اصلاح نژاد دام سبک (نژاد رومانف)
اصلاح نژاد دام سبک (نژاد رومانف)
اساس پرورش گوسفند در ایران، مرتع میباشد، محدودیت استفاده از مراتع، موجب شده گوسفندداران نتوانند برای افزایش درآمد، ظرفیت دامی خود را گسترش دهند. چرا که با افزایش تعداد دام در مرتع، آسیبهای جدی به منابع ملی وارد خواهد شد، ضمن اینکه خشکسالیهای چند سال اخیر، از دامنه مراتع و علوفه استحصالی نیز کاسته و این امر، باعث حذف بخشی از دام مولد به دلیل عدم توانایی تامین علوفه مورد نیاز ، توسط دامداران شده است.
راندمان پایین نژادهای داخلی، تلفات سنگین به دليل سنتی بودن و واردات دامهای آلوده از مبادی غیر قانونی ، عدم بیثباتی اقتصادی به دلیل سیاستهای غلط واردات گوشت قرمز و قاچاق دام ومشکلات کارگری و ... باعث بالا رفتن ریسک گوسفنداری و پایین بودن حاشیه سود آن و در نتیجه، کم رنگ شدن این فعالیت طی سالیان اخیر شده است.
لذا به نظر می رسد برای توسعه صنعت گوسفندداري بدون افزایش بی رویه تعداد دام به دلیل مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره گردید ، لازم است تمهیدات بنیادی و کاربردی اندیشید، تمهيداتي چون:
1- افزایش توان تولیدی نژادهای داخلی با استفاده از برنامه های اصلاحی
2- استفاده از نژادهای برتر و سازگار با شرایط کشور
3- توسعه صنعتی و مکانیزه گوسفنداری
در سیستم بسته و صنعتی میتوان تعداد نامحدودی دام در واحد سطح پرورش داد، بدون اینکه تاثیری بر مراتع داشته باشد ضمن اینکه با کاهش هزینههای سربار، حاشیه سود نیز افزایش خواهد یافت. ولی باید توجه داشت نگهداری در سیستم بسته؛ یعنی افزایش خوراک مصرفی، قطعاً باید نژادی را انتخاب کرد که با تولید خود ، توانایی برگشت این هزینهها را داشته باشد.طی چند سال اخیر، نژاد رومانوف به عنوان یک گوسفند شاخص وارد کشور گردیده و تب استفاده از این نژاد و تولید آمیختههای آن در حال گسترش است. در ادامه با پرداختن به خصوصیات این نژاد و تاثیرات آن بر صنعت گوسفنداری کشور میپردازیم.
نژاد رومانوف
رومانوف نام نژادی از گوسفند در روسيه است. محبوبیت این نژاد ، خیلی سریع باعث گسترش آن به آلمان و فرانسه و سپس كاندا گردید.
خصوصیاتی كه باعث محبوبیت رومانوف گردید
عملکرد تولید مثلی برتر، بلوغ زودرس، چند قلوزایی و توانایی بسیار بالای مادری کردن برای برهها و... از عمده عوامل انحصاری بودن این نژاد است. این نژاد در تمامی طول سال، توانایی جفتگیری را دارد. فاصله بین برهزاییها ، 8 ماه میباشد که در این صورت، توانایی زایش سه بار در طول دوسال را داراست و با در نظر گرفتن حداقل 270% برهزایی در هر بار زایش، انتظار 8 تا9 راس بره برای یک میش در طی این دوسال کاملا امری طبیعی است، که در خوشبینانهترین حالت، برهزایی نژادهای داخلی بطور میانگین حداکثر 3 راس است.
لذا منطقی است با ایجاد یک برنامه هدفمند و کنترل شده، این نژاد را بعنوان مکمل نژادهای داخلی برای جبران کسورات تولیدی آنها ، به شکلهای علمی وارد چرخه گوسفنداری کشور کرد.البته باید اشاره کرد استفاده از این نژاد همانند سایر خویشاوندان خود ، به دلیل توانایی چرای بالایی که دارد براحتی ، با رعایت شرایط مورد نیاز این دام قابلیت استفاده از مراتع را نیز میتواند داشته باشد که این امر باعث کاهش قیمت تمام شده این فعالیت خواهد شد.
گسترش این دام باید زیر نظر مرکز اصلاح نژاد کشورو به دو طریق صورت گیرد:
ـ واردات مستقیم نژادهای خالص و گسترش آن در مناطق مختلف، با توجه به عادت دهی و سازگاری ، با هر منطقه
ـ جایگزینی تدریجی نژادهای داخلی از طریق آمیختهگری با نرهای خالص رومانف به عنوان پایه پدری و نژادهای داخلی به عنوان پایه مادری به روش Back-cross تا تثبیت نژاد
باید توجه داشت گسترش این نژاد در کشور در صورتی که کنترلی بر آن نباشد می تواند تهدیدی برای نژادهای داخلی محسوب شده و نه تنها هدف اصلی استفاده از آن را با چالش مواجه کند بلکه حتی باعث برعکس شدن رویه نیز خواهد شد. برخی از دامداران برای افزایش توان تولیدی خود اقدام به آمیختهگری این نژاد با نژادهای بومی کردهاند که به دلیل غیرعلمی بودن این فعالیتها و عدم آگاهی دامدار میتواند در طول چند نسل، عواقب ناخوشایندی را برای صنعت گوسفنداری کشور ایجاد كند و باعث از بین رفتن برخی ژنها و خلوص ژنتیکی و یا برهم خوردن تعادل ژنتیکی شود.
