اخبار مرکز استان

ایست، به کیانپارس و کیان آباد نیاید کیانشهر جا هست!

مجتبی گهستونی: منطقه دو اهواز از جهات مختلفی در میان مناطق هشتگانه اهواز حائز اهمیت است. قرار گیری در کنار رودخانه کارون، نزدیکی به راه آهن و جاده ترانزیتی اهواز به مرکز کشور، برخورداری از اراضی فراوان به منظور توسعه هرچه بیشتر، استقرار ادارات دولتی، سطح بالای زندگی، استقرار پزشکان زبده اهوازی در این منطقه، تصدی نخستین زن شهردار خوزستان در منطقه دو، ورودی شهر اهواز از مسیر شمال غربی از جمله ویژه گی های چنین محله ای است.

بر اساس اعلام نظر معاونت شهرسازی و معماری منطقه دو نزدیک به سه هزار هکتار وسعت دارد. شهرداری منطقه دو درسال 1361 تاسیس شد و شامل چهار ناحیه خدمات شهری و سه ناحیه فضای سبز است. محدوده دربرگیرنده منطقه شامل کیان آباد، کیانپارس، امانیه، کوی زردشت، سیدخلف، کیانشهر و جاده پدافند است. در شمال منطقه دو کوی سید خلف وزردشت ، در جنوب امانیه ، در شرق جاده ساحلی و در غرب مسیرخانه سازی وجاده پدافند قرار دارند. ناحیه یک شامل کیان آباد وخیابان های غربی کیانپارس، ناحیه دو شامل امانیه، ناحیه سه شامل خیابانهای شرقی کیانپارس وکوی سیدخلف و ناحیه چهار شامل کیانشهر و زردشت است.

کیان پارس قدیم

در غرب اهواز و در جنوب اراضی کیان آباد به موازات راه آهن و رود کارون منطقه کیان پارس قرار گرفته است. در زمانی که موسسه مهندس مشاور دکتر علی ادیبی طرح جامع و تفصیلی اهواز را در پیش از انقلاب تهیه می کرد، دارای 3407458 متر مربع مساحت کل و 1249592 متر اراضی ساخته شده و از 5981 نفر جمعیت برخوردار بود که در هر هکتار 48 نفر اسکان داشتند.

در آن موقع واحدهای مسکونی منطقه بالغ بر 900 منزل بود. ساکنین اولیه این محله را تجار، کارمندان دولت، کارکنان شرکت نفت و شرکت های ساختمانی تشکیل می دهند بنابراین اهالی کیانپارس در سطح بالای درآمدی بوده اند و سطح تحصیل،فرهنگ و درآمد روابط اجتماعی به خوبی صورت می گیرد. با توجه به اینکه در آن مقطع کیانپارس محله ای بوده که هنوز دارای هویت مشخص نبوده و شکلی روستایی داشت اما با توجه به استقرار خانه های سازمانی نورد، ژاندارمری، بانک سپه و... کیانپارس به مانند روستایی مدرن در موقعیتی خاص بوده که در سریعترین مدت زمان دگرگون شده است. بخشی از محلات توسعه نیافته کیانپارس را از سالهای 1373 تا 1376 در ذهن دارم.در این سالها برای ساخت فیلم کوتاهی به حاشیه ساحلی کارون رفتم. کارون پر بود و بند تاریخی آن که در عرض کارون قرار داشت نسبت به حالا سالم تر بود. از آن سالها فیلم هایی بر جای مانده است که با گذشت زمانی نه چندان دور و دراز، تصاویرش اهمیت دارد. یادم می آید که با مرحوم هوشنگ گلشیری از نویسندگان بزرگ ایران در محلی ایستاده بودیم که زمانی به جای پارک 42 هکتاری کیانپارس نیزارهایی وجود داشت. گلشیری هنگامی که از ساحل کارون در کیانپارس به رودخانه نظر می انداخت و شمال و جنوب را با نگاهش پیوند می داد از اینکه به جای دو روز یک روز دعوت ما را پذیرفته تا به اهواز بیاید نگران و مضطرب شد. او اگر یک سال بعد از حضورش در اهواز فوت نمی کرد شاید درباره آن روز حضورش در کیانپارس و حصیر آباد مطلبی می نوشت.

