خانواده های کنکوری

انسان‌ها با‌توجه به نوع نگرش خود، معانی و تعاریف متفاوتی از موفقیت در زندگی دارند اما عموما كسب مدارج بالای علمی، اجتماعی و شغلی را از عوامل موفقیت می‌دانند.
در بعضی از كشورها از جمله كشور ما به‌دلیل محدودیت‌های پذیرش دانشجو از طریق آزمون سراسری (كنكور) انجام می‌پذیرد.
نظر به اینكه آزمون نفس‌گیر كنكور در سرنوشت فرزندان این مرز و بوم خواسته یا ناخواسته نقش و اهمیت ویژه‌ای یافته است، اكثریت خانواده‌ها دوست دارند توانایی آن را داشته باشند كه در آزمون، همراه، همگام و یاور فرزندان خود باشند.

1 - زمینه شركت او را در كنكورهای آزمایشی فراهم نمایید: مطالعه برای كنكور یك فرآیند فرسایشی است و از مهمترین دلایل سردرگمی داوطلبان این است كه نمی‌دانند چه بخوانند، كنكور آزمایشی سبب می‌شود تا براساس برنامه‌ریزی هدفمند و كوتاه‌مدت مطالعه كنند و شرایط كنكور را عملا تمرین كنند. كنكور آزمایشی به چند دلیل موثر است از جمله:

الف) داوطلب با تحلیل آزمون‌ها در هر مرحله قادر خواهد بود كه نقاط ضعف خود را بهتر بشناسد و در رفع آنها بكوشد.
ب) نوعی تمرین و تكرار شرایط كنكور است.
ج) فرصتی است كه داوطلب بتواند خود را با دیگران در دروس مطالعه شده مقایسه كند.
د) موجب كوتاه شدن زمان برنامه‌ریزی بلند‌مدت است.

2 - تقویت انگیزه‌های درونی داوطلب: ممكن است داوطلب با‌توجه به شرایط خانواده و جامعه تصور كند كه تلاش او كارساز نیست، در این صورت به او اطمینان دهید كه این شرایط پایدار نیست و انسان نه تنها باید تحت تاثیر محیط قرار نگیرد بلكه با تقویت انگیزه‌های درونی می‌تواند شرایط را به نفع خود تغییر دهد.

3 - تقویت اعتماد به نفس داوطلب: ضریب موفقیت هر داوطلب برابر است با ضریب اعتماد به نفس او. پس با رفتار مناسب و كلام‌های امید‌بخش خود تا می‌توانید خودباوری و احساس شایستگی و تفكر مثبت او را تقویت كنید و مطمئن باشید كه توكل و اتكال و اعتماد به خدای رحمان می‌تواند نقش بسزایی داشته باشد.

4 - عدم بروز حساسیت خود: ضمن اینكه به والدین حق می‌دهیم تا حدودی نگران ادامه تحصیل فرزندان خود باشند اما توصیه می‌شود كه با ابراز حساسیت‌های بی‌مورد استرس بیشتری را به داوطلبین وارد نكنند.

5 - داوطلب را در تست زدن یاری كنید: چهار عامل موفقیت در كنكور (سرعت - دقت - تعادل روحی - فهم مطالب درسی) با تست‌زدن اصولی می‌تواند تقویت شود. داوطلبان بهتر است از حدود چهار ماه مانده به كنكور 50٪ زمان را به تست زدن و 50٪ را به مطالعه و در یك ماه آخر 90٪ را به تست زدن و 10٪ را به مطالعه اختصاص دهند. خانواده‌ها هم با تهیه تست‌های مناسب و تصحیح و نمره‌گذاری تست‌های داوطلب می‌توانند در این امر مهم او را كمك كنند.

6 - پیش‌بینی حوادث غیر‌مترقبه: اگر در آستانه كنكور خدایی ناكرده اتفاق ناگواری هم رخ دهد مانند مرگ نزدیكان، تصادف و... با مدیریت بر هیجانات خود نباید اجازه دهید كه تمام زحمات فرزندتان به هدر رود بلكه دائم ذهن او را به ادامه راه و رسیدن به هدف متمركز كنید.

7- در انتخاب رشته به علایق داوطلب توجه كنید: عموما خانواده‌ها در بحث انتخاب رشته به بازاركار آن فكر می‌كنند، توصیه می‌شود به علاقه داوطلب بیشتر توجه كنید زیرا اشتیاق و شوق به یك رشته می‌تواند از آن همه‌چیز بسازد و از مرده‌ترین شغل‌های اجتماعی اگر به آن عشق و علاقه‌ای داشته باشد می‌تواند درآمد ایجاد كند.

