تبریز و اولین های تاریخ ایران
:: چاپ و چاپخانه
در مورد اینکه چه کسی ابتدا چاپخانه را در ایران دایر کرد اختلاف است اما اولین چاپخانه سربی با حروف فارسی و عربی توسط میرزا زین العابدین تبریزی در تبریز دایر شد. اولین کتاب منتشر شده توسط این چاپخانه رساله جهادیه میرزاعیسی خان قائم مقام بود. این چاپخانه در سال ۱۲۴۵ تعطیل شد. در آن زمان هنوز واژه چاپ متداول نشده بود و به این دلیل آن را باسمهخانه، بصمهخانه، مطبعه، دارالطباعه و دارالطبع مینامیدند.
بعد از دایر شدن چاپخانه سربی در تبریز، اولین روزنامه شهرستانهای ایران به نام "روزنامه ملتی" نیز در تبریز منتشر شد که خبری از آن در شمارههای سال ۱۲۷۵ هجری قمری وقایع اتفاقیه دیده میشود.
راجع به محل چاپ اولین قرآن در ایران اختلاف نظر وجود دارد. به عقیده برخی از مورخین در اواسط سالهای ۱۱۹۹ هجری شمسی قرآنی توسط میرزاحسین خطاطی شده و توسط میرزا اسدالّله لیتوگرافی (چاپ سنگی) شد، در حالی که کمی قبل از آن میرزا عبدالوهاب به سال ۱۱۹۵/۱۱۹۶ هجری شمسی قرآنی را چاپ کرده بود. گزارش تاریخی دیگر حاکی از آن است که از بین چاپهای قرآن که با استفاده از روش لیتوگرافی انجام شدهاند، اولین در سال ۱۲۱۲ هجری شمسی در تبریز انجام شد.
:: کتابخانه
کتابخانهٔ عمومی تربیت، نخستین کتابخانهٔ دولتی ایران است که در سال ۱۳۰۰ به همت محمدعلی تربیت در شهر تبریز ایجاد شد. این کتابخانه در ابتدا "کتابخانه و قرائتخانهٔ عمومی معارف" نامیده میشد که بعدها به احترام بنیانگذار آن، تربیت نامیده شد. در سال ۱۳۳۵ به علت کمبود فضای مطالعه، کتابخانهٔ ملی تبریز تأسیس شد که نسخههای خطی کتابخانهٔ تربیت پس از انقلاب به آن منتقل شده است. همچنین وقفنامه ربع رشیدی که اولین اثر ثبتشدهٔ ایران در حافظهٔ جهانی است، در این کتابخانه نگهداری میشود.
:: سینما
اولین سینمای عمومی ایران، به نام سینما سولی (خورشید) در سال ۱۲۷۹ در سالن نسبتاً بزرگی در طبقه دوم آموزشگاه کاتولیک فرانسوی در جنب کلیسای کاتولیکها توسط آنان در تبریز تأسیس شد. تاسیس نخستین سالن سینمای عمومی تهران توسط میرزا ابراهیم خان صحاف باشی در سال ۱۲۸۴ به چهار سال بعد مربوط است.
:: مدرسه
نخستین مدرسه تحصیلات ابتدایی به شیوه نوین در ایران توسط میرزا حسن رشدیه در ششگلان تبریز بنیاد نهاده شد. میرزا حسن رشدیه در جوانی به بیروت رفت و در آنجا روش آموزش در دبستانها را بررسی کرد پس از آن عازم استانبول شد آنگاه به مصر سفر کرد و پس از بازگشت به تبریز دبستانی به شیوهٔ آنها تاسیس کرد. مدرسه مموریال نیز از مدارس قدیم شهر تبریز است که توسط آمریکاییها اداره میشد.
:: کودکستان و مدرسه کر و لالها
نخستین کودکستان و نخستین مدرسه کر و لالهای ایران نیز در تبریز بنیاد گذاشته شد. جبار باغچهبان ابتدا در تبریز کودکستانی را تحت عنوان "باغچه اطفال" دایر کرد و به این دلیل خود را باغچهبان نامید. صمد سردارینیا در کتاب "مشاهیر آذربایجان" در شرح زندگانی جبار باغچهبان مینویسد:
مدرسه کر و لالها را جبار باغچهبان در سال ۱۳۰۳ با وجود مخالفتهای زیاد از جمله رییس فرهنگ وقت دکتر محسنی در تبریز دایر کرد. این کلاس جنب باغچه اطفال باغچهبان در کوچه انجمن در ساختمان معروف به عمارت انجمن تأسیس شد.
