نمونه طراحی مقدماتی سیستم اعلام حریق

(نمونه طراحی مقدماتی سیستم اعلام حریق)

اهداف  سيستم اعلام  حريق  

1-حفاظت اصولی از جان كاركنان  و اموال مركز و اطلاع‌رساني بهنگام در حوادث آتش سوزی

2-اجراي اصولي مسئوليت قانوني مديران مركز و كاهش نرخ  بيمه آتش سوزي 

3-اعمال استانداردهاي آتش نشاني ،NFPA  ،  مقررات ملي ، پياده سازي  الزامات ISO   و OHSAS

 

تشریح سیستم اعلام حریق 

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از جدیدترین انواع سیستم های اعلام حریق است که افزون بر رفتار هوشمندانه در کشف حریق  ، باعث افزایش سرعت در اطلاع رسانی و تعیین دقیق مکان حریق  ، قادر به انجام سایر عملیات وصل یا قطع سایر تجهیزات مورد نیاز پس از کشف حریق است  و برای ساختمان های بزرگ  از طریق شبکه و اتصال آن به یک مرکز  کاربرد مناسبتری دارد لذا براي ساختمان  اين مركز  تجهيزات آدرس پذير استفاده شده است .

سیستم اعلام حریق ساختمان مرکز نانو مترولوژی  ترکیبی از سیستم اعلام حریق نوع آدرس پذیر و سیستم آنالیز کننده هوا محیطی میباشد .

کلیه اماکن  ساختمان و تاسیسات مرتبط به دتکتورهای دودی و حرارتی آدرس پذیر تجهیز میگردد و آزمایشگاهها و مرکز DATA CENTER  افزون بر آن به سیستم مسقل آنالیز کننده هوا  و کشف سریع دود و تشخیص آلایندگی بیش از حد هوا  تجهیز خواهد شد .

1- تابلوی کنترل مرکزی :

تابلوی کنترل مرکزی سیستم اعلام حریق برای دریافت سیگنال های ارسالی از سوی شستی ها و آشکار ساز های اتوماتیک و راه اندازی هشدار دهنده های دیداری و شنیداری و نیز تعیین محل وقوع حریق و در مجموع مدیریت و اداره کل سیستم نقش اصلی را بعهده دارد .

 تابلو كنترل سيستم اعلام حريق  در اتاق مرکز کنترل سيستم هاي حفاظتي روی دیوار  یا در رک فلزی  مخصوص  نصب ميگردد . در این سیستم تمامی آشکار ساز ها ، شستی ها و آژیر ها (تا 150 دستگاه ) در یک حلقه با حداکثر 1200 متر  طول منطقه وسیعی را پوشش می دهد و در قالب یک مدار حلقوی به تابلوی مرکزی متصل می شوند .

در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر  حسگر ها با مرکز کنترل دائم در تعامل ( INTERACTIVE ) هستنند و بطور مستمر وضعیت هر دتکتور  را به مرکز گزارش میدهند.

حسگر های آدرس پذیر وضعییت هوای هر مکان را بر حسب مقدار آلودگی طبیعی از غیر طبیعی با تطبیق در حافظه درونی تشخیص و با کمترین خطای ممکن ابتدا آژیر مقدماتی و سپس آژیر اصلی را فعال میسازد.

حافظه ثبت وقایع در این سیستم به منظور بررسی حدفاصل زمان کشف و زمان عملیات اطفاء برای بازرس حریق بسیار سودمند است .

سيستم اعلام حريق آدرس پذير پيشنهادي داراي قابليت 4  لوپ است و هر لوپ ميتواند تا 150 دتكتور يا تجهيزات واسط را متصل نمايد و بر اساس استاندارد EN54   مجموعا" تا 512 دتكتور يا تجهيزات واسط را به يك مركز كنترل مرتبط مي نمايد

وبا توجه به قابليت شبكه شدن مراكز كنترل به يكديگر توسعه پذيري سيستم در مركز  تا 2 مركز كنترل و 1024دتكتور يا تجهيزات واسط ميسر است .

