نگاهي به گذشته پارك شهر
این میدان که نخست باغ ملی و سپس پارک شهر و امروز میدان امام نام گرفته است، برای نسل قبل ازما، 50سال خاطره بوده، اما جهت اطلاع جوانان امروز ماهشهر عرض ميكنم این میدان در گذشته شاید 50سال پیش قبرستان شهر بود، اموات را درآن دفن میکردند و یا اینکه در اتاقکی به عرض یک، طول دو و ارتفاع یک و نیم متر بنام "حديره" به امانت میگذاشتند و پس از چند ماهی با تشریفات خاص آنها را به عراق برده و در وادی السلام نجف اشرف به خاک میسپردند. در آن زمان مسئول بردن اموات به عراق نخست مرحوم زائر علوان و بعد از ایشان مرحوم زائر مِـزعِـل بود، روحشان شاد.
از موضوع دور نشویم. در شرق قبرستان دو بقعه وجود داشت: یکی به نام امیرالمؤمنین که گفته میشد قدمگاه آنحضرت و دیگری بی بی سیدی(از سادات مورد احترام در ماهشهر) و چند مغازه و دکه از جمله قماره معروف استاد هاشم که لاتهای شهر در آن جمع میشدند. رحمت خدا بر آنها باد!
از سالهای 1339 تا 1340 دیگر مردهای در آنجا دفن نمیشد. از اینرو قبرستان متروکه شده و منظره بسیار بدی پیدا کرده بود. این وضع ادامه داشت تا اینکه آقای خسروبُد، رئیس وقت گمرک با حفظ سمت کفیل شهرداری ماهشهر شد.
او بايك اقدام بيسابقه به اين وضع پايان داد. با توجه به تعصبات مذهبی آنروز این عمل جسارت و قاطعیت میخواست.بطوريكه طبق گفته ها، روزی كه قرار بود اين مكانها تخريب شوند راننده لودر شهرداری از انجام آن خودداری نمود و خود شهردار شخصا سوار بر لودر، محل را تخريب كرد! پس از تخریب دو زیارتگاه و قبرستان ، کلنگ باغ ملی زده شد و ساخت آن توسط مرحوم استاد قنبر خزائی(معروف به اوس قنبر)، معمار شهرداری، آغاز شد. یادمان نرود که استاد قنبر از محترمین شهر که به سبک قلندرها شعر میخواند و در ایام محرم ایشان یکی از نوحه خوانهای هیئت سینه زنی قنواتیها بود. روحش شاد.
پس از تکمیل کارهای ساختمانی پارک، زنده یاد حاج بابا، پدر گرامی آقای خداوردی طهماسبی، باغبانی و حفاظت آنرا برعهده گرفت. بدون مبالغه طولی نکشید که آن قبرستان متروكه با زحمات شبانه روزی مرحوم حاج بابا كه از درختان و گياهان باغ ملی همچون فرزندان خود مراقبت مینمود و نيز حمايت شهرداری وقت، تبدیل به گلستان شد که احتیاج به شرح و تفسیر ندارد بطوريكه ميتوان ادعاكرد تا امروز نيز نمونۀ آن در منطقه ساخته نشده است.
زنده ياد حاج بابا پدر خداوردی طهماسبی-باغبان زحمتکش باغ ملی ماهشهر
در قسمتی ازآن پارک یعنی ظلع جنوبی، کتابخانه ای احداث گردید که در آن کتابهای نفیس، باارزش و کمیاب بسیاری دیده میشد. اگر اشتباه نکنم آقای زائر عباسی مدیر و مرحوم حسین دهدشتی، کتابدار آن بودند.
سالهاي سال و بويژه در سالهاي جنگ و باتوجه به نبود امكانات و عدم احداث پاركهاي شهري در ماهشهر بدلايل اقتصادي، تا اوايل دهه هفتاد آن پارک،يگانه محل تفریح اهالی از جمله نشست سالمندان و بازي كودكان بود وبرای خود اسم و رسمی داشت و خود حقير نيز در دوران كودكی تا نوجوانی خاطرات بسياری از آن محل دارم: از هنگاميكه بعنوان يك كودك با وسايل مستقر در پارك مشغول بازی بودم تا دوران نوجوانی كه در كتابخانه آنجا بهمراه ديگر همكلاسيهايم مشغول درس خواندن ميشدم يادش بخير.... والبته صد افسوس که به علت بیتفاوتی مردم شهر و بی توجهی مسئولین، یک نابخرد(البته باعرض معذرت) به حیات آن باغ زيبا پایان داد.!
اقدامي ناشايست و كارشناسي نشده كه بعدها افسوس و حسرت همه اهالي را بهمراه داشت وصد البته كه پشيماني سودي ندارد...!
پس از تخريب باغ توسط شهردار وقت ماهشهر آقای فرامرزی، اين مكان مدتی بحال خود رها گرديد و به محل پاتوق برخي افراد بيكار و يا كارگران فصلی تبديل شده بود كه از سردشت و دهدشت و مناطق اطراف براي يافتن كار به ماهشهر مي آمدند و بهمين دليل اين ميدان به "ميدان لرها" يا "ميدون لرل" معروف شد و گهگاهی نزاعهاي سختی بين اين كارگران يا ديگران در اين ميدان رخ ميداد كه معمولا بخاطر رقابتهاي كاري يا مسائل ناموسي پيش مي آمد و مناظر زشت و تاسفباری در مركز شهر ايجاد ميشد و باعث وارد آمدن خسارتهای مادي و گاها جاني ميگرديد!
همانگونه كه گفته شد متاسفانه آنهمه زيبايی و سرسبزی در يك اقدام عجيب نابود گرديد و بخشی از فضای پارك جهت تعريض خيابانهای اطراف، جدا و در بخش باقيمانده نيز بنايی نمادين و تقريبا بدون هيچ مورد كاربردی آنهم با هزينه گزاف احداث شد و فقط حسرت بدل دلسوزان شهر برجای ماند.
مطالب مشابه :
عكسهاي قديم ماهشهر(8)
تنگاره - عكسهاي قديم ماهشهر(8) - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
ماهشهر یا مهشور؟
تنگاره - ماهشهر یا مهشور؟ - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
کوکر زيباترين پرنده ايران و وضعیت اسفناک آن
تنگاره - کوکر زيباترين پرنده ايران و وضعیت اسفناک آن - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
معرفي فرودگاه بندرماهشهر
تنگاره - معرفي فرودگاه بندرماهشهر - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
واژگان شناسی ماهشهر
تنگاره - واژگان شناسی ماهشهر - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
تحليلی بر كشتار آبزيان خورموسی
تنگاره - تحليلی بر كشتار آبزيان خورموسی - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
جاده مرگ(آبادان-ماهشهر)
تنگاره - جاده مرگ(آبادان-ماهشهر) - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
نگاهي به گذشته پارك شهر
تنگاره - نگاهي به گذشته پارك شهر - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
ترانه محلی ماهشهری بنام یالله یالله
تنگاره - ترانه محلی ماهشهری بنام یالله یالله - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
شعاری که در حال تحقق است-پتروشیمی بسم ا...
تنگاره - شعاری که در حال تحقق است-پتروشیمی بسم ا - ماهشهر شهر خاموشي با روح بهاران
برچسب :
تنگاره