جغرافیای طبیعی استان اصفهان(کتاب کوههای اصفهان)

این نوشتار از کتاب کوه­های اصفهان به قلم آقایان هادی فوقانی از پیشکسوتان کوهنوردی استان اصفهان و مهندس محمدرضا مومنی است. اول می­خواستم که خود کتاب را معرفی کنم که دیدم دوستان دیگر زودتر زحمت این کار را کشیده­اند. بنابراین تصمیم گرفتم با انتشار بخشی از این کتاب به معرفی بیشتر آن کمک کرده باشم زیرا معتقدم هر اثری مانند کتاب خود معرفی کننده خویش است.

استان اصفهان با مساحت حد.د 105000 کیلومتر مربع تقریبا 7 درصد خاک ایران را در بر می­گیرد. این استان که در مرکز ایران قرار گرفته در حال حاضر دارای 22 شهرستان می­باشد.

استان اصفهان از شمال محدود است به استان­های سمنان، قم و مرکزی؛ از غرب محدود است به استان­های لرستان و چهارمحال و بختیاری؛ از جنوب محدود است به استان­های چهارمحال و لختیاری، کلکیلویه و بویر احمد و فارس؛ و از شرق محدود است به استان یزد.

نگاهی به نقشه طبیعی استان اصفهان نشان می­دهد که بخش­هایی از تعدادی از مناطق پست و کم ارتفاع و کویری ایران در این استان قرار دارند. مثلا در شمال بخشی از دریاچه قم و بخشی از دشت کویر در این استان واقع­اند. همچنین کویر دق سرخ درکنار اردستان در داخل استان اصفهان است و نیز بخشی از کویر سیاه کوه در داخل این استان است که ادامه آن به سمت استان یزد می رود. اما معروف­تر از همه اینها برای استان اصفهان، باتلاق گاوخونی است که آبریز رودخانه زاینده­رود است. این باتلاق که در ارتفاع 1470 متری سطح دریا قرار دارد، دارای 467 کیلومتر مربع مساحت اسد و عمق آن در عمیق­ترین قسمت­ها بین 80 تا 150 سانتی­متر تغییر می­کند.

نقشه اصفهان

چند شهر بلند این استان عبارتند از فریدون­شهر که ارتفاع آن 2530 متر است و در دامنه­های شمالی رشته شاهان کوه و سمیرم که دارای 2460 متر ارتفاع است و در دامنه­های شمالی رشته کوه دنا قرار دارد.همچنین می­توان به شهر داران مرکز شهرستان فریدنشاره کرد که در دامنه غربی رشته کوه دالان­کوه واقع است و ارتفاع آن 2390 متر می­باشد.

بنابراین استان اصفهان هم دارای مناطق جلگه­ای و هم دارای مناطق کوهستانی است. در حقیقت سه نوع آب و هوای بیابانی، نیمه بیابانی و نیمه مرطوب سرد در این استان یافت می­شود. مشخصه آب و هوای بیابانی تغییر سریع دما، کمی باران و وزش بادهای تند است؛ مشخصه آب و هوای نیمه بیابانی، خشکی هوا و کمی بارندگی است و مشخصه آب و هوای نیمه مرطوب سرد، افزایش بارندگی و کاهش نسبی دماست. بطور کلی آب و هوای استان اصفهان معتدل خشک و با میزان بارندگی 116 میلی­متر در سال است.

مهمترین رودخانه مرکزی ایران رودخانه زاینده رود است که عمدتا در استان اصفهان جریان می­یابد. این رودخانه از کوه­های زردکوه واقع در استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه می­گیرد ولی در طول حرکتش آب­های دیگری از کوهستان­های دیگر به آن افزوده می­گردد. طول این رودخانه همراه با برخی از انشعابات آن حدود 400 کیلومتر است و نهایتا به باتلاق گاوخونی که در 130 کیلومتری شرق شهر اصفهان قرار دارد می­ریزد. این رودخانه در حیات اقتصادی استان اصفهان نقش مهمی ایفا می­کند زیرا در دو طرف آن باغ­ها و مزارع کشت برنج وسیعی وجود دارد که حیات آنها بستگی تام به آب زاینده رود دارد. برخی از کارخانه­های بزرگی که در این استان واقع­اند از جمله مجتمع فولاد مبارکه و کارخانه ذوب­آهن اصفهان از آب این رودخانه برای سیستم خنک کننده و سایر مصارف خویش برداشت می­کنند. همچنین این رودخانه در تلطیف هوای شهر اصفهان و بقای فضای سبز این شهر نقش درجه اول دارد.

علاوه بر زاینده رود، رودخانه­های دیگری نیز در استان اصفهان جریان دارند که عمدتا در مناطق کوهستانی جنوب و غرب و شمال غربی این استان واقع­اند. از جمله می­توان به رودخانه ماربر اشاره کرد که سرتاسر منطقه پادنا درجبهه شمالی رشته کوه دنا را می­پیماید و سپس با آب­های جنوبی این رشته کوه یکی شده و به صورت رودخانه خرسان نهایتا به کارون می­ریزد. همچنین می­توان از آب کوگان نام برد که در غرب این استان در شهرستان فریدون شهر جریان دارد و یکی از سرشاخه­های اصلی رودخانه زالکی به شمار می­رود که این نیز به نوبه خود به رودخانه بزرگ دز می­پیوندد. در شمال غربی استان هم از رودخانه گلپایگان می­توان نام برد که پس از سد گلپایگان با آب­های دیگر یکی شده تشکیل رودخانه قم رود را می­دهد که به دریاچه­ی نمک می­ریزد.