8 - در موفقیت‌های مرحله‌ای داوطلب به او پاداش دهید: روانشناسان معتقدند اگر فردی پس از انجام عملی پاداش دریافت كند این اقدام باعث تشدید آن عمل در فرد خواهد شد. پس اگر او در یك درس و یا امتحان موفقیتی كسب كرد به او پاداش دهید مثلا غذا یا فیلم یا لباس مورد علاقه و... او را تهیه و در اختیارش قرار دهید.

9 - داوطلب را شاد و با نشاط نگه‌دارید: شادی موجب هیجان مثبت در انسان می‌شود كه این هیجان دارای چهار عنصر (لذت - خرسندی - رضایت از زندگی - رفع اضطراب و افسردگی) می‌شود كه همه این عوامل محرك و انگیزه خوبی برای كسب موفقیت در كنكور می‌باشد بنابراین تفریح و سرگرمی، دید و بازدیدهای لذت‌بخش و خنده و شادی را حتی در حد كم از او دریغ نكنید.

10 - عدم وابستگی داوطلب به مراكز آموزشی و افراد خاص: در صورت وابستگی با جابه‌جایی هر یك از آنها ممكن است داوطلب دچار بحران شود پس سعی نمایید كه او بیشتر به تلاش و خواندن و فهمیدن دروس توسط خود متكی باشد تا دیگران.

11 - مهمترین منبع مطالعاتی داوطلب كتب درسی است: استفاده از جزوات و كتاب‌های آموزشی مناسب به‌عنوان منابع مطالعاتی مكمل خوب است به شرطی كه داوطلب را از كتب درسی و تمرین‌های آن غافل نكند.

12 - مطالعه دروس در ماه‌های ویژه: كنكور یك فرآیند فرسایشی و نیازمند یك برنامه مطالعاتی طولانی است و داوطلبانی موفق‌ترند كه در تمام ماه‌های سال مطالعه مستمر داشته باشند اما توصیه می‌شود زمینه مطالعاتی فرزندان را در چند ماه كه اهمیت بیشتری دارند فراهم نمایید از جمله:

- فصل تابستان برای آغاز مطالعه دروس پیش‌دانشگاهی به همراه مرور «پایه» از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
- عید نوروز برای مرور دروس پیش‌دانشگاهی یك (ترم اول) و پایه (دوم یا سوم) مناسب‌تر است.
- ماه خرداد برای جمع‌بندی مطالعات مناسب است كه بهتر است این دوران به دو قسمت تقسیم شود.
الف) مرور و رفع نقاط ضعف حداكثر برای 10 روز
ب) در مدت باقیمانده هر سه روز یك آزمون جامع (طبق شرایط كنكور) انجام شود كه بهتر است سوالات كنكور سال‌های قبل باشد.

13 - توجه به روز قبل از كنكور: به والدین توصیه می‌شود داوطلب را در آن روز كمك كنند مثل روز كنكور زودتر از خواب بیدار شود - حتما صبحانه كامل بخورد - مسیر رفتن به حوزه را شناسایی كند - ظهر نخوابد و حتما ناهار مورد علاقه‌اش را تهیه كنید تا میل كند - بعدازظهر یك ورزش جسمانی هوازی (دوچرخه‌سواری، شنا كردن و...) داشته باشد - وسایل روز بعد را آماده كند - فضای شاد و مفرحی را برای او ایجاد كنید - شب حدود ساعت 22 بخوابد و به هیچ وجه مطالب درسی مطالعه نكند.

14 - توجه به صبح روز كنكور: توصیه می‌شود والدین همانند روز قبل داوطلب را زودتر با آرامش و نشاط بیدار كنند و به او یادآوری نمایند كه:
صبحانه كامل میل كند - با گرفتن دوش آب سرد علاوه بر ایجاد هوشیاری و نشاط در خود از آرامش بیشتری برخوردار شود - لباس راحت بپوشد و خود را آراسته كند گویی كه به میهمانی می‌رود سپس با توكل به خدا كه آرامش‌دهنده است كمی زودتر به سوی محل برگزاری آزمون حركت كند كه یقینا همراهی والدین تا محل آزمون از استرس او خواهد كاست.

برگرفته از سایت گزینه 2

نکاتی برای یک خانواده کنکوری!

پیش دانشگاهی از آنجا که آغاز ورود به دنیای بزرگی است و آرزوی بسیاری از دانش آموزان و خانواده هایشان است، فصلی مهم به شمار می آید. شاید شما این مهم بودن را با ثبت نام در کلاسهای مختلف، گرفتن معلم خصوصی، تعطیل کردن برنامه های خانوادگی و ... هم سنگ بدانید. اما مهمتر از همه اینها هم نکاتی وجود دارد که هزینه بر نیستند.
در ادامه درباره برخی از این نکات که یک خانواده پیش دانشگاهی و فرد باید رعایت کنند تا به نتیجه بهتری برسند را میخوانید.

