شیراز
پس از اسلام
پس از حمله اعراب به ایران و انحطاط شهر استخر، اهمیت شهر استخر به شیراز منتقل شد. در قرن چهارم و پنجم هجری قمری سلسله آل بویه فارس، شیراز را به پایتختی برگزیدند و مساجد، قصرها، کتابخانه و حصاری در آن بنا نمودند. در حمله چنگیز خان مغول، شیراز از تخریب و قتل عام در امان ماند چرا که حکمرانان محلی به پرداخت مالیات به مغولان رضایت دادند. شیراز همچنین از قتل عام تیمور نیز در امان ماند زیرا شاه شجاع، فرماندار فارس تسلیم شد.
در قرن سیزدهم میلادی، بدلیل رونق علم، فرهنگ و هنر، شیراز به دارالعلم مشهور شد. تعداد زیادی از شاعران، صوفیان و فیلسوفان مشهور ایرانی در شیراز متولد شدهاند که سهم مهمی در به شهرت رسانیدن شیراز داشتهاند. از بین انها میتوان سعدی، حافظ، روزبهان و ملاصدرا را نام برد. در دوره صفویه و حکومت شاه عباس، شیراز تحت زمام امام قلی خان دارای رونق بود و وی بناهای با شکوهی در شیراز ساخت. پس از حمله افغانها به ایران و سقوط صفویه، دوران نزول شیراز آغاز گشت و سپس با شورش حکمرانان محلی در دوره افشاریان بر علیه نادر شاه، این وضع بدتر گشت. نادر شاه سپاهی را روانه شیراز کرد و شهر پس از چندین ماه محاصره سقوط کرد. پس از این حمله بسیاری از بناهای با شکوه شیراز از بین رفت و جمعیت شیراز به ۵۰۰۰۰ نفر، یعنی ربع جمعیت قرن پیش از آن تنزل یافت.
شیراز باز بسرعت رونق یافت. کریم خان زند شیراز را بهعنوان پایتخت سلطنت خود برگزید. وی با استخدام ۱۲۰۰۰ کارگر، اقدام به ساخت قلعهای در مرکز شهر و خندقی دورتادور شهر نمود. وی همچنین به ساخت مسجد، حمام، آب انبار و بازار اقدام نمود. در دوره زندیه همچنین شیراز دارای سیستم آبیاری و زهکشی گردید. پس از کریم خان، جانشینان وی موفق به حفظ سلسله زندیه نشدند و پس از روی کار آمدن قاجارها، آقا محمد خان قاجار پایتخت را به تهران منتقل نمود. در دوره قاجاریه نیز شیراز از اهمیت خاصی برخوردار بودهاست و حکمرانی شیراز همواره بهعنوان امتیاز ویژهای بوده که به حکمرانان داده میشدهاست. بسیاری از باغها و ساختمانهای شیراز در این دوره ساخته شدهاست. در تاریخ دوم سال ۱۲۲۳ هجری شمسی سید علی محمد شیرازی ملقب به باب در خانهای در شیراز، اعلام نمود که فرستاده ویژه خداوند است و به همین منظور شیراز از شهرهای مقدس بهاییان است.
مدرنسازی شیراز از دوره پهلوی آغاز گشت. در این دوره چندین بیمارستان، دانشگاه و کارخانه در شیراز ساخته شد که مهمترین آنها را بترتیب میتوان بیمارستان نمازی، دانشگاه شیراز و پالایشگاه نفت شیراز دانست.
پس از انقلاب، احیا و مرمت آثار تاریخی مورد توجه قرار گرفتهاست که از مهمترین کارهای انجام گرفته میتوان به احیای ارگ کریم خان، مرمت و بازسازی آرامگاه خواجوی کرمانی و دروازه قرآن، حمام وکیل و حافظیه اشاره نمود.
در آغاز قرن بیستم
در گزارش هیئت بازرگانی هندبریتانیا اعزامی به جنوب شرق ایران که در ۱۹۰۵ میلادی ۱۲۸۳ خورشیدی منتشر شده است وضعیت شیراز اینگونه ترسیم شده است.
- جمعیت: ۶۰ هزار نفر.
- سرمایه تجار در بانک شاهنشاهی ایران شعبه شیراز: ۶۰ میلیون تومان.
- محصولات صادراتی:محصولات اصلی صادراتی:تریاک، پنبه، فرش، خورجین، صمغ، بادام، کشمش، خشکبار، هلو، پوست روباه، گوسفند، اسب، شاخ و...
