اولین اتاق بازرگانی(تجارت)زنجان
تاریخچه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن زنجان
اولین اتاق بازرگانی(تجارت)زنجان
در
اواخر قرن دوازدهم هجری شمسی همزمان با افزایش فعالیت های اقتصادی و تجارت بین
الملل در"آذربایجان ایران" به دلیل هم مرز بودن با کشورهای روسیه ،
ترکیه و عراق تعدادی از تجار تبریز به این فکر افتادند که رسمیت بیشتری به فعالیت
های تجاری خود دهند.
به همین دلیل تعدادی از تجار تبریز درسال 1289 هجری شمسی به این فکر افتادند که محلی را به نام دارالتجاره برای خود تاسیس کنند، در نهایت توسط همان افراد محلی به نام" اتاق تجارت تبریز" تاسیس و بازرگانان محلی در این اتاق گردهم آمدند.
14سال پس از آن تاریخ با انجام مطالعات و بررسی های بسیار اولین اتاق بازرگانی کشور درسال 1303 در تبریز رسما گشایش یافت و در سال 1304 شمسی دومین اتاق بازرگانی کشور توسط تجار رشت با 16 نفر عضو در این شهر تاسیس شد.
یک سال پس از ان در 16 مهرماه 1305 شمسی اولین اتاق تجارت ایران در وزارت بازرگانی در تهران تشکیل شد که ریاست این اتاق را حاج امین اصفهانی عهده دار بودو اعضای هیات نمایندگان عبارتند بودند از : حاج میرزا ابوطالب اسلامیه، میرزا عبدالحسین نیکپور، فقیه التجار، آقا میرزا علی محلوجی و آقا شیخ مریدی .به این ترتیب حاج امین اصفهانی اولین رئیس اتاق بازرگانی ایران محسوب می شود و از 1305 تا 1311 این سمت را بر عهده داشت.
سال 1310خورشیدی دولت با وضع قانون خاصی انحصار تجارت خارجی کشور را در دست گرفت و نظارت بر آن را نیز در اختیار خود قرار داد. این امر خشم و نگرانی و بدگمانی تجار را برانگیخت و برای لغو این قانون به تلاش پرداختند. دولت به تلافی، اتاقهای بازرگانی موجود را بحال تعلیق درآورد و سعی کرد اعضاء این اتاق ها را در سازمان جدیدی که ایجاد کرده بود و به آن اعتبار دائمی قانونی بخشیده بود، متمرکز سازد.
یکسال قبل از این واقعه، یعنی در مهرماه 1309 مجلس تاسیس 36 اتاق جدید را در شهرهای بزرگ تصویب کرده بود که اتاق زنجان نیز جزء این اتاقهای بوده است و مقرر شد که تعداد نمایندگان آنها بسته به اهمیت تجاری شهر مربوط بین 6 تا 15 نفر تعیین گردد . بر این اساس هیات نمایندگان اتاق تجارت زنجان که مشتمل بر 11 نفر بودند ، شروع به فعالیت نمودند . اولین هیات نمایندگات اتاق تجارت زنجان عبارت بودند از :
حاج رجبعلی مغازه ای حاج میزا حسین نجفی
حاج سید اسمعیل مهدیون حاج شفیع ابریشمی
حاج میرزا هادی اسلامی رحیم نباتچی
محمد حسین یوسفی(بیجارچی) حاج نقی فتوره چی(قائمی)
حاج عباسقلی مهدوی ................................
.................................
پس از پنج سال و رفع حالت تعلیق از اتاقها، در 1314 دولت تعداد اتاقها را به 16 اتاق تقلیل داد و نظارت خود را بر فعالیت آنها شدت بخشید. مقرر بود تجار اسامی افراد مورد نظر خود را در هر اتاق تعیین کنند و به وزارت بازرگانی بفرستند و دولت از آن میان یک سوم آنها را برای فعالیت در هیات رئیسه اتاق انتخاب کند. به این ترتیب انتخاب هیات نمایندگان اتاقها دو مرحله ای و نهایتا در دست دولت بود. وزیر بازرگانی یا نماینده او می توانستند در جلسات و تصمیم گیریهای اتاقها شرکت کنند و در اینصورت ریاست جلسه با وزیر یا نماینده او بود.
