پرسش و پاسخ متن و خودت را امتحان کن هدیه آسمانی پایه اول راهنمایی
درس اول «بر بال فرشتگان »پرسش و پاسخ متنی
1-قیمت آزادی اسیرانی که به جنگ با پیامبر آمده بودند چه بود؟هریک از اسیران که به ده نفراز مسلمانان خواندن و نوشتن می آموخت آزاد می شد.
2- با توجه به آیه 114 سوره ی «وَقُل رَب زدنی علماً » اگراز خداوند چیزی بخواهید چه می گویید؟پروردگارا دانش مرا بیفزا.
3- کسب دانش در پیشگاه خداوند از چه اهمیتی برخوردار است؟ در ردیف ارزشمندترین عبادت ها قرار گرفته است.
4- شاگردان امام جعفر صادق (ع) چند نفر بودند ؟ یکی از آنها را نام ببرید. بیش از 4000 نفر- جابربن حیان (پدر علم شیمی )
5- بنا بر سخن امام جعفر صادق (ع) کسی که کارهایش را بدون دانش و بینش انجام می دهد مانند کیست؟ مانند کسی است که به بی راهه می رود، هرچه سریع تر حرکت کند از مقصدش دورتر می شود.
6- دلیل موفقیت دانش آموزان ایرانی در المپیاد های جهانی چه بود؟ 1- تلاش پیگیر معلمان و دانش آموزان 2- استعدادهای خدادادی جوانان مسلمان 3-بازگشت به راهنماییهای نورانی اسلام مبنی بر کسب علم و دانش به صورت جدی.
7- نمونه هایی از موفقیت جوانان کشورمان را بیان کنید. دست یابی به فناوری هسته ای – به ثمر رسیدن تحقیقات سلولهای بنیادی- پیشرفت های پزشکی و ساخت داروهای مهم برای اولین بار در جهان.
8-بنا بر سخن پیامبر (ص) ثواب کسی که به دنبال فراگیری علم و دانش باشد ، چگونه است ؟ او با هر قدمی که برمی دارد ثواب یک سال عبادت در کارنامه اعمالش نوشته می شود و زمینی که زیر پای اوست برایش طلب آمرزش می کند.
9- این سخن پیامبر (ص) در مورد چه کسانی بیان شده است؟ «فرشتگان بال هایشان را زیر پای او می گسترانند و زمینی که زیر پای اوست برایش از خداوند مهربان آمرزش می طلبد.»؟ کسانی که به دنبال فراگیری دانش هستند.
خودت را امتحان کن درس اول
1- علم و دانش چه تأثیری برموفقیت ما در کارهایمان دارد؟ باعث پیشرفت در زندگی می شود- باعث خود کفایی و بی نیازی از دیگران می شود- باعث پیدا کردن راه درست زندگی می شود- از سر درگمی و بی راهه رفتن رهایی یابیم و سریع تر به اهداف نزدیک شویم.
2- دلیل عقب ماندگی کشورهای مسلمان از پیشرفت های علمی جهان در سالهای اخیر چیست؟
دور شدن از علم و دانش ( دور ماندن از راهنمایی های نورانی اسلام مبنی بر تأکید جدی بر کسب علم و دانش)
درس دوم«من می توانم» پرسش و پاسخ متن
1- مراحل رشد انسانها را نام ببرید. الف)رشد جسمی. ب)رشد عقلی. ج) رشد اخلاقی
2- رشد جسمی را تعریف کنید. یعنی شخص به گونه ای رشد کند که تواناییهای او نسبت به گذشته بیش تر شده و کارهایی را بتواند انجام دهد که در گذشته نمی توانست.
3-خداوند درآیه ی « الله أخرجکم من بطون امهاتکم لا تعلمون شیئاً و جعل لکم السمیع و الابصارو الأفئدة لعلکم تشکرون» به چند نعمت اشاره کرده است؟ سه نعمت : 1)گوش 2)چشم 3) عقل
از نشانه های رشد اخلاقی چیست؟ انجام کارهای خوبی که قبلاً آن را انجام نمی دادیم و ترک کردن کارهای بدی که قبلاً آنها را انجام می دادیم.
4- آیا رشد جسمی انسان می تواند به رشد اخلاقی او کمک کند؟ مثالی بزنید. بله نوجوانی که تا سال گذشته به سن تکلیف نرسیده بود و به خاطر ضعف جسمی توانایی روزه گرفتن را نداشت امسال بزرگتر شده و به همین دلیل می تواند ماه رمضان را روزه بگیرد.
خودت را امتحان کن درس دوم
1 – منظور از کلمه رشد پیست؟ پیشرفت کردن (تکامل)
2- ما چگونه می توانیم رشد نعمتهای خداوند را به جا بیاوریم؟ به او ایمان بیاوریم از دستوراتش پیروی کنیم – همواره سپاسگزار او باشیم- نعمتهای خداوند را درست مصرف کنیم و آن را در مسیر نادرست و حرام هدر ندهیم.
