کلاس های چند پایه (مشکلات و مسایل- مشكلات خاص- مدیریت و سازماندهی کلاس-راه حل هاي پيشنهادي)

آمار نشان می دهد که نظام آموزش و پروش ایران حدود یک میلیون دانش آموز در کلاس های درس پایه به تحصیل می پردازند. دانش آموزان کلاس های درس چند پایه را دانش آموزان روستایی یا دانش آموزان حومه شهرهای کوچک و دور افتاده تشکیل می دهند . آموزگاران کلاس های درس چند پایه نیز بیشتر از مناطق روستایی برخاسته اند . که عمدتاً دارای مدرک تحصیلی دیپلم هستند و کمترین آموزش ها را دیده اند و از آموزش های پایه ی معلمی بی بهره اند.

دلیل اصلی تشکیل کلاس های چند پایه به حد نصاب نرسیدن تعداد دانش آموزان دریک پایه ی تحصیلی است. معمولاً حد نصاب تعداد دانش آموزان برای رسمیت یافتن کلاس های درس را در هر پایه نظام آموزشی تعیین و ابلاغ می کند.

با روند رو به افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها زمینه ی تشکیل کلاس های چند پایه فراهم می آید . دیدگاههای مختلفی نسبت به کلاس های درس چند پایه وجود دارد : برخی این کلاس ها را جزو معضلات نظام آموزشی می دانند که باید از میان برداشته شود و بعضی یگ وجود این کلاس ها را به مثابه فرصتی برای یک عمل آموزش و پرورش بهینه به شمار می آورند. تحقیقات نشان می دهد که میان دانش آموزان کلاس های درس چند پایه و دانش آموزان کلاس های درس تک پایه از حیث توانایی شناختی تفاوت معنا داری وجود ندارد. افزون بر این دانش آموزان کلاس های درس چند پایه نسبت به دانش آموزان کلاس های تک پایه از نظر رشد اجتماعی ، سازگری محیطی ، بیان عواطف ، روحیه همکاری، بهداشت روانی ، پختگی رفتاری و ..... به دانش آموزان کلاس های تک پایه بر تری نشان می دهند. نتایج پژوهش های زیادی برتری و لزوم کلاس های درس چند پایه را مورد تأیید قرار داده اند.

تدریس در کلاس های درس چند پایه و دانش آموزی در این کلاس ها ، تجارب فراوانی را به بار می آورد . تجارب بر آمده از کلاس های درس چند پایه برای معلمان ، افزیش توانایی حرفه ای و وابستگی به دانش آموزان است که به گفته ی یکی از معلمان کلاس چند پایه : معلم کلاس چند پایه، سر پرست خانواده پر فرزندی است که باید برای همه ی آنان به صورت متفاوت برنامه ریزی کند و به نسبت مساوی محبت خود را به هر کدام از بچه ها نشان دهد . و بر این باور است که کلاس درس چند پایه کلاس زندگی است.

 

کلاس چند پایه

مشکلات و مسایل کلاس های درس چند پایه:

یکی از مسایل اساسی در کلاس های چند پایه ، نیروی انسان است . در این کلاس ها معمولاً معلم علاوه بر تدریس محتوای آموزشی ، امور اداری مربوط به مدیر ، معاون ، متصدی امور دفتری و وظایف مربی بهداشت ، معلم ورزش و ... را نیز عهده دار است و از سوی دیگر او باید به عنوان یک پژوهشگر در آموزش کیفی و یک مشاور اجتماعی نیز ایفای نقش کند . این در حالی است که هیچ انگیزه اجتماعی ، اقتصادی ویژه ای برای آن ها فراهم نشده است و افراد علاقمند و شایسته حرفه معلمی تمایلی به خدمت در این کلاس ها ندارند.

از سوی دیگر حق معلمان فارغ التحصیلی مراکز تربیت معلم هم برای تدریس در این کلاس ها ، آمادگی ، اطلاعات و تجربه مناسب ندارند و از هیچ اموزش پیش از خدمتی که زمینه ساز تجربه عملی و تفکر درباره ی تدریس چند پایه باشد ، برخوردار نیستند. در مجموع برای معلمان چند پایه آموزش جداگانه وجود ندارد و آن ها ناچارند از طریق تجربه و آزمایش ، روش هایی را مورد استفاده قرار دهند و هیچ تدبیری جهت ارتقای توانایی ها و صلاحیت ایشان جهت به کارگیری روش های مؤثر تبادل تجارب و اطلاعات و .... اندیشیده نشده است. این دیدگاه که معلمان آموزش دیده برای تدریس تک پایه به طور اتوماتیک می توانند در کلاس های چند پایه تدریس کنند، غیر قابل قبول است و مخصوصاً که از کم تجربه ترین افراد در دسترس (سرباز معلم ، آموزشیاران نهضت سواد آموزی، بومیان با سواد و .... ) برای اداره این کلاس ها استفاده می شود.

در مجموع مشکلات خاصی همچون کمبود وقت ، نقصان تجربه و کمبود اطلاعات معلمان مدارس چند پایه در امر تدریس و کلاس داری حرفه ای ، نا مناسب بودن فضای آموزشی و کمبود کلاس درس ، عدم هماهنگی بین مدرسه و خانواده و کمبود تجهیزات آموزشی منجر به نارضایتی معلمان می گردد مخصوصاً در مواردی که معلم به عنوان مدیر ، دفتر دار ، خدمتگزار ، معاون ، نامه رسان هم ایفای نقش می کند . و در کلاس نیز باید بیش از یک معلم تک پایه مهارت ، توانایی و اطلاعات داشته باشد.

 

مشكلات خاص كلاس هاي چندپايه و راه حل هاي پيشنهادي

مشكلات كلاس هاي چندپايه را دردو بخش آموزشي و غير آموزشي بحث كرده و براي هر كدام چند راه حل ارائه مي دهيم:

 

الف: مشكلات آموزشي

كمبود وقت: برابر جدول دروس مصوب وزارت آموزش و پرورش  هر پايه ابتدايي 24 ساعت در هفته درس دارد.اگر كلاس پنج پايه باشد ، معلم بايد 120 ساعت فعاليت آموزشي و تدريس را در قالب 24 ساعت برنامه ريزي كند.، در واقع  فرصت هاي ياددهي و يادگيري در يك كلاس پنج پايه به يك پنجم كاهش مي يابد.

 

راه حل 1:

كاهش دادن پايه ها:با توجه به اين كه معمولاً معلمان كلاس هاي چند پايه در محل خدمت خود بيتوته مي كنند ، مي توانند برنامه ي آموزش و تدريس خود را برمبناي 3 پايه در صبح و 2 پايه در بعدازظهر طرح ريزي كنند. به اين معنا ضمن اين كه همه           دانش آموزان تحت تعليم در مدرسه حضور دارند ، در نوبت صبح فقط سه پايه به عنوان محور در كار يادگيري شركت دارند و دو پايه ديگر به انجام تكاليف ، فعاليت هاي پژوهشي ، دست ورزي ، فعاليت هاي هنري و تربيت بدني و ... مشغولند.

اين روش علاوه بر افزايش 40 درصدي وقت در فرايند آموزشي ، در صورت نزديك بودن پايه ها به همديگر ، ازلحاظ رواني منجر به احساس آرامش دانش آموزان مي شودو مديريت كلاس را تسهيل مي نمايد.

 

راه حل 2:

تفاوت زمان استراحت: در مدارس ابتدايي بعد  از هر 45 دقيقه آموزش ، 15 دقيقه براي استراحت برنامه ريزي شده است كه  هر كلاس در طول روز  3  بار از فرصت استراحت استفاده مي كند. اگر زمان استراحت طوري تنظيم شود كه دانش آموزان به طور متناوب از اين فرصت بهره گيرند، به ميزان قابل ملاحظه اي در زمان صرفه جويي خواهد شد. با اين روش فقط معلم كلاس مربوطه دچار مشكل مي شود كه مي تواند با برنامه ريزي دقيق اين نقيصه را جبران نمايد.

