گفتگو و مصاحبه با استاد گرانقدر علوم کتابداری و اطلاع رسلنی دکتر اسدالله آزاد
هاله فرزانه حسنزاده
دانشجوي علوم كتابداري و اطلاعرساني دانشگاه پيام نور مشهدآقاي دكتر اسدالله آزاد در 13/7/1322 در شهر زاهدان در خانوادهاي فرهنگي متولد شد. مقطع دبيرستان را در رشته رياضي سال 1344 در شهر زاهدان به پايان رساند. سال 1349 در رشته زبان و ادبيات انگليسي دانشگاه فردوسي مشهد مقطع كارشناسي فارغالتحصيل شد. كارشناسي ارشد كتابداري و اطلاعرساني را در سال 1353 از دانشگاه تهران گرفت و در سال 1357 موفق به اخذ دكتري كتابداري و اطلاعرساني از دانشگاه پيتسبورگ شد. ايشان به زبانهاي فارسي، انگليسي و فرانسه مسلط هستند و به زبانهاي آلماني وعبري نيز آشنايي دارند. ايشان آثار متعددي تأليف و ترجمه نمودهاند، از جمله فعاليتهاي ايشان، 14 كتاب منتشر شده، 8 كتاب ويراسته شده، 49 مقاله منتشر شده و 21 مقاله منتشر نشده ميباشد.
از فعاليتهاي علمي ايشان ميتوان به كارشناس كتابداري كتابخانه مركزي دانشگاه آزاد ايران (سابق)، رئيس كتابخانه مركزي دانشگاه آزاد ايران (سابق)، مدرس كتابداري دانشگاههاي تهران، مدرس دانشگاه فردوسي مشهد، مشاور و مترجم بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي، استاديار دانشگاه فردوسي مشهد، مدير گروه كتابداري دانشگاه فردوسي مشهد و دانشيار دانشگاه فردوسي مشهد اشاره نمود.
دقايقي پاي صحبتهاي اين استاد فرزانه مينشينيم.- آقاي دكتر با توجه به اينكه شما در امر ترجمه تا به حال بسيار فعال بودهايد، سطح ترجمه متون و كتب رشته كتابداري را چگونه ميبينيد؟
× سطح ترجمه متون و آثار كتابداري نسبتا مناسب است به خصوص نسل دوم كتابداران تحصيلكرده كتابداري و اطلاعرساني كشور. البته برخي آثار ترجمه شده نسبتا متوسط تازهكاران را هم ديدهام. اين رشته تازه رو به رشد است و در نونهالي خود قرار دارد. توصيه ميكنم مترجمان به كمبودهاي مفاهيم امروزي عنايت ورزند و افزون بر فناوري نوين ارتباطي و اطلاعاتي به مباني و اصول كتابداري و اطلاعرساني سنتي نيز توجه نمايند.
- يكي از آثار بسيار با ارزشي كه در حال حاضر در زمينه كتابداري در حال انتشار است. دايرهالمعارف كتابداري و اطلاعرساني است نظر خود را در زمينه كيفيت و كميت اين اثر بفرماييد؟
× دايرهالمعارف كتابداري و اطلاعرساني اثر ارزشمندي است. كميت و كيفيت اين ثر پذيرفتني است و اميد است در آينده رو به تكامل باشد و اطلاعات آن بر پژوهشهاي ايران مبتني باشد.
- به عنوان يك پيشكسوت در امر كتابداري، عملكرد انجمن كتابداري ايران را بعد از يك وقفه 20 و اندي ساله چگونه مي بينيد؟
× سخن از عملكرد انجمن كتابداري و اطلاعرساني دوره جديد بسيار زود است و بايد چند سالي بگذرد تا نقد آن امكانپذير باشد.
- آقاي دكتر به نظر شما مهمترين مسئلهاي كه در حال حاضر كتابداران ايران بايد به آن توجه كنند چيست؟
× مهمترين مسئلهاي كه در حال حاضر كتابداران ايران بايد به آن توجه كنند عبارت است از بازآموزي، به سبب يافتن كار و شغل مناسب
- آينده كتابداري و كتابخانهها را در 20 سال آينده چگونه ميبينيد؟
× در بيست سال آينده تغيير اساسي انجام نخواهد شد، البته كتابخانهها توسعه پيدا خواهند كرد و از ابزار و فناوري جديد بهره خواهند برد.
- به نظر شما كتابداران براي حفظ نقش و هويت خود در حال حاضر چه بايد بكنند؟
× براي حفظ نقش و هويت خود، كتابداران بايد تعامل بيشتري با جامعه و دانشمندان پيدا كنند و فعاليتهاي خود را از چارچوب كتابخانه بيرون آورند و روابط عمومي بهتري براي شناسايي اين رشته بعمل آورند.
- آيا امكانات الكترونيكي و اينترنتي ميتواند جايگزين منابع چاپي و كاغذي شود؟ چرا؟
× خير، حداقل در آينده نزديك امكانات الكترونيكي و اينترنتي جايگزين منابع چاپي و كاغذي نخواهند شد.
- علت اينكه كتابداري ايران با وجود گذشت 36 و اندي سال از عمرش هنوز پيشرفت چنداني نكرده است را در چه ميدانيد؟
× كتابداري ايران از آغاز تا كنون پيشرفتهايي داشته است. از جمله، برقراري دورههاي بيشتر تحصيلات تكميلي، ايجاد مراكز اطلاعرساني بيشتر تغييرات كمي انجام شده است ولي تغييرات كيفي كمتر كه آن هم نياز به زمان بيشتري دارد؟
- آقاي دكتر به عنوان آخرين سؤال تعريفي از كتابدار و كتابداري بفرماييد؟
× كتابدار: فردي حرفهاي و برقراركننده ارتباط مؤثر و سازمان يافته با جامعه و ايجاد تعامل فعالتر بين توليدكنندگان و مصرفكنندگان اطلاعات ميباشد.
كتابداري: دانشي است كه كاركردهاي ويژه فراهمآوري، حفظ و نگهداري، سازماندهي و اشاعه اطلاعات را (با اعمال مديريت) در برميگيرد و عملي است ميان رشته از علوم اجتماعي از جمله علوم رايانه، رياضي، جامعهشناسي، روانشناسي، زبانشناس و ارتباطات.
از اينكه وقتتان را به خبرنامه انجمن داديد بسيار سپاسگذارم.
مطالب مشابه :
اسامی برگزیدگان ششمین دوره مسابقه کتابداری و اطلاع رسانی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.
گفتگو و مصاحبه با استاد گرانقدر علوم کتابداری و اطلاع رسلنی دکتر اسدالله آزاد
سال 1349 در رشته زبان و ادبيات انگليسي دانشگاه فردوسي مشهد دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.
طرح کتابخانه سیار- كتاب را به نزد كودكان و كودكان را به سوی کتاب ببریم.
در میان گروه كوچكی از استادان دانشگاه سریناكارین ویروت دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد.
قوانين علم كتابداري
دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد
عضویت نیم بها در کتابخانه های عمومی شهرستان مهاباد از اول تا چهاردهم مهر 1392
دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد
چگونه بتوانیم به تمام خواسته هایمان برسیم
دانشگاه آزاد مهاباد. دانشکده فنی و حرفه ای سمامهاباد. موسسه آموزشی عالی غیر انتفاعی میعاد
برچسب :
دانشگاه سمامهاباد