کیان پارس جدید

کیان پارس فعلی از دو جهت مثبت و منفی، شکل دگرگون شده محله ای است که با وجود همه امکانات کمی که داشت اما محله ای کم جمعیت و آرام برای ساکنانش بود که امروز به حالت پریشانی برای ساکنان نخستین این محله بدل شده است. دقیقا یادم می آید که در دهه 70 خورشیدی در خیابانی که الان به پل هفتم منتهی می شود به اراضی خاکی و شنی ساحل کارون می رسیدی که در هر سمتش ناهمواری هایی وجود داشت که جای همان ناهمواری ها را پارک های ساحلی موسوم به 42 هکتاری و دولت گرفته اند. در این یک دهه اخیر منطقه 2 اهواز به قدری رشد کرده که در سه جای مختلف آمار متناقضی از وسعت منطقه وجود دارد.

در سایت اینترنتی شهرداری منطقه دو وسعت این منطقه 728هکتار و8930 متر مربع ذکر شده است. در حالی که بر اساس اعلام نظر معاونت شهرسازی و معماری، منطقه دو نزدیک به سه هزار هکتار وسعت دارد. در آمار دیگری که بر روی تابلو شناسنامه مناطق در ورودی هر منطقه وجود دارد به خصوص بر روی تابلو شناسنامه منطقه دو که بر روی پل علی ابن مهزیار که منطقه 7 را به منطقه دو متصل می کند نصب شده وسعت منطقه 50211515 م م ذکر شده است. چرا؟ در تماسی که با سرکار خانم دکتر موالی زاده شهردار منطقه داشتم وی این تذکر را به جا عنوان کرد و خواستار یادآوری برای اصلاح این موضوع شد.

منطقه دو آیا محله ای سبز است؟

در منطقه دو شهرداری اهواز بیش از 20 پارک وجود دارد که پارک های جاده ساحلی موسوم به دولت، چهل و دو هکتاری، پارک رضا ،پارک الهام، پارک فردوس، پارک شفق ،پارک فدک، پارک گلچهره، پارک های کوثر یک و دو، پارک طوبی و.... از جمله پارک های این منطقه محسوب می شود. با این حال به دلیل رشد ساخت و ساز و تمایل به تخریب خانه های ویلایی به منظور ساخت آپارتمان و طبیعتا رشد جمعیت در منطقه نیاز این محله به احداث پارکهای محله ای و جنگلی،کاشت انواع گل های فصلی، نگهداری فضای سبزاحداث شده، مراقبت مداوم ازچمن ها و سم پاشی درختان و علف های هرز بیش از پیش احساس می شود.

کیانپارس اداری، کیان آباد مسکونی

کیانپارس و کیان آباد با اینکه دو محله متصل به هم هستند ولی یک جورهایی با هم تفوت دارند و کیان آباد محله ای کاملا مسکونی ولی کیانپارس علاوه بر مسکونی محله ای اداری و تفریحی هم محسوب می شود. به همین دلیل کیان آباد محله ای خلوت ولی کیانپارس در دو نوبت صبح و عصر محله ای کاملا شلوغ است. صبح ها فضایی اداری دارد ولی عصرها به پاتوقی برای جوانان و مکانی برای تفریح خانواده ها تبدیل می شود. در کیانپارس ادارات و شرکت هایی همچون آب و فاضلاب خوزستان، شرکت آب و فاضلاب اهواز، بنیاد جانبازان، اداره بهزیستی خوزستان، اداره کل تعاون خوزستان،سازمان حسابرسی خوزستان ،سازمان ثبت و احوال خوزستان،سازمان حج و اوقاف خوزستان،اداره بازرگانی خوزستان، بنیاد مسکن خوزستان، بنیاد مسکن اهواز ، سازمان بازرسی خوزستان، دادگاه انقلاب، شورای حل اختلاف ،شرکت مخابرات خوزستان، شرکت توزیع برق اهواز و..... واقع است.

کیان‌آباد یکی از مناطق شهر اهواز می‌باشد که دارای هفت ۱۸متری و ۴۳ خیابان ۱۲ متری می‌باشد.ساکنین این منطقه عمدتا قشر فرهنگی و اداری اهواز هستند. ملک درخیابانهای سمت کیانپارس گران تر از خیابانهای سمت راه آهن می‌باشد. انتهای کیان آباد زیرگذری است که منطقه را به جاده اهواز-تهران وصل می‌کند و پارک بزرگی در انتهای کیان آباد وجود دارد که تفرجگاه ساکنین آخر کیان آباد می‌باشد. خیلی‌ها کیان آباد را با منطقه کیان اشتباه می‌گیرند .در صورتیکه کیان آباد جزو مناطق مرفه و کیان جزو مناطق کمتر توسعه یافته شهر است.

سید خلف

سید خلف اسم منطقه ای است که به دلیل مجاورت با کیانپارس به مانند دیگر محلات بخشی از منطقه دو محسوب می شود ولی واقعیت امر این است که مانند یک روستا است. این منطقه همچنین به دلیل مجاورت با نمایشگاه دائمی خوزستان از نام شناخته شده ای برخوردار است.

اولین بار که به محله توسعه نیافته سید خلف که عده ای به آن به دلیل مجاورت با یکی از بهترین محله اهواز کیانپارس شمالی می گویند رفتم با صحنه نگران کننده ای مواجه شدم. در یکی از خیابان های سید خلف که رو به کیانپارس زمین خالی گسترده ای دارد تعداد زیادی مغازه و خانه اقدام به تخلیه کپسول های خانگی برای ماشین های گاز سوز می کنند.

با اینکه در ساحل غربی که محله سید خلف وجود دارد هنوز پوشش گیاهی مشهود است و با ساحل شرقی که ساختمان سازی در آن صورت گرفته تفاوت هایی دارد اما در بعضی نقاط از جمله روستای سید خلف نخاله‌های ساختمانی در رودخانه ریخته می‌شود علاوه بر این در این روستا با ساخت و ساز پیشروی‌های زیادی در رودخانه انجام شده است.در دهه 70 که سطح اختلافات بین شرکت مزدیسنان و شهرداری اهواز اوج گرفت البته برخي از روستائيان منطقه سيد خلف نيز مدعي «طبيعي، عرفي و شرعي» اراضي کیانپارس شدند.

زرتشتیان

زردشتيان پارسي تبار در طرحهاي كشاورزي خوزستان نيز نقش فعالي داشتند. چنانچه در دهة /1340 ـ توسط « محمد رضا شاه» بخشي از طرحی كه توسط «ميرزا آقاخان كرماني» پيشنهاد شده بود. تحقق يافت و با وساطت «شاپور جي ريپورتر» فرزند «اردشير جي ريپورتر» و همكاري نزديك او با « يعقوب نيمرودي» منطقه‌اي به وسعت 7960 كيلومترمربع درحومة شهر اهواز معروف به چم أسخيل ـ سيد خلف (كيانپارس ـ كيان آباد) و روستاي كريشان واقع درغرب رودكارون «سپنتا» در پوشش شركت( imino –Go) به انحصار اليگارشي پارسي هند درآمد. در طرح تفصيلي و جامع شهر اهواز نيز اين اراضي از كشاورزي به مسكوني و غير مسكوني تغيير كاربري داده شد.اما بخشي ديگر از اين اراضي كه در مجاورت رودخانه بودند تا ساليان اخير نيز بصورت كشاورزي باقي ماند. در سال 1374 ش. شهرداري اهواز بخشي از اراضي مجاور رودخانه را كه در اثر پيشرفت آب به زمين ـ استحصالي تبديل شده بود، طبق قانون توزيع عادلانه آب و ساير مقررات موافقتي از سازمان آب وبرق خوزستان خريداري كرد و اين سازمان به عنوان متولي حريم و بستر رودخانه‌ها گرديد و به نمايندگي از سوي دولت،‌ مجوز اراضي را به شهرداري واگذار نمود كه طي آن 42 هكتار از اراضي مذكور كه حد فاصل پل سوم تا هفتم (اهواز) است. پس از تشريفات مقدماتي ثبت و به منظور توسعه و عمران به نام شهرداري اهواز ثبت گرديد. اما شركت مزديسنان پس از مدتي با اين اقدام مخالفت كرد، واعتراضي را مطرح نمود. اختلافات هفت ساله شهرداری اهواز و شرکت مزدیسنان در دهه 70 باعث شد تا این موضوع در سطح ملی مطرح شود.