بایدها و نبایدهای اعضای خانواده:

مهمترین وظیفه یک خانواده در قبال فردی که در مرحله خاصی مثل دوره پیش دانشگاهی قرار گرفته و میخواهد وارد دانشگاه شود، تأمین آرامش برای او است. چگونه میتوان این آرامش را تأمین کرد؟

الف- بحث و مشاجره ممنوع!

در صورت وجود مشکل در خانواده؛ انتقال دادن بحثهای خانوادگی را به زمان و مکانی که دانش آموز در آن حضور نداشته باشد.  (البته اگر بعد از این جابه جایی نتوانید نقش خود را به عنوان کسی که مشکل خاصی ندارد، ادامه دهید و ظاهر شما از کیلومترها آن طرفتر نشان بدهد که مشکلی دارید، اینکار تا حدودی بی فایده است).

ب- برقراری سکوت و نظم در محیط خانه:

اینکار البته به معنای برقراری حکوت نظامی و سخت گرفتن به دیگر اعضای خانواده نیست. پایین آوردن صدای تلویزیون، ضبط، رادیو و تلفن و حتی جاروبرقی کشیدن زمانی که دانش آموز بیرون از خانه است یا در زمان استراحت قرار گرفته، میتواند کارهای کوچک اما مفیدی برای برقراری آرامش او باشد. محدودکردن رفت و آمدهای خانوادگی و مسافرت های غیرضروری هم بی اثر نیستند و البته فراموش نکنید در عین حالی که این موارد را رعایت میکنید، نباید او را مورد سرزنش قرار بدهید و مدام با حذف هر برنامه ای بگویید: «به خاطر تو اینکار را کردیم یا فلان مهمانی را نرفتیم و ...».

پ-تغذیه مناسب:

در این مدت باید دقت بیشتری در تغذیه او داشته باشید. قرار دادن میوه، سبزیجات، سالاد، لبنیات (شیر، ماست، پنیر و ...) در سفره روزانه و گاهی بردن یک لیوان آب و یادآوری به خوردن آب، محدودکردن فستفودها و غذاهای چرب و داشتن برنامه دقیق برای صرف صبحانه، ناهار و شام از جمله این موارد است.

ت- امیدواری دادن: 

از وظایف مهم شما به عنوان اعضای خانواده، خصوصاً در شرایط سخت و اضطراب آور، امیدواری دادن است. اما چگونه میتوان امیدواری داد؟!

• یادآوری لطف و مهربانی خدا

• یادآوری موفقیتهای قبلی او

• نقل تجربه های مثبت زندگی بعد از گذر از شرایط سخت

• ترسیم آینده روشن

• بیان درک شرایط او

• حتی در مواردی در آغوش کشیدن و ابراز محبت روشن و واضح.

ث- پشتیبانی کردن به موقع: 

اگر شاهد تلاش فرزندتان برای کسب موفقیت هستید و میبینید که او تمام تلاش را میکند تا وظایف خود را به خوبی انجام دهد، شما هم با پشتیبانی او، انرژیاش را مضاعف کنید. اما پشتیبانی در اینجا چه مفهومی میتواند داشته باشد؟

• اگر نمره خوبی نگرفت به او بگویید که آنچه برای شما مهم است، سعی و تلاش است که او دارد، نه نمره تنها.

• اگر توانایی و امکان دارید، البته با مشورت با خود دانش آموز برای ثبت نام در کلاس درسی که احساس ضعف میکند، اقدام کنید.

• پای حرفهای دل او بنشینید و سعی کنید کاملاً به حرفهای او گوش کنید، قبل از آنکه به آن حرفها بخواهید جواب دهید.

• اگر احساس مشکل بزرگی در مدرسه یا خارج از مدرسه دارد که نمیتواند با شما در میان بگذارد، حتماً از یک مشاور برای رفع مشکلاش قبل از سنگین شدن درسها، کمک بگیرید.

• درباره فضای مدرسه از او سؤال بپرسید.

• اگر امکان دارد فضایی فراهم کنید تا با دوستانش به صورت گروهی درس بخوانند.

بایدها و نبایدهای دانش آموز پیش دانشگاهی

مهم نیست تا سال قبل، دانش آموز ممتازی بودید یا یک دانش آموز متوسط یا یک دانش آموز به قول معروف تنبل! مهم این است که امسال میخواهید چه برنامه ای داشته باشید؟! آیا میخواهید بعد از 12 سال درس خواندن و وقت گذاشتن و صرف هزینه، به نتیجه دلخواه برسید یا نه؟! اگر جواب شما مثبت است، این نکته ها را رعایت کنید:

1- تصمیمتان را بگویید و بنویسید

تصمیمتان را روی برگهای بنویسید و جایی بگذارید تا ببینید. مثلاً بنویسید: من میخواهم در رشتهی مهندسی قبول شوم و برای همین درس میخوانم. ممکن است خسته شوم، نتوانم مهمانی بروم، فوتبال بازی کنم، اما این یک سال تحمل میکنم تا نتیجهی خوبی بگیرم.
اگر هم این تصمیم را ننوشتید، وقتی کتابی را باز میکنید تا بخوانید یا احساس بیحوصلگی میکنید با خودتان این آرزو را یادآوری کنید تا انرژی پیدا کنید.

2- برنامه ریزی کنید

شما امسال هم میخواهید درسهای پیش دانشگاهی را بخوانید و هم درسهای سال گذشته را مرور کنید. بنابراین احتیاج به یک برنامه ریزی درست و دقیق دارید. اگر تا به حال برنامه ریزیهایتان نتیجه بخش بوده و فکر میکنید امسال هم میتوانید برنامه ریزی درستی داشته باشید، مسأله ای نیست. اما اگر برنامه تان را با فرد متخصصی مثل یک مشاور برنامه ریزی یا حتی یکی از اعضای خانواده که در اینکار سر رشته دارد، مرور کنید، میتواند برای شما مفید واقع شود. در اینکار میتوانید از کنکوریهای موفق سال قبل هم کمک بگیرید.

3- مشکل بزرگ را حل کنید

اگر از خیلی وقت پیش تا حالا، مشکل بزرگی را احساس میکردید که حل نشده باقی مانده و حواستان را به خودش جلب میکند، باید بدانید اگر این مشکل در ذهنتان بماند و حل نشود، میتواند نتیجه بدی بر سعی و تلاشتان بگذارد. این مشکل چیست؟ با مدرسه تان مشکل دارید؟ معلمها؟ در خانه موضوعی شما را آزار میدهد یا شاید از انتخاب رشته تان ناراضی هستید؟!

فکر نکنید دیر شده و شما فرصتی ندارید. حتماً با فردی که به او نزدیک هستید (بهتر است که در محیط خانواده باشد و بزرگتر از شما) راجع به این موضوع صحبت کنید و هر چه زودتر آن را حل کنید تا بتوانید روی درسهایتان تمرکز کنید و موفق شوید! نگران نباشید. شما میتوانید!

برای اینكه بتوانید فرزندتان را در رسیدن به قله موفقیت كمك كنید پیشنهاد می‌شود توصیه‌های زیر را به مرحله اجرا درآورید:

انسان‌ها با‌توجه به نوع نگرش خود، معانی و تعاریف متفاوتی از موفقیت در زندگی دارند اما عموما كسب مدارج بالای علمی، اجتماعی و شغلی را از عوامل موفقیت می‌دانند.
در بعضی از كشورها از جمله كشور ما به‌دلیل محدودیت‌های پذیرش دانشجو از طریق آزمون سراسری (كنكور) انجام می‌پذیرد.
نظر به اینكه آزمون نفس‌گیر كنكور در سرنوشت فرزندان این مرز و بوم خواسته یا ناخواسته نقش و اهمیت ویژه‌ای یافته است، اكثریت خانواده‌ها دوست دارند توانایی آن را داشته باشند كه در آزمون، همراه، همگام و یاور فرزندان خود باشند.

1 - زمینه شركت او را در كنكورهای آزمایشی فراهم نمایید: مطالعه برای كنكور یك فرآیند فرسایشی است و از مهمترین دلایل سردرگمی داوطلبان این است كه نمی‌دانند چه بخوانند، كنكور آزمایشی سبب می‌شود تا براساس برنامه‌ریزی هدفمند و كوتاه‌مدت مطالعه كنند و شرایط كنكور را عملا تمرین كنند. كنكور آزمایشی به چند دلیل موثر است از جمله:

الف) داوطلب با تحلیل آزمون‌ها در هر مرحله قادر خواهد بود كه نقاط ضعف خود را بهتر بشناسد و در رفع آنها بكوشد.
ب) نوعی تمرین و تكرار شرایط كنكور است.
ج) فرصتی است كه داوطلب بتواند خود را با دیگران در دروس مطالعه شده مقایسه كند.
د) موجب كوتاه شدن زمان برنامه‌ریزی بلند‌مدت است.

2 - تقویت انگیزه‌های درونی داوطلب: ممكن است داوطلب با‌توجه به شرایط خانواده و جامعه تصور كند كه تلاش او كارساز نیست، در این صورت به او اطمینان دهید كه این شرایط پایدار نیست و انسان نه تنها باید تحت تاثیر محیط قرار نگیرد بلكه با تقویت انگیزه‌های درونی می‌تواند شرایط را به نفع خود تغییر دهد.

3 - تقویت اعتماد به نفس داوطلب: ضریب موفقیت هر داوطلب برابر است با ضریب اعتماد به نفس او. پس با رفتار مناسب و كلام‌های امید‌بخش خود تا می‌توانید خودباوری و احساس شایستگی و تفكر مثبت او را تقویت كنید و مطمئن باشید كه توكل و اتكال و اعتماد به خدای رحمان می‌تواند نقش بسزایی داشته باشد.

