مراحل زندگی زعفران را بشناسیم

مراحل زندگی زعفران را بشناسیم

برای انجام هرگونه تحول در زعفرانکاری نخست می‌باید با مراحل زندگی گیاهی که با آن سر و کار دارید آشنا شوید تا بدانید در هر مرحله چگونه نیازهای آن را برطرف کنید تا گل فراوان‌تری به شما بدهد.

میلیون‌ها سال است که انواع زعفرانها بر روی کره زمین می‌رویند- تعداد زیادی از آنها به حالت وحشی باقی مانده‌اند و تعداد معدودی گل‌های زیبا و زینتی داشته در گل فروشی‌ها مصرف می‌شوند و فقط یکی از آنها است که زراعی شده و شما با آن سر و کار دارید- این زعفران زراعی که شما با آن سر و کار دارید، در طول یکسان دارای یک دوره بیداری و یک دوره خواب می باشد.

اول دوره بیداری گیاه زعفران:

این دوره که از گرمسیر تا سردسیر بین 7 تا 5/7 ماه طول می‌کشد در طول آن گیاه دو مرحله شدت رشد و توقف رشد را طی می‌کند:

1- مرحله شدت رشد:

که از اوایل مهر ماه تا پایان بهمن ماه هر سال ادامه دارد و در طول این مدت با اولین آبیاری ریشه ها در کف پیاز مادر و در زیر زمین روییده و به مرور بزرگ شده و جذب رطوبت و مواد غذایی می‌کنند. گل‌ها پدیدار شده برگ‌ها می رویند و بلند می‌شوند و به طور متوسط روزی نیم سانتیمتر رشد می‌کنند و اتفاق مهمی که در این دوره 5/4- 5 ماهه می‌افتد این است که پیاز مادر پس از پایان گلدهی کم‌کم کوچک می‌شود و جسم خود را به پیاز دختر که بر بالای او و در انتهای لوله گل به وجود می‌آید منتقل می‌کند به طوری که در آخر بهمن ماه دیگر نه از پیاز مادر خبری است و نه از ریشه های آن که غذا جذب کند. و همین‌جا ملتفت می‌شود که پس از بهمن ماه هر کودی که به زمین بدهید بی‌فایده است چون ریشه‌ای وجود ندارد که آن را جذب کند مگر این که ار کودهای محول روی مزرعه بپاشید که از راه برگ‌ها جذب شوند و پیاز را درشت کنند.

 2- مرحله توقف رشد:

این مرحله که از اوایل اسفند تا بور شدن و خشکیدن برگ ها و حدود 5/2 ماه طول می‌کشد رشد برگ‌ها متوقف شده و ریشه وجود ندارد و در حقیقت زندگی گیاه متوقف است اما حفظ رطوبت خاک که از طریق آبیاری‌ها اسفند صورت می‌گیرد برای حفظ دشتی‌ پیازهای دختر که حالا خود مادر شده‌اند خیلی مهم است و از آن مهم‌تر باران های اسفند و فروردین است که به حفظ رطوبت خاک و گیاه و برگشت دادن مواد غذایی برگ ها به پیاز برای درشت‌تر کردن آن کمک فراوان می نماید.

دوم دوره خواب گیاه زعفران:

در دوره خواب که از گرمسیر تا سردسیر به مدت 5/4 تا 4 ماه طول می‌کشد و از نیمه‌های اردیبهشت تا مهر ادامه دارد دو مرحله خواب حقیقی و خواب ظاهری را طی می‌کند.

1- مرحله خواب حقیقی

این مرحله که از بور شدن برگ‌ها و خشکیدن آنها و از حدود نیمه اردیبهشت تا نیمه تیر به مدت 60 روز طول می‌کشد مرحله خواب کامل پیاز است زیرا اگر به جوانه نک پیاز در زیر خاک نگاه کنیم در طول این مدت اندازه آن ثابت می‌ماند زیرا در داخل جوانه تغییرات مهمی صورت نمی‌گیرد. در این مرحله اگر پیاز را جابجا کنید هیچ نمی‌فهمد و صدمه‌ای به روند تشکیل گل در داخل آن وارد نمی‌شود و لذا این دوره بهترین موقع کندن و جابجایی پیاز و احداث مزارع جدید است.

2- مرحله خواب ظاهری

این مرحله که از نیمه اول تیر تا حداکثر نیمه شهریور به طول می‌انجامد نخست نطفه‌ی اندامهای برگ و ساقه در داخل جوانه پدید می‌آیند و سپس در طول دهه دوم و سوم مرداد نطفه‌ی اندام هایگل از قبیل پرچم و مادگی ظاهر می‌شوند بنابراین در این مرحله گرچه پیاز را در خواب فرض می‌کنیم اما در عمل بیدار و فعال است و در دل جوانه آن غوغائی از تشکیل حیات برپاست، در طول این مدت جوانه متورم و درشت می‌شود و اگر آن را بشکافیم در دل آن رنگ زرد که نمایانگر پرچم یا کلاله است تشخیص داده می‌شود و این مرحله بدترین زمان کندن پیاز و جابجائی و احداث مزارع جدید است زیرا به تشکیل گل در داخل جوانه صدمه می زند و گل‌آوری بسیاری از پیازها را در همان سال اول از بین می برد و این بلائی است که اکثر شما زعفران‌کاران سنتی به آن گرفتار هستید و باید آن را تغییر دهید.

زعفران کاری به روش نوین پژوهش بهزاد صادقی


مطالب مشابه :


شرایط اقلیمی

طلای سرخ در لرستان - شرایط اقلیمی - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری -صادرات و .




نگهداري زعفران

طلای سرخ در لرستان - نگهداري زعفران - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری -صادرات و .




مبارزه با موش

طلای سرخ در لرستان - مبارزه با موش - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری -صادرات و .




کوددهی مزارع زعفران

طلای سرخ در لرستان - کوددهی مزارع زعفران - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری




ترکیبات شیمیایی

طلای سرخ در لرستان - ترکیبات شیمیایی - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری -صادرات و .




شرایط کشت زعفران در لرستان

طلای سرخ در لرستان - شرایط کشت زعفران در لرستان - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت




«مقايسه ارزش غذايي علوفه زعفران و كاه گياه گندم و جو در تغذيه دام ها »

طلای سرخ در لرستان - «مقايسه ارزش غذايي علوفه زعفران و كاه گياه گندم و جو در تغذيه دام ها




عملکرد معکوس توليد زعفران در ايران

طلای سرخ در لرستان - عملکرد معکوس توليد زعفران در ايران - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت




خشك كردن

طلای سرخ در لرستان - خشك كردن - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت -فرآوری -صادرات و .




مراحل زندگی زعفران را بشناسیم

طلای سرخ در لرستان - مراحل زندگی زعفران را بشناسیم - مطالب علمی پیرامون کاشت -داشت -برداشت




برچسب :