زردشت

طرح شهرک زردشت در اهواز توسط دکتر رضا بهبهانی که متولد 1314 اهواز است و مدرک دوره اول معماری را از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال 1339 را اخذ نموده است انجام شد. بر اساس مطالعات جامع حمل و نقل و ترافيك شهر اهواز كه كليات آن در هفتادمين جلسه شوراي عالي به تصويب رسيده بود خط 2 قطار شهري اهواز از زردشت – كيان پارس – كوي فاطميه – كوي مدرس – كوت عبدالله به طول 22 كيلومتر با 21 ايستگاه مورد تصويب قرار گرفت. در این شهرک که متعلق به جانبازان جنگ تحمیلی است علی رغم همه توجهاتی که شهرداری منطقه دو به آن داشته با کمبودهایی مواجه است. این کمبودها در اصل همان کمبودهایست که کیانشهر هم با آن مواجه است که در آن بخش اشاره نسبتا مفصلی داشتم با این خاصیت که زردشت نزدیکی بیشتری با کیان آباد و کیانپارس دارد.

شکم و تفریحات شبانه

کیانپارس پر از پیتزا فروشی، ساندویچی های گاهی تا حد نیم متر!، بستنی فروشی، کافی شاپ، قنادی، رستوران های خاص غذاهای خارجی و گاهی هم ایرانی و انواع سوپر مارکت است. غروب که می شود از تمام محله ها دختر ، پسر ، زن و مرد به خیابان اصلی کیانپارس ( شهید چمران) سرریز می شوند تا اوقات بیکاری خود را پشت سر بگذارند. تفریح ندارند که!. هر روز یه فست فود تو کیانپارس مثل قارچ سبز می شود. رقابت تنگاتنگ است. خدا را شکر چنان کار گرفته است که گاهی بعضی از این عرضه کنندگان مواد غذایی در هیبت اسپانسر از فعالیت های فرهنگی و ورزشی ظاهر می شوند. باور کنید یکی از دلایل رشد بادکنکی مشتریان همیشگی کیانپارس بروها همین فست فودها است.

برای همه اقوام و اقلیت ها

در منطقه کیانپارس از زمان شکل گیری تاکنون اقوام و ادیان گوناگونی به صورت مسالمت آمیز زندگی می کنند. وجود مساجد بسیار، وجود همایشگاه و آرامستان زرتشتیان، وجود کلیسا ، وجود مرکز فرهنگی مذهبی آشوریان از جمله دلایل این ادعا است.

خدا را شکر که در سایه توجهات خداوند و مرحمت نظام جمهوری اسلامی ایران اقوام و اقلیت های مذهبی این چنین آرام در کنار همدیگر زندگی می کنند.