3- به نظر شما رشد جسمی ما چگونه می تواند به رشد عقلی ما کمک کند؟ جسم انسان وسیله ای است برای استفاده از عقل اگر در رشد جسمانی انسان وقفه ای ایجاد شود در یادگیری و کسب علم و آگاهی تأثیر خواهد گذاشت و عدم رشد آنها باعث اختلال در فهم سریع مطالب خواهد شد . اما در صورتی که جسم رشد طبیعی داشته باشد انسان می تواند در موقعیت های جدید یادگیری قرار گرفته و اطلاعات خود را افزایش دهد.
4- آیا رشد عقلی ما می تواند به رشد اخلاقی ما کمک کند؟ مثالی بزنید.بله ، کودکی که با گرفتن اسباب بازی مورد علاقه اش ، کودک دیگری را به گریه می انداخت حالا در اثر رشد جسمی و در نتیجه رشد عقلی یاد می گیرد که باید به حقوق دیگران احترام بگذارد و چیزی را بدون اجازه صاحبش برندارد.
درس سوم:بینای مهربان، پرسش و پاسخ متن
1-با توجه به آیه «و هومعکم أین ما کنتم » خداوند در چه مکانهایی همراه ما می باشد؟ ما هر کجا که باشیم خداوند همراه ما ست.
2- آیا خداوند فقط از ما انسانها محافظت می کند؟ خیر ، نه تنها از ما بلکه از تمام آفریدهایش به خوبی محافظت می کند و از حال هیچ یک از موجودات کوچک و بزرگ بی خبر نیست.
3- آیه ی« وسع کرسیه السموات و الأرض و لا یؤده حفظهما و هو العلی العظیم » بیان کننده ی چه مطلبی است؟ محافظت خداوند از آسمانها وزمین
خودت را امتحان کن
1-چرا خداوند همواره ما را می بیند و به ما توجه دارد ؟ زیرا ما را دوست دارد.
2- اگر خداوند لحظه ای از ما و جهان پیرامون ما مراقبت نمی کرد ، چه حوادثی ممکن بود به وجود آید؟ هیچ موجودی قادر به ادامه حیات نبود و نظم جهان آفرینش از بین می رفت و حوادث بزرگ طبیعی مانند برخورد سنگ های آسمانی بازمین ، برخورد سیارات با یکدیگر ، ، خاموش شدن خورشید ، بهم ریختن فصلهای سال و .....زندگی ما انسانها و حیات جهان را تهدید می کرد.
3-آیا انسانها فقط در زمان خطر و مشکل به خدا وند نیاز دارند؟ خیر ، انسانها نه تنها در زمان خطر و مشکل بلکه همواره به خدا وند نیاز دارند.
4- توضیح دهید چرا با وجود محافظت خداوند و فرشتگان از مردم ، باز هم عده ای دچار حوادث مختلف می شوند؟ چون گاهی وقت ها انسانها با بی دقتی یا سهل انگاری و یا حتی از سر نادانی خودشان را در برابر حوادث قرار می دهند
5- کامل کنید. حالا که می دانم خداوند همواره مرا می بیند......پس مراقب رفتار و اعمال خود هستم و سعی می کنم اعمال واجبم را به درستی انجام دهم و مرتکب گناه نشوم.......
درس چهارم: شکر نعمت، پرسش و پاسخ متن
1-سخن امام صادق (ع) «شکر نعمت آن است که از چیزهایی که خداوند حرام کرده است ، دوری کنیم » بیان کننده ی کدام مفهوم است؟ شکرعملی
2--ساده ترین نوع تشکر چیست؟ شکر زبانی
3- با توجه به فرمایش امام صادق (ع) « نشانه ی شکر نعمت » دوری از چه چیزهایی است؟دوری از آنچه خداوند حرام کرده است.
4- با توجه به فرمایش پیامبر (ص) زمانی که انسان به نماز می ایستد فرشتگان اطرافش به او چه می گویند؟ ای نماز گزار اگر می دانستی که مورد توجه چه کسی قرار گرفته ای و با چه کسی مناجات می کنی هرگز نمازت را رها نمی کردی.
5- بهترین راه تشکر از خداوند چیست؟ نماز خواندن
خودت را امتحان کن درس چهار
1-شکر عملی چیست؟ یعنی اینکه ما از تمام نعمت ها و سرمایه ها یمان در مسیر رشد استفاده کنیم و آنها را در راه حرام تباه نکنیم
2-مهم ترین فایده نماز خواندن را توضیح دهید .با نماز خواندن به یاد خدا می افتیم و در نتیجه خداوند نیز ما را یاد می کند و تا پایان نماز به ما توجه می کند و رحمتش را بر سر ما می گستراند.
3-حضرت علی (ع) درباره دوست داشتنی ترین کارها نزد خداوند چه می فرماید؟ دوست داشتنی ترین کارها نزدخداوند بلند مرتبه نمازخواندن است
درس پنجم:ستون دین ، پرسش و پاسخ متن
1-با توجه به فرمایش امام باقر (ع) نمازی که در اول وقت خوانده شود به چه صورت به سوی صاحبش باز می گردد و به او چه می گوید؟ درخشان – می گوید : تو مرا خوب حفظ کردی خدا هم تو را حفظ کند.
