ظروف غذا

غذا بزرگترین عامل تندرستی است. برای داشتن بدنی سالم، توجه به ارزش تغذیه ای و طعم غذای مصرفی ضروری است . جالب است بدانید که کیفیت ظرفی که در آن غذا می پزید نیز به اندازه کیفیت مواد غذایی بااهمیت است.

در این مطلب، برخی از انواع ظروف را معرفی می کنیم و تأثیرات آنها در مواد غذایی و سلامت بدن را بیان می داریم.

ظروف سفالی و سرامیک:

ظروف سفالی را می توان قدیمی ترین ظروف غذاخوری نامید که مربوط به هزاره دهم پیش از میلاد است. سفالی که لعاب می خورد و دوباره پخته می شود به سرامیک تبدیل می شود. امروزه، ظروف سرامیکی معمولا برای غذاخوری استفاده می شود و ظروف سفالی بیشتر جنبه تزیینی  دارد؛ چون اگر سفال  لعاب نداشته باشد، روغن و رطوبت را پس می دهد. چنین ظروفی توان تحمل حرارت بالا را دارد، به طوری که بعضی از ظروف سرامیک را می توان در ماکروویو استفاده کرد. همچنین، این ظروف تحمل شعله ملایم را نیز دارد. از دیگر مزایای آن می توان به سبک بودن و قیمت کمتر آنها نسبت به ظروف چینی و کریستال اشاره کرد.

نکته:

در استفاده از ظروف سفالی آبی رنگ برای ظروف غذاخوری محتاط باشید؛ زیرا این ظروف ترکیبات سربی دارد و احتمال بروز مسمومیت غذایی را زیاد می کند.

ظروف شیشه ای (بلور):

ساخت ظروف شیشه ای به حدود 7 هزار سال قبل از میلاد مسیح و شاخه ای از سفالگری باز می گردد. ظروف بلور مشکلی برای سلامت بدن ایجاد نمی کند و براحتی آلوده نمی شود؛ زیرا شیشه از نظر شیمیایی خنثی است و با مواد غذایی واکنشی ایجاد نمی کند که موجب تغییر در عطر و طعم آن شود.

 برای شستشوی این ظروف، می توان از آب ملایم و انواع شوینده استفاده کرد؛ اما هنگام خرید - بخصوص در مورد لیوانهای بلوری که به اشکال فانتزی وجود دارد - توجه به این نکته ضروری است که شکل لیوان نباید مانع شستشوی خوب آن شود.

 امروزه، در صنعت بسته بندی مواد غذایی آماده، در بیشتر موارد، به منظور طول عمر و ویژگی نگهداری زیاد و نیز خاصیت جذب رطوبت و خنثی بودن شیشه، انواع آن برای بسته بندی اغلب مواد غذایی استفاده می شود.

نکته:

به خاطر داشته باشید که نباید ظروف شیشه ای را روی حرارت مستقیم قرار داد. همچنین، این ظروف نباید در معرض شوک حرارتی قرار گیرد (آنها را نباید بلافاصله سرد و گرم کرد). این ظروف اگر لب پر شود، موجب تجمع میکروبها می شود و دیگر نباید از آنها استفاده کرد.

ظروف رویی یا آلومینیومی

ظرف «رویی» یا همان روحی به طور عمده از جنس آلومینیوم است. اگر جنس این ظروف از «روی» باشد، برای بدن بسیار مفید است؛ اما نگهداری مواد غذایی ترش اسیدی یا شور در ظروف آلومینیومی یا طبخ غذا در این ظروف موجب خروج یونهای آلومینیوم از ظرف و ورود آن به غذا می شود. یبوست، اختلالات گوارشی، کمخونی، غش، پوکی استخوان، آلزایمر، از مهمترین عوارض ناشی از مصرف آلومینیوم است. همچنین، هرچه مدت زمان پخت در این ظروف بیشتر شود میزان یونهای آزاد شده نیز افزایش می یابد.