محصور در میان اراضی نظامی

یکی از دغدغه های همیشگی مسئولین شهری خروج پادگان ها و اماکن نظامی از محدوده شهری است که جدا از تبعات امنیتی آن باعث اشغال وسعت زیادی از زمین ها و همچنین جلوگیری از توسعه شهری می شود. مدت هاست که می خوانیم که مقدمات خروج پادگان لشكر92زرهي از شهر اهواز در حال فراهم شدن است. پیش از آن معاون وقت امنيتي و انتظامي استانداري خوزستان از ايجاد توافقاتي بين دولت و لشكر92زرهي به منظور خروج لشكر از شهر خبر داد. چرا که در راستاي اجراي دستور مقام معظم رهبري مبني بر خروج پادگانهاي نظامي از شهرها، لشكر 92زرهي دومين پادگاني است كه به خارج از محدوده شهر منتقل مي شود. مكاني كه قرار است لشكر92زرهي پس از خروج از شهر در آنجا مستقر گردد منطقه فولي آباد است. در صورت خارج شدن لشکر 92 زرهی از منطقه دو اهواز این منطقه نفس راحتی خواهد کشید و با احداث جاده های دسترسی به زردشت و کیان شهر و سایر طرح هایی که برای این منطقه پیش بینی شده است می توان امکانات بهتری را نصیب این محلات کرد.

جانمی جان اسکیت

اسکیت ورزش با شور و نشاطی است که در بین جوانان علاقمندان زیادی دارد. این ورزش در مکان‌های عمومی مثل پارک‌ها و خیابان‌های و سالن هایی با سطح صاف قابل اجرا است. شاید خیلی از افراد میانسال و مسن دوست داشته باشند که پا در کفش های اسکیت بکنند ولی من که تا حالا ندیم جز نوجوانان و جوانان کسی اسکیت بازی کرده باشد.

کیانپارس و کیان آباد یکی از محلاتی هستند که در لابه لای ماشین ها و حتی در سطح صاف و براق پاساژها اسکیت سواران زیادی را می توان دید. حتی من دیده ام که در بعضی جاها و در تبلیغات های انتخاباتی از اسکیت سواران برای توزیع تراکت های تبلیغاتی بهره می گیرند. اسکیت رشته‌های تخصصی مانند نمایشی، سرعتی و استقامتی، هاکی و ... دارد که در خوزستان در همین رشته های مورد نظر فعالیت دارند.

مشکلات محله

درسته که کیانپارس و در نهایت کیان آباد دو تا از محلات خوب اهواز هستند اما به هر جهت همین محلات نیز از کمبودها و مشکلاتی رنج می برند. کیان شهر به عنوان یکی از محلاتی که چند سالی است تاسیس شده و هنوز امکانات شهری و خدمات عمومی به طور کامل آنجا نرفته است ولی آینده خوبی برایش متصور می شود. با این حال مردم با اینکه از سطح زندگی در کیانپارس و کیان آباد رضایت دارند ولی در گفت و گو های محاوره ای خود گاهی به بیان اشکالاتی هم می پردازند.

در دیدار با یکی شهروندان وی با اشاره به ضرورت وجود پارک های متعدد به خصوص در ساحل کارون وی به وجود اشکالاتی در پارک 42 هکتاری کیانپارس اشاره کرد. تمیز نبودن دستشویی ها که البته گاهی هم بسته می شوند، آلوده بودن تجهیزات و المان های پارک که نیاز به شستشو دارد، وجود قلیان هایی که به خانواده ها کرایه داده می شود، اشکال در وسایل بازی را از جمله این مشکلات عنوان کرد.

در گذر از کیانپارس که شبهای شلوغی دارد با دقت نظری می توان به کمبودها و ضعف هایی پی برد. آخرهای شب که کیانپارس خلوت می شود می بینیم که زباله های شهری در خیابان فراوان است و کارگران شهرداری به جمع آوری آنها می پردازند. در این میان بعضی فروشگاهها بدون رعایت زیبایی معابر و خیابان انواع پسماندهای خود را در خیابان رها می کنند تا شاید ساعاتی بعد کارگران به جمع آوری آن بپردازند. از سویی دیگر روشنایی بعضی خیابان های کیانپارس اندک است و در مواقع بسیار این خیابان ها در تاریکی کامل به سر می برند.