جبار باغچهبان اولین مؤلف و ناشر کتاب کودک در ایران است. او از سال ۱۳۰۷ خورشیدی علیرغم دشواریهای وسیع چاپ و کلیشه، چاپ کتابهای ویژه کودکان را با نقاشیهایی که خود میکشید آغاز کرد. یکی از کتابهای وی با عنوان "بابا برفی" توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده و شورای جهانی کتاب کودک آن را به عنوان بهترین کتاب کودک انتخاب کرد.
:: ادبیات نوین
میرزا عبدالرحیم نجارزاده تبریزی معروف به "طالبوف" بنیانگذار انشای جدید نامیده شده است. وی با کنار گذاشتن نوشتار ثقیل آن زمان، مطالب خود را با زبانی ساده و بی تکلف نشر داد و بدین ترتیب تأثیر زیادی بر متون فارسی گذاشت. وی به همراه میرزا زینالعابدین مراغهای در نثر و داستان نویسی و میرزا جعفر خامنهای در شعر نخستین کسان بودند که تحول شگرفی را موجب شدند.
میرزا فتحعلی آخوندزاده بنیانگذار نمایشنامهنویسی ایران محسوب میشود. آخوندزاده نخستین ایرانیالاصلی بود که نمایشنامهنویسی را آغاز کرد. وی به دلیل اقامت در تفلیس از طریق سنت تئاتری آنجا با جهان تئاتر آشنا شده و آن را بهترین وسیله برای ترویج افکار نو یافته بود. آخوندزاده با شیوهای متاثر از مولیر، پنج نمایشنامه به زبان ترکی نوشت. همچنین وی با نوشتن نخستین رمان ایرانی با عنوان ستارگان فریب خورده - حکایت یوسف شاه سراج در سال ۱۸۵۷ میلادی پیشکسوت نویسندگان این رشته ادبی نیز به شمار میآید. همچنین میرزا آقا تبریزی اولین نمایشنامهنویس ایرانی است که نمایشنامههای فارسی نگاشتهاست.
:: پول کاغذی یا اسکناس
در سال ۶۹۳ هجری قمری در دوره گیخاتوخان مغول اولین پول کاغذی به نام چاو در تبریز چاپ شد. اما مردم آن را نپذیرفتند و پس از مدتی چاپ آن متوقف شد.
:: سکه ماشینی
از سال ۱۲۹۸ هجری قمری ضرابخانه ماشینی به طور رسمی در ایران برقرار و تمام ضرابخانههای شهرهای معتبر برچیده شد. فکر ایجاد چنین ضرابخانه، سالها قبل از این تاریخ، یعنی به سال ۱۲۲۲ هجری قمری در زمان ولیعهدی عباسمیرزا نایبالسلطنه در تبریز مورد توجه بوده و اقدام به تهیه مسکوک رسمی یا چرخی گردیده ولی به علت گرانی هزینه در حدود ۲۰۰ قطعه سکه سیمین تهیه و ضرابخانه تعطیل شد.
:: اتاق تجارت
نخستین اتاق بازرگانی ایران نیز در تبریز بنیاد نهاده شده است. تاریخ تأسیس اتاق تجارت در تبریز به سال ۱۲۸۵ هجری خورشیدی بر میگردد و اولین اتاق تجارت در سطح کشور بوده است. اتاق تجارت تهران بعد از اتاق تجارت تبریز بنیاد یافته است.
:: شهربانی
اولین نظمیه یا شهربانی به مفهوم امروزی توسط انجمن ایالتی آذربایجان در سال ۱۳۲۵ هجری قمری در تبریز به وجود آمد. اجلالالملک که نماینده انجمن ایالتی آذربایجان بود به سمت نخستین رییس شهربانی انتخاب شد. از جمله کارهای این سازمان انتشار نشریهای بود که به نام "نظمیه تبریز" منتشر شد.
:: شهرداری
شهرداری تبریز نخستین شهرداری - یا به اصطلاح آن روز، بلدیه - ایران بود که در سال ۱۲۸۷ بنیاد یافت و قاسم خان والی تحصیل کرده دانشگاه سن سیر (saint cyr) فرانسه به عنوان اولین شهردار تبریز انتخاب شد.
:: تلفن
اولین مرکز تلفن ایران در سال ۱۲۸۰ به همت قاسم خان والی در تبریز ساخته شد که وی چند سال بعد به عنوان اولین شهردار تبریز انتخاب شد.
:: برق
قاسم خان والی در سال ۱۲۸۱، امتیاز اولین کارخانه برق ایران را برای احداث در تبریز به دست آورد. وی در ابتدا توانست اطراف خیابان مجیدی (مجدالملک) را روشن نماید.
:: بلیط الکترونیکی
نخستین مجری سامانه بلیط الکترونیکی در ورزشگاه های ایران. این سامانه برای اولین بار در ایران در ورزشگاه سهند تبریز اجرا شد.
