بازگشت تدريجي صنعت فرش به رنگهاي سنتي ر وناس ماندگارترين رنگ قرمز جهان
بازگشت تدريجي صنعت فرش به رنگهاي سنتي روناس ماندگارترين رنگ قرمز جهان جام جم آنلاين: با وجود توليد انبوه رنگهاي شيميايي و استفاده از آن در صنعت فرش، رنگهاي سنتي همچنان جايگاه اصيل خود را حفظ کرده و در سالهاي اخير شاهد استقبال بيشتر فرشبافان از اين رنگهاي ماندگار هستيم.
رنگهاي ايراني مورد استفاده در صنعت فرش به ويژه فرشهاي دستبافت حاصل تلاش و ذوق آميزش رنگها است که از پدران و نياکان پيش از ما در قرون گذشته به يادگار مانده است. نگهداري و توجه به هر آنچه از دورانهاي دور به عنوان صنعت کهن ايران زمين برايمان به يادگار مانده است، در واقع حفظ يافته هاي دانش ديروز و ممانعت از رانده شدن آنها به حاشيه هاست و توجه به اين مهم مايه افتخار نسل جوان امروزي است.
مسئول صنف رفوگران استان تهران در رودهن پيرامون رنگهاي اصيل ايراني اظهار داشت: رنگرزي بخش جدا ناشدني هنر فرشبافي محسوب مي شود و گذشتگان اين هنر از طريق آزمون و خطاهايي بسيار و ترکيب بندي رنگهاي اصلي مختلف با يکديگر آن را براي نسل امروز به يادگار گذاشته اند.
"روناس" ماندگارترين رنگ قرمز جهان
حسن مزيناني رنگ "روناس" را ماندگارترين رنگ قرمز فرش در جهان دانست و گفت: روناس رنگ قرمز ملايمي است که از قرون گذشته از گياهي به همين نام استخراج و در صنعت فرش، داروي گياهي جهت تسريع بهبود شکستگي و رنگ مو مورد استفاده قرار مي گرفت.
اين کارشناس صنعت رفوگري ادامه داد: روناس در تاکستانها و پاي درختان باغات انگور به شکل يک بوته يافت مي شود که پس از جمع آوري پاييزي انگور و استقرار روناس در مسير وزش بادهاي اين فصل، مغزي آن از پوسته جدا مي شود تا پس از انجام عمل آسياب مورد استفاده صنعت فرش قرار گيرد و خاستگاه اين گياه شهر يزد است اما در استان تهران و شهرستان ورامين نيز به دست مي آيد.
وي در تشريح دلايل ماندگاري اين رنگ خاطرنشان کرد: روناس رنگيست که سالهاي سال طراوت خود را حفظ مي کند و نکته جالب آنکه دوغ طبيعي ماده نگهدارنده رنگ روناس است.
مزيناني در خصوص ساير رنگهاي سنتي کاربردي در صنعت فرش افزود: علاوه بر گياه روناس که حاصل فرايند آن رنگ قرمز ملايم است براي بدست آورد رنگ زرشکي از "قرمزدانه" استفاده مي شود و اين ماده از حشره اي شبيه به کفشدوزک بنام کرم "برملو" بدست مي آيد که زيستگاه اين جاندار به کشور هندوستان نسبت داده شده است.
"اسپرک" پديد آورنده رنگ زرد فرشهاي ايراني
مسئول صنف رفوگران استان تهران با اشاره به چگونگي شکل گيري رنگ زرد عنوان کرد: رنگ زرد از گياه "اسپرک" استخراج مي شود که اين گياه را مي توان در استان خراسان، ارتفاعات رشته کوه هاي البز و منطقه توچال تهران مشاهده و برداشت کرد.
اين کارشناس بيان داشت: گياه اسپرک از سه بخش ساقه، دانه و گل تشکيل شده اما قسمت گل، بخش اصلي رنگدهي را به عهده دارد که با انجام عمل جوشاندن نخ در خم رنگرزي، رنگ زرد حاصل مي شود.
"نيل" از جمله رنگهاي وارداتي در صنعت فرش ايران محسوب مي شود که مزيناني بدان اشاره کرد و گفت: نيل به وجود آورنده رنگ آبي در صنعت فرش است اما گياه اوليه آن در کشورمان وجود ندارد و خاستگاه گياه مذکور کرانه هاي رودخانه راين آلمان است.
وي ادامه داد: نيل علاوه بر کشور آلمان نزديک به 60 سال پيش در حواشي کارون نيز يافت مي شد اما در حال حاضر اثري از اين گياه که ظاهري شبيه به نيشکر سورمه اي رنگ دارد در ايران نيست.
