گزارشی از وضعیت عطاری ها و گیاهان دارویی در خوزستان
دکتر بهزاد شریف مخمل زاده معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با بیان مطلب فوق در پاسخ به این سوال که چرا بسیاری از افراد برای لاغر شدن، از داروهای گیاهی که در عطاری ها عرضه می شود استفاده می کنند؟و آیا این داروها برای کاهش وزن مناسب هستند؟ تصریح کرد: داروهای لاغری چه به صورت گیاهی باشند یا از مواد شیمیایی تشکیل شده باشند، باید حتما دارای مجوز وزارت بهداشت باشند و علاوه بر آن حتی داروهای گیاهی که دارای مجوز و تاییدیه وزارت بهداشت هستند نیز نباید در عطاری ها عرضه شوند.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد به دلیل عوارضی که داروهای شیمیایی دارند تمایلی به آن نشان نمی دهند، تاکید کرد: عموما داروهای گیاهی طرفداران بیشتری نسبت به داروهای شیمیایی دارد و از سوی دیگر تبلیغات گسترده ای که روی این داروها انجام می شود و شخص مصرف کننده تصور می کند چون داروی گیاهی مصرف می کند، هیچ عارضه ای ندارد و حتی اگر به وزن دلخواه خود نرسد، تنها چند داروی گیاهی بی ضرر مصرف کرده، در صورتی که بسیار گزارش شده این داروها عوارض جبران ناپذیری برای فرد به همراه دارند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، با اشاره به اینکه داروهای لاغری که فاقد مجوز وزارت بهداشت هستند دست ساز و به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند تاکید کرد: این داروها معمولا در داروخانه به فروش نمی رسند بلکه در مراکز غیر مجاز مانند آرایشگاه ها، باشگاه های ورزشی و عطاری ها عرضه می شوند، بنابراین هیچ گاه تصور نکنید این مواد بی ضرر هستند.
دکتر بهزاد شریف مخمل زاده می گوید: قرص های لاغری فاقد مجوز از موادی تشکیل شده اند که یکی از عوارض آنها لاغری است که مشکل های قلبی ـ عروقی، عوارض گوارشی، فشارخون و احتمال سنکوپ در مصرف کنندگان این داروهای لاغری بسیار دیده شده است..
وی در پاسخ به این سوال که چه داروهایی را می توان از عطاری ها تهیه کرد؟ تصریح می کند: عطاری ها مجاز به فروش هیچ نوع دارو، قرص و کپسول لاغری نیستند.
این مقام مسئول تاکید می کند: عطاری ها مراکزی هستند که فقط می توانند گیاهان دارویی را به صورت باز و فله ای و در شرایط بهداشتی عرضه کنند. اما فروش مواد دارویی دارای مجوز یا فاقد مجوز وزارت بهداشت در عطاری ها مجاز نیست.
دکتر شریف مخمل زاده همچنین به شهروندان توصیه می کند: مهم ترین مساله این است که شهروندان محترم در نظر داشته باشند، اگر می خواهند داروی لاغری استفاده کنند، حتما نزد پزشک متخصص بروند و اگر پزشک دارویی برایشان تجویز کرد اگر چه مشابه آن در عطاری ها عرضه می شود و توسط اطرافیانشان هم تبلیغ شود به هیچ وجه مورد تایید نیست و نباید از آن استفاده کرد. علاوه بر این، داروهای لاغری وارداتی که فاقد مجوز وزارت بهداشت است حاوی مواد خطرناک تر مانند آمفتامین هستند که عوارضی را در پی دارد که جبران پذیر نخواهد بود.
در ادامه گزارش به سراغ دکتر حسین برزگر مدیر نظارت بر دارو و مخدر دانشگاه علوم پزشکی می روم و در زمینه نظارت بر عطاری ها از وی سوال می کنم.
وی می گوید: نظارت بر عطاری ها بر عهده اتحادیه صنف عطاری ها است که مستقیما زیر نظر سازمان بازرگانی است.
برزگر اظهار امیدواری می کند: در آینده ای نزدیک بازدید مشترک کارشناسان این معاونت به همراه کارشناسان سازمان بازرگانی از تمامی عطاری های استان انجام خواهد شد که با عطاری های متخلف به شدت برخورد قانونی خواهد شد.
در ادامه گزارش با دکتر فرخ رامش کارشناس دارویی استان صحبت کردم وی می گوید: بسياري از اين مراكز به جاي آن كه محل عرضهي گياهان دارویی به صورت خشك، فله و يا به صورت عرقيات و تازه (آن هم تحت نظارت) باشند، به محل عرضه داروهاي گياهي (به صورت غيرقانوني) تبديل شده اند.
دکتر رامش می افزاید: البته فعاليت هاي غيرقانوني برخي از اين مراكز عرصه هاي ديگري چون عرضه غيرمجاز داروهاي رسمي كشور(غيرگياهي)، داروهاي قاچاق و غيرمجاز، اقلام تقلبي و فاقد شناسنامه ي دارويي مشخص، اقلام شيميايي و برخي سموم و حتي فرمولاسيون برخي داروها را نيز در بر مي گيرد. این کارشناس دارویی تاکید می کند: باورهاي اشتباه جامعه در مورد داروهايگياهي نيز مزيد بر علت شده است تا بسياري از مراجعين به اين مراكز دچار عوارض سوء كوتاه مدت و بلند مدت ناشي از اين مصرف اشتباه شوند . يكي از موارد عرضه محصولات غيرمجاز و فاقد شناسنامه، عرضه ي اخير محصولي تحت عنوان 007 در استان خوزستان و احتمالا ديگر استان ها است که سازندگان اين فرآورده با ارائه شماره ثبت و پروانه ساخت و حتي درج هولوگرام بر روي جلد محصول و با استفاده از عدم آگاهي مردم، اقدام به فروش گسترده آن کرده اند
وی خاطرنشان می کند: ارائه محصولاتي از اين دست متاسفانه به اين مورد محدود نبوده و موارد بسياري را در بر ميگيرد و يكي از اين موارد تحت عنوان سوپراسليم در هشدارهاي مركز ADR سازمان غذا وداروي كشور آمده است..
دوباره به سراغ دکتر برزگر می روم و راهکارهای جلوگیری از این موارد تخلف را از وی جویا می شوم وی در پاسخ به این سوال می گوید: قانونمند شدن عطاري ها و مراكز عرضه گياهان دارويي(و نه داروهاي گياهي) ميتواند از طريق اقداماتي چون صدور مجوز تاسيس و فعاليت توسط وزرات بهداشت ، تهيه آئين نامه ها و ضوابط مربوطه، اعمال نظارت هاي بعدي همچون نظارتي كه در خصوص داروخانه ها اعمال مي شود( البته با همكاري ديگر سازمان هاي درگير)، جلوگيري از عرضه داروهاي گياهي توسط كارخانجات ساخت اين محصولات (كه زير نظر وزارت بهداشت فعاليت مي نمايند) به عطاري ها و مراكز غير داروخانه اي و ... صورت گیرد.
با (ح رض) صاحب عطاری در شهرستان اهواز در مورد اینکه بیشتر مراجعان شما چه افرادی هستند و بیشتر از چه نوع اقلامی استفاده می کنند گفتگو کردم، وی در پاسخ می گوید: بیشتر مشتریان من افراد جوان و زنان می باشند که بیشتر در مورد داروهای گیاهی لاغری، چاقی، کمردرد، پا درد، سنگ کلیه و مثانه از من سوال می کنند که اینجانب گیاهان دارویی که ازآنها شناخت داریم وتجربه کردیم به آنها می دهیم.