افزون بر آن سيستم اعلام حريق آدرس پذير قابليت تلفيق با سيستم متعارف را داراست وبه تجهيزات واسط ميتوان از دتكتورهاي متعارف در لوپ آدرس پذير بهره برداري نمود.

2-آشکار ساز های آدرس پذیر  :

آتش با دود ،حرارت و شعله همراه است و آشکار سازهای اتوماتیک با حس کردن هر یک از این اثرات می توانند به وقوع آتش سوزی پی برند.

بر همین اساس آشکار سازها در سه گروه کلی حساس به دود ، حرارت و آتش و ترکیبی از  دود وحرارت و یا حرارت و آتش ساخته میشوند و در این ساختمان متناسب با محل و مواد سوختنی و منشاء عمده دود یا حرارت از آشکار سازهای دودی و حرارتی استفاده خواهد شد  .

در اين مركز  بر پايه استاندارد از آشکارساز هاي كشف دود فتو الكتريك  آدرس پذیر در اماكن مختلف   استفاده گرديده و هر آشکار ساز دود فتو الكتريك حداكثر 50 متر مربع فضاي بسته و  مسقف با ارتفاع 1-4 متر را  پو شش ميدهد .

 از آشکار ساز هاي كشف حرارت آدرس پذیر در محيط هاي پر حرارت و موتورخانه تاسيسات و یا بعلت آلايندگي هوا در محيط پر دود و آبدارخانه استفاده خواهد شد، هر آشکار ساز حرارت حداكثر 30 متر مربع فضاي بسته مسقف با  ارتفاع 

 1-4 متر را  پو شش ميدهد .

محل نصب آشکار سازها ی دود و حرارت در بالاترين نقطه سقف و در فاصله دور از تاسيسات هواده  و كوران شديد هوا  ميباشد .

درصورت بروز حریق بوسیله آشکارسازهای کشف دود یا حرارت آدرس محل کشف بصورت متنی در مرکز کنترل اعلام حریق نمایان میگردد.

3- شستی اعلام حریق آدرس پذیر

كشف و اعلام به موقع آتش سوزي مي تواند از بسياري  صدمات به افراد و از بين رفتن سرمايه جلوگيري نمايد . شستی ها مانند یک سوئیچ و به صورت دستی عمل می کنند . فرد یا افرادی که به وقوع حریق پی برده اند می توانند با اعمال فشار   اندک و شکستن شیشه  روی شستی ، موجب فعال شدن مدار هشدار حريق گردند .

اين شستي ها در اماكن پر تردد ،كنار درب ها ي اصلي و منتهي به  درب ورود وخروج  يا پله فرار در ارتفاع 140 سانتيمتري از كف تمام شده بنحوي كه در معرض ديد عموم  باشد نصب ميگردد فاصله طي شده براي رسيدن به هر شستي كمتر از 30 متر است و فاصله شستي تا شستي بعدي كمتر از 60 متر ميباشد .

تمامي شستي ها همشكل و در محل مناسب با تباين رنگ كافي نصب ميگردد به منظور پيشگير ي از شكستن بيمورد شيشه شستي ها یک طلق شفاف محافظ شیشه را کاور می نماید .

 

 

4- اعلام کننده شنیداری

آژیر ها  وسایل رایج برای اعلام خطر و هشدار هستند ،

در اين مركز  از آژير هاي پر قدرت 110 دسيبل به بالا استفاده خواهد شد ، آژيراعلام حريق در ارتفاع 240 سانتيمتري از كف تمام شده نصب ميگردد فاصله طي شده براي رسيدن به هر آژير  كمتر از 30 متر است و فاصله آژير  تا آژير بعدي كمتر از 60 متر ميباشد .

صداي آژير داراي قابليت نفوذ از حداقل 2 درب فلزي  پي در پي ا ست و ميتواند اشخاص در حال كار  را  هوشيار نمايد.

 

5- چراغ اضطراري

چراغ هاي اضطراي از نوع باطري سر خود است و در صورت قطع برق يا قطع سيم اتصال يافته به چراغ بطور خودكار براي مدت 3 ساعت روشن ميگردد و محدوده 3 متر مربعي زير چراغ را روشن مي نمايد ، بر روي اين چراغ بر چسب شفاف راهنماي جهت خروج نمايان است .

 

6- تجهیزات کمکی و واسطه ای

-  رله  و بردهای میانجی برای کنترل سیستم فشار مثبت هوا ، دربهای اصلي و تاسيسات مرتبط يا قطع تابلو برق و خطوط توليد كاربرد خواهد داشت .

 

- تجهیزات ارتباطی مانند شماره گیر های خودکار تلفنی و يا خاموش و روشن نمودن برخي تاسيسات مرتبط با اعلام واطفاء حريق كاربرد داشته باشد . 

 

7-نوع سيم و محاسبه افت ولتاژخط

بر طبق مقررات ملی ساختمان مبحث 13 بخش 13-8-0-8 و طبق دستور العمل سازنده و سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی کابل یا سیم مصرفی در سیستم اعلام حریق  باید از سطح مقطع مناسب استفاده شده و بر طبق استاندارد NFPA  محاسبه افت طول خط الزامی میباشد در اين  مركز   براي ارتباط دتكتور و شستي  وآژير ها به مركز كنترل نيز  از کابل افشان با سطح مقطع 2x1.5mm²با پوشش شیلد مسی  پر و  غلاف نهاییpvc  بصورت چند لوپ  که ابتدا و انتهای کابل هر لوپ به مرکز کنترل وصل شده است استفاده ميگردد .    

8-سیستم آنالیز هوای محیطی و کشف سریع دود

در آزمايشگاهها  بعلت حساسيت بيش از حد نسبت به گرد و غبار  و دود افزون بر آشکار سازها ی دود و حرارت  از سیستم آناليز كننده هوا و كشف سریع دود يا ساير آلاينده ها استفاده میگردد .

سیستم آنالیز کننده هوا متشکل از یک شبکه  لوله پلاستیکی با نازل مکنده هوا  است که بصورت متعارف این شبکه لوله در 1 تا 4 ردیف متناسب  با چیدمان و یا محل استقرار تجهیزات حساس و رک ها  و سقف کاذب نصب میگردد .

 انتهای  هر لوله پلاستیکی این شبکه به  سیستم مرکز ی آنالیز کننده هوا که برای اماکن 100 تا 400 متر مربع مساحت با  طول کمتر از 51 متر  در مدل های متناسب آزمایشگاه انتخاب میشود وصل میگردد .

 بدین طریق جریان هوا بطور مستمر از طریق سوراخ های تعبیه شده بر روی لوله ها بسمت مرکز کنترل مکش  میگردد و در مرکز کنترل پردازنده مرکزی هوا ی مکش شده را تست و بر اساس برنامه ریزی نسبت به مقدار دود و یا آلایندگی که میتواند در محدوده  0.0003µ to 10µ   قرار گیرد حساس شده  و هشدار لازم را در محل و همزمان از طریق شبکه  در مرکز کنترل سیستم های حفاظتی مانیتور نمود  .  

 

 

 

 الزامات عمومی در ایجاد بستر انتقال و نصب تجهیزات سیستم اعلام حریق اتوماتیک :

1- ایجاد بستر محافظ  سیم ها  در سقف كاذب  و توکار با پوشش لوله  میباشد.

2- عمده مسیر لوله گذاری در زير سقف كاذب و تاسيسات و پاركينگ ها بصورت لوله فولادي روكار و مابقي بصورت توكار ميباشد .

3- دتکتور ها در سقف بر روی گچ ، بتون  يا پانل سقف كاذب  پیچ خواهد شد .

