گزارش نویسی و مکاتبات اداری

 

 

 فصل اوّل : تعریف و ویژگی های مهم نامه های اداری

     نوشته های اداری و دانشگاهی دارای مشخصات و ویژگی‎های خاص خود می باشد ، چه از حیث مفهوم و محتوا و پیام و چه از حیث سبک و آیین درست نویسی ، که موارد زیر را می توان از ویژگی‎های مهم آن بر شمرد :

 

 1- ساده نویسی : سادگی از ضروریات نوشته اداری است ، ولی نویسنده نباید در این امر افراط ورزد بلکه باید نوشته او ساده و روان و در عین حال شیوا و رسا باشد و عبارات مبهم و جملات پیچیده و کلمات نامأنوس در آن به کار نرود و نوشته به آسانی قابل فهم بوده و دارای وحدت موضوع باشد .

 

  2- پرهیز از به کار بردن واژه های دشوار و بیگانه : باید در نوشته های اداری از کاربرد لغات و اصطلاحات دشوار و دور از ذهن و همچنین واژه ها و ترکیباتی که معنی و مورد استعمال آنها را دقیقاً نمی دانیم احتراز جوییم و نیز سعی کنیم تا می توانیم لغات بیگانه را که مترادف آنها در فارسی موجود است در نوشتۀ خود نیاوریم . در نوشته های اداری و دانشگاهی می باید واژه های بیگانه ای که معادل مناسبی برای آنها ساخته شده است از معادل فارسی آنها استفاده نماییم به عنوان مثال به جای واژۀ  بیگانۀ "تئوری " از واژه مصوب فرهنگستان "نظریه "و به جای واژۀ بیگانۀ " تست " ، واژۀ مصوب فرهنگستان "آزمون "را به کار ببریم .                                          

3- رعایت شیوۀ املای کلمات :                                                                                                                                    

 در املای واژه ها و وصل و فصل ترکیب ها باید دقّت کنیم و هرگز لغاتی که املای درست آنها را نمی دانیم به کار نبریم .

    در شیوۀ املای فارسی کلمه هایی است که پیوسته نوشتن آنها ، دارای مفهومی دیگر می شود ؛ بنابر این ، برای آنکه صورت مکتوب کلمه ، گویا و نمایندۀ مفهوم و معنای کلمه و دیگر خصوصیت های دستوری آن باشد ، آشنایی با شیوۀ املای چنین کلمه هایی اهمیتی بسزا دارد بدین ترتیب در شرح شیوۀ املای فارسی می توان به نکات زیر اشاره کرد :

الف – هر کلمة مستقل ، جدا از کلمه های دیگر نوشته شود ؛ یعنی می نویسیم  « جناب عالی » ، نمی نویسیم « جنابعالی » یا می نویسیم « هیچ کس » ،   نمی نویسیم « هیچکس » یا می نویسیم « کتاب را » ،          نمی نویسیم « کتابرا » .

 ب- هرگاه دو یا چند کلمه با هم ترکیب بشود و از ترکیب آنها کلمه ای تازه با مفهوم و معنی دیگری غیر از مفهوم هر یک از اجزای ترکیب شونده ، پدید بیاید ، باید به یکدیگر پیوسته نوشته شود ، یعنی می نویسیم « اینجا » نمی نوسیسم « این جا » یا می نویسیم « اینجانب » نمی نویسیم « این جانب » .

 ج- حرف اضافة « به » جدا از اسم و ضمیر نوشته می شود یعنی می نویسیم « به کتابخانه » ، نمی نویسیم « بکتابخانه » یا می نویسیم « به تو » ، نمی نویسیم« بتو » می نویسیم « به کار » ، نمی نویسیم « بکار » .

 تبصره 1 : حرف « ب » در « بد » که گونۀ دیگری از « به » است در مواردی مانند بدین ، بدان و بدو باید متصل نوشته شود .

  د- حرف « ب » جزء پیشین را که در صورت ترکیب با اسم ، صفت یا قید ، اسم دیگری می سازد مانند « بخرد » به معنی خردمند ، « بهوش » به معنی هوشیار ، « بنام » به معنی نامی و معروف و « بتدریج » به معنی تدریجاً را پیوسته می نویسیم و نباید با « ب » حرف اضافه (که تغییری در اسم نمی دهد) اشتباه کرد .