وی اضافه می کنئد: ما در حد دانش خودمان مشتریان را راهنمایی می کنیم مثلا اگر شهروندان مراجعه کننده به ما سرماخوردگی ساده و یا پا درد داشته باشند گیاهان دارویی را به آنها توصیه می کنیم و در صورت حاد بودن مشکل و بیماری به آنها می گوییم که به پزشک مراجعه کنند ولی مشاوره درمانی نمی دهیم چون در حیطه کاری ما نیست و چنین دانشی نداریم.
با احمد امیری که در حال خرید گیاهان دارویی از عطاری است صحبت کردم و از وی پرسیدم که چرا برای درمان خود از گیاهان دارویی استفاده می کنی احمد با لبخند در پاسخ به سوالم گفت: داروهای گیاهی را تجربه کردم و نتیجه گرفتم من مشکل کلیه و مثانه داشتم که پس از مراجعه به پزشک خوب نشدم ولی به محظی که از داروی عطاری استفاده کردم خوب شدم.
وی همچنین می گوید: به دلیل استفاده خانواده و آشناهایمان از داروی گیاهی و اطمینانی که به این نوع داروها دارم از آنها استفاده می کنیم.
با ( اکبر ج) که اهل شهرستان دزفول است نیز در این خصوص صحبت کردم، وی می گوید: بیشتر مراجعه ما به عطاری ها برای نوزادان است که حقیقتا به محض استفاده از این نوع داروها جواب گرفتیم.
با اندکی تامل در می یابیم که عدم اطلاع رسانی صحیح در مورد مصرف انواع داروهای گیاهی و عوارض جانبی آنها باعث شده که گرایش مردم به سمت این نوع داروها افزایش پیداکند که این نوع طرز تفکر در مورد بی خطر بودن مصرف داروهای گیاهی برای سلامتی مصرف کنندگان بسیار خطرناک است که امیدواریم مسولان امر با تدوین برنامه های استراتژیک و اطلاع رسانی گسترده به شهروندان ضمن نظارت دقیق بر عطاری ها مردم را با زیان های سوء استفاده خودسرانه از این نوع داروها آشنا کنند.
مطالب مشابه :
نرخ خدمات آرایشگران مردانه و زنانه در تفرش
به مـنظور ساماندهی مشارکت مـردمی در اجرای سیاست ها و برنامه های 1- نرخ آرایشگاه های
گزارشی از وضعیت عطاری ها و گیاهان دارویی در خوزستان
غیر مجاز مانند آرایشگاه ها، باشگاه های ورزشی و عطاری ها اتحادیه صنف عطاری ها است
یک کارشناس:90 درصد آرایشگاههای زنانه در شاهین شهر و میمه ساماندهی شدند
اتاق اصناف کرمان; آرایشی شخصی در آرایشگاههای این شهرستان صنف آرایشگاههای
هتل متروپل مسکو | هتل متروپول مسکو روسیه | تصاویر هتل متروپل روسیه | تور روسیه پرواز ماهان
جاذبه های گردشگری کرمان. کودکان ، آرایشگاه و فروشگاه صنف گردشگری که
هتل شایان کیش | هتل ساحلی شایان کیش | هتل های ساحلی کیش | هتل شایان جزیره کیش
کمی با فرودگاه دارد و از بابت کیفیت غذا و نظم و مدیریت هتل جزو هتل های آرایشگاه صنف
هتل گلدن بی قبرس اروپایی | هتل گلدن بی لارناکا قبرس یونانی | هتل گلدن بی لارناکا قبرس جنوبی
بوفه متنوع، سرویس 24 ساعته، فضای سبز هتل ، پارکینگ، دکتر 24 ساعته، آرایشگاه های شاد و
"درآمد میلیاردی اتحادیه املاک از کدرهگیری "در گزارش رئیس سابق اتحادیه مشاورین املاک
جامعه سردفتران استان کرمان . صنف مشاوران املاک که این پولهای دریافتی که جمع
برچسب :
صنف ارایشگاه های کرمان