4- در ابتدا و انتهای لوله ها ي روكار  از  برازبوش و برای اتصال لوله با طول بیش از 15 متراز جعبه و گلند استفاده میگردد.

5- لوله هاي روكار در زوایای قائمه از زانویی درپوش دار آماده يا لوله خم شده يا لوله فلكسي فلزي استفاده خواهد شد .

6- محل نصب دتکتور ها در سقف اتاقها مرکز تلاقی قطر ها میباشد و در صورت برخورد با محدودیت همانند  لامپ  و شبکه هواده در فاصله 100 تا 150 سانتیمتری تلاقی قطر ها مناسب میباشد .

7-محل نصب شسی اعلام حریق 140 سانتیمتر بالاتر از کف تمام شده روی دیوار و با امکان دید ازطولانی ترین فاصله از همه طرف است .

8- محل نصب آژیر اعلام حریق در ارتفاع 240 سانتیمتر بالاتر از کف تمام شده روی دیواراست .

9- محل نصب چراغ اضطراري  در با لای  سر درب پله فرار  و پاگرد پله های فرار  در مکانهای از پیش تعیین شده میباشد

10- محل نصب کنترل پنل مرکزی اعلام حریق يا مركز سيستم هاي حفاظتي است  و در ارتفاع 160 سانتیمتری بالاتر از کف تمام شده میباشد .

11- کابلهای رو كار داخل لوله های فلزی و توكار داخل لوله خرطومي  محافظت میگردد و برای قطب مثبت و منفي از دو رنگ مجزا  با وحدت رویه در کل ساختمان استفاده میشود.

12- ورودی و خروجی سیم ها در داخل جعبه تقسیم ها  شماره گذاری و  یا  لیبل گذاری میگردد.

 

13-در مرکز كنترل  تجمع هرخط لوپ ، لیبل گذاری شده و روی جفت سیم  شماره همان منطقه طبق نقشه درج شود 

14-برای اتصال مرکز کنترل به برق شهری سیم جداگانه از کوتاهترین مسیر به کلید مینیاتوری یا پریز کم مصرف انشعاب گرفته شود و  اتصال به سیم ارت برای تابلو  مرکز کنترل  نیز ضروری میباشد.

15- در داخل لوله های محافظ از چسبانیدن سیم ها بوسیله چسب برق خوداری گردد و قطع سیم ها فقط در جعبه تقسیم و ابتدا وانتهای سر خط دتكتور ها مجاز میباش 

تعيين سطح خطر حريق در اماكن مختلف ساختمان

سطح خطر 

محل 

رديف 

 خطر ناك 

خطر متوسط 

خطر معمولي 

 

 

 

حوزه ریاست

 

 

 

حوزه مدیریت نانو مترولوژی

 

 

 

حوزه مدیریت توسعه

 

 

 

حوزه مدیریت پشتیبانی

 

 

 

ITمرکز داده پردازی

 

 

 

لابی،سالن انتظار، سرویس ،سایت

 اینتر نتی،راهرو پله و آسانسور

 

 

 

آزمایشگاه میکروسکوپی

 

 

 

آزمایشگاه X-RAY

 

 

 

آزمایشگاه موز بایر

 

 

 

آزمایشگاه آنالیز سطح

10 

 

 

 

آزمایشگاه کروماتوگرافی

11 

 

 

 

آزمایشگاه آنالیز حرارتی

12 

 

 

 

آزمایشگاه عمومی

13 

 

 

 

آزمایشگاه نمونه سازی عمومی

14 

 

 

 

آزمایشگاه SETUP

15 

 

 

 

CLEAN ROOM

16 

 

 

 

دفاتر کارشناسان آزمایشگاهها

17 

 

 

 

بانک نمونه های مرجع

18 

 

 

 

رختکن، دوش ، سرویس، هوا رسان، کافی شاپ، آبدارخانه،ذخیره آزمایشکاه، ورودی و پله و آسانسور