2- با توجه به فرمایش امام باقر(ع) چه نمازی به صاحبش می گوید : تو مرا خوب حفظ کردی خدا نیز تورا حفظ کند؟ نماز اول وقت
3- واجبات نماز چند تا ست؟ 11تا
4- با توجه به فرمایش پیامبر (ص) شیطان تا چه هنگامی از مؤمن ترسان و گریزان است ؟ تا زمانی که مراقب نمازهای پنج گانه اش باشد.
5- با توجه به فرمایش پیامبر (ص) اگر کسی در نمازش کوتاهی کند شیطان جرأت گرفتار کردن اورا در چه چیزی پیدا می کند؟ گناهان بزرگ
6- چه هنگام انسان نماز را سبک شمرده و به آن بی احترامی کرده است؟زمانی که خواندن نمازش را بی دلیل عقب بیاندازد.
7- اگر نماز گزار تشهد را فراموش کند آیا نمازش باطل است ؟ چرا ؟خیر ، چون تشهد جزء ارکان نماز نیست.
8- نمازگزار در چه مواردی می تواند نمازش را نشسته بخواند ؟ زمانی که به دلیل ناتوانی یا بیماری قادر به ایستادن در نماز نباشد.
9- موالات در نماز یعنی چه ؟ یعنی کارهای نماز را بدون فاصله انجام دادن
10 در رکعت های اول و دوم هر نماز ، خواندن چه سوره هایی واجب است؟ سوره حمد و یک سوره دیگر از قرآن
11- نیت در نماز یعنی چه ؟ یعنی قصد می کنیم برای خشنودی خداوند نماز بخوانیم
خودت را امتحان کن درس پنجم
1-ارکان نماز چند تا است آنها را نام ببرید؟ 5تا – نیت – تکبیر ةالاحرام – قیام- رکوع- سجود
2-فرق میان ارکان و غیر ارکان در نماز چیست؟ ارکان قسمتهایی از نماز است که اگر نماز گزار آنها فراموش کند یا به اشتباه ، اضافه انجام دهد نمازش باطل خواهد شد ولی اگر واجبات دیگر را که غیر ارکان هستند فراموش کند یا به اشتباه ، اضافه انجام دهد نمازش باطل نخواهد شد.
3- چگونه می توان احکام نماز را یاد گرفت؟ با مراجعه به کتاب توضیح المسائل مراجع تقلید.
درس ششم :تولدی دوباره ، پرسش و پاسخ متن
1-درسخن امام حسین (ع) مرگ برای مؤمن به چه چیزی تشبیه شده است؟ پلی که انسان مؤمن را از سختی ها و رنج این دنیا به باغهای وسیع و نعمت های دائمی می رساند.
2-- چرا بعضی از انسانها مرگ را ناخوشایند می دانند و از آن گریزان هستند؟ زیرا آنها فکر می کنند هر کس که می میرد زندگی اش برای همیشه تمام شده و دیگر وجود نخواهد داشت-آنها نتوانسته اند برای آن جهان توشه ای فراهم کنند.
3-چرا گناهکاران و ناسپاسان از مردن وحشت بیش تری دارند؟ چون می دانند با مردن به مجازات بزرگ خداوند نزدیک تر می شوند.
4- انسانی که می داند پس از مرگش ، زندگی جاودانی در پیش روی اوست ، چه کارهایی انجام می دهد ؟ برای آسایش در زندگی جاودان کوشش و تلاش می کند- به دیگران ستم نمی کند – از عمر خود به درستی استفاده می کند – در مواجهه با مشکلات ناامید نمی شود.
5- شعر زیر بیان کننده کدام مفهوم است؟ از مکافات عمل غافر مشو گندم از گندم بروید جوزجو ( دنیا مزرعه آخرت است)
6- با توجه به آیه ی « کل نفس ذائقة الموت و انما توفون أجورکم یوم القیامة » بیان کنید « پاداش امام حسین (ع) و انسانهای مؤمن در کجا به صورت کامل به آنها داده می شود؟روز قیامت
7- خداوند به چه کسانی کمک می کند و آنها را به سعادت می رساند؟ به کسانی که در راه درست تلاش می کنند.
خودت را امتحان کن درش ششم
1-اگر با مردن انسان همه چیز تمام می شد و خداوند در ادامه زندگی این دنیا ، جهان آخرت را قرار نمی داد چه اشکالی پیش می آمد ؟ توضیح دهید. زندگی انسان بیهوده می شد و تمام تلاش ها و عبادت های ما بی نتیجه و بدون پاداش و همه ی بدی ها بدون مجازات می ماند و انسان هیچ تلاش و انگیزه ای برای ادامه ی زندگی نداشت و در مواجهه ی با مشکلات امید خود را از دست می داد.
