گزارش هشتمین ماراتن مسیه
هشتمین رقابت مسیه ایران در بیست و دوم و بیست و سوم فروردین سال 1387 در محل سنتی برگزاری این رقابت یعنی کاروانسرای قصر بهرام برگزار شد. پس از آنکه به دلیل تامین نشدن بودجه مالی کافی، محل ماراتن از روستای مصر تغییر کرد، باز هم کاروانسرای قصر بهرام توانست پذیرای مشتاقان آسمان شب سراسر ایران باشد. هر چند که حضور ماه تا نیمه شب در آسمان نگرانی بسیاری از رصدگران بود، اما تاریخ برگزاری رقابت از نظر شرایط رصد تمامی اجرام مسیه، تقریبا در بهترین حالت بود و بجز یک یا دو جرم، بقیه اجرام قابل رصد بودند.
رقابت مسیه امسال از نظر تعداد نفرات شرکت کننده، تنوع شهری و پوشش خبری با تعداد بیشتری نسبت به سالهای گذشته مواجه بود به گونه ای که حضور حدود 250 نفر شرکت کننده، داور، برگزار کننده و خبرنگار در این برنامه بی سابقه بود.
حرکت رصدگران حوالی ساعت یازده صبح پنجشنبه 22 فروردین از مقابل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام شد. هفت اتوبوس به سوی کاوانسرای قصر بهرام حرکت کردند تا شب خاطره انگیز دیگری را در دل کویر رقم بزنند. نکته ای که امسال در رقابت مسیه جلب توجه می کرد حضور چهره های جدید بسیار بود که با اضافه شدن بخش آموزشی به این رقابت، امکان حضور در ماراتن مسیه را یافته بودند. کسانی که مطمئنا حضورشان در چنین رقابت گسترده ای می توانست باعث رشد دانش نجومی و افزایش انگیزه شود. در برنامه امسال بر خلاف ماراتن های گذشته تصمیم بر آن شد که به رصدگران فهرست پیشنهادی ارائه نشود تا شرکت کنندگان با کمک دانش رصدی و خلاقیت خود، اجرام را رصد نمایند. این امر باعث نگرانی بسیاری از رصدگران شده بود و بسیاری، در اتوبوس ها مشغول مطالعه بودند و برای خود، فهرستی تدارک دیدند.
پیش بینی هواشناسی نشان داده بود که احتمالا هوا در طول شب صاف است و با نزدیک شدن به صبح، بر ابرهای آسمان اندکی افزوده می شود. در واقع انتظار داشتیم که بر خلاف سال های گذشته نگرانی از جهت ابر شدن هوا وجود نداشته باشد.
گروه بندی نفرات در داخل اتوبوس ها به گونه ای بود که هر گروه که در طول شب می بایست در کنار هم رصد می کردند در یک اتوبوس قرار بگیرند. طرح کلی استقرار نفرات در پشت بام قصر بهرام به نحوی چیده شده بود که در کنار هر گروه آموزشی، دو گروه رقابتی قرار بگیرند و بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند. به طور کلی حدود 170 نفر در قالب 110 گروه حضور داشتند. حدود 60 نفر در 43 گروه آموزشی و 110 نفر در 67 گروه رقابتی. در ثبت نام اولیه بیش از 420 نفر از 54 شهر کشور در رقابت ثبت نام کردند که حدود 35 درصد از تهران و بقیه از شهرستان بودند. بم، اقلید، زرین شهر ، بومهن، آران و بیدگل، قوچان، فال، گچساران، خلخال، بوشهر، بیرجند،اسدآباد و شوشتر جزو شهرهایی بودند که برای نخستین بار در ماراتن شرکت کننده داشتند. همچنین خبرنگاران متعددی از مراکزی مثل باشگاه خبرنگاران جوان، خبرنگاران میراث فرهنگی، رادیو نجوم، ایسنا و تعدادی مراکز دیگر در برنامه حضور داشتند. مسئولین و همکاران شرکت گلرخ، حامی طرح هزار و یک شب هزار و یک شرح نیز در اتوبوس ها حاضر بودند. گروهی از اعضای این شرکت به سرپرستی یونس عباسی از روز قبل در کاروانسرای قصر بهرام حاضر شده بودند تا شرایط را در هنگام رسیدن اتوبوس ها به کاروانسرا مهیا نمایند. قرار بود که گروه برنامه تلویزیونی آسمان شب به سرپرستی سیاوش صفاریان نیز مثل سالهای گذشته همراه این برنامه باشد و تصویربرداری از رقابت را بر عهده بگیرد که به دلیل مشغله کاری این امکان مهیا نشد و امیرحسین ابوالفتح از طرف ایشان این کار را بر عهده گرفت. همچنین ایشان به عنوان نماینده موسسه آسمان شب پارسه که از حامیان برنامه بودند، در این رقابت حضور داشتند. شرکت صنایع اپتیک اصفهان از حامیان برنامه در بخش جوایز رقابت بودند که قرار بر آن بود که نماینده این شرکت احمدرضا کریمی، به همراه محمد رحیمی نماینده حامی دیگر برنامه در بخش جوایز که موسسه و فروشگاه آسمان و طبیعت پارس بود، مستقیما از راه اصفهان به سمت کاروانسرا بیایند. حامی دیگر برنامه شرکت ماه سرخ پرشیا به رهبری آقای علی شادلو بودند که وظیفه امداد و نجات در طول برنامه را برعهده داشتند.
گروه حوالی ساعت 2:30 در یک پارک جنگلی در پیشوا، برای صرف ناهار توقف کردند و پس از آن مستقیما به سمت پاسگاه مبارکیه حرکت کردند. در طی مسیر، افزایش ابر ها باعث تشدید نگرانی رصدگران شده بود. با رسیدن به پاسگاه مبارکیه، گروه، توقف کوتاهی در پاسگاه داشت. حضور افراد زیادی از سپاه پاسداران که معمولا در منطقه حفاطت شده مانورهای نظامی انجام می دادند عجیب و نامعمول بود چون منظور از منطقه حفاطت شده و پارک ملی کویر، جایی است که گونه های نادر و با ارزش گیاهی و جانوری با آرامش بتوانند به حیات خود ادامه دهند اما انجام مانور های نظامی متعدد مانع این امر خواهد شد.
حوالی ساعت 6:30 بعد از ظهر، گروه به کاروانسرا رسید و رصدگران سریعا در محل مشخص شده خود در پشت بام کاوانسرا مستقر شدند. بیست داور به همراه نفرات گروهشان در پشت بام کاروانسرا پخش شده بودند و رصدگران آماده آغاز رقابت بودند. هر چه هوا تاریک تر می شد بر شدت ابرها نیز افزوده می شود و بسیاری از لغو برنامه صحبت می کردند. با تاریک شدن هوا،آسمان پوشیده از ابر شد و حضور ماه در آسمان نیز باعث شد که همگی از برگزاری یک شب رصدی خوب ناامید شوند. در ساعت 9 شب صرف شام صورت پذیرفت تا پیش از آنکه رصد احتمالی شروع شوند، رصدگران از همه نظر آماده باشند. در همان زمان، نوای زیبای موسیقی سنتی بسیار آرامش بخش و دلنشین بود. دوستان موسسه گلرخ،تعدادی نوازنده سنتی زبده به همراه خود آورده بودند که در طول شب به اجرای موسیقی زنده دف و تار بپردازