبيرستان ده نفر اول از هريك از سه گروه قبول شدگان بدين قرار بوده است: آزاد 19/41، فرزندان شهدا 19/4 و رزمندگان 14/.36 سطح ميانگين مشابه در گروه هاي رياضي و فني در همين حدود و در گروه علوم انساني پائين تر است. بنابراين دست كم در مورد فرزندان شهدا رقابتي واقعي با ساير داوطلبان جريان دارد. همين واقعي بودن رقابت و همپايي نمرات دو گروه آزاد و فرزندان شهدا ما را به اين نتيجه مي رساند كه گروه اخير قادر است فعالانه در عرصه رقابت علمي شركت كند.
2- درسال 1387، تعداد دانشجويان شاهد و ايثارگر 105 هزار و 268 نفر بوده كه تعداد دانشجويان نمونه كشوري در سال هاي مختلف به شرح زير است: درسال تحصيلي 1388-1387، 30 درصد از دانشجويان نمونه كشوري از دانشجويان شاهد و ايثارگر بوده اند كه نسبت به سال 1384، 10 درصد رشد داشته است. اين درحالي است كه سهم دانشجويان شاهد و ايثارگر از دانشجويان كل كشور 3 درصد است.
3- رضا صحرايي مديركل آموزش عالي بنياد شهيد و امور ايثارگران كشور در همايش علمي مشاوران هدايت تحصيلي بنياد شهيد و امور ايثارگران سراسر كشور برگزار شد گفت:
«در سال گذشته 270 نفر از فرزندان شاهد و ايثارگر كه در دانشگاه تهران و تعدادي ديگر در استان هاي كشور قبول شده اند تقدير به عمل آمد. همچنين از 72 دانشجوي نمونه كشوري 22 نفر فرزندان شاهد و ايثارگر بودند. (خبرگزاري فارس 4 تير 1388)»
دقت بفرماييد كه اين آمار حدوداً 30 درصدي دانشجو نمونه از تعداد 3 درصددانشجوي شاهد و ايثارگر مابقي كه 72 نفر هستند از بين 97 درصد دانشجويان آزاد بدون سهميه شاهد و ايثارگر است.
4- كرامت الله حيدري نژاد معاون فرهنگي بنياد شهيد و امور ايثارگران فارس اظهار داشت: «تعداد زيادي از فرزندان شاهد و ايثارگر از سهميه ويژه ورود به دانشگاه استفاده نمي كنند.»
وي گفت: «فرزندان شاهد از 5/1 تا 2 درصد از سهميه پنج درصدي تعيين شده دانشگاه ها، ويژه فرزندان شاهد و ايثارگر كه با حمايت مالي بنياد شهيد به ظرفيت اصلي مراكز آموزش عالي اضافه مي شود را استفاده مي كنند.»
معاون فرهنگي بنياد شهيد وامور ايثارگران فارس اضافه كرد: «مابقي سهميه ويژه فرزندان شاهد در اختيار شركت كنندگان عادي قرار مي گيرد. (خبرگزاري فارس 27 اسفند 1387)»
نكته قابل ذكر در آزمون كارشناسي ارشد در مورد سهميه اعمال شده در رابطه با رزمندگان اين است كه براساس قانون ايجاد تسهيلات براي ورود رزمندگان و جهادگران داوطلب بسيجي به دانشگاهها و موسسات آموزش عالي مصوب 11/9/1371 مجلس شوراي اسلامي در هر يك از كد رشته محل ها 20درصد ظرفيت به متقاضيان سهميه رزمندگان واجد شرايط كه حد نصاب نمره (نكته: هشتاد درصد آخرين فرد قبول در همان كد رشته) لازم را كسب نمايد، اختصاص خواهد يافت.
با توجه به قانون فوق الذكر متوجه خواهيم شد از اين 20 درصد در نظر گرفته شده كه سهم كوچكي را نسبت به داوطلبان آزاد اشغال نموده است درصد كمي به فرزندان شاهد تعلق مي يابد.
در اينجا لازم است از سخنان امام راحل كه در ديدار با فرزندان شاهد بيان نموده اند به عنوان شاهد بر مطالب خود بياورم.
لايحه خدمات رساني ايثارگران و نظرات امام؟!
امام خميني(ره) در جمع فرزندان شاهد فرمودند: «شما گواهان صادق و يادگاران عزتها و اراده هاي استوار و آهنين نمونه ترين بندگان مخلص حقيد.»
و در جايي ديگر خطاب به فرزندان شاهد فرمودند: «علاقه مندم كه فرد فرد شما عالم و متخصص متعهد براي اسلام ناب محمدي(ع) و مبارزي سرسخت عليه اسلام آمريكايي و اسلام مرفهين و پرچمدار وفاداري براي ايثارگران و شهيدان خود باشيد و بتوانيد با چراغ علم و تقوا، ظلمت و كج فكري ها و تحجرها و مقدس مآبي ها را از دامن اسلام بزدائيد.»