4 - عدم بروز حساسیت خود: ضمن اینكه به والدین حق می‌دهیم تا حدودی نگران ادامه تحصیل فرزندان خود باشند اما توصیه می‌شود كه با ابراز حساسیت‌های بی‌مورد استرس بیشتری را به داوطلبین وارد نكنند.

5 - داوطلب را در تست زدن یاری كنید: چهار عامل موفقیت در كنكور (سرعت - دقت - تعادل روحی - فهم مطالب درسی) با تست‌زدن اصولی می‌تواند تقویت شود. داوطلبان بهتر است از حدود چهار ماه مانده به كنكور 50٪ زمان را به تست زدن و 50٪ را به مطالعه و در یك ماه آخر 90٪ را به تست زدن و 10٪ را به مطالعه اختصاص دهند. خانواده‌ها هم با تهیه تست‌های مناسب و تصحیح و نمره‌گذاری تست‌های داوطلب می‌توانند در این امر مهم او را كمك كنند.

6 - پیش‌بینی حوادث غیر‌مترقبه: اگر در آستانه كنكور خدایی ناكرده اتفاق ناگواری هم رخ دهد مانند مرگ نزدیكان، تصادف و... با مدیریت بر هیجانات خود نباید اجازه دهید كه تمام زحمات فرزندتان به هدر رود بلكه دائم ذهن او را به ادامه راه و رسیدن به هدف متمركز كنید.

7- در انتخاب رشته به علایق داوطلب توجه كنید: عموما خانواده‌ها در بحث انتخاب رشته به بازاركار آن فكر می‌كنند، توصیه می‌شود به علاقه داوطلب بیشتر توجه كنید زیرا اشتیاق و شوق به یك رشته می‌تواند از آن همه‌چیز بسازد و از مرده‌ترین شغل‌های اجتماعی اگر به آن عشق و علاقه‌ای داشته باشد می‌تواند درآمد ایجاد كند.

8 - در موفقیت‌های مرحله‌ای داوطلب به او پاداش دهید: روانشناسان معتقدند اگر فردی پس از انجام عملی پاداش دریافت كند این اقدام باعث تشدید آن عمل در فرد خواهد شد. پس اگر او در یك درس و یا امتحان موفقیتی كسب كرد به او پاداش دهید مثلا غذا یا فیلم یا لباس مورد علاقه و... او را تهیه و در اختیارش قرار دهید.

9 - داوطلب را شاد و با نشاط نگه‌دارید: شادی موجب هیجان مثبت در انسان می‌شود كه این هیجان دارای چهار عنصر (لذت - خرسندی - رضایت از زندگی - رفع اضطراب و افسردگی) می‌شود كه همه این عوامل محرك و انگیزه خوبی برای كسب موفقیت در كنكور می‌باشد بنابراین تفریح و سرگرمی، دید و بازدیدهای لذت‌بخش و خنده و شادی را حتی در حد كم از او دریغ نكنید.

10 - عدم وابستگی داوطلب به مراكز آموزشی و افراد خاص: در صورت وابستگی با جابه‌جایی هر یك از آنها ممكن است داوطلب دچار بحران شود پس سعی نمایید كه او بیشتر به تلاش و خواندن و فهمیدن دروس توسط خود متكی باشد تا دیگران.

11 - مهمترین منبع مطالعاتی داوطلب كتب درسی است: استفاده از جزوات و كتاب‌های آموزشی مناسب به‌عنوان منابع مطالعاتی مكمل خوب است به شرطی كه داوطلب را از كتب درسی و تمرین‌های آن غافل نكند.

12 - مطالعه دروس در ماه‌های ویژه: كنكور یك فرآیند فرسایشی و نیازمند یك برنامه مطالعاتی طولانی است و داوطلبانی موفق‌ترند كه در تمام ماه‌های سال مطالعه مستمر داشته باشند اما توصیه می‌شود زمینه مطالعاتی فرزندان را در چند ماه كه اهمیت بیشتری دارند فراهم نمایید از جمله:

- فصل تابستان برای آغاز مطالعه دروس پیش‌دانشگاهی به همراه مرور «پایه» از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
- عید نوروز برای مرور دروس پیش‌دانشگاهی یك (ترم اول) و پایه (دوم یا سوم) مناسب‌تر است.
- ماه خرداد برای جمع‌بندی مطالعات مناسب است كه بهتر است این دوران به دو قسمت تقسیم شود.
الف) مرور و رفع نقاط ضعف حداكثر برای 10 روز
ب) در مدت باقیمانده هر سه روز یك آزمون جامع (طبق شرایط كنكور) انجام شود كه بهتر است سوالات كنكور سال‌های قبل باشد.