2-- بنا به فرمایش امام صادق (ع) چه تفاوتی میان مرگ نیکوکاران و بدکاران وجود دارد؟ مرگ برای مؤمن مانند بویی خوش است که وقتی به مشام می رسد ، تمام رنج ها و دردهایش را از بین می برد، ولی برای کافر از نیش مار و زهر عقرب هم درد ناکتراست
3-«دنیا مزرعه آخرت است »یعنی چه؟ یعنی ما هر چه در این دنیا بکاریم و تلاش و عبادت کنیم در روز قیامت نتیجه تلاش ها و عبادت های خود را برداشت می کنیم.
درس هفتم: شادی بی پایان، پرسش و پاسخ متن
1-جایگاه نیکوکاران در بهشت چگونه است؟ آنهادر بهشت به دیدار یکدیگر رفته و با پیامبران و امامان و نیکوکاران دیگر همنشین می شوند.
2-نمونه هایی از پاداش خداوند به نیکوکاران در بهشت را بیان کنید؟ بهشتیان با لباسهای حریر بر روی تخت های زیبا نشسته و گفتگو می کنند- خدمتکاران مؤدب و زیبا در کمال احترام از بهشتیان با غذاهای لذیذ و نوشیدنی های بهشتی پذیرایی می کنند.
3- خداوند مهربان در آیه ی «لهم ما یشائون فیها و لدینا مزید» وسعت نعمت های بهشت را چگونه توصیف می کند؟برای مؤمنان در بهشت هر چیزی بخواهند فراهم است و البته آنچه نزد خداست بیش تر از خواسته آنهاست.
4-آنچه شیرینی نعمتهای بهشتی را برای بهشتیان بیش تر می کند چیست؟ این است که هیچگاه نعمت های بی پایان خداوند از آنها گرفته نخواهد شد و آنها تا ابد در بهشت خواهند ماند.
5- نعمت های بهشتی در حقیقت نتیجه چیست؟ اعمال نیک انسانها در دنیا – لطف و بخشش خداوند به آنها
6- نعمتهای بهشتی به وسیله چه کسانی به بهشت فرستاده می شوند؟ خود بهشتیان
7- عذاب های جهنم نتیجه چیست؟ اعمال زشتی که جهنمیان از دنیا برای خودشان می فرستند.
8- عذاب کسی که در دنیا با زبانش دیگران را آزار می دهد چیست؟او همواره در جهنم در محاصره مارها و عقرب ها ی گزنده ای قرار می گیرد.
خودت را امتحان کن درس هفتم
1-عذابهای جهنم را چه کسی به وجود آورده است؟ توضیح دهید. خود جهنمیان ، عذابهای جهنم نتیجه کارهای زشتی است که دوزخیان از دنیا برای خودشان پیش فرستاده اند . هر یک از این زشتی ها به صورت عذابی دردناک می آید و به نزد صاحبانشان باز می گردند.
2- وقتی که گنهکاران اشتباهات خود را به گردن شیطان می اندازند ، او چه پاسخی به آنها می دهد ؟ می گوید خداوند به شما وعده های راست داد و من وعده های دروغ. شما خودتان وعده های راست خداوند را کنار گذاشتید و وسوسه های دروغ مرا باور کردید . پس به جای سرزنش من خودتان را سرزنش کنید.
3- آیا نعمت ها و پاداش های همه ی بهشتیان مانند یکدیگر است؟ چرا ؟ خیر ، نعمت ها و پاداش های بهشتی ، بستگی به اعمال صالحی دارد که بهشتیان در دنیا انجام می دهند . خداوند مهربان هم که تلاش آنها را می بیند برای قدر دانی از آنها پاداششان را ده ها یا صدها برابر می کند.
درس هشتم ، پرسش و پاسخ متن
1-راهنمای انسانها در سفر به سوی بهشت چه کسانی هستند؟ پیامبران
2- با توجه به فرمایش پیامبر (ص) چه کسانی می توانند از گردنه های خطرناکی که در سفر آخرت وجود دارد بگذرد؟ سبکباران
3- با توجه به آیه «اولئک الذین هدی الله فبهداهم اقتده» سوره انعام ،وظیفه ما در مقابل هدایت پیامبران چیست؟ پیروی کردن از هدایت آنها
خودت را امتحان کن در س هشتم
1-چه کسانی می توانند در پیمودن راه های سخت و طولانی راهنمای دیگران باشند؟ چگونه؟کسانی که خودشان راه راست را به خوبی شناخته و به مقصد رسیده اند- از مشکلات و خطرات راه آگاه می باشند- از وسایل مورد نیاز راه آگاهی کامل دارند- دلسوز و مهربان و خیرخواه هستند.آنها با دلسوزی هر چه را می دانند در اختیار مردم قرار می دهند و برای راهنمایی آنها از هیچ تلاشی دست بر نمی دارند.
2- چگونه می توانیم از خداوند به خاطر نعمت بزرگ پیامبران تشکر کنیم؟ با پیروی کردن از راهنمایی های آنها
3- به نظر شما اگر کسی به راهنمایی فرستادگان الهی توجه نکند چه سرنوشتی خواهد داشت؟ توضیح دهید. در این سفر طولانی و پر خطر به سلامت و موفقیت به مقصد نمی رسد و نمی تواند از گردنه های خطر ناکی که وجود داردبگذردهر چند ممکن است بعضی از خطرات را تحمل کند.
