یبوست مزمن


يبوست مزمن در با لغين

يبوست از قديم به صورت دفع مدفوع 3 مرتبه يا کمتر در هفته تعريف مي‌شده است. عوامل خطر يبوست عبارتند از: جنس مونث، سن بالا، بي‌تحرکي، دريافت کم کالري، رژيم غذايي کم‌فيبر، درآمد پايين، سطح پايين تحصيلات و مصرف تعداد زيادي دارو...

يبوست مزمن به دو دسته کارکردي (اوليه) و ثانويه تقسيم مي‌شود. خود يبوست کارکردي را مي‌توان به سه گروه سرعت انتقال (ترانزيت) طبيعي، سرعت انتقال آهسته يا يبوست خروجي تقسيم کرد. علل احتمالي يبوست مزمن ثانويه عبارتند از: مصرف داروها و نيز بيماري‌هايي از قبيل هيپوتيروييدي يا سندرم روده تحريک‌پذير. سالمندان فرتوت ممکن است با علايم غير اختصاصي يبوست از قبيل دليريوم، بي‌اشتهايي و کاهش کارکرد مراجعه کنند. ارزيابي يبوست، اخذ شرح حال و معاينه فيزيکي براي رد علايم و نشانه‌هاي هشداردهنده را شامل مي‌شود که عبارتند از: شواهد خونريزي، کاهش وزن ناخواسته، کم‌خوني فقر آهن، شروع جديد يبوست در افراد سالمند و پرولاپس رکتوم. بيماران داراي حداقل يک علامت يا نشانه هشداردهنده به ارزيابي فوري نياز دارند. ارجاع به فوق‌تخصص براي ارزيابي و انجام آزمون‌هاي تشخيصي بيشتر در اين موارد احتمالا الزامي است.

مقدمه

يبوست يکي از شايع‌ترين اختلالات گوارشي مزمن در بزرگسالان به شمار مي‌آيد. در مطالعه‌اي در سال 1997 درباره اپيدميولوژي يبوست که 10018 فرد را مورد پايش قرار داد، 12 از مردان و 16 از زنان حايز معيارهاي يبوست بودند. در ايالات متحده سالانه 5/2 ميليون مراجعه پزشکي و 92 هزار مورد بستري به علت يبوست صورت مي‌گيرد. يبوست کيفيت زندگي، کارکرد اجتماعي و توانايي انجام فعاليت‌هاي روزمره را تحت تاثير قرار مي‌دهد. اين موارد مهم‌ترين عوامل پيش‌بيني‌کننده استفاده از مراقبت‌هاي سلامت به خاطر يبوست و هزينه‌هاي ناشي از آن هستند. در اين مقاله رويکردي به ارزيابي يبوست مزمن در بزرگسالان ارايه مي‌‌شود.


تعريف

پزشکان از قديم يبوست را به صورت داشتن 3 نوبت يا کمتر دفع مدفوع در هفته تعريف مي‌کرده‌اند. داشتن دفعات کمتر دفع مدفوع با علايم ناراحتي در قسمت تحتاني شکم، اتساع شکم يا نفخ همراه است. البته معمولا تعريف بيماران از يبوست با تعريف پزشکان فرق دارد و آن را به روش‌هاي متنوعي توصيف مي‌کنند. در يک بررسي پيمايشي بر اساس گزارش خود افراد، از 1028 بزرگسال جوان مورد مطالعه 52 يبوست را به صورت زور زدن تعريف کرده بودند، 44 به عنوان سفتي مدفوع، 32 به صورت فاصله زياد بين نوبت‌هاي دفع و 20 به عنوان ناراحتي شکمي. امروزه در پژوهش‌ها به صورت گسترده‌اي از معيارهاي تشخيصي رُم III استفاده مي‌شود که تعريف قابل تکرار و کامل‌تري از يبوست کارکردي به دست مي‌دهد (جدول 1). فراواني دفع مدفوع تنها يکي از معيارهاي مورد استفاده در اين طبقه‌بندي است.


عوامل خطر

عوامل خطر يبوست عبارتند از: جنس مونث، سن بالا، بي‌تحرکي، دريافت کم کالري، رژيم غذايي کم‌فيبر، درآمد پايين، سطح پايين تحصيلات و مصرف تعداد زيادي دارو. ميزان بروز يبوست در زنان 3 برابر است و نيز زنان با احتمال 2 برابر مردان به علت يبوست به پزشک مراجعه مي‌کنند. مطالعات نشان داده‌اند که سرعت انتقال روده در زنان آهسته‌تر از مردان است و نيز بسياري از زنان در دوره قاعدگي خود دچار يبوست مي‌شوند. احتمال بروز يبوست در افراد غير سفيدپوست 3/1 برابر سفيدپوستان است و در خانواده‌هاي داراي سطح اجتماعي- اقتصادي پايين نيز به صورت قابل ملاحظه‌اي بيشتر ديده مي‌شود. در ايالات متحده يبوست توزيع جغرافيايي مشخصي دارد. داده‌هاي مربوط به افراد تحت پوشش مديکر نشان مي‌دهد که علاوه بر سطح اقتصادي- اجتماعي پايين، يبوست ممکن است عوامل خطر محيطي (مثل زندگي در مناطق روستايي و آب‌وهواي سردتر) هم داشته باشد.

يک مطالعه با استفاده از داده‌هاي يک بانک اطلاعاتي پژوهش مبتني بر طبابت عمومي در انگليس شامل بيش از 20 هزار نفر، نشان داد که جنس مونث، سن بالا، مولتيپل اسکلروز، پارکينسونيسم و زوال عقل با يبوست همراهي دارند. داروهاي داراي بيشترين همراهي با يبوست هم عبارت بودند از: آنتي‌اسيدهاي حاوي آلومينيوم، ديورتيک‌ها، اپيوييدها، ضدافسردگي‌ها، داروهاي ضداسپاسم و داروهاي ضدتشنج. بتابلوکرها و بلوکرهاي کانال کلسيم هم با يبوست همراهي داشتند ولي عوامل خطر مستقلي محسوب نمي‌شدند.



منبع:http://www.drfakhroddini.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=7923


مطالب مشابه :


بیماری های تنفسی (Respiratory diseases)

"دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" - بیماری های تنفسی (Respiratory diseases) - " دانشگاه آزاد اسلامی واحد




سكته قلبی ( MI )

"دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" - سكته قلبی ( MI ) - " دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" "Islamic Azad




نکاتی برای مراقبت از پوست‌ دست‌ و ناخن

" دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" "Islamic Azad University, Sanandaj Branch




تودیع و معارفه اینترنتی رییس دانشگاه آزاد سنندج برگزار شد!

تودیع و معارفه اینترنتی رییس دانشگاه آزاد سنندج برگزار شد! فکور رفت. دوشنبه یکم آبان ماه




یبوست مزمن

"دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" - یبوست مزمن - " دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" "Islamic Azad




درد قفسه سینه

"دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" - درد قفسه سینه - " دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" "Islamic Azad




اولین کنگره بین المللی ایمنی نانو ایران - ۳۰ بهمن تا ۱ اسفند ۹۲ - تهران

"دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج" - اولین کنگره بین المللی ایمنی نانو ایران - ۳۰ بهمن تا ۱




انتخاب واحد

دانشجویان دامپزشکی دانشگاه آزاد سنندج - انتخاب واحد - دکترای حرفه ای ورودی مهر88




برچسب :