در پایان با توجه به توضیحات فوق میتوان نتیجه گرفت، استفاده ازنژادهایی مانند رومانف، اگر با برنامهریزی، مطالعات علمی و در نظر گرفتن شرایط کشور صورت گیرد قادر خواهد بود در کوتاه مدت، تولید در بخش گوسفنداری را متحول ساخته و علاوه بر ایجاد فعالیتی اقتصادی و توجیهپذیر، از نابودی مراتع به دلیل، حضور بدون راندمان دامهای کم تولید نیز جلوگیری به عمل آورد.
منبع : ماهنامه دام، کشت و صنعت
گودرز رضایی
The Romanov is a breed of
They originated in Russia and were first imported into Canada in the 1980's, then after a 5-year quarantine period were spread throughout North America. Despite all North American Romanovs descending from relatively few animals they have retained exceptional hardiness, lamb vigor and productivity. The breed record is 9 live lambs born! The North American breed record is 7 live lambs born! The Romanov is a genetically pure breed, distinct from British and American breeds.Purebred Romanovs are not for the beginning sheep producer, as they require a high level of management and special care around lambing time. Another extraordinary feature of the breed is hardiness, lamb vigor and lamb survival. The lambs are easily born due to fine bone structure and relatively light birth weights. They are generally up, active and nursing within minutes of birth. They will share concentrate and hay with their mothers while still in the claiming pens.Romanov carcasses remain lean as a large portion of their fat is laid down internally. Purebreds finish at relatively light weights (80-100lbs) which makes them ideal for the rapidly expanding ethnic market. When bred to a terminal sire such as a Charollais the crossbred lambs grow rapidly, and grade very well. The Romanov is aseasonal and therefore an ideal breed to incorporate into an accelerated lambing system. Lambs reach sexual maturity at a very young age (as early as 3-4 months). Early weaning at 8-10 weeks must be a part or your management with this breed. Rams are aggressive breeders and will remain fertile and active all year long. Rams that do not make breeding quality are sold as vasectomized teasers - a Romanov will be the most effective teaser you've ever owned! Purebred Romanov ewes do require a high level of management from the producer, however the real moneymakers are the Romanov - X ewes. ½ Romanovs retain much of the productivity and prolificacy (triplets are normal, quads common) but produce offspring with improved carcass qualities. The ¼ Romanov ewes are the perfect match for the beginner or low-input commercial lamb producer. These ewes will lamb and raise a 235-245% lamb crop with virtually no assistance.
It does not take much of the |
اطلاعات بیشتر:
اهمیت امنیت غذایی یک کشور از امنیت نظامی آن کمتر نیست. همه دولتها برای تامین غذای جامعه خود حداکثر تلاش را دارند و با مستحکم نمودن زیرساختهای تولید غذا، به فکر تغذیه سالم، کامل، پایدار و ارزان مردم خود هستند و برای نیل به این هدف هر کشوری برنامهریزی و دورنمای مخصوص به خود را طراحی نموده و نکته به نکته به اجرای ان اهمیت میدهد.
یک روش مهم حمایت از دامداری و دامپروی، مراقبت از ذخایر ژنتیکی بومی با راندمان عالی و نیز استفاده از ذخایر ژنتیکی سایر کشورها از طریق واردات و بومیسازی آن طی چندین سال مطالعه و کار عملی و علمی است. قبل از انقلاب اسلامی واردات گاو نژاد دو منظوره هولشتاین یا گوسفند نژاد اواسی باعث تحولات شگرفی در توسعه دامپروری کشور گردید اما طی چند دهه گذشته سازمان دامپزشکی بر اساس یک سیاست انقباضی و غیر علمی، واردات هر گونه دام زنده را به کشور ممنوع نمود و این عمل باعث شد که هیچ مؤسسهای اعم از تولیدی یا تحقیقاتی فرصت واردات ژنهای جدید خارجی را نداشته باشد و با بسته بودن مرزها ذخایر ژنی یا دام های مولد رفته رفته از بین رفت و امکان بهگزینی هم فراهم نگردید و در نهایت غذای کشور کم شد! و به یکباره مثل فروپاشی شوروی مجبور شدیم برای تأمین غذا مرزها را باز نگه داریم و این بلا سرمان آمد.
جالب این جاست که بعد از این بحران به بهانه ورود تب برفکی که همه می دانیم مقصر ردیف اول ظهور مجدد یا ورود آن به کشور متولیان ورود دام میباشند به دلیل عدم دقت در انتخاب کشورهای مبدأ برای واردات و کنترل مرزها و به ناچار و با عجله به همان سیاست بستن مرزها و بسنده نمودن به نژادهای کم بازده بومی و ژنهای فرسوده مثل گوسفند ریزه میزه زل یا توده کم شیر سرابی و غیره بازگشتیم.