 

راه حل 3:

استفاده از وجود شاگرد معلم: استفاده از برخي دانش آموزان براي تدريس به بعضي ديگر ، پديده جديدي نيست. اين روش آموزش كه با عنوان هاي مختلف مانند شاگرد معلم ، معلميار ، خليفه و... ناميده مي شود براي اولين بار پيش از قرن هيجدهم  در انگلستان براي مبارزه با نابرابري هاي آموزشي مطرح شد و در مدارس مونته – سوري نيز مورد استفاده قرار گرفت. سابقه اين نوع از آموزش در ايران به مكتب خانه هاي قديم بر مي گردد.اين روش در حال حاضر در كشورهاي اروپايي از جمله انگلستان ، فرانسه ، سوئد ، بلژيك و روسيه مورد استفاده قرار مي گيرد.                                                                    

        در اين روش از دانش آموزان مستعدتر پايه هاي بالاتر در جهت نظارت بر گروه هاي خود آموز استفاده مي شود. از مزاياي اين روش مي توان به جبران كمبود ساعات آموزشي ، آموزش انفرادي به دانش آموزان ضعيف از لحاظ عاطفي و اجتماعي و درسي ، ايجاد اعتماد به نفس و  نگرش مثبت به خود در دانش آموزان معلم يار و تقويت احساس استقلال و عدم وابستگي و ...

       جهت رفع موانع موجود بر سر راه اجراي اين روش مي توان با عوض كردن هر ماه يك بار شاگرد معلم ، از افت تحصيلي او جلوگيري به عمل آورد و از دانش آموزان مستعد دیگردر زمينه درسي براي اين منظور استفاده كرد .راهكار مفيد ديگري كه نگارنده اين جملات سال ها از آن استفاده نموده ، شاگرد معلم هم پايه است. به اين صورت كه از هر پايه يكي از دانش آموزان برتر نقش معلم را در برنامه خود آموزي ايفا مي كند.

 

راه حل هاي ديگر

1- حذف فرصت اختصاص داده شده براي حضور و غياب دانش آموزان

2-ثبت فعاليت هاي فرايند آموزش در خارج از وقت آموزش

3- تصحيح املا و انشا و بررسي مشق دانش آموزان در خارج از وقت آموزش

4- تعيين يك زمان خاص در خارج از وقت آموزش براي پاسخگويي به ارباب رجوع

5-هماهنگي با مديريت روستاهاي هم جوارجهت انجام امور مديريتي و مراجعه به اداره

 

فقدان تجهيزات آموزشي: اثرات استفاده از تجهيزات آموزشي و كمك آموزشي در تعميق يادگيري بر كسي پوشيده نيست.  اما متاسفانه كلاس هاي چندپايه به دو دليل فاقد آن هستند :

 1- پايين بودن سرانه دانش آموزي 

2- در اولويت قرار نداشتن مدارس چند پايه در هنگام توزيع وسايل آموزشي رايگان از جانب اداره .

 

راه حل ها

1- تهيه پاره اي از اين وسايل در زنگ هنر توسط دانش آموزان مانند دسته هاي ده تايي ، چرتكه آموزشي و... به عنوان كاردستي 

2- برنامه ريزي و تدوين پاره اي از فعاليت ها براي يك روز مشخص و امانت گرفتن اين گونه وسايل از مدارس برخوردار.

3- دعوت از آزمايشگاه سيّار در روزي كه برنامه اجراي چند فعاليت و آزمايش تدوين گرديده است.

4- طرح مشكل با انجمن اوليا و مربيان و ارائه راهكارهاي لازم از جانب معلم جهت تهيه و ساخت وسايل آموزشي.

 

كمبود اطلاعات و تجارب معلمان كلاس هاي چند پايه: كمبود اطلاعات معلمان تنها در بعد آموزشي و علمي خلاصه نمي شود، بلكه در مسائل تربيتي ، روانشناسي و مهم تر از آن ها كمبود تجربه هاي عملي آنان است كه موضوع را پيچيده تر مي كند.