  هـ - جزء پیشین " می " و " همی " همیشه جدا از فعل نوشته می شود ؛ یعنی می نویسیم" می گردد " ، نمی نویسیم" میگردد " یا می نویسیم" می باشد " ، نمی نویسیم " میباشد               

  و- تنوین مخصوص کلمات عربی است و تابع ضوابط خاص صرفی و نحوی آن زبان است ؛ و به کار بردن آن در واژه های فارسی و غیر عربی به هیچ وجه درست نیست ؛ یعنی می نویسیم « گاهی اوقات » ، نمی نویسیم « گاهاً » یا می نویسیم « بناچار یا ناچار » ، نمی نویسیم « ناچاراً »

 ز- همزه ساکن آخر کلمه های ممدود عربی همچون ابتداء ، امضاء ، املاء ، اقتضاء در تلفظ فارسی زبانان حذف می شود ؛ پس می نویسیم : ابتدا ، امضا ، املا ، اقتضا .     

ح- نشانة « را » از کلمۀ پیش از خود جدا نوشته می شود ؛ به جز در کلمۀ «چرا »

  یعنی می نویسیم « آن را » ، نمی نویسیم « آنرا » یا می نویسیم « کتاب را »، نمی نویسیم  « کتابرا » .

ط- عدد همیشه از معدود خود جدا نوشته می شود ، یعنی می نویسیم « یک روز » نمی نویسیم « یکروز » ، یا می نویسیم « پنج ساله »، نمی نویسیم« پنجساله » .

ی- حرف « ط » از حروف مخصوص عربی است و به کار بردن آن در کلمه های غیر عربی جایز نیست یعنی  می نویسیم « تپانچه » ، نمی نویسیم « طپانچه » یا می نویسیم« غلتیدن» ، نمی نویسیم « غلطیدن » .

 ک- ترکیب های عربی متداول در زبان فارسی برابر قاعده ای که دارد باید جدا نوشته شود یعنی می نویسیم « ان شاء ا... » ، نمی نویسیم « انشاء ا... » یا می نویسیم « علی رغم » ، نمی نویسیم « علیرغم »         

  4- رعایت قواعد نشانه گذاری و نکات دستوری :

    یکی از عواملی که در روشنی بیان نویسنده و سهولت درک خواننده ، سخت مؤثر است ، رعایت قواعد نقطه گذاری و نکات دستوری است ؛ از این رو ، بر ماست که همه جا آن را رعایت کنیم و ارکان و اجزای جمله را در جای مناسب خود بیاوریم .                                                                                                       

    ما باید در نوشته های خود ، در هر جا که نیاز به قرار دادن نشانه می باشد ، نشانه مناسب را به کار ببریم ، به عنوان نمونه در پایان هر جمله ناقص یا در جایی از جمله که نیاز به مکث کوتاه می باشد نشانۀ « ویرگول » و در زمان نقل قول و شرح مطلب ، نشانۀ « دونقطه » و در پایان جمله کامل ، نشانۀ « نقطه » را به کار ببریم .

     باید بدانیم که در نوشتۀ خود نباید فعلی را بدون قرینه حذف کنیم ؛ به عنوان مثال حذف « گرفت » در جملۀ زیر صحیح نمی باشد : محسن قلم را در دست و به نوشتن پرداخت .            

خلاصه نویسی

 مراحل خلاصه نویسی

۱.مطالعه یا مرور اجمالی ، پیش از اقدام به تلخیص ۲.مشخص ساختن میزان و درصد تلخیصی که باید انجام شود . ۳.مشخص کردن موارد و مطالب اصلی و فرعی ، هنگام مطالعه ۴.حذف مطالب غیر عمده و باقی گذاشتن نکات اصلی ۵.حفظ امانت و اصالت در عبارات و محتوا          

انواع تلخیص :

۱. تفصیلی ۲.  ارجاعی ۳.  آزاد ۴.  فهرستی ۵. موضوعی ۶.  علمی                                           چند نکته در تلخیص  ۱. انسجام و پیوستگی مطالب ۲.جملات کوتاه و کلمات ساده ۳.متن مورد تلخیص در جزوه خلاصه معرفی می شود ؛ یعنی نام نویسنده ، ناشر ، میزان صفحات ، درصد تلخیص ، خلاصه نویس ، تاریخ تلخیص و مشخصات دیگر نوشته اصلی یا نوار و سخنرانی و جلسه و همایش و ... نقل شود . ۴.نکات دستوری و سیاق نوشته ۵.سلیقه نگارش ، صفحه آرایی و فصل بندی ۶.مطالبی در خلاصه آورده نشود که در متن اصلی نیست .    