در سال 1312 اداره کل تجارت، مجمعی با شرکت نمایندگان کلیه اتاقهای کشور ترتیب داد که هدف آن کمک به راهنمایی بازرگانان در راستای سیاست دولت و جلب همکاری آنان بود و این امر یکسال پس از آن بود که مجلس ناچار شد برای جلوگیری از شدیدتر شدن وقفه ای که در اثر قانون انحصار تجارت خارجی در کشور پدید آمده بود ، به دولت اجازه دهد حق خود را در انحصار تجارت خارجی برای بعضی اقلام به بخش خصوصی واگذار کند و از همین جا یک نوع سهمیه بندی در تجارت خارجی بو جود آمد.
به این ترتیب فعالیتهای اتاق تجارت زنجان در سال 1314 به حالت تعلیق در آمده و تا سال 1373 فعالیت چندانی از خود نشان نداد .
در تاریخ 15/11/1373 جلسه ای به دعوت اداره کل بازرگانی استان زنجان از واحدهای تولیدی صنعتی , معدنی و بازرگانی ودست اندکاران تجارت خارجی در محل اداره کل بازرگانی استان تشکیل گردید و در این جلسه لزوم تاسیس اتاق بازرگانی مورد تائید و تاکید شرکت کنندگان قرار گرفت و بلافاصله اقدام به رای گیری جهت انتخاب هیات موسس گردید و در نهایت تعداد دوازده نفر بعنوان هیات موسس درحضور حاضرین در جلسه انتخاب گردیدند.
در تاریخ 14/12/1373 اولین گردهمائی بزرگ دارندگان کارت بازرگانی به دعوت هیات موسس و با حضور معاون استاندار و مدیران کل ادارات تشکیل و با همیاری اعضای هیات موسس محل موقت اتاق تعیین و اقدام به تهیه لوازم اداری مورد لزوم شد و هیات موسس مامور پیگیری و تاسیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن زنجان گردید.
در تاریخ 17/4/1374 با طی مراحل قانونی اولین دوره انتخابات اتاق بازرگانی و صنایع و معادن زنجان انجام و اولین هیات نمایندگان بشرح ذیل ..........
سایت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران
اقتصاد زنجان در گذر تاريخ، به كوشش اتاق بازرگاني و صنايع و معادن استان زنجان، بهار1390
مطالب مشابه :
شرایط اخذ کارت بازرگانی (business card)
تمديد كارت بازرگانی با ارائه مدارك لازم برای مدت موارد معافیت از داشتن کارت بازرگانی:
آشنایی با نحوه صادرات کالا
چگونگی صدور کارت بازرگانی ۴- داشتن محل کسب متناسب با رشته فعالیت اعم راهنمای اخذ
اخذ كارت بازرگاني
شرایط صدور کارت بازرگانی - داشتن محل کسب متناسب با رشته فعالیت، اعم از راهنمای مراجعین
۱۰۰ ایده بازاریابی برای تجارت سودآور
دانشجویان مدیریت بازرگانی به حداقل یک فعالیت دهید با کارت اعتباری
فعالیت ۱۰ شرکت کشاورزی کردستان در شمال عراق
رایزن بازرگانی ایران در عراق مدارک صدور کارت بازرگانی عراق راهنمای تجارت با کشور
کد اقتصادی چيست و چه كاربردي دارد؟
*براي دسترسي سريع به سايتهاي مرتبط با موضوع فعالیت های کارت بازرگانی
اولین اتاق بازرگانی(تجارت)زنجان
اولین اتاق بازرگانی با افزایش فعالیت های کارت بازرگانی به دعوت
کد اقتصادی چيست و چه كاربردی دارد؟
دیدار اعضای انجمن حسابداری واحد قائمشهر با ریاست فعالیت های کارت بازرگانی
فرار مالیاتی
در فرار مالیاتی، به رغم تطبیق فعالیت با کارت بازرگانی که با هدف راهنمای مؤدیان را
وزارت بازرگانی عراق مجوزهای صادرات و واردات را به صورت الکترونیکی صادر می کند
رایزن بازرگانی آنان در جهت گسترش فعالیت های تجاری و راهنمای تجارت با
برچسب :
راهنمای فعالیت با کارت بازرگانی