 

راه حل ها :

1- مطالعه منابع ، كتاب ها ، مجلات آموزشي و تربيتي و نتايج پژوهش هاي جديد در زمينه شغلي

2- درخواست از اداره جهت تشكيل جلسات و كارگاه هاي آموزشي

3- بازديد از كلاس هاي معلمان موفق در اداره كلاس هاي چندپايه

 

ضعف بنيه علمي دانش آموزان : در اين كه دانش آموزان كلاس هاي چندپايه با اين همه مشكلات ، نسبت به  دانش آموزان در كلاس هاي عادي ضعيف هستند ، شكي نيست. اما اين مشكل ، تمام مشكلات ديگر را توجيه نمي كند.

 

راه حل ها:

1- يادآوري و مرور درس هاي سال قبل در آغاز سال تحصيلي به مدت دو الي سه هفته

2- اجراي آزمون تشخيصي در ابتداي سال از پايه پايين تر بعد از مرور درس هاي سال قبل                                               

3- تغيير شيوه هاي آموزشي به نوعي كه مشاركت فردي و فعال دانش آموز را در فعاليت هاي گروهي به همراه داشته باشد و آموخته ها را براي دانش آموزان معنادار سازد ، تا بتوانند آن ها را در زندگي خود به كارببرند .

 

کلاس چند پایه

مناطق دوزبانه:

       سيستم متمركز آموزش و پرورش و يادگيري زبان رسمي و معيار در كشور ما ، مشكلي است كه فكرمتخصصان امر تعليم و تربيت را به خود مشغول كرده است. ارائه راهكارهايي همچون داير نمودن كلاس هاي يك ماهه آمادگي در مناطق دو زبانه براي پايه اول ابتدايي از جمله اقداماتي است كه مستلزم صرف هزينه زياد و بهره مندي بسيار كم است.گرچه توسعه رسانه هاي جمعي و گروهي و گسترش دامنه آن به روستاها تا حدودي به رفع اين نقيصه كمك كرده است ، اما نتايج پژوهشها و تحقيقات انجام گرفته در اين زمينه وضع نگران كننده اي را نشان مي دهد. در يكي از اين مطالعات اثبات شده كه 86 درصد دانش آموزان در هنگام بيان يك واقعه به زبان مادري احساس و شور و هيجان خود را ابراز مي كنند اما در تكلم به زبان فارسي 49 درصد ازحرف هاي خود را حذف كرده و بدون احساس قبلي بيان مي نمايند. در تحقيق ديگري مشخص شد كه سطح زبان بياني و دريافتي دو زبانه ها نسبت به يك زبانه ها به صورت معناداري پايين تر است.

 

راه حل ها:

1- ايجاد عادت به مطالعه از طريق كتاب هاي داستان و كتب آموزشي و علمي كه به زبان معيار ( فارسي ) نوشته شده است. 

2-تا زماني كه احساس مي كنيد تكلم به زبان معيار در ارتباط شما و دانش آموزان مشكلي ايجاد نمي كند، به زبان فارسي صحبت كنيد. در غير اين صورت موضوع را با جملات كوتاه به زبان مادري توضيح دهيد.

3-از دانش آموزان بخواهيد در ساعات درس انشا يا فارسي داستان هاي كوتاه به زبان مادري را به زبان فارسي ترجمه كنند.

4- به دانش آموزان توصيه كنيد براي خود دفتري تحت عنوان « دفتر خاطره » تهيه كرده و حوادث و فعاليت هاي جالب روزانه را در آن گزارش نويسي كنند.

5- از دانش آموزان بخواهيد فيلم ها ،كارتون هاي تلويزيوني ، اخبار ، وضعيت آب و هوا و... را يادداشت كنند و در كلاس با فن ايفاي نقش اجرا نمايند.