13 - توجه به روز قبل از كنكور: به والدین توصیه می‌شود داوطلب را در آن روز كمك كنند مثل روز كنكور زودتر از خواب بیدار شود - حتما صبحانه كامل بخورد - مسیر رفتن به حوزه را شناسایی كند - ظهر نخوابد و حتما ناهار مورد علاقه‌اش را تهیه كنید تا میل كند - بعدازظهر یك ورزش جسمانی هوازی (دوچرخه‌سواری، شنا كردن و...) داشته باشد - وسایل روز بعد را آماده كند - فضای شاد و مفرحی را برای او ایجاد كنید - شب حدود ساعت 22 بخوابد و به هیچ وجه مطالب درسی مطالعه نكند.

14 - توجه به صبح روز كنكور: توصیه می‌شود والدین همانند روز قبل داوطلب را زودتر با آرامش و نشاط بیدار كنند و به او یادآوری نمایند كه:
صبحانه كامل میل كند - با گرفتن دوش آب سرد علاوه بر ایجاد هوشیاری و نشاط در خود از آرامش بیشتری برخوردار شود - لباس راحت بپوشد و خود را آراسته كند گویی كه به میهمانی می‌رود سپس با توكل به خدا كه آرامش‌دهنده است كمی زودتر به سوی محل برگزاری آزمون حركت كند كه یقینا همراهی والدین تا محل آزمون از استرس او خواهد كاست.

بسمه تعالی

یا مقلب القلوب و الابصار                                                  یا مدبر الیل و النهار

یا محول الحول و الاحوال                                             حول حالنا الی احسن الحال

چند سخن خودمانی با والدین داوطلبین کنکور 89

در این مقاله بنا داریم قسمتی از تجارب خود و داوطلبان کنکوری موفق سال های قبل و همچنین مراجعانی که از نحوه برخورد و رفتار والدین خود ناراضی بودند را در ارتباط با اضطراب و نگرانی که گریبانگیر  بیش از 90 درصد از داوطلبان کنکور در اواخر اسفند ماه و فروردین ماه می شود و آنها را دچار نوعی سردرگمی بلا تکلیفی ,خستگی فکری و روحی و نا امیدی و یاس می کند را در قالب چند توصیه به طور خلاصه در اختیار والدین گرامی قراردهیم باشد که راه گشای خانواده ها در کمک به مشکل این عزیزان باشد تا زحمات چندین ساله داوطلبان ,دبیران و خانواده های محترم به بارنشیند و شاهد موفقیت و سربلندی  فرزندان برومند میهن اسلامی خود در تمامی عرصه های علمی  باشیم به امید آنروز ((التماس دعا )

تهیه کننده : باقر عبیری مشاور مراکز پیش دانشگاهی دانش و نمونه آزادگان و مراکز آموزش از راه دور گلپایگان

ابتدا درخصوص اضطراب ؛ نشانه های آن و عوامل پدید آورنده آن مطالبی را هرچند کوتاه عرضه داشته و بعد رهنمود های را در خصوص چگونگی برخورد و رفتار با داوطلبین را از زبان خود آنان خدمت والدین گرامی از جهت یاد آوری  ارائه می نمایم .

اضطراب چیست ؟ اضطراب حالتی هیجانی, مبهم ؛ و ناخوشایند و منفی همراه با پریشانی است درواقع یک نگرانی بیش از حد در مورد یک خطر غیر واقعی است.

نشانه های ضطراب کدامند؟

عصبى بودن، آرام و قرار نداشتن ـ تنش - احساس خستگی ـ سرگیجه ـ تکرر ادرارـ طپش قلب  بی‌حالی ـ تنگى نفس ـ تعریق  لرزش ـ نگرانى و دلهره ـ بی‌خوابى ـ اشکال در تمرکز حواس ـ گوش به زنگ بودن و..

عوامل اضطراب چیست ؟؟

الف – عوامل درونی :

 مثل عادات و رفتارها و افکار غلط ما –خصوصیات و شخصیت افراد – عدم اعتماد به نفس–خودباوری پایین شخص -سابقه ضعیف تحصیلی فرد یا تجربه تلخ از شکست در گذشته و عوامل دیگر که ما از ذکر آنها بدلیل اطاله سخن صرف نظر می کنیم و به قسمت دوم که مربوط به شما والدین گرامی می شود می پردازیم.

ب – عوامل بیرونی یا محیطی :

خانواده ها برخی معلمان مدارس جامعه مهمترین عوامل محیطی هستند که از طرق و شیوه های مختلف  باعث بروز فشار و اضطراب در دانش آموزان و داوطلبان می شوندکه عبارتند از:

- برخی از والدین بدون آنکه خود بدانند ؛ حرف هایی می زنند که موجب اضطراب در فرزندان خود می شوند.

- انتظارات و توقعات بیش از اندازه والدین که اصرار دارند فرزندشان در دانشگاه خاصی با رتبه 1 یا 2رقمی پذیرفته شوندبار روانی وحشتناکی را ندانسته به فرزند خود القاء می کنند.