تند خوانی 

    حداقل زمان   حداکثر کتب  با تند خوانی  با دو کار :

 1- برخورد چشم با نوشته

 2- انتقال مفهوم از لفظ به ذهن خواننده / در هردقیقه 1000 کلمه را بخوانید خوب است . 

یادداشت برداری 

۱- انتخاب نوع کاغذ : نوع مرغوب

2- قلم و خط : با خودکار رنگ تیره

3- برگه به جای دفتر ( فیش استاندارد 15× 10 )

4- عنوان گذاری

5- ذکر منبع

6- نگهداری برگه های یادداشت

7- نوشتن روی یک طرف برگه 

یادداشت برداری 

  دو نوع فیش برداری

۱.عین عبارات منقول از مأخذ ( نقل قول مستقیم )

۲.مضمون و محتوا ( نقل قول تفسیری) 

 روش تحقیق 

           تحقیق : از ریشۀ حق یعنی آنچه درست و استوار و ثابت باشد ، ریشۀ اصلی واژۀ حق در تمام اشتقاق هایش مفهوم ثبات و مطابقت با واقع و استحکام را دارد . احقاق و تحقیق یک امر ، یعنی چیزی را ثابت و استوار ساختن ، درستی چیزی را به اثبات  رساندن ، حق بودن مطلبی را آشکار ساختن و به عبارتی : شناخت « هست » ها . تحقیق ، یک تلاش فکری و علمی برای « یافتن » مطلب درست و حق ، و ارائه و اثبات آن است .    

تحقیق     

میدانی : در میدان گستردۀ اجتماع و یا کاوش نمونه های عینی و معمولاً تهیه گزارش پیرامون وقایع یا موضوعات اجتماعی و علمی و مسائل حسی و تجربی و کاربردی

    

کتابخانه ای : در کتاب ها ، اسناد ، منابع و آراء و نظریات در فضای محدود کتابخانه

    

    تألیف : از ریشۀ « الفت » و به معنای پیوند زدن ، گردآوری مطالب متناسب با هم در یک مجموعه است و معمولاً نیاز به تتّبع و کاوش و دقت و حوصله دارد { بین تألیف و تحقیق ( برخلاف کاربرد اجتماع ) تفاوت بسیار است }

    تفاوت تألیف و تحقیق : مؤلف ، صرف گردآورندۀ مطالبی از جاهای مختلف و تنظیم کنندۀ مطالبی است که با تتّبع و پژوهش به دست آورده است امّا محقق ، از اندیشه های نقّاد و دیدگاهی عمیق برخوردار است و « صاحب نظر » است و کارش تنها جمع آوری مطالب از منابع مختلف نیست بلکه اندیشمندی است که نظریه ای را با برهان و دلیل اثبات یا ردّ می کند یا مطلبی جدید کشف می نماید یا مطلب کشف شده ای را تکمیل می کند . 

گزارش نویسی

در واقع نوعی تحقیق پیرامون مسئله خاصّی است که اغلب جنبۀ اجتماعی یا خبری دارد .

   تعریف گزارش : ارائه آگاهی‎هایی دربارۀ موضوعی خاصّ به دیگران ، جهت اطلاع یافتن یا تصمیم گیری طبق آن .

     انواع گزارش

 1- گزارش رسمی و اداری ( طبق درخواست مراکز و مقامات مسئول از زیر مجموعه های خود در زمینه های اقتصادی ، اداری ، آموزشی و ... است .

    گزارش شخصی و غیر رسمی ( طبق علاقه شخصی فراهم می شود مثلاً در بازدیدها ، خاطرات ، ثبت وقایع تنظیم رساله ها و پایان نامه ها ) 

 ۲ - گزارش از نظر زمان

 روزانه                                                                                                                                         هفتگی

هفتگی                                                                                                                                   ماهانه  

شش ماهه 

سالانه 

و ... 

 3 - به لحاظ دیگر         
ادواری :در زمان های معین به طور مرتب تهیّه و ارسال می شود .                         
اتفاقی: بنا به پیش آمدها و حوادث و موضوعات خاص مقطعی است که نیاز به تهیّه گزارش پیش
می آید . 

  4 - به لحاظی دیگر

فردی : فرد مسئول یا مطلع در یک بخش آن را تهیّه می نماید . 