- حجم صادرات: پنبه، تقریبا ۱۴ تا ۱۵ هزار عدل(هر عدل حدود ۷۴ کیلوگرم)، بیشترین حجم پنبه به روسیه صادر میشود. ۴۸۰۰ تا ۵۰۰۰ لول تریاک، (تریاک به کشورهای چین، بریتانیا و آمریکا صادر میشود.). ۳۶ هزار کیسه تنباکو (هر کیسه ۴۵ و سه دهم کیلوگرم.)، صادرات تنباکو در انحصار ادارهٔ تنباکوی ترکیه است. در ۱۹۰۴، ۶۰۰ عدل فرش از شیراز به خارج از کشور صادر شده است که مقصد این صادرات عمدتا شبه جزیره عربستان، ترکیه و مصر بوده است
جغرافیا
شیراز در ارتفاع ۱۴۸۶ متری از سطح دریا در دامنه کوههای دراک، بمو، سبز پوشان، چهل مقام و باباکوهی (از رشتهکوه زاگرس) و در فاصله ۹۱۹ کیلومتری جنوب تهران واقع شده است. شیراز با جمعیت ۱٬۷۲۷٬۳۳۱ در سال ۱۳۸۵ چهارمین شهر پرجمعیت ایران است. این شهر دارای آب و هوای معتدلی است. یک رود فصلی از وسط شهر عبور میکند که به رودخانه خشک معروف است و تنها در فصل زمستان و بهار آب دارد. این رود به دریاچه مهارلو واقع در جنوب شرقی شیراز میریزد. شیراز با مساحتی معادل ۳۴۰ کیلو متر مربع سومین شهر ایران از نظر وسعت پس از تهران و مشهد میباشد
مناطق شهری
شهر شیراز به 9منطقه شهری تقسیم شدهاست که هر منطقه دارای یک شهرداری منطقهایست.
اقتصاد
کشاورزی همواره بخش مهمی از اقتصاد شیراز و حومه آن بودهاست که دلیل آن فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابانهای اطراف است. تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارتاند از: انگور، نارنج، خرمالو، ازگیل، شلیل، انار، برنج، گندم. این شهر در تولید فرش و گل نیز معروف است. شیراز یکی از سه قطب صنایع دستی ایران است.
صنایع مهم شیراز عبارتاند از: صنایع الکترونیک، پالایشگاه نفت، مجتمع پتروشیمی، کارحانه سیمان، صنایع لاستیک سازی، صنایع نساجی
شهرک صنعتی بزرگ شیراز نیز صنایع کوچک و متوسط بسیاری را در خود جای دادهاست.اين شهر همچنين قطب الكترونيك ايران مي باشد و صنايع ITاز بزرگترين صنايع اين شهر به شمار ميرود كه با شهرهاي بزرگي در زمينه ي تبادل صنايع IT در جهان مانند مونيخ و برلين (در زمينه كارخانجات زيمنس SIEMENS) در ارتباط ميباشد…
شیراز همچنین مرکز مهم بازرگانی در جنوب ایران است و چندی است که ساخت مجتمعهای عظیم تجاری و مراکز بورس کالاهای مختلف در آن رونق گرفتهاست.
فرهنگ
شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار و زیبا مشهور بودهاست. برای مثال شیراز از دوران باستان باغهای انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شدهاست. امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمال غربی شهر و در مناطق قصر دشت،کشن(کوه شن) چمران و معالی آباد واقع شده اند. تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و به عنوان مراکز مهم توریسیتی بشمار میآیند. معروفترین این باغها میتوان از باغ ارم، باغ عفیف آباد، بقعه هفت تنان، باغ دلگشا و باغ جهان نما نام برد.
سوغاتهای عمده شیراز آبلیمو، آبغوره و بهار نارنج میباشند و معروفترین خوردنی شیراز فالوده شیرازی است. از دانشمندان بزرگ شیرازی نیز میتوان به قطب الدین شیرازی اشاره نمود.
شیراز نقش ویژهای در فرهنگ ایران دارد و شاعران بسیاری از این دیار برخاستهاند. از میان آنها سعدی و حافظ شهرت جهانی دارند. آرامگاه این دو شاعر یزرگ همواره پذیرای جهانگردان بسیاری از سراسر جهان است. از دیگر شاعران معروف شیرازی میتوان به اهلی شیرازی، شوریده شیرازی(شاعر روشندل شیرازی) و وصال شیرازی اشاره نمود.