-  والدین با مقایسه کردن فرزند خود با سایر افراد موفق کنکور نمی دانند چه بر سر آنها می آورند .

-  گاهی مداخله  ؛ تذکرات ؛ تهدیدات ؛فشار ها و سخت گیری های نابجا خود باعث اضطراب می شود .

-  نتینه کردن و محروم ساختن فرزند خود از زندگی طبیعی به بهانه کنکور  به تشدید اضطراب منجر خواهد شد

- رشوه دادن به فرزند خود برای درس خواندن به تشدید اضطراب منجر خواهد شد.

- رفتارهای والدینی که آرزوهای از دست رفته خود رادر  فرزندشان جست و جو می کنند خود ایجاد اضطراب می کند .

- دخالت های فامیل و دوستان و اظهار نظر های اطرافیان از عوامل مهم ایجاد اضطراب در فرزندان می شود که بنده خود بطور کرات از داوطلبان شنیده ام که سخت آنها را عذاب می دهد .

- بار هزینه هایی که خانواده ها بابت کلاس های تقویتی ؛ کنکور و آزمون های آزمایشی و خرید کتب کمک درسی پرداخت می کنند فشار زیادی را به داوطلبان وارد می کنند .

- یک سال به انتظار نشستن داوطلب و در بیم و امید به سربردن ؛اکثر آنها را نگران سرنوشت این همه زحمات و تلاش می کند .

- بدانید که شرایط سنی کنکوری ها که اکثراٌ 16 تا 18 ساله هستند در مواجه با این همه فشار مناسب نیست. قرار گرفتن یک نوجوان به این سن و سال در کانون توجه خانواده ؛فامیل ؛دوستان ؛مدرسه و دبیران فشار غیر قابل تصوری بر او وارد می کند .

- بمباران تبلیغاتی 24 ساعته موسسات از طریق روزنامه و تلویزیون ,همگی باعث ایجاد شتاب, عجله ی کاذب و اضطراب در داوطلبان می شود .

- از همه مهم ترنگرانی و  اضطراب خود والدین باعث استرس و اضطراب در فرزندان می شود .

- بسیاری از والدین نمی دانند چگونه باید به فرزند خود کمک کنند در نتیجه ممکن است در این خصوص اشتباهاتی از آنها سربزند که باعث آزار و اذیت فرزند خود شوند .

- گاهی والدین فرزندان خود را با خودشان اشتباه می گیرند و آنچه را در خود کم دارند در آنان جستجو می کنند.زیرا می خواهند فرزندشان بهتر از خودشان باشد و این بزرگترین آرزوی والدین است به همین دلیل رفتار فرزندان خود را با نگرانی دنبال می کنند و همین جاست که رفتار شما برای فرزندتان آزار دهنده است .

- در ایام عید سعی کنید مهمانی ها و رفت وآمد ها را به منزل خود محدود کنید و شرایط آرامی را برای آنان فراهم نمایید.

- به یاد داشته باشید که در این ایام نباید به علت امتحان داشتن و درس خواندن فرزند خود را در خانه تنها بگذاریم و خود به مهمانی یا تفریح برویم

- همچنین باید زمانی که فرزند مان مشغول مطالعه است از دیدن تلویزیون و کار های از این قبیل خوداری کنیم تا آنها ما را همراه خود ببینند تا محیط خانه برای یادگیری شان مطلوب باشد.

- در این ایام والدین هم امتحان می دهند. پس  طوری رفتار کنیم که زحمات یکساله فرزندمان خراب نشود .

- او حساس ترین دوره زندگی خود را می گذراندو تحت فشار زیادی است ممکن است در این روزها پرخاشگر و بهانه جو هم بشود در این ایام از او انتظار چندانی نداشته باشید و در مقابل تمام واکنش های غیر متعارف فرزند خود صبور باشید .

- در منزل محیطی شاد و آرام ایجاد کنید و از طرح مشکلات و بحث های اختلاف انگیز و دعوا دوری کنید و محیطی آرام و به دور از تنش را فراهم کنید .

- به زحمات و تلاش فرزند خود احترام بگذارید و به او روحیه بدهید .

-  با کلام و صحبت خود توانمندی های فرزند خود را زنده نگه داریم .

- با فرزند خود به گونه ای ایجاد برقراری ارتباط کنید تا اینکه ترس از احساس بیانش نداشته باشد.

- از فرزند خود هرگز نتیجه نخواهید . بلکه از او بخواهید فقط خودش باشد وبه خدا توکل نماید و  هرچه می داند در سرجلسه  آزمون ارائه دهد.

- همواره به فرزند خود متذکر شوید که شما زحمات خود را کشیده ای و نتیجه امتحان هر چه باشد برای ما ارزشمند است .