19 

 

 

 

پایلوت پلانت

20 

 

 

 

غذا خوری کارکنان

21 

 

 

 

رختکن و سرویس

22 

 

 

 

سوئیت پذیرایی و نمازخانه

23 

 

 

 

پارکینگ

24 

 

 

 

کتابخانه و فضای جانبی

25 

 

 

 

فضای گرد همایی

26 

 

 

 

انبار های عمومی

27 

 

 

 

موتور خانه و تاسیسات

28 

 

 

 

انبار مخازن گاز

29 

 

 

 

پست برق

30 

 

 

 

نگهبانی

31 

 

 

 

سقف هاي كاذب

32 

 

 

                                                            جدول طبقاتی  تجهيزات سیستم اعلام حریق آدرس پذیر  

4x1.5mm²شیلد 

2x1.5mm²شیلد 

I/O 

آژير 

شستي اعلام 

دتکتور نشت گاز 

دتكتور حرارت  

دتكتور دود 

مكان 

ردیف 

-

200 

31

طبقه همكف   اداري

1

-

250

1

6

5

-

5

24

طبقه اول         اداري

2

-

250

1

4

3

-

1

24

طبقه دوم       اداري

3

-

250

-

5

5

-

47

9

 زير زمين       اداري

4

-

30

-

-

-

-

-

4

نیم طبقه        پايلوت

5

-

60

-

2

1

-

1

13

همكف           پايلوت

6

50

60

2

2

1

3

11

-

زیر زمین      پايلوت

7

100

100

1

3

-

13

-

13

تونل          تاسیسات

8

150

1200

5

28

20

16

69

118

جمع تجهيزات

                                                               لیست  تجهیزات

                                                               سیستم اعلام حریق  آدرس پذیر

مقدار

نوع تجهیزات

ردیف

118

دتكتور  دود  آدرس پذیر

1

69

دتكتور  حرارت آدرس پذیر

2

16

دتكتور نشت گاز  معمولی با آژیر داخلی

3

20

شستي اعلام حریق آدرس پذیر

4

28

آژير اعلام   حریق آدرس پذیر

5

5

 با 3 ورودی و 3 خروجی I/O اینتر فیس

6

1

مرکز کنترل آدرس پذیر 4 لوپ

7

1200

2x1.5mm²کابل شیلدار

8

150

4x1.5mm²کابل شیلدار

9

متناسب

سایر ملزومات نصب  : پیچ و مهره ، جعبه تقسیم ، بست نگهدارنده کابل ، ترمینال ، سر سیم ، لیبل شماره ای

10

 


مطالب مشابه :


نقشه مدار دستگاه اعلام حریق

نقشه مدار دستگاه اعلام حریق مدار دستگاه های اعلام حریق به دو صورت خطی و حلقه ای ساخته می شود




سیستم های اعلام حریق

سلام خوبان همراه. در یکی از پست های قبلی درباره نقشه داخلی و سیم کشی سیستم اعلام حریق صحبت




سيستم هاي اعلام حريق

اجزای سیستم اعلام حریق به سه قسمت اصلي دانلود نقشه های مدار فرمان و قدرت کنتاکتوری




نمونه طراحی مقدماتی سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق تجمع هرخط لوپ ، لیبل گذاری شده و روی جفت سیم شماره همان منطقه طبق نقشه




اعلام حریق

مهندسی برق - اعلام حریق - مهندسی برق قدرت الکترونیک مخابرات کنترل کتاب و نرم افزار تازه های




آموزش نصب سیستم های اعلام حریق...

نقشه نصب اعلام حریق. 2) سیستم های اتوماتیک: سیستم اعلام حریق هوشمند: (آدرس پذیر آنالوگ)




آموزش سیستم اعلام حریق

نقشه نصب اعلام حریق. 2) سیستم های اتوماتیک: سیستم اعلام حریق هوشمند: (آدرس پذیر آنالوگ)




برچسب :