حسن مزيناني پيرامون رنگهاي ترکيبي با نيل اظهار داشت: تمامي رنگهاي سورمه اي فرشهاي دستبافت نتيجه به کارگيري نيل است جالب است که بگوييم نيل و اسپرک به هنگام ترکيب پديد آورندگان رنگ سبز به شمار مي آيند که افزايش نيل اين سبز را به سوي "يشمي" و کاهش آن سبز چمني را به دنبال دارد.
بازگشت تدريجي صنعت فرش به رنگهاي سنتي
مسئول صنف رفوگران استان تهران "کاه و زيره" را رنگ مورد استفاده رفوگران دانست و افزود: در امر مرمت و بازسازي يک اثر قديمي فرش نمي توان از رنگهاي تازه سود برد چرا که قدمت فرش بر ارزش و بهاي آن مي افزايد به همين دليل از "کاه و زيره" براي ايجاد رنگهاي کهنه تر استفاده مي شود.
اين کارشناس با اشاره به ساير مواد طبيعي سازنده رنگ خاطرنشان کرد: علاوه بر رنگهاي فوق، گياهان ديگري نظير برگ مو، پوست انار، مازو و کاه نيز رنگهاي مختلف و مورد نياز صنعت فرش را تامين مي کنند که در صورت ترکيب رنگهاي ياد شده با يکديگر شاهد تنوع رنگي بي نظير و زيبا خواهيم بود که البته استفاده از موادي مانند زاج سفيد، زاج سبز و دوغ به عنوان نگهدارنده امري لازم و حياتي است.
وي بابيان اينکه استانداردي واحد براي ترکيب رنگهاي سنتي وجود ندارد و عنوان کرد: رنگهايي که بدان اشاره شد استانداردي واحد در کشور ندارد چرا که سلايق، نوع پشم حيوانات و تاثير شرايط جوي بر گياهان توليد کننده رنگ در ايران متفاوت است.
مزيناني در پايان از بازگشت تدريجي فرشبافان به رنگهاي سنتي خبر داد و گفت: به جهت کيفيتهاي مناسب رنگهاي سنتي، فعالان در صنعت کهن فرشبافي در راستاي بالا بردن ارزش اين محصول به استفاده از رنگهاي زيبا و ماندگار ايراني روي آورده اند.
در حال حاضر که کشورهاي ديگر نيز پا به عرصه رقابت با فرش ايراني گذاشته اند لازم است با استفاده از رنگهاي طبيعي و با کيفيت و طرحهاي زيبا بيش از گذشته جايگاه صنعت فرش ايراني را در جهان تثبيت کنيم.
منبع: مهر
مطالب مشابه :
طرح احیای نقوش سنتی بر روی دستبافتهها نوین و سفال با همکاری فنی و حرفهای در سوادکوه رونمایی شد.
سیده معصومه عمادی مدیر آموزشگاه صنایع دستی “روناس” و مجری احیای نقوش سنتی بر روی دست
روناس
گیاهان دارویی، خواص و کاربردها - روناس - - daro-irani آموزشگاه كشاورزي سبز
درباره مـــــــــا
ساخت رنگ های روغنی روناس. رنگ های کحالی آموزشگاه. پرفکت استپس 2013
ساخت بوم
آموزشگاه طراحی و این منظور از مواد رنگ ذایی مانند چای، پوست پیاز، پوست گردو، حنا، روناس
نمونه سؤال
روناس. خنده دار و جالب انگیز (فاطمه زاهد) آموزشگاه :
تحقیق جامع بر روی گیاهان دارویی
آموزشگاه تخصصی نهال سبز مورد استفاده قرار می گیرند مانند حنا ، روناس و زعفران.
دانش آموزان ممتاز دبیرستان دخترانه شاهد در سال تحصیلی 91/92
ارسال اس ام اس تبلیغاتی | آموزشگاه. خرید اینترنتی لیوان همزن شگفت روناس کاوری زاده
بازگشت تدريجي صنعت فرش به رنگهاي سنتي ر وناس ماندگارترين رنگ قرمز جهان
حسن مزيناني رنگ "روناس" را ماندگارترين رنگ قرمز فرش در جهان دانست و گفت:
رنگرزی
آموزشگاه فرش ترنج به خصوص در نواحي اراك براي به دست آوردن رنگ هاي خيلي روشن از روناس نزديك
برچسب :
آموزشگاه روناس