  - در فرزند خود ایجاد احساس مثبت کنید ((تو می توانی و ما به توانائی های تو ایمان داریم به خدا توکل کن .))

- از تحقیر و سرزنش فرزند خود همچون (( تو حساسیت زیاد به درس خواندن داری, بی عرضه هستی تو آخرش فایده نداری؛ خودت را بی خودی اذیت نکن و.... )) جدا خوداری کنید .

- والدین باید نقاط قوت واستعداد های فرزندان خود را بشناسند و آنها را تقویت و تائید کنند.

- مراقب تغذیه فرزند خود باشید . افراد لاغر ؛ضعیف و کم خون طاقت 4 ساعت نشستن در سر جلسه آزمون را ندارند.بنیه جسمی فرزند خود را در این ایام تقویت کنید ویتامین های B6  و ب کمپلکس را در هفته های پایانی فراموش نکنید.

- درصورتی که فرزند شما اضطراب شدید دارد زیر نظر پزشک دارو استفاده نماید.

- سعی کنید ارتباط خود و فرزند تان را با مشاور یا افراد صاحب نظر و با تجربه قطع ننمایید.

- اولین و آخرین توصیه برای کامیابی ؛مثبت بودن و تمرین مثبت بودن است . تمرینی که در شرایط دشوار از درس خواندن هم مهمتر است .

اگر ديدگاه مثبت انديشي نداشته باشيد، همه چيز مي تواند بي فايده و بي ثمر باشد. داشتن نگرش مثبت و اميد، بهترين سلاح در مقابل ترس و اضطراب است.                              

خوش بيني غم و واندوه را از بين مي برد.                              «حضرت علي (ع) »

حقيقت امر را بپذير. نگراني را ازخود دور كن ودر فكر چاره باش.      «دكتر مك كافري»

آرامش حقيقي وقتي بوجود مي آيدكه انسان به سخت ترين حوادث تن داده وبدترين نتايج رابپذيرد.                                            آنچه مي خوريد باعث زخم معده نمي شود بلكه آنچه شمارامي خورد باعث زخم معده می شود.        

چه سودي مي توان بدست آورد از اينكه دنيايي را به بشري بدهند ودر مقابل سلامتي اش رابگيرند.  «ديل كارنگي                                                               به خدا ايمان داشته باش-خوب خوابيدن رابياموز- جنبه شوخي وتفريح زندگي رادر نظر بگير-در اين صورت خوشبختي وسلامتي از آن تو خواهدبود.      «دانایی،توانایی است وخواستن،توانستن،پس بخوان تابتوانی»                                                                  اقیانوس بزرگ باشی یا برکه کوچک ؛ مهم نیست . زلال که باشی آسمان در تو پیداست .

جهت کسب اطلاعات بیشتر و ارائه نظرات ؛ پیشنهادات و سوالات خود می توانید به آدرس www.rahedoordv.blogfa.com مراجعه نمایید .

 موفق و پیروز و سربلند باشید .باقر  عبیری اسفتدماه 1388

 

 


مطالب مشابه :


تغذیه داوطلبین کنکور

آموزش از راه دور گلپایگان - تغذیه داوطلبین کنکور - وقتی امکان ادامه تحصیل وجود دارد ترک




خاطره اولین کنکور من

خاطرات آمَحَرضا - خاطره اولین کنکور من نمایندگی بیمه البرز در گلپایگان. خاطرات من :




تاثیر زمین در کنکور

geology - تاثیر زمین در کنکور - علمی و خبری - geology. geology. تصویر معدن طلای موته در گلپایگان




انتخاب هسته علمی رشته حسابداری مرکز گلپایگان به عنوان هسته برگزیده استان اصفهان

گروه حسابدای دانشگاه پیام نور گلپایگان 3- تشکیل جلسه مشاوره کنکور کارشناسی




حسابداری چیست ؟ علم یا هنر ( درقالب طنز! )

گروه حسابدای دانشگاه پیام نور گلپایگان که هدف شما از قبولی در کنکور کارشناسی و کارشناسی




معرفی گرایشهای کارشناسی ارشد حسابداری

گروه حسابدای دانشگاه پیام نور گلپایگان - معرفی گرایشهای کارشناسی ارشد کنکور کاردانی به




خانواده های کنکوری

آموزش از راه دور گلپایگان - خانواده های کنکوری چند سخن خودمانی با والدین داوطلبین کنکور 89.




تیتر اول روزنامه صدای گلپایگان

ورودی های ٨٦ دانشکده مهندسی گلپایگان - تیتر اول روزنامه صدای گلپایگان - :: Welcome to Golpayegan University




عکسهای بروبچه های 88 در خوابگاه

ورودی های88دانشکده فنی و مهندسی گلپایگان - عکسهای بروبچه های 88 در خوابگاه - ๑۩۞۩๑ به وبلاگ




برچسب :