ظروف مسی:

کارشناسان معتقدند که در طبخ غذا نباید از ظروف مسی استفاده کرد. نرم بودن فلز مس و ورود آن به غذا سبب می شود که در طولانی مدت فرد دچار مسمومیت ناشی از مس اضافی شود و این امر  در احشا و اندامهای داخلی بدن اثر مضر بگذارد؛ چون دریافت مس در بدن از راه ظروف مسی 2 تا 3 برابر افزایش می یابد و این عامل به بیماری ذخیره ای مس در کبد منجر می شود. عمده ترین علت این بیماری استفاده از ظروف مسی به هنگام پختن یا داغ کردن شیر یا انتقال شیر از تولید کننده به مصرف کننده در این ظروف است که در پی آن مقدار مس بدن افزایش می یابد و مقدار اضافی آن در کبد ذخیره می شود و سبب از کار افتادن کبد فرد و در نهایت مرگ می شود.

 کارشناسان معتقدند که در صورت استفاده از ظروف مسی، این ظروف باید قلع اندود باشد.

ظروف تفلون:

«تفلون» در واقع نوعی پوشش نچسب و عایق الکتریسیته است که هم مقاومت حرارتی بالایی دارد و هم مقاومت شیمیایی خوبی در برابر اسیدها و بازها.

تفلون در میان پوششهای نچسب دیگر بالاترین ضریب نچسبی را دارد. با این حال، کارشناسان هشدار می دهند که در تهیه برخی ظروف تفلون از «کادمیوم» استفاده می شود که از فلزات سنگین است؛ این ماده بمرور وارد غذا و سبب بروز سرطان و کوتاهی قد و ضایعات پوستی می شود . علاوه بر این، کادمیوم در ساخت هموگلوبین دخالت می کند و در کمخونی مؤثر است.

 بر اساس تحقیقات، تفلون بر اثر حرارت تجزیه می شود و گازی که بر اثر تجزیه از آن متصاعد می شود برای محیط زیست نیز زیان آور است .

البته پوششهای مرغوب کیفیت خود را تا دمای 260 درجه حفظ می کنند؛ این در حالی است که در طبخ غذا هیچ گاه دما از از 250 درجه بالا نمی رود. توجه به این نکته ضروری است که تنها آن دسته از ظروف تفلون مناسب است که در کارخانه هایی با مجوز پروانه ساخت از وزارت بهداشت تولید می شود. نکته مهم دیگر این است که هرگز برای صرفه جویی و کمک به اقتصاد خانواده به بازسازی ظروف تفلون خود فکر نکنید و در پی راههای دیگری باشید؛ زیرا با توجه به مورد تأیید نبودن واحدهای بازسازی تفلون و نوع تفلون مصرفی، وزارت بهداشت فعالیت این گونه واحدها را غیر مجاز اعلام کرده است.


مطالب مشابه :


بانک اطلاعات تخصصی تولید کنندگان چین 2012 : شیشه آلات و چینی و سرامیک

بانک اطلاعات تخصصی تولید لوازم آشپزخانه و ظروف سرامیک. شرکتهای چینی شرکت کننده




تاریخچه چینی وانتخاب چینی هتل

تکنولوژی مواد و سرامیک تولید کنندهای میلادی خود تولید کننده و صادر کننده ظروف چینی




گزارش کنگره سرامیک

(جام و ظروف) ردیف 10 کشور تولید کننده‌ عمده کاشی از تولید سرامیک‌های نوین و




نقش‌های ظروف چینی و کاشی و سرامیک چگونه شکل می‌گیرند

تولید کننده اجر های زاک و غیره و ظروف و کاشی و سرامیک را با چاپ اسکرین می‌توان به دو




شیشه

مصری‌ها سازنده اولین اشیای شیشه‌ای بوده‌اند که ظروف بدست تولید شیشه کننده ‌ها برای




معرفی فرایند تولید کاشی و سرامیک

تکنولوژی ظروف فرآیند تولید کاشی و سرامیک با توجه به پر کننده­ها موادی غیرپلاستیک




ظروف غذا

چنین ظروفی توان تحمل حرارت بالا را دارد، به طوری که بعضی از ظروف سرامیک تولید کننده




برچسب :