دو راهکار کوتاه مدت و بلند مدت برای برون رفت از این بحران به نظر میرسد. در کوتاه مدت باید با انتخاب کشورهای مبدأ عاری از تب برفکی که به تأیید OIE رسیده جهت واردات و سپردن تصدیگریها به شرکتهای متخصص و پاسخگو بتوانیم غذای مردم را تأمین کنیم که این مهمتر از هر چیزی است. در دراز مدت با ترسیم یک افق دور نژادهای خوب و پربازده را وارد کنیم و بعد از بومی سازی آنها زیر ساخت تولید غذا را به یک حد مطمئن برسانیم.
در این راستا گوسفند نژاد رومانوف Romanov را به عنوان نمونه خوب معرفی می نمایم که با واردات ان تحول و انقلابی در پرواربندی گوسفند ایجاد می شود.
این گوسفند از دره ولگا در شمال غربی مسکو بوده و یک نژادخالص است. کلمه رومانوف از خانواده سلطنتی رومانوف در روسیه گرفته شده است. این نژاد در قرن 18 مورد توجه قرار گرفت و سپس به آلمان و فرانسه منتقل گردید. در سال 1986 دولت کانادا با واردات 14 رأس میش و 4 رأس قوچ این نژاد را وارد و بمدت 5 سال تحقیقات روی آن انجام داد. در ایالات متحده هم مرکز تحقیقات مخصوص رومانوف وجود دارد.
این گوسفند را ماشین تولید بره مینامند. اکثر نژادهای گوسفندان تک قلو یا حداکثر در اثر اعمال مدیریت تغذیه و عمل فلاشینگ درصدی از گله دوقلوزایی دارند ولی در مورد گوسفند نژاد رومانوف چهارقلو ،پنج قلو و حتی شش قلوزایی نرمال است. در امریکا به رکورد 9 قلوزایی هم رسیدهاند. برخی از منابع روسی تعداد بره را 3 الی 5 میگویند. این گوسفند یک شگفتی در رسیدن به بلوغ جنسی است. در 3 ماهگی قوچ و میش ها، بارور هستند و در تمام ماه های سال جفتگیری میکند. برخلاف نژادهای دیگر که جفتگیری فصلی دارند این قابلیت جفت گیری خارج از فصل به همراه چند قلوزایی، راندمان رومانوف را بالا میبرد. هر 8 ماه یک بار بره زایی اتفاق میافتد. یعنی در طول 2 سال این حیوان 3 بار زایمان میکند که هر دفعه 3 تا 5 یا 6 بره به دنیا میآورد. این گوسفند یک نژاد گوشتی بوده که پشم خوبی هم دارد. ضمناً mothering یا قبول نمودن برههایش هم عالی است. وزن قوچ این نژاد 175 الی 240 پوند و وزن میش به 135 الی 160 پوند میرسد و بازده لاشه بالای 65 درصد است.
منبع: مجتبی مرتضوی
معرفی سایت:
مطالب مشابه :
آشنایی با گوسفند نژاد رومانف
شرکت فنی مهندسی بهدام کشت - آشنایی با گوسفند نژاد رومانف - کلیه امور کشاورزی و دامپروری و
آشنایی با گوسفند رومانف
نژاد گوسفند رومانوف، نژاد رومانف، نژاد روسی گوسفند، رومانف چند قلو زا نام نژاد: رومانف
پرورش بز نژاد سانن
گزارش سایت خلخالیم از تکثیر بز نژاد سانن (Saanen) و گوسفند رومانف در روستای داودخانی توسط مهندس
آمیخته گری گوسفند فشندی با نژاد رومانف روسی برای نخستین بار در کشور
زراعت و دام - آمیخته گری گوسفند فشندی با نژاد رومانف روسی برای نخستین بار در کشور - ماهنامه
معرفی گوسفند نژاد رومانف
نام نژاد: رومانف - Romanov Sheep منشاء: روسیه وزن قوچ بالغ: 70 کیلوگرم وزن میش: 60 کیلوگرم
معایب گوسفند هیبرید رومانف
معایب گوسفند هیبرید رومانف : سالهالی اخیر وزارت جهاد کشاورزی به صورت الگویی و آزمایشی در
تلقیح مصنوعی و لاپراسکوپی نژادهای کردی خراسان و بلوچی خراسان با اسپرم نژاد رومانف
و لاپراسکوپی نژادهای کردی خراسان و بلوچی خراسان با اسپرم نژاد رومانف گوسفند رومانف
براي اولين بار در كشور آميخته گري گوسفند لري با نژاد رومانف روسی به روش جديد تلقيح مصنوعي لاپاراسكوپ
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان پلدختر - براي اولين بار در كشور آميخته گري گوسفند لري با نژاد
اصلاح نژاد دام سبک (نژاد رومانف)
پایگاه ارشد علوم دامی - اصلاح نژاد دام سبک (نژاد رومانف) - مطالب به روز و جامع علوم دامی
برچسب :
گوسفند رومانف