کارت اعتباری اتوبوس شهری :
اولین شهری در ایران است که اتوبوسهای شهری آن از کارتهای هوشمند بدون تماس به جای بلیتهای کاغذی استفاده میکنند.
کارت هوشمند مسابقات فوتبال :
اولین شهری در ایران است که برای تماشای مسابقات فوتبال، به جای بلیط کاغذی، از کارت هوشمند غیر تماسی استفاده می شود.
:: آتشنشانی
تبریز نخستین شهر ایران است که دارای آتشنشانی است. اولین آتشنشانی در تبریز در سال ۱۲۲۱ هجری شمسی هنگامی که نیروهای روسی در تبریز مستقر بودند، ساخته شد. این شهر در حال حاضر دارای ۱۵ ایستگاه آتشنشانی است که بر اساس استاندارد جهانی (یک ایستگاه برای هر 50.000 نفر)، شهر تبریز باید ۳۰ ایستگاه داشته باشد.
:: مؤسسه خیریه غیردولتی
اولین و قدیمیترین مؤسسه خیریه غیردولتی در ایران، جمعیت خیریه نوبر تبریز است. این تشکل در سال ۱۳۲۶ توسط عدهای از خیرین محله نوبر تبریز با هدف مبارزه با فقر و کمک به مستمندان تأسیس شد و در سال ۱۳۳۱ رسماً به ثبت رسید.
مطالب مشابه :
خاطره شایان در دانشگاه سراج تبریز
23 آوريل 2013 ... خسته شدم از این دنیا... - خاطره شایان در دانشگاه سراج تبریز - سلام خوش اومدین نظر یادتون نره. - خسته شدم از این دنیا...
لیست دروس دوره کارشناسی ناپیوسته کامپیوتر ...
X. تبلیغات · دانشجویان کامپیوتر دانشگاه نبی اکرم. وبلاگ دانشجویان کارشناسی ناپیوسته گروه کامپیوتر دانشگاه نبی اکرم (ص) تبریز ورودی بهمن 85
همایش تجلیل از 120 دانشجوی روستای چشمیدر
۳- فرزاد ویسی کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی دانشگاه تبریز. ۴- محمد مرادی کارشناسی ... 7- کیومرث سبحانی کارشناسی معماری دانشگاه سراج تبریز. 8- احسان جامی
معتبرترین منابع آزمون كارشناسی ارشد حشره شناسی كشاورزی 92
4- جزوه جانور شناسی دكتر فرشباف دانشگاه تبریز. حشره شناسی : 5- جزوه حشره ... 10 - جزوه آفات گیاهان زراعی دكتر سراج دانشگاه چمران اهواز. 11- جزوه آفات گیاهان زراعی
ثبتنام دوره کاردانی فنی و حرفهای خود را در تبريز به كافي نت سهنديه04114431814 بسپاريد
كامپيوترنرم افزاركامپيوتر|غيرانتفاعي|موسسه غيرانتفاعي سراج تبريز | 7306. 10- رشته محل انتخابی ... موضوعات مرتبط: دانشگاه، موضوعات متنوع :: برچسبها:
ɧąşąŋŧąɓŗïẕ
تــــــــبـــــــــــریــــــــــــــــز - ɧąşąŋŧąɓŗïẕ - ɧąşąŋŧąɓŗïẕکسی را که امیدوار است ... دانشگاه سراج تبریز , دانشگاه نبی اکرم (ص) تبریز ، آموزشكده فنی تبریز و سایر
عکسهایی از دیدنی ترین نقاط شهر تبریز (پارت 2)
29 مه 2013 ... توضیحات: اولین پل کابلی در ایران آدرس: دروازه تهران 6) برج بلور توضیحات: پر خرج ترین برج در تبریز آدرس: فلکه دانشگاه 7) رسم زیبای رشدیه
نمونه سوالات درس انقلاب اسلامی ایران
فقط مهندسی برق قدرت · دانشجویان برق دانشگاه سراج تبریز · مهندسی برق ..... ج) دانشگاه ها – مبارزه غير مسلحانه د) دانشگاه ها – مبارزه مسلحانه. 68- مهمترين اقدام چريكهاي
کنکور کاردانی به کارشناسی
غیرانتفاعی 2608 دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر یزد 80 - زن مرد محل تحصیل اردکان یزد ... غیرانتفاعی 2664 موسسه غیرانتفاعی سراج - تبریز 80 - زن مرد.
جزوه ی الکترومغناطیس دانشگاه فنی تهران
15 ا کتبر 2010 ... کارشناسی برق - الکترونیک - جزوه ی الکترومغناطیس دانشگاه فنی تهران - بچه های دانشجوی برق (الکترونیک) ورودی 88 دانشگاه سراج تبریز
برچسب :
دانشگاه سراج تبریز