 

ب: مشكلات غير آموزشي كلاس هاي چندپايه

1- عدم مشاركت و رسيدگي اوليا ي دانش آموزان در امر تحصيل فرزندان خود

2- فقر مالي اوليا

3- سنگيني حجم كار مدير آموزگاران در مدارس داراي كلاس هاي چند پايه

4- بي ثباتي نيروي انساني

5- سوء تغذيه

6- غيبت بيش از حد دانش آموزان

7- پايين بودن سرانه دانش آموزي در مدارس چندپايه

8-فضاي نامناسب آموزشي

9-كمبود امكانات بهداشتي

10-غيبت معلمان به دليل عدم بيتوته در روستا

هركدام از موضوعات فوق نيازمند تشريح و بازشناسي و ارائه راهكارهاي مناسب و مفيد مي باشد كه در اين اندك مطالب  نمي گنجد.اميد است در فرصت هاي ديگر مورد بحث و بررسي قرار گيرد.

 

مدیریت در کلاس های درس چند پایه:

 

مدیریت کلاس درس در آموزش و پرورش کلاس های درس چند پایه حایز اهمیت زیادی است مدیریت کلاس درس به پیش بینی ها و روند ضروری برای ایجاد و حفظ محیطی که در آن یاد دهی و یادگیری به وضوح می پیوندد تعریف شده . هدف اولیه مدیریت کلاس اثر بخش ، کاستن از بدرفتای یا حتی ایجاد یک محیط منظم نیست. ارایه تمرین ها و فعالیت هایی که دانش آموزان را به انفعال بکشاند و سبب به هم ریختن نظم هم نگردد ، به معنای افزایش فرصت یادگیری نیست . درست ، بر عکس چنین شرایطی از فرصت های یادگیری می کاهد . این موضوع ، در کلاس های درس چند پایه در خور توجه است ، زیرا بسیاری از دانش آموزان مجبورند ساعاتی از روز را ساکت و بی هدف در گوشه ای از کلاس سپری کنند تا معلم بتواند به گروه دیگری از دانش آموزان تدریس نماید و یا از آنها خواسته می شود به روخوانی مطالب کتاب یا فعالت دیگری بپردازند اما بر کلاس و فعالیت های دانش آموزان نظارت و مدیریت هدفمند اعمال نمی شود کلاس آرام و منظم است اما بر یادگیری و میزان یادگیری افزوده نمی شود . این موضوع در کلاس چند پایه در خور توجه است . زیرا بنایی ترین هدف از مدیریت کلاسی اثر بخش ، یادگیری یا افزایش یادگیری دانش آموزان است.

 

راه حل هاي مديريت توان مند در كلاس درس:

1-    بالا بردن توان آموزشي : توانايي و تسلط معلم بر مفاهيم و مطالب آموزشي ، روش هاي تدريس مناسب ، مديريت زمان ، رسيدگي دقيق به فعاليت ها و تكاليف دانش آموزان و... از معلم تصويري ايجاد مي كند كه دانش آموزان را خودانگيخته به احترام و ايجاد نظم وامي دارد.

2-    تدوين و اجراي قواعد (قانون كلاس): با تدوين قواعد ، معلم آگاهي خود را از آن چه در كلاس مي گذرد اعلام      مي كند و دانش آموزان هم در آغاز سال تحصيلي از انتظارات رفتاري و آن چه بايد در كلاس به آن پايبند باشند ، به روشني از معلم خود دريافت مي دارند. براي دستيابي به اين هدف مي توان از همان آغاز سال تحصيلي با تشكيل يك جلسه بحث و مشورت ، از قواعدي كه خود دانش آموزان نسبت به آن آگاهي دارند مطلع شد و مواردي ديگر بر آن افزود و در كاغذ بزرگي در معرض ديد دانش آموزان قرار داد. همخواني اين مطالب (قانون كلاس)  قبل از شروع برنامه تدريس روزانه ، ضمن اين كه در تثبيت انتظارات معلم موثر است، در ايجاد آمادگي براي ورود به تدريس و جلوگيري از پراكندگي افكار دانش آموزان تاثير بسزايي دارد.در مواقع لزوم معلم مي تواند با اشاره به اين قواعد ، بي انضباطي دانش آموزان را گوشزد نمايد.

3-    افزودن بر رفتار پسنديده: روشي كه هم اكنون نگارنده در كلاس خود اجرا مي كند به نوعي تعريف رفتارها و آموزش اعمالي است كه دانش آموزان در هر مقطع سني انجام مي دهند .در واقع ايجاد آگاهي نسبت به آن چه يك فرد در زندگي روزمره خود انجام مي دهد ساده ترين راه براي تزريق رفتارهاي مثبت به كلاس درس و تقويت احترام به ديگران ، خود فهمي، اشتياق به يادگيري و انضباط در كلاس درس است. معلمان چند پايه مي توانند با تشويق دانش آموزان به انجام رفتارهاي خوب و پسنديده از آن ها بخواهند در طول هفته رفتارهاي خوب خود را يادداشت كرده و در پايان هفته به نماينده پايه ( به استثناي اول و دوم ) تحويل دهند تا ضمن قرائت در كلاس درس با ذكر نام انجام دهنده عمل ، يكي از رفتارهاي خوب وي با انتخاب معلم و با نام خود او در يك برگه كاغذ نوشته شود و به مدت يك هفته در كلاس درس در معرض ديد همگان قرار گيرد. امور مربوط به پايه هاي اول و دوم در صورتي كه خود نمي توانند آن را انجام دهند به نمايندگان پايه هاي ديگر سپرده مي شود. با اين شيوه خزانه اي از رفتارهاي پسنديده در اختيار همه دانش آموزان قرار مي گيرد و هر هفته رفتارهاي مثبت جديد توليد خواهد شد.

4-    كاستن از سرزنش و تنبيه: اگر از سرزنش استفاده مي كنيد ، بايد اطمينان حاصل كنيد كه استفاده از آن موثر خواهد بود. فقط عمل او را نشانه بگيريد نه خود دانش آموز را . دليل رفتار يا عمل ناشايست و نامطلوب را بيان كنيد و راهكار تبديل عمل نامطلوب را به عمل مطلوب به او بنمايانيد.

 

5-  راهكارهاي ديگر براي اعمال مديريت موفق در كلاس درس:

الف) تاكيد بر نكات مثبت

ب) پرهيز از دست انداختن و مسخره كردن

ج)پرهيز از تنبيه گروهي 

د)عدم استفاده از نمره براي تهديد

ه) لذت بخش كردن يادگيري با روش شوخ طبعي

و) عدم ارائه تكليف درسي به عنوان عامل تنبيهي

ز) استفاده از والدين براي كاستن از بدرفتاري

ح) نشان دادن علاقه و احساس دوستي به دانش آموزان

 

سازماندهی کلاس:

سازماندهی کلاس یکی از مهمترین عوامل برای کمک کدن به فراهم نمودن فرصت تدریس موثر است اگر کلاس درس به خوبی سازماندهی شود هر اندازه طرح درس به خوبی فراهم شده باشد راهی به سوی موفقیت نخواهد داشت .

معلم کلاس چند پایه ، هم باید درس را سازمان بدهد و هم باید فضای فیزیکی کلاس را به خوبی سازمان بدهد. چگونگی آرایش میز و نیمکت در کلاس و نحوه بهره گیری از دیوارها و سقف و کف کلاس تأثیر زیادی برای عملکرد کلاسی معلم و دانش آموزان دارد. معلم کلاس درس چند پایه متوجه توانایی طبیعی دانش آموزان برای شناخت و کنجکاوی باشد و برپایه این ویژگی دانش آموزان فعالیت های یادگیری مناسبی را طراحی و به آنان ارایه دهد.

شایسته است معلمان وظیفه ذاتی خود در کلاس دس را هم مورد توجه قرار دهند . یکی از وظایف معلم در کلاس درس پدید آوری محیط یادگیری بر انگیزنده است.

 

سازماندهي فيزيكي كلاس

1-    اختصاص دادن گوشه اي از ديوار كلاس براي نمايش كارهاي دانش آموزان

2-    انتخاب گوشه هاي مناسب براي موضوعات مختلف . مثال : گوشه اي براي علوم و طبيعت و جغرافيا ، گوشه كتاب ، گوشه لوازم و كارگاه هنر ، گوشه رياضي ، گوشه مغازه براي آموزش مهارت هاي اجتماعي ، گوشه خواندن ، ميز اكتشاف و ...

3-    قراردادن ميز معلم در جايي كه دانش آموزان به سهولت با وي ارتباط داشته باشند.

4-    چيدمان ميز و نيمكت ها :دانش آموزان در كلاس درس سه نوع فعاليت : توجه به تدريس معلم ، انجام مطالعه انفرادي ، انجام تكاليف درون كلاسي به صورت فردي و گروهي انجام مي دهند. با توجه به اين فعاليت ها ، بهتر است چيدمان كلاس به سه بخش تقسيم گردد. قرار دادن پايه هاي نزديك به هم ( چهارم و پنجم) در يك بخش از كلاس يكي ديگر از روش هاي چيدمان است .

 

در آینده به بررسی روش هاي تدريس نوين و مناسب براي كلاس هاي چندپايه خواهیم پرداخت...

 

منابع:

آقازاده ، محرم ، فضلي ، رخساره – راهنماي آموزش در كلاس هاي چندپايه ، تهران ، آييژ ، 1384

ايان برچ ، مايك لالي ، تدريس چندپايه در مدارس ابتدايي ، ترجمه پريوش جعفري ، دفتر همكاري هاي بين المللي وزارت آموزش و پرورش ، تهران  1379

سيف ، علي اكبر – روانشناسي پرورشي ( روانشناسي يادگيري و آموزش ) ، انتشارات آگاه ، 1381

صمديان ، صمد – شيوه اداره و تدريس _در كلاس هاي چند پايه ، نشر جمالي ، 1385

مدیریت آموزش و پرورش پارس آباد

 

 

برچسب ها:

کلاسهای چند پایه ، مشکلات و مسایل کلاس چند پایه ، مشكلات خاص،  مدیریت و سازماندهی کلاسهای چند پایه، راه حل هاي پيشنهادي ، تدریس در کلاس چند پایه

 


مطالب مشابه :


مقاله: تجربیات مدون یک معلم از رفتار دانش آموزان در ارزشیابی

ریاضی 20 ----- reyazi20 - مقاله: تجربیات مدون یک معلم از رفتار دانش آموزان در ارزشیابی - درسی و




آموزش بزرگسالان 2

معلم و شاگرد : فرآيند معني بخشيدن به تجربات بر پايه دانش و تجربه قبلي كه به تعبير جديد




تجربیات مدون کارمندان

تجربیات مدون معلم دبستان و راهنمایی تجربیات کارشناس ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﺤﻴﻂ 47 تجربات پرستار




تجربیات شغلی دبیران

ما مدعی نیستیم - تجربیات شغلی دبیران - پل ارتباطی من و شما - ما مدعی نیستیم




آشنایی با شغل معلمی

7- مهارتها ، تجربات و دوره­های آموزشی و ارتباط با مراکز دانشگاهی و تربیت معلم نیز مفید




آموزش تفکر انتقادی، روشی مؤثر در افزایش کیفیت یادگیری

بالای افت تحصیلی، کاهش کیفیت یادگیری و عدم بکارگیری آموخته ها در تجربات و معلم در آن




«علل افت تحصیلی دردرس زبان فارسی سال اول دبیرستان»

قرار گرفتن بیست و هشت درس درکتاب زبان فارسی چنان عرصه را بر معلم و فراگیر تنگ می نمایدکه




کلاس های چند پایه (مشکلات و مسایل- مشكلات خاص- مدیریت و سازماندهی کلاس-راه حل هاي پيشنهادي)

معلّم نمونه - کلاس های چند پایه (مشکلات و مسایل- مشكلات خاص- مدیریت و سازماندهی کلاس-راه حل




جایگاه بازی درمانی در آموزش مهارت ها و درمان اختلالات رفتاری کودکان

خاطرات یک معلم ( مطالب صورتی )




بروشور شغلی آشنایی باشغل معلمی

7- مهارتها ، تجربات و دوره­های آموزشی ویژه برا احراز شغل اي معلم چون کنم توصيف تو




برچسب :