شیراز در اشعار پارسی
که یارب پارس را مهد امان دار
به سعدی برج طالع توامان دار —سعدی
سلام ای شهر شیخ و خواجه شیراز
سلام ای مهد عشق و مدفن راز
سلام ای قبله تقدیس و تقوا
سلام ای قلعه سیمرغ و عنقا
سلام ای شهر عشق و آشنایی
سلام ای آشیان روشنایی
بهار پوستانت بی زمستان
دعایت کرده سعدی در گلستان
که یارب پارس را مهد امان دار
به سعدی برج طالع توامان دار
به تیر این دعا پیر دل آگاه
مغول را کرد دست فتنه کوتاه
دل و دلبستۀ ایران توباشی
گل و گلدستۀ ایران تو باشی
...
اگر من دیهقان یا شهریارم
گدای عشق این شهر و دیارم —شهریار
شیراز همچنین مقصد گردشگری بسیاری از ایرانیان میباشد و هرساله پذیرای صدها هزار مسافر، بخصوص در ایام نوروز است.برخی از جاهای دیدنی شهر شیراز که به گردشگران ایرانی و خارجی توصیه میشود، عبارتاند از:
- حافظیه
- باغ دلگشا
- باغ ارم
- نارنجستان قوام
- باغ عفیف آباد
- باغ جهان نما
- آرامگاه سعدی
- ارگ کریم خان
- آستانه
- شاهچراغ
- محله سنگ سیاه و آرامگاه سیبویه
- دروازه قرآن
- بازار وکیل
- مسجد وکیل
- مسجد مشیر
- مسجد جامع عتیق
- مسجد نصیر الملک
- مسجد نو (شهدا)
- آرامگاه ابن سیبویه
- حمام وکیل
- آرامگاه خواجوی کرمانی
- بقعهٔ هفت تنان
- بقعهٔ چهل تنان
- موزهٔ پارس و عمارت کلاه فرنگی
- ساعت گل
- موزه تاریخ طبیعی دانشگاه شیراز
- آرامگاه بابا کوهی
- سرای مشیر
- کلیسای ارامنه
- نگارخانه
مزار شاه شجاع مظفری
ارگ کریم خان زند
باغات قصرالدشت
بارگاه شاهچراغ
آرامگاه سعدی
باغ ارم
چشم انداز شیراز از آرامگاه خواجوی کرمانی
آرامگاه حافظ
مهمترین روزنامههای شیراز عبارتاند از:- خبر جنوب
- نیم نگاه
- عصر مردم
- سبحان
- افسانه
- تحلیل روز
شهرهای خواهرخوانده
شیراز با سه شهر در کشورهای خارجی دارای پیوند خواهرخواندگی است
ضمناً زمینه خواهر خواندگی با برخی شهرهای دیگردنیانیزفراهم گردیده اما هنوز به مرحله امضاء تفاهم نامه و عقد قرارداد نرسیده است.
منبع خبر : روابط عمومی و بین الملل شهرداری شیراز
ورزش
شهر شیراز علاوه بر تعداد زیاد تیمهای ورزشی و مردم علاقمند به ورزش، دارای ۲ تیم فوتبال در لیگ برتر ایران است.
شهر شیراز دارای چند استادیوم فوتبال میباشد که مهمترین آنها عبارتاند از:
استادیوم حافظیه که دقیقاً در روبروی آرامگاه حافظ واقع شدهاست و محل برگزاری مسابقات دو تیم شیرازی در لیگ برتر ایران است.
استادیوم شهدای ارتش که سابقاً مسابقات مهم در آن انجام میگرفت و در یک پادگان متعلق به ارتش واقع است.
استادیوم میانرود با ظرفیت ۵۰ هزار نفر [نیازمند منبع] که البته در حال ساخت و آماده شدن است.
دهکده المپیک شیراز با ظرفیت ۱۰۰ هزار نفر که البته در حال ساخت و آماده شدن است.
دانشگاهها
چند دانشگاه مهم ایران در شیراز قرار دارند. مهمترین دانشگاه آن دانشگاه شیراز میباشد که شامل دانشکدههای مهندسی، علوم، کشاورزی، دامپزشکی، پرستاری، داروسازی، معماری و شهرسازی، ادبیات فارسی، حقوق و تاریخ و جغرافیا میشود.