درس نهم، پرسش و پاسخ متن
1-بهترین سرمشق های الهی برای زندگی انسانها چه کسانی هستند؟ پیامبران
2- ویژگی های اخلاقی پیامبران را نام ببرید.خستگی ناپذیری و صبر – یاری مظلومان- بزرگواری و محبت-عزت نفس
3-حضرت نوح چند سال به هدایت قوم خویش پرداخت؟ بیش از نهصدو پنجاه سال
4- چرا حضرت نوح از راهنمایی قوم بدکار و ناسپاس خود ناامید نشد؟به دلیل داشتن ویژگی خستگی ناپذیر صبر
خودت را امتحان کن درس نهم
1-داشتن الگوهای مناسب چه فایده ای برای مردم دارد؟ توضیح دهید. باعث می شود تا از خطرات و مشکلات راه آگاه شوند- انسان را از گمراهی و سردر گمی نجات داده و به سعادت دنیا و آخرت راهنمایی می کند- باعث هدفدار شدن زندگی و رسیدن به کمال می شود-
2- به نظر شما چرا پیامبر (ص) زیباترین و کامل ترین سرمشق خداوند مهربان برای راهنمایی انسانها ست؟از آنجا که پیامبر(ص) آخرین فرستاده خداوندبرای هدایت مردم است در نتیجه کامل ترین دین آسمانی و آخرین و کامل ترین کتاب آسمانی توسط ایشان به بشر ارائه شد- ویژگی های ارزشمند اخلاقی در پیامبر(ص) بیش از پیامبران الهی دیگر دیده می شود ، به همین دلیل خداوند ایشان را سرمشق تمام مردم تا روز قیامت قرار داده است.
3- چه چیز موجب شد که حضرت موسی زندگی راحت قصر را رها کرده و به مبارزه با فرعون بپردازد؟حضرت موسی (ع) وقتی دید فرعون و اطرافیانش مردم بی گناه را می کشتند و آنها را در نادانی و فقر نگاه داشته و به آنها ستم می کنند از طرف خداوند مأموریت یافت تا مردم را از زیر ظلم و ستم رهایی بخشد.
درس دهم :کشتی های نجات، پرسش و پاسخ متن
1-دو ویژگی همه ی امامان را بیان کنید؟ شجاعت – فداکاری در راه خدا
2- ایجاد خندق به دور شهر مدینه برای دفاع از شهر در مقابل کفار ، پیشنهاد چه کسی بود؟ سلمان فارسی
3- در جنگ خندق حضرت علی (ع) کدام یک از پهلوا نان کفار را به هلاکت رسانید؟ عمرو بن عبدود
4- در فرهنگ اسلامی شهید به چه کسی گفته می شود؟ به کسی که در راه خدا و کسب خشنودی او به دست دشمنان کشته شود.
5- بنابه فرموده ی حضرت علی (ع) شجاع ترین مردم چه کسی است؟ کسی که بر خواسته های خویش چیره شود.
خودت را امتحان کن در س دهم
1-شجاعت چیست؟روحیه ای که باعث می شود انسانها در راه رسیدن به اهداف والا و ارزشمند خود از هیچ خطری نترسند و به استقبال سختی ها و تنگناها بروند.
2-اگر یکی از دوستان ما کار نادرستی انجام دهد و گناهش را به گردن دیگری بیندازد، اگر ما انسان شجاعی باشیم چه می کنیم؟ شهادت می دهیم که این گناه را خودش انجام داده است و شخص دیگر را از این اتهام پاک می دانیم.
3-چرا به شهیدان احترام می گذاریم؟ زیرا آنان برای خدمت به دین و جامعه ی خود از مال ، سلامتی ، خانواده و حتی از تن و جان خود گذشتند و با فداکاری خود نگذاشتند دین خدا را فراموش شود.
4- با استفاده از عبارات زیر ، حدیث را کامل کنید: مساوی است-علم-با یکدیگر-و شجاعت- همه ی ما امامان،
حضرت امام محمد باقر (ع) می فرمایند: علم و شجاعت همه ی ما امامان با یکدیگر مساوی است....
درس یازد هم: برترین بانو، پرسش و پاسخ متن
1-چرا به حضرت فاطمه (س) ، زهرا هم می گفتند؟ سخن امام جعفر صادق(ع) را در این رابطه بیا ن کنید.امام جعفر صادق (ع) می فر مایند: زیرا هر گاه فاطمه (س) در محراب عبادت به نماز می ایستادند ، نوری بسیار درخشان ، صورتش را فرا می گرفت و به اطراف پراکنده می شد.