گروهی : افراد مسئول یا

مطلع در بخش های مختلف تهیّه می نمایند . 

 

مراحل گزارش

۱.مشخص ساختن موضوع گزارش ۲.تعیین محورها و سؤال های مطلوب در گزارش ۳.تهیّه اسناد ، مدارک و گردآوری اطلاعات ۴.تجربه ، مشاهده ، بررسی و مطالعه ۵.تدوین و تنظیم نهایی همۀ آگاهی های فراهم شده ۶.ضمیمه ساختن اسناد  

    منابع محقق و گزارشگر :

۱.مطالعه    ۲.مشاهده ۳.مصاحبه ۴.اندیشه ۵.منابع شنیداری و تصویری   

 ویژگی های گزارش خوب

    ۱.مطمئن و دقیق بودن اطلاعات گردآمده ۲.دخالت ندادن احساسات و سلیقه های شخصی در مطالب ۳.کافی و به اندازۀ لازم بودن مطالب ، نه کمتر و نه بیشتر ۴.منظم و منسجم بودن تقسیم بندی و فصل بندی مطالب ۵.ابتکار و نوآوری و طرح مسائل تازه و شیوه های جدید ۶.دقت در نقل قول ها و پرهیز از تحریف ۷.روانی عبارات و درستی علامت ها و رسم الخط در نگارش 

بخش های تنظیمی یک گزارش یا جزوۀ تحقیقی 

۱.صفحۀ اوّل ( صفحۀ عنوان شامل نام نوشته و گزارش ، نویسنده ، تاریخ و ... ) ۲.فهرست مطالب ۳.پیشگفتار ، سرآغاز ، مقدمه و ... ۴.متن تحقیق و گزارش ۵.پیوست ها ، ضمایم ، تصاویر ، جدول ها و ... ۶.فهرست اعلام ، اماکن و ... ۷.فهرست منابع و مآخذ ۸.کتابنامه ( معرفی کتاب‎های مستقل یا غیر مستقل پیرامون موضوع پژوهش )

 

البته به تناسب مورد شاید نیاز به بخش هایی کمتر یا بیشتر از آنچه یاد شد ، باشد .

نکات جنبی برای گزارش 

۱.انتخاب نام کوتاه و گویا ۲.تیترها و عناوین فرعی هر چه کوتاه تر و گویاتر بهتر است ۳.پرهیز از افراط و تفریط در فصل بندی و تیتر و عنوان ۴.عدم تحریف نقل قول ها ۵.ارجاع منبع با نام مؤلف ، نام کتاب ، شمارۀ جلد ، شمارۀ صفحه ، چاپ چندم                                                                                                                         روش های تهیۀ گزارش  :    1 - مطالعه    2- مشاهده                  3- مصاحبه         4- آزمایش            5- تلفیقی


مطالب مشابه :


نمونه یک گزارش حادثه - گزارش حادثه

نمونه یک گزارش در اينجا نمونه اي از فرم گزارش حادثه براي تماس بعد از ساعات اداری




گزارش نویسی

در زیر به بیان ارکان یک گزارش پرداخته و آن را تشریح می کنیم : نمونه سه : به : وزارت ……




نگارش سمینار موردی + یک نمونه

نگارش سمینار موردی + یک نمونه caseهای گزارش شده، اقدام مراتب اداری در صورت




گزارش نویسی و مکاتبات اداری 1

گزارش نویسی و مکاتبات اداری 1 جزوه کلاس شوم و هم شاید یک بنده خدایی نفعی این وسط ببرد




نمونه سؤالات «خلاصه سازی نوشته ها و مکاتبات اداری»

ارسال آن، از نمونه امضای اداری- بین یک فرد و یک و گزارش های اداری، رعایت




گزارش نویسی و مکاتبات اداری

کار ببریم ، به عنوان نمونه در پایان هر جمله گزارش رسمی و اداری یک گزارش یا




گزارش شورای اداری رامسر

گزارش شورای اداری تجمیع شد ه و سپس یک نظر که شایسته منطقه نمونه گردشگری




نمونه سوال سلامت اداری ومبارزه با فساد

کدام یک از عوامل اداری فساد اداری چقدر گزارش نمونه سوال سلامت اداری




گزارش نویسی

مانند گزارش یک مامور گزارشات غیر رسمی و غیر اداری: مثل گزارش یک سفر نمونه است و یک




برچسب :