قدمت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ۶۰ سال میرسد. دانشگاه صنعتی شیراز، دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران و دانشکده صنعت الکترونیک از دیگر دانشگاههای شیراز میباشند. دانشکده صنعت الکترونیک شیراز بدلیل فعالیتهای خاص خود و موفقیتهایی نظیر ساخت نخستین لامپ تصویر در ایران بسیار شناخته شدهاست در ضمن دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران بدلیل وجود صنایع الکترونیک و مخابرات راه دور ایران در شیراز تأسیس شدهاست. دانشگاه آزاد شیراز که متشکل از چندین دانشکده میباشد از مراکز مهم دانشگاه آزاد ایران است. همچنین دانشگاه پیام نور نیز در شیراز وجود دارد.
حمل ونقل
فرودگاه بین المللی شیرازشیراز از اولین شهرهای ایران است که دارای شرکت اتوبوسرانی درون شهری شد. سازمان اتوبوسرانی شیراز و حومه در سال ۱۳۴۵ تأسیس شدهاست.
بدلیل گردشگر بودن شیراز، ۴ پایانه مسافری برونشهری در نزدیکی به ابتدای ۴ محور اصلی خروجی شهر قرار دارند. پایانه شهید کاراندیش مهمترین پایانه مسافربری شیراز میباشد.
خطوط متروبه منظور تسهیل در سیستم حمل و نقل و کاهش ترافیک خط ۱ متروی شیراز در حال ساخت میباشد.این خط از میدان گل سرخ و از طریق بلوار مدرس و سپس میدان ولیعصر، میدان نمازی، میدان قصردشت، کوچه گلخون، حاشیه چمران و میدان میرزا کوچک خان به میدان احسان متصل میشود.
فرودگاهشهر شیراز دومین شهر ایران پس از شهر تهران بود که دارای فرودگاه بینالمللی شد. این فرودگاه در دوران سلطنت محمدرضا شاه پهلوی با نام فرودگاه بینالمللی شیراز تأسیس شد که پس از انقلاب به نام «فرودگاه بینالمللی آیت الله دستغیب» تغییر نام داده شد. فرودگاه شیراز پس از فرودگاه امام خمینی مجهزترین فرودگاه ایران است.
راه آهنطرح احداث راه آهن شیراز - تهران از سالیان دور (۱۳۰۷ ه.ش) در دست مطالعه بودهاست که اکنون در حال طی کردن مراحل اجرایی شدن طرح قرار دارد.
نام برخی از مشاهیر شیراز
مطالب مشابه :
آگهی استخدام شرکت خدمات فرودگاهی هما
استخدام در تبریز کاریابی و بازار کار آگهي استخدام شیراز; استخدام جدید فرودگاه
دانلود رایگان نمونه سوالات آزمون استخدامی فرودگاه های کشور,شرکت هواپیمایی
سوالات استخدامی قطار شهری شیراز ; بلندی به سوی استخدام در فرودگاه های کشور و شرکت
اطلاعيه آگهي استخدام پيماني شركت مادر تخصصي فرودگاه هاي كشور (زن ومرد)
دانشگاه علوم پزشکی شیراز. آگهي استخدام فرودگاه
آگهی استخدام سازمان قطار شهری شیراز و حومه سال 93
دانلود رایگان نمونه سوالات استخدام سازمان قطار شهری شیراز و سوالات استخدامی فرودگاه .
آگهی استخدام گسترده در شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور
استخدام در تبریز کاریابی و بازار کار آگهي استخدام و / استخدام شیراز. استخدام فرودگاه,
استخدام کادر درجه داری در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
نیروی هوایی - استخدام کادر درجه داری در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران - نیروی هوایی
اطلاعیه استخدام فارغالتحصیلان در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران - سال 92
آگهی استخدام ، خیابان دماوند، ایستگاه فرودگاه، فرماندهی شیراز، بلوار مدرس، در
شیراز
وی با استخدام ۱۲۰۰۰ کارگر، اقدام به ساخت قلعهای در فرودگاه . شهر شیراز دومین شهر ایران
هما ونگاهي ديگر
فلیت اورهال آسمان شیراز را در استخدام خود دارد، كه از آن در فرودگاه مهرآباد تهران
آگهی استخدام شرکت خدمات فرودگاهی هما
استخدام در تبریز کاریابی و بازار کار آگهي استخدام شیراز; استخدام جدید فرودگاه
برچسب :
استخدام فرودگاه شیراز