رودخانه­هایی که در مناطق کوهستانی استان جریان دارند بعضا در مسیر خویش آبشارهای زیبایی را پدید آورده­اند که خو از جمله دیدنی­های طبیعی استان به شمار نی­روند. از جمله می­توان به
آبشارسمیرم اشاره کرد که در شرق شهر سمیرم واقع شده است و نیز به آبشار پونه در دامنه­های شمالی شاهان­کوه در شهرستان فریدونشهر و آبشار آب ملخ در شمار روستای آب ملخ که از روستاهای جبهه شمالی دانا است و آب آبشار آنبه رودخانه ماربر می­ریزد و در محل ریزش این آب پدیده طبیعی شگرفی شکل گرفته که به نام معجزه­گاه تخت سلیمان معروف است. می­توان به آبشار خفر نیز اشاره کرد که در انتهای تنگ قاش­مستان اشاره کرد که در انتهای تنگ قاش­مستان در جبهه شمالی رشته کوه دنا شکل گرفته و آب آن به رودخانه ماربر می­ریزد. همچنین می­توان از آبشار فصلیشالرا در غرب شهر اصفهان و آبشار فصلی کردعلیا در روستای کردعلیا در دامنه شمالی رشته دالانکوه نام برد.

در استان اصفهان غارهای طبیعی زیادی نیز وجود دارند که بعضی از آنها از جمله زیباترین و مهمترین غارهای ایران به حساب می­آیند. می­توان به غار آبی زیبای دنگرلو اشاره کرد که در روستای دنگزلو از روستاهای منطقه پادنا قرار ادرد و پیش­روی در آن مستلزم استفاده از قایق­های کوچک یا لاستیک­بادی است. و یا به غار پریان اشاره کرد که در شرق شهر میمه واقع است. نزدیک به همین منطقه غار آهکی کلهرود در دامنه­های جنوب غربی کرکس است که با طول 3000 متر به قول چنگیز شیخلی یکی از پیشگامان غارنوردی ایران طولانی­ترین غار ایران است. برخی نیز پس از غار قوریقلعه با طول 3140 متر آن را دومین غار طویل ایران می­دانند. برای مقایسه یادآور می­شود که طول غار علیصدر همدان را2700 متر نوشته­اند. استان اصفهان از چشمه­های آب گرم طبیعی نیز بی­بهره نیست. برای مثال به آب گرم سگزی در نزدیکی روستای ورتون (vartoon) در شرق شهر اصفهان می­توان اشاره کرد. و اما در مورد کوه­های استان اصفهان، می­توان در یک تقسیم­بندی کلی  این کوه­ها را به دو بخش تقسیم کرد: بخشی که از پیش­روی رشته­کوه­های زاگرس در استان اصفهان پدید آ»ده و بخش دیگری که متعلق به رشته کوه­های مرکزی ایران است. در مورد بخش اول می­توان گفت که در حقیقت مرتفع­ترین قسمت رشته کوه زاگرس یعنی دنا به شکل یک دیوار طبیعی استان اصفهان را از کهکیلویه و بویر احمد جدا می­کند. و در مورد بخش دوم می­توان به کوهستان کرکس اشاره کرد که در این استان واقع است و یکی از معروف­ترین قله­های رشته کوه­های مرکزی ایران است.

معرفی کتاب کوه­های اصفهان در وبلاگ­ها و وب سایت­های زیر:

آرام کوه (عباس ثابتیان) http://aramkuh.blogfa.com/post-301.aspx

Green Blog (عباس ثابتیان)     http://greenblog.ir/archives/26519

کوه قاف (رضا زارعی)   http://kouheghaf.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

انجمن کوهنوردی ایران http://www.alpineclub.ir/fa/node/260


مطالب مشابه :


تهیه دو نقشه بوم شناسی- گیاهشناسی (اکولوژیکی-بوتانیکی) استان اصفهان

اکولوژی گیاهی - تهیه دو نقشه بوم شناسی- گیاهشناسی (اکولوژیکی-بوتانیکی) استان اصفهان -




شهرستان اصفهان

اصفهان يكي از مهم ترين مناطق گردشگري ايران در جهان است كه در رديف شهرهای درجه اول دنيا




نقشه راههای ایران- نقشه ایران- نقشه راه های ایران

ایرانگردی-گردشگری-نقشه-ایران-تور-سفر اصفهان ايلام بوشهر




جغرافیای طبیعی استان اصفهان(کتاب کوههای اصفهان)

نگاهی به نقشه طبیعی استان اصفهان نشان می­دهد که بخش­هایی از تعدادی از مناطق پست و کم ارتفاع




محدوده شهر اصفهان 5 هزار هکتار افزایش یافته است

اصفهان، پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی - محدوده شهر اصفهان 5 هزار هکتار افزایش یافته است




ميدان نقش جهان

اصفهان اصفهان سامانه اطلاع رسانی مناطق نمونه گردشگری نقشه شهر اصفهان.




نقشه مناطق ثبتي استان تهران

نقشه مناطق ثبتي استان تهران كانون سردفتران اصفهان كانون سردفتران




قلمرو بيابانهاي اقليمي استان اصفهان

استان اصفهان در به منظور بيان كمي ويژگيهاي هريك از مناطق سه گانه فوق نقشه منحني هاي هم




شهرستان نطنز

شهرستان نطنز يکی از مناطق تاريخی و مهم استان اصفهان است که از مناطق ديدنی و آثار تاريخی با




شهرستان اردل

ایرانگردی-گردشگری-نقشه که در مناطق اطراف اين بطوطه» كه از اصفهان تا شوشتر




برچسب :