2- حضرت زهرا (س) با سه ویژگی معرفی شده اند ، آن سه ویژگی چیست؟ نور عبادت- حیا و عفت – ایثار و بخشندگی
3- حضرت زهرا(س) سعادت زنان را در دوری از چه چیزی می دانست؟ مردان نامحرم
خودت را امتحان کن درس یازدهم
1-از این جمله حضرت زهرا (س) چه درسی می گیریم؟ «اول همسایگان بعد خودمان»الف)می آموزیم که ما ابتدا برای حل مشکلات دیگران دعا و تلاش کنیم و نیازهای دیگران را بر خودمان مقدم بداریم. ب) می آموزیم که هرگز خود خواه نباشیم که همه چیز را برای خود بخواهیم بلکه خیر خواه دیگران نیز باشیم. ج) این مطلب اهمیت حق همسایگی را نیز می رساند ، زیرا همسایگان بر گردن انسان حق دارند .پس حداقل با دعا کردن می توانیم حق همسایگی را ادا کنیم
2-پسران و دختران برای حفظ حیا و عفت ، چگونه باید در جامعه ظاهر شوند؟ آنها بایستی از خودنمایی و نگاه های ناروا به یکدیگر بپرهیزند و با رعایت کامل عفاف و حجاب در جامعه حاضر شوندو به وظایف خود عمل کنند.
درس دوازدهم: به سوی پاکی (1) پرسش و پاسخ متن
1-آیا احکام اسلام فقط برای حفظ سلامتی جسمی ما بیان شده است؟ خیر ، علاوه بر سلامتی جسمی ، در بسیاری از موارد ، عمل به این احکام سلامتی روح ما را نیز تضمین می کند.
خودت را امتحان کن درس دوازدهم
1-با توجه به سخن امام حسن (ع) مردم چه زمانی به ارزش نعمت های خداوند پی می برند؟ زمانی که آنها نعمت ها را از بین ببرند.
2-چرا خداوند بعضی چیزها را حرام و بعضی چیزها را حلال قرار داده است؟ خداوند حکیم هر چیزی را که برای سلامتی جسم و روح مردم زیان آور بوده و باعث هلاکت و نابودی آن ها می شود حرام دانسته و آن چه برای سلامتی جسم و روح مردم مفید بوده است را حلال کرده است.
درس سیزدهم: به سوی پاکی (2)
1-سه نمونه از مطهرات را نام ببرید. آب- زمین- آفتاب
2- اصلی ترین مطهرات کدام است؟ آب
3-زمین چه چیز را و با چه شرطی پاک می کند؟کف پا و کفش- به شرط آن که خود نجاست که در کف پا یا ته کفش وجود دارد به وسیله راه رفتن بر روس خاک ، سنک یا زمین خشک برطرف شود.
4- نور آفتاب چه چیزهایی را پاک می کند؟ در و دیوار خانه یا زمین نجس شده .
آیا در اسلام استفاده از سگ در هر صورت ممنوع است؟خیر ، طبق راهنمایی اسلام، مسلملنان می توانند از سگ ها در نگهبانی و شکار استفاده کنند اما نباید آن را به داخل خانه ببرند.
خودت را امتحان کن درس سیزدهم
1-سه نمونه از چیزهای نجس را نام ببرید. ادرار و مدفوع انسان و حیوانات حرام گوشت- خون انسان و حیواناتی که خون جهنده دارند- سگ
2- اگر لباس شما خونی شود چگونه آن را پاک می کنید؟ توضیح دهید. ابتدا خود نجاست یعنی خون را برطرف می کنیم – سپس جای آن را با آب می شوییم تا پاک شود .
3- نور آفتاب در چه شرایطی می تواند زمین و یا دیوار نجس را پاک کند؟ اگر در و دیوار خانه یا زمین نجس شده باشد و بعد از برطرف کردن خود نجاست هنوز خیس باشد ، اگر نور مستقیم آفتاب به اآن بتابد و آ ن را خشک کند ، پاک می شود.
درس چهاردهم: یاران شیطان، پرسش و پاسخ متن
1-اصلی ترین دشمن همه ی انسان ها کیست؟ شیطان
2- دو سرباز نفوذی شیطان را نام ببرید؟ عجله- تنبلی
3- بنا بر فرمایش حضرت علی (ع) چرا پشیمانی انسان عجول از همه مردم بیش تر است؟ زیرا عقل او وقتی به کمکش می آید که دیگر کار از کار گذشته باشد.
خودت را امتحان کن درس چهاردهم
1-دشمنان خارجی در چه صورتی می توانند ما را شکست دهند؟ در صورتی که بین ما نفوذ کرده و با دادن اطلاعات غلط و فریب مردم ، ایجاد ترس و وحشت کنند و در نتیجه با ایجاد تفرقه و اختلاف ، اتحاد ما را از بین ببرند.
2-چرا انسان عجول نمی تواند تصمیم های درستی بگیرد؟ زیرا کسی که دچار شتاب زدگی شود، نمی تواند خوب فکر کند و به همین دلیل از تصمیم گیری صحیح باز می ماند و هر تصمیمی که می گیرد می تواند یک اشتباه بزرگ باشد.
3- دو راه مقابله با عجله و شتاب زدگی را بنویسید. الف) کارهایمان را برنامه ریزی کنیم و سعی کنیم کارهای مهم تر را به موقع و با دقت انجام دهیم تا با مشکلات دوباره کاری روبه رو نشویم. ب) هر گاه تصمیم گرفتیم کاری را انجام دهیم اول به نتیجه و عاقبت آن خوب بیندیشیم . اگر دیدیم نتیجه ی خوبی دارد آن را انجام دهیم و اگر دیدیم نتیجه اش تباهی است ازآن کار صرف نظر کنیم.
4- توضیح دهید که شخص تنبل چگونه هم دنیا و هم آخرت را از دست می دهد؟ انسان تنبل بدون اینکه برای هدف درستی تلاش کند ، عمر، سلامتی و بقیه ی نعمت های ارزشمند خداوند را بیهوده هدر می دهد ، او در درس خواندن کوتاهی می کند در کارهای خانه به خانواده اش کمک نمی کند ، نمازش را به موقع نمی خواند در نتیجه هم دنیای خود را از دست می دهد زیرا دوستانش را از دست داده و اززندگی کردن لذت نمی برد و آخرت خود را از دست داده زیرا هم با تنبلی خود باعث آزار دیگران شده و هم باعث هدر دادن نعمت های ارزشمند خداوند که در روز قیامت در مقابل آن پاسخگو می باشد ، شده است.
درس پانزدهم: همنشین، پرسش و پاسخ متن
1-منظور پیامبر(ص) از هم نشینی با مرده ها ، هم نشینی با چه کسانی است؟کسانی که به دستورهای الهی پایبند نیستند.
2- بیماری های اخلاقی مسری هستند ، یعنی چه؟ یعنی اگر کسی به یک بیماری اخلاقی مبتلا باشد حتی اگر خودش هم نخواهد ، خیلی زود دوستانش را نیز به آن بیماری مبتلا می کند.
خودت را امتحان کن درس پانزدهم
1-چرا هم نشینی با کسانی که به دستورات الهی پایبند نیستند ، مانند هم نشینی با مرده هاست؟ چون پیامبر (ص) فرموده اند- زیرا هم نشینی با کسانی که به دستورات الهی پایبند نیستند ، دل را تاریک و سیاه می کند و می میراند و یعنی دل آنها به خاطر انجام گناهان بسیار همانند سنگ می شود و دستورات الهی در آن راه پیدا نمی کند.
2- به نظر شما چه کسانی می توانند در انتخاب دوستان خوب به ما کمک کنند ؟ توضیح دهید.کسانی که به دستورات الهی و دینی پایبند
هستند- کسانی که از تجربه ی بیشتر برخوردار ند مثل پدر ، مادر و معلم – کسانی که دلسوز و خیر خواه ما هستند – کسانی که عاقل و دوراندیش هستند.
3-شما چگونه می توانید دوست خوبی برای دیگران باشید؟ در سخن هایمان صادق و راستگو باشیم – زمانی که در حل مسائل درسی از ما کمک می خواهند به آنها کمک کنیم- رازدار باشیم- وقتی کار خوبی انجام دادند آنها را تشویق کنیم و زمانی که کار بدی انجام دادند آنها را از انجام دوباره ی نهی کنیم.
درس شانزدهم : پرسش و پاسخ متن
1-جوانان مکه برای مبارزه با ظلم و ستم چه پیمانی بستند؟ و تعداد آنها چند نفر بود؟ آنان با هم پیمان بستند که از این پس هر کجا دیدند کسی مورد ظلم و ستم دیگران قرار گرفته ، به یاری اش بشتابند- 20 نفر
2--ارزش هم یاری و کمک دوستان به یکدیگر چه زمانی مشخص می شود؟ زمانی که بدانیم کمک آنها آنقدر می تواند انسان را در رسیدن به موفقیت یاری کند.
3-بنا به فرمایش امام رضا (ع) ارزش نماز جماعت چقدر است؟ هر رکعت نماز جماعت ، به اندازه دو هزار رکعت نمازی که به تنهایی خوانده شود ، ارزش دارد.
4-فایده های نماز جماعت را بیان کنید. آثار فردی نماز جماعت: پاداش نماز جماعت بیش تر از نماز فردی است.در نماز جماعت چون همگی به صورت منظم و هماهنگ به راز و نیاز می پردازیم ، قلب هایمان بیش تر به خدا توجه پیدا می کند و خدا نیز بیشتر مارادوست دارد. و آثار اجتماعی نماز جماعت: مؤمنان از حال یکدیگر با خبر می شوند –آثار برادری و همکاری و نظم در میان مسلمانان بیش تر مشخص می شود.
5- محتوای خطبه های نماز جمعه چیست؟امام جماعت در خطبه ها ی نماز جماعت ابتدا مردم را به تقوا و پرهیزگاری دعوت کرده ، سپس درباره مسائل اخلاقی و اجتماعی و سیاسی صحبت می کند.
6- وظیفه ما به هنگام بیان خطبه های نماز جمعه چیست؟ سکوت کنیم و به خطبه ها گوش دهیم.