به طور مثال خیابان های همجوار راه آهن بسیار تاریک هستند. حتی در این محله نیاز است که سطل زباله بیشتری نصب گردد تا مردم عادت کنند که زباله های خود را حتی در کنار خیابان نریزندو در این سطل ها قرار بدهند. در گذر از کیانپارس هنگامی که به پارک کوثر رفتم متوجه شدم که فضای سبز موجود در این محله در بعضی جاها نیاز به بهسازی دارد لازم است که پارک کوثر در سریع ترین مدت زمان نظافت شود. بعضی خیابان های کیانپارس به دلیل تردد های بیشماری که در آنها صورت می گیرد نیاز به لکه گیری چاله ها و معابر دارند.

هرس آرایشی شاخ و برگ درختان در این محله به دلیل اینکه بسیاری از مسافران به محض ورود به اهواز که حتما به این محله سر می زنند یک امر ضروری است چرا که این محله باید از زیبایی های فراوانی برخوردار باشد. اما در کیانشهر کمبود امکانات رفاهی از قبیل پارک، فضای سبز، مدرسه ، نبود دکل های مخابراتی، نبود تاکسی شهری و کمبود اتوبوس خط واحد ، نبود مراکز درمانی و بهداشتی، نبود پل زیر گذر ، تعلل در ساخت اتوبان از سمت کیانشهر به پل شهید صیاد شیرازی، وجود مشاغل مزاحم اعم از جوشکاری و نجاری، عدم به موقع جمع آوری زباله ها، وجود سگ های ولگرد از جمله موضوعاتی است که از سوی بخشی از ساکنان آن مطرح گشت. در کیان آباد که ساکنان آن محله جز سوت هر روزه قطار و تکان های بوجود آمده که آرامش ساکنان محله را به هم می ریزد و شاید برای بعض ها چون من که حسی دوست داشتنی را بوجود می آورد این محله نسبت به کیان پارس از آرامش بهتری برخوردار است. در زمانی نه چندان دور وقتی از غرب و از کمربندی وارد اهواز می شدی نخستین محله ای که پیش روی تو قرار می گرفت در کیان آباد بود که حالا جای خود را به کیان شهر داده است.

در کیان آباد گاهی مشاهده می شود که فروشگاهها گاهی سد معبر می کنند و از سویی دیگر بازار میوه فروشان نبش خیابان سبحان نیاز به بازسازی و حتی تجریب و سپس نوسازی دارد. با تخریب این بازار ضمن آنکه می توان فروشندگان را ساماندهی کرد می توان از فضای بیشتری در یک بازار طبقاتی بهره برد.


مطالب مشابه :


اخبار شورای شهر اهواز

اخبار شورای شهر اهواز - خبری- وي در ادامه به وضعيت آرامستان اهواز اشاره كرد و گفت:




اخبار مرکز استان

سعید علی پور که چند ماهی است بر صندلی مدیریت سازمان آرامستان شهرداری اهواز تکیه زده وجود




اخبار "20 درصد متوفیان اهواز کودک هستند!!"

کوت عبدالله الأهواز - اخبار "20 درصد متوفیان اهواز کودک هستند!!" - ثقافي ، ادبي ، اجتماعي




مراسمات دهه اول محرم 1392

اهواز - هیئت فرهنگی مذهبی خدّام اهواز آرامستان بهشت شهدای اهواز : روز عاشورا ساعت 10:30




مراسم تشییع پیکر مرحوم نوری خدایاری به روایت تصویر

پیکر مرحوم خدایاری ساعت ۹صبح روزجمعه ۹۱/۱۲/۱۸ ازاستادیوم تختی اهواز به آرامستان اهواز




داناترین شما کسی است که بداند هیچ نمی داند.

منداییان در چند کیلومتری آرامستان مسلمانان اهواز است، گفته که ممکن است باد از




اخبار مرکز استان

اخبار خوزستان - اخبار مرکز استان - خبری-تحلیلی مجتبی گهستونی: منطقه دو اهواز از جهات




قیمت قبر درتهران وشهرستانها

اهواز: در آرامستان کنونی اهواز که بهشت‌آباد نام دارد، قیمت قبر مانند قیمت زمین و خانه در




برچسب :