در آخر ميل دارم نظر شما خواننده محترم نسبت به ناديده گرفته شدن فرزندان شاهد در لايحه خدمات رساني به ايثارگران را نيز جلب نمايم:روزنامه خراسان: «فرزندان شهدا در لايحه خدمات رساني به ايثارگران فراموش شده اند.»لايحه جامع خدمات رساني به ايثارگران بعد از تغييرات و اصلاحات متعدد هم اكنون در انتظار تصويب در صحن علني مجلس است. اما نكته قابل توجه و تأمل، تفاوتهاي مصوبات شور اول و شور دوم اين لايحه و مراحل بعد از آن در اين زمينه مي باشد. در واقع تصويب نهايي آنچه اكنون در حال بررسي است، اثبات مظلوميت فرزندان شهداست؛ چرا كه به نظر مي رسد در هر يك از مصوبات كه داراي مشكل بودجه اي و حتي غيرمالي بوده است با حذف فرزندان شاهد، در قالب توجيهات غيركارشناسي و تغيير صورت مسئله مشكل را برطرف كرده اند.
از آنجا كه حذف فرزندان شهدا در مصوبات نتيجه اي جز دلسردي و منزوي كردن اين طبقه در برنخواهد داشت، با نگاهي به جمعيت فرزندان شاهد در كل كشور كه حدود 160 هزار نفر بيشتر نيستند و مستخدمان شاغل نيز درصد بسيار كمي را از اين گروه به خود اختصاص مي دهند. حذف فرزندان شاهد در مصوبات با وجود درج در لايحه دولت و تصويب در شور اول مجلس جاي بسي تأسف است. (دوشنبه 23 ارديبهشت 1387).
در آخر فراموش نكنيم كلام امام خميني(ره) را كه فرمودند: «با اين كه اطمينان داريم كه خانواده معظم شهدا و جانبازان و اسرا و مفقودين هيچ گاه راضي نشده و نمي شوند كه در برابر ايثار عزيزانشان كه فقط به خاطر خدا و رسيدن به كمال بوده است، سخن از رفاه و ماديات به ميان آيد و همت آنان بلندتر از اين مقوله هاست، ولي بر دست اندركاران نظام است كه همه ذوق و استعداد و توان خود را در هرچه بهتر رسيدن به امور معنوي و مادي و ارزشي و فرهنگي اين يادگاران هدايت و نور به كار گيرند و از خدمت بي شائبه و بي منت به آنان دريغ نكنند كه هر چه انقلاب اسلامي ايران دارد، از بركت مجاهدت ايثارگران است. من مي دانم كه بسياري از خانواده هاي عزيز شهدا و جانبازان و اسرا و مفقودين به خاطر مناعت طبع و بزرگواري و اخلاق كريمه خود در مصائب و مشكلات زندگي، به مسئولان مراجعه نكرده اند يا مراجعه شان به حداقل بوده است و همه نيز مي دانيم كه اكثريت اين قشر و رزمندگان عزيز اسلام؛ از طبقات محروم و كم درآمد بودند و مرفهين كمتر دل براي انقلاب سوزاندند. ولي وظيفه ماست كه در حد توان و مقدورات؛ قدرشناس زحمات آنان باشيم و من ميل ندارم كه اين قدرشناسي فقط در حد تعريف و تمجيد ظاهري خلاصه شود؛ بلكه بايد در همه نوع امتيازات اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي به آنها بها داده شود.» (امام خميني(ره) صحيفه نور ج 21 ص 37) (به نقل از روزنامه خراسان؛ همان تاريخ)نكته اي كه در سخن امام(ره) مي باشد هيچ كجا سخني از انقضا اين حقوق به ميان نيامده است.
مطالب مشابه :
تبعيض دولت دهم در پرداخت حقوق به همسران شهدا
امري که از همان سال به عنوان حقوق خانوادههاي شهدا به گردن مسئولان بنياد شهيد قرارگرفت و تا
نتوانستیم حقوق حقه شهدا و خانواده هایشان را تمام و کمال ادا نماییم
دبیر منطقه 7 کمیسیون حقوق بشراسلامی: نتوانستیم حقوق حقه شهدا و خانواده هایشان را تمام و کمال
نظام حقوق زن و خانواده در اسلام
مکتب شهید مطهری - نظام حقوق زن و خانواده در اسلام - درسهایی از شهید مرتضی جا مانده از شهدا.
درخواست خانواده های شهدا وایثارگران شهرتکاب از دولت
مركز هماهنگي كانون هاي فرهنگي ايثارگران - درخواست خانواده های شهدا وایثارگران شهرتکاب از
تجمع خانواده شهدا ...
تجمع خانواده شهدا مقابل ماده 10- بنياد مكلف است نسبت به برقراري حقوق ماهيانه معادل حداقل
معافیت مالیاتی و بیمه پرسنل جانباز و فرزندان شهداء
آموزش حسابداری حقوق و ساخت مسکن براي خانواده معظم شهدا میتوانند به سوابق
سهمیه فرزندان شاهد
درپي فرمايش هاي اخير رهبر معظم انقلاب در ديدار جمعي از خانواده هاي شهدا حقوق قضايي
لایحه جامع خدمت رسانی به ایثارگران
ز- خانواده شاهد: ماده 40- حقوق بازنشستگی شهدا، جانبازان و آزادگان مشمول قانون حالت اشتغال
خاطرات خانواده شهدا
چون منهم جزء اولین خانواده شهدا بودیم برای اگر به جایی رسیدم که حقوق و دستمزد کار
برچسب :
حقوق خانواده شهدا