خودت را امتحان کن درس شانزدهم
1-ما در چه کارهایی نباید با یکدیگر همکاری کنیم؟ در گناه ودشمنی
2-چرا خداوند مهربان نماز جماعت را بیش تر از نماز های فردی دوست دارد ؟ وقتی ما در صفهای منظم و شانه به شانه یکدیگر می ایستیم و به صورت هماهنگ به راز و نیاز با معبود خود می پردازیم ، قلب هایمان بیش تر به خدا توجه پیدا می کند و خدا مارا بیش تر دوست دارد.
3- نماز جمعه چگونه خوانده می شود ؟ نماز جمعه 2 رکعت دارد که این دو خطبه به اضافه دورکعت نماز جمعه جایگزین نماز ظهر می شود.
4- به نظر شما چه کمک های دیگری می توانیم به مردم مظلوم فلسطین بکنیم؟ برای رهایی مردم مظلوم فلسطین از چنگال ظلم و ستم اسرائیل ، دعا کنیم- با نوشتن و چاپ مقاله یا داستان علیه اسرائیل و بر ملا ساختن ستم ها و جنایات آنان ، فریاد مظلومانه مردم فلسطین را به گوش جهانیان برسانیم- با نوشتن نامه به کودکان فلسطینی و دعوت آنها به صبر و مبارزه حمایت و همدردی خود را اعلام کنیم.
5- این شعر سعدی را در چند سطر توضیح دهید. مورچگان را چو بود اتفاق شیر ژیان را بدرانند پوست
اگر تمامی مسلمانان جهان که در کشورهای مختلف پخش هستند و به تنهایی می توان مقابله با قدرتمندان ظالم را ندارند با یکدیگر متحد شوند و دست یاری به یکدیگر بدهند می توانند حتی در مقابل بزرگترین دشمن خود که آمریکا و اسرائیل می باشند بایستند و آنها را نابود کنند.
درس هفدهم : راستگو و راست کردار، پرسش و پاسخ متن
1-بنا به فرمایش پیامبر (ص) پاداش کسانی که دروغ گفتن را حتی به شوخی ترک کنند در بهشت چگونه است؟ خداوند در بهشت سه قصر به آنها می بخشد یکی در بالاترین جای بهشت ، یکی در وسط بهشت و یکی در میان باغ های انبوه بهشت.
2-ضرب المثل «خورشید همیشه پشت ابر نمی ماند » اشاره به عاقبت کدام گناه دارد ؟ دروغگویی
3- بنا به فرمایش حضرت علی (ع) عاقبت راست گویی و عاقبت دروغگویی چیست؟ عاقبت راستگویی نجات و عاقبت دروغگویی سرزنش و پشیمانی
4-منظور از صداقت عملی چیست؟ یعنی این که هر کس سخنی را به دیگران توصیه می کند خودش نیز به سخنش عمل کند و بین سخن و عمل خودش هماهنگی باشد.
5- بنا به فرموده پیامبر (ص) « سه خصوصیت است که اگر در کسی باشد ، منافق است هر چند نماز بخواند ، روزه بگیرد و خودش را مسلمان بداند،...» این سه خصوصیت چیست؟ خیانت در امانت – دروغگویی- پیمان شکنی
خودت را امتحان کن درس هفدهم
1-3 مورد از زیانهای پیمان شکنی را بیان کنید.خداوند انسان رادوست ندارد-مردم به فرد پیمان شکن اعتماد ندارند- دوستانش را از دست میدهد.
وفای به عهد و خوش قولی چه فوایدی دارد؟ خداوند انسان خوش قول را دوست دارد ،چون وفای به عهد را در قرآن جزء ویژگی های مؤمنان رستگار آورده است- انسان خوش قول در نزد مردم احترام و اعتبار زیادی دارد و دوستان زیادی پیدا می کند- باعث جلب اعتماد دیگران می شود.
3- دروغ نگفتن چگونه می تواند جلوی گناهان را بگیرد ؟ وقتی انسانی با خودش عهد می کند که دیگر دروغ نگوید ، زمانی که شیطان اورا برای انجام گناه وسوسه می کنداو به یاد قولی می افتد که خودش داده است پس اگر آن گناه را انجام دهد و انکار کند دروغ گفته است، در نتیجه برای این که ردوغ نگوید، گناهی را مرتکب نمی شود.
4- اگر یک روز همه ی مردم تصمیم بگیرند دروغ بگویند ، چه خواهد شد؟ اعتماد انسانها نسبت به یکدیگر از بین می رود- آبرو و اعتبار انسانها نزد یکدیگر به خطر می افتد – باعث دل شکستگی می شود- باعث رسوایی و کدورت می شود .
مطالب مشابه :
پرسش و پاسخ متن و خودت را امتحان کن هدیه آسمانی پایه اول راهنمایی
در مورد چه در مواجهه با با نوشتن نامه به کودکان فلسطینی و دعوت آنها به
برچسب :
انشا در مورد همدردی با کودکان فلسطینی