بازگشت اسید معده به مری-معده

 

 

برگشت اسید از معده به مری که اصطلاحا ریفلاکس نامیده می شود،یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی است. این بیماری اگر چه ماهیتی خوش خیم دارد ولی در صورت بی توجهی و طولانی شدن بیماری گاه عواقب وخیمی به همراه خواهد داشت.
محیط داخل معده همواره پر از ترشحات اسیدی است. دریچه ای که بین معده و مری واقع شده است به شکلی طراحی گردیده که از برگشت این مواد به داخل مری که نمی تواند خود را در مقابل اسید معده حفظ کند، جلوگیری می کند.مهم ترین علامت این بیماری احساس سوزش در پشت جناغ سینه است که معمولا دقایقی بعد از غذا بخصوص غذاهای پرادویه، چرب و آبکی ایجاد می شود.

 


البته گاهی بیماری به صورت تلخی یا کز بودن دهان بعد از بیدار شدن یا حتی سرفه های مکرر خود را نشان می دهد. حتی گاهی این بیماری با دردهای پشت جناغ سینه که شبیه درد قلبی هستند ظاهر می شود. نکته مهم این است که بدانیم این درد و یا سوزش می توانند نشانه بیماری قلبی باشند به خصوص اگر بعد از فعالیت بدنی ایجاد شوند و حتما پزشک مشکل قلبی را در اولویت تشخیصی قرار خواهد داد.

 


چند عامل برگشت اسید از معده به مری را تسریع می کند: نخست زیاد شدن فشار روی معده که می تواند به دلیل چاقی، پوشیدن لباس های تنگ، کمربندهای محکم، بارداری و... باشد. دوم دراز کشیدن بعد از غذا که نیروی جاذبه، غذا را به سمت مری سوق می دهد. سوم مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که دریچه مری به معده را شل می کند شامل انواع ادویه ها، چای پررنگ، قهوه و.....


اجتناب از خوردن و آشامیدن حدود ۲ ساعت قبل از خواب، پرهیز از غذاهای چرب و پرادویه، پرهیز از سیگار و دخانیات نیز می تواند از ایجاد ریفلاکس پیشگیری کند. بلند کردن قسمت بالای تخت (شیب بدن زمان خواب) نیز موثر است. در صورتی که این روش ها نتوانند علائم بیماری را کنترل نمایند باید از دارو استفاده کرد.

 

خوردن ۲ قاشق غذاخوری آنتی اسید نیم ساعت بعد از غذا و زمان رفتن به رختخواب، استفاده از داروهایی که حرکات دستگاه گوارش را تقویت می کنند مثل متوکلوپرامید و در نهایت داروهایی که اسید معده را کم می کنند مثل فاموتیدین، رانیتیدین و سایمتیدین اساس درمان را تشکیل می دهند.

در صورتی که با این درمان نیز فرد از نظر علائم کنترل نشود بررسی های بیشتر با آندوسکوپ و درمان های قوی تر مثل داروی امپرازول یا پنتاپرازول لازم است.

 

البته استفاده از داروها عموما تسکین دهنده بوده و جنبه درمانی ندارد.در بالا هم گفته شد که هنگام خواب شیب تخت را بیشتر کنید تا برگشت اسید کمتر شود.

 

 

خوردن بادام خام

بادام خام با تولید «آلکالین» می‌تواند PH‌ (وضعیت اسیدیته) معده را تنظیم کند زیرا بادام منبع کلسیم است.

 

 

آلوئه‌ ورا

با خوردن روزانه 60 میلی لیتر شربت غیرفرآوری شده آلوئه ورا علائم رفلاکس کاهش می‌یابد.

آب گرم و آبلیموی تازه

صبح خود را با یک فنجان آب گرم و آبلیموی تازه شروع کنید. با نوشیدن این محلول با معده خالی و 15 الی 20 دقیقه قبل از خوردن صبحانه، بدن می‌تواند به طور طبیعی اسید معده را متعادل کند. این محلول برای همه بی‌خطر است.

جوش شیرین

یک قاشق جوش شیرین را در نصف فنجان آب حل کنید و بنوشید، اگرچه این محلول بدمزه است اما موثر است.

 

سرکه سیب

روزی یک تا دو قاشق چایخوری سرکه سیب بخورید. مخلوط سرکه سیب و عسل بسیار مفید و خوشمزه است. حتی می‌توان به جای لیمو، سرکه سیب در چای ریخت. بسیاری از مردم به اشتباه تصور می‌کنند سوء هاضمه و رفلاکس بر اثر تولید زیاد اسید معده ایجاد می شود. اما آخرین مطالعات نشان می‌دهد که بر خلاف باور مردم، این عارضه به دلیل کمبود اسیدهای لازم برای هضم کامل غذا بروز می‌کند. همچنین خوردن ترشی، ترشی کلم و سایر غذاهای ترش و اسیدی به کنترل اسید معده کمک می‌کند.

سیب سرخ

بعد از صرف غذاهای مشکل‌ساز یک عدد سیب سرخ خوشمزه بخورید تا اثر معجزه آسای آن را در بهبود رفلاکس ببینید.

مصرف مکمل «ساکارومیس بولاردی»

مکمل «ساکارومیس بولاردی» یک مخمر پروبیوتیک و به ویژه برای روده کوچک مفید است. این مکمل جذب ویتامین‌های مفید برای سلامت دستگاه گوارش را بهبود می‌دهد.

کپسول گیاهی نارون آمریکایی


مصرف مکمل گیاهی نارون آمریکایی که به صورت‌های کپسول، پودر یا قرص مکیدنی موجود است، التهابات بافت دستگاه گوارش را تسکین می‌دهد.

چای‌ها و دمنوش‌ها

نوشیدن چای و دمنوش بابونه، نعناع یا شنبلیله به کاهش علائم رفلاکس اسیدی کمک می‌کند.

آدامس

بعد از هر وعده غذایی آدامس بجوید تا ترشح بزاق افزایش یابد. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش ترشح بزاق سبب کاهش اسید در مری می‌شود.

خوابیدن به پهلوی چپ

نتایج مطالعات نشان می‌دهد خوابیدن روی شکم یا به پهلوی راست سبب افزایش فشار به معده و در نتیجه افزایش علائم GERD (یا همان برگشت اسید به مری)می‌شود اما افرادی که به پهلوی چپ می‌خوابند این علائم در آنها رفع می‌شود.

 

7sin


مطالب مشابه :


پنتوپرازول یا امپرازول

داروخانه دکتر فلاح (دارالشفا) - پنتوپرازول یا امپرازول - در این وبلاگ مطالبی در حیطه علوم




هلیکو باکتر چیست؟

سروتونین - هلیکو باکتر چیست؟ - صاف و ساده hbp: باکتری است مارپیچی شکل / گرم منفی / کم هوازی




زخم های گوارشی

مهارکننده پمپ پروتون(اُمپرازول، پنتاپرازول) و محافظ سد مخاطی(سوکرالفات). آنتی اسید:




بیماری با ناتوانی در راه رفتن، ضعف، بی حالی و زردی بستری در بخش جراحی مردان

دانش پرستاری: از کلاس درس تا جامعه - بیماری با ناتوانی در راه رفتن، ضعف، بی حالی و زردی بستری




عوارض شربت معده

ضمن این که با ورود داروهای جدیدی مانند اُمپرازول، پنتاپرازول، لنزوپرازول، رانیتیدین و




بازگشت اسید معده به مری-معده

های بیشتر با آندوسکوپ و درمان های قوی تر مثل داروی امپرازول یا پنتاپرازول لازم است.




برچسب :