نگرش معلّمین در خصوص کتاب جدید التالیف و ارزشیابی آن
امروزه، اندیشمندان نظام تعلیم و تربیت می دانند همگام با پیشرفت علم که به سرعت صورت می گیرد باید تغییرات لازم در ساختار آموزش و پرورش نیز انجام شود. همان گونه که می دانیم آموزش و پرورش هر کشور آینه ی تمام نمای آینده آن کشور است و بچه هایی که در مدارس درس می خوانند و زیر نظر معلّمان تربیت می شوند کسانی هستند که در آینده کشور را اداره خواهند کرد. بنابراین دانش معلّم باید به روز باشد.چنان که امیرالمؤمنین حضرت علی (ع) فرموده اند:«فرزندانتان را مجبور به پذیرش آداب خویش نکنید زیرا آنها به زمان دیگری تعلق دارند.»
دانش آموزان امروز ما، پرسشگرند و نظام آموزشی پاسخ محور ،نیاز دانش آموز کنجکاو را برآورده می کند.دانش آموز با استفاده از فن آوری های جدید خلاّقیت و ابتکار و آفرینش های فکری و هنری را می طلبد. بنابراین ، معلّم باید چگونه اندیشیدن و خلاقیت را آموزش دهد.
ضرورت اصلاح و تغییر کتب آموزشی :
شیوه های جدید آموزشی ، به ویژه دنیای آموزش مجازی ، وظایف معلّم، دانش آموز،ساختار محتوی و شیوه های ارزشیابی را به کلی تغییر داده و متحول کرده است؛ به طوری که امروزه ، مشکل دسترسی به اطلاعات در هر زمان و مکانی و برای هر سن و سال و هر فردی با ویژگی خاص خود ، به گونه ای مؤثر حل شده است.
همان طور که می دانیم سرعت تغییرات آموزش ابتدائی کشور در یک دهه ی اخیر نسبت به دیگر دوره ها از آهنگ تند تری برخوردار بوده است. و تغییرات عرصه تعلیم و تربیت در عرصه فن آوری اطلاعات و ارتباطات سبب شده است نقش معلّم و دانش آموز تغییر یابد به همین دلیل اندیشمندان نظام تعلیم و تربیت در صدد تغییر کتب برآمدند.
در این راستا شیوه های جدیدی که در کتب جدید التألیف مخصوصاً کتاب های بخوانیم و بنویسیم دانش آموزان دوره های ابتدائی ایجاد شده است به دانش آموزان این فرصت را می دهد که علاوه بر آموختن زبان مادری و طریقه درست خواندن و درست نوشتن کلمات به مهارت های دیگری نیز دست یابند. مانند :
1- چگونگی هم فکری با دانش آموزان دیگر
2-بیان نظرات و دانش های گذشته خود در جمع همکلاسی ها و معلّم
3-نشان دادن توانائی های خود در کلاس
4-کنجکاوی و دقت در مورد دیده های خود و جلوگیری از نگاه های زودگذر و بدون تأمل
5-مهم تر از همه گوش دادن به نظرات دیگران و احترام به تفکرات ،عقاید و دانش های آنها
در این خصوص باید گفت روش های جدید و همچنین ورود فن آوری های جدید به محیط های آموزشی سبب شده است کلاس های درس از آموزش یک سویه ی معلّم و روش معلّم محوری به محیطی زنده و خلاق تبدیل شود و امکان گسترش سبک های جدید و متنوع آموزشی با استفاده از روش های جدید به راحتی امکان پذیر است.
ما باید با استفاده از این روش ها مهارت های مورد نیاز جامعه را در کلاس درس مورد نقد و بررسی قرار دهیم و در این راه آموزش را عینی و علاقه به یادگیری را در دانش آموزان ایجاد کنیم. زیرا ارائه اطلاعات با استفاده از روش های جدید آموزشی تأثیر بسیار زیادی در ایجاد علاقه دانش آموزان به مدرسه و انجام کارهای مختلف حتی کارهائی مشکل تر و پیچیده تر را تکالیف مدرسه می گذارد.در این خصوص باید چند نکته را یاد آور شویم نخست آنکه در ابتداد باید خود معلّم را درباره ی چگونگی درست استفاده کردن از این روش توجیه و یاری نمود. زیرا اگر معلّمی از چگونگی کاربرد اثربخش این شیوه های نوین اطلاعی نداشته باشد نه تنها سرمایه ی اختصاص یافته به این نوع روش به هدر خواهد رفت ، بلکه دانش آموزان نیز بازده مناسبی نخواهد داشت پس این امر ایجاب می کند که آموزش و پرورش برنامه ی جامعی در زمینه ی آموزش معلّمان برای عملکردی مناسب در کلاس درس ارائه دهد. و چنان چه این کار به شکل اصولی انجام شود آموزش و پرورش می تواند با برنامه ای درست به محور توسعه ی فن آوری در کشور تبدیل گردد.
مورد دوم این است که معلّم باید با چگونگی ایجاد تفکر خلاق در خود و دانش آموزان آشنائی کامل داشته باشد. زیرا تفکر خلاق جوهره ی یک معلّم فعال و رمز موفقیت اوست امروزه آموزش و پرورش در کشورهائی موفق است که در زیمنه خلاقیت دانش آموزان سرمایه گذاری می کنند و همان طور که می دانیم خلاقیت برای بقای هر جامعه لازم است پس معلّمان باید سعی کنند دانش آموزانی با ذهنی خلاق، روشن و پیش رو تربیت کنند که در این مرحله نیز مطالب کتب درسی بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد. و بار سنگینی را از دوش معلّم برداشته و کودکان ما را متکّی به خود بار می آورد.
لازم به ذکر است همان گونه که شیوه های آموزش تغییر کرده باید شیوه های ارزشیابی را تغییر داد زیرا استفاده از شیوه های ارزشیابی قدیم که مخصوص روش های سنتی است نمی تواند نتیجه واقعی آموزش های نوین را به ما نشان دهد .همان طور که می دانیم روش های قابل اعمال در این نوع ارزشیابی ها بسیار متفاوت است. زمانی که معلّم از شیوه های متفاوتی برای سنجش آموخته ها و عملکرد دانش آموزان استفاده می کند ارزشیابی او از اعتبار بیشتری برخوردار است.
مهم این است ، شیوه ای که معلّم انتخاب می کند باید با هدف ها و محتوی برنامه درسی مورد نظر سازگار باشد.سنجش عملکرد یا آزمون عملکردی فراگیران از آزمون های معتبری است که امروزه جای خود را در نظام های ارزشیابی پویا باز کرده است . دلیل اصلی توجه به این نوع سنجش را علاقه روز افزون به استفاده از اصول روانشناسی شناختی در کلاس درس و نیاز به پرورش فرآیند های عالی فکری و مهارت های تفکر انتقادی می دانند دلیل دیگر این است که بیشتر توجه معطوف به چگونگی آموزش یادگیرندگان می باشد. و این که آنها دانش را چگونه تفسیر می کنند. و به کار می گیرند تا مسائل پیچیده را حل کنند . این گونه مهارت ها با آزمون های عینی و سنتی مثلاً چند گزینه ای، قابل سنجش نیست . انجام یک فعالیت علوم اجتماعی ، دفاع از یک شیوه ی حل مسئله ، ایفای نقش، ارائه گزارش یک بازدید و یا تولید یک روزنامه دیواری ، ساعت یک بادنما و لانه پرنده و صد ها نوع از این عملکرد ها از انواع فعالیت های عملکردی هستند.
نتیجه اینکه، اگر می خواهیم دانش آموزان ما مصّمم ،متفکر ،خلاق ،مبتکرو متکّی به خود بار آیند ،باید از رویکرد ها و شیوه هائی در آموزش استفاده کنیم که بر پرورش مهارت های ذهنی ، تفکر انتقادی و شیوه های حل مسئله تأکید می کند؛ باید شیوه های گوناگون یادگیری و ارزشیابی مبتنی بر شناخت و ساخت گرائی در برنامه های درسی ما ادغام شوند؛ باید به تفاوت های فردی دانش آموزان توجه کنیم و منابع آموزشی بسیاری را در این زمینه ها تولید و در اختیار دانش آموزان و معلّمین قرار دهیم.
مطالب مشابه :
فایل تصویری تاریخ اسلام
نوروز فاطمی در اصفهان . اداره کل آموزش و پرورش اتوماسیون اداری ناحیه 4 .
نمونه سوالات عملی کامپیوتر (چند رسانه)
اتوماسیون اداری (آموزش و پرورش ناحیه 3 اصفهان) اداره کل آموزش و پرورش و پرورش ناحیه 3 اصفهان.
نگرش معلّمین در خصوص کتاب جدید التالیف و ارزشیابی آن
اداره آموزش و پرورش ناحیه 6 شهرستان اصفهان اتوماسیون اداری .
آقای بختیار عربصالحی
سيان جرقويه اصفهان مسئول اداره آموزش و پرورش جرقویه سفلی اتوماسیون اداری ناحیه 1
ارسال گزارش فعالیتهای مشاوران ناحیه 5 اصفهان-92-91
مشاوران ناحیه 5/پنج اصفهان اداره کل آ.پ. اصفهان. آموزش وپرورش ناحیه 5
ارسال آمار استفاده کنندگان از سرویس ایاب وذهاب دانش آموزی
انجمن اولیاومربیان آموزش وپرورش ناحیه دو اداری روز دوشنبه12/4/91 اداره آموزش و پرورش
اهمیت شورای معلمان
اداره آموزش و پرورش ناحیه 6 شهرستان اصفهان اتوماسیون اداری .
نمایشگاه جشنواره جابربن حیان
اتوماسیون اداری مصوب شورای عالی آموزش و پرورش را به ویژه در كار به اداره
برچسب :
اتوماسیون اداری اداره آموزش و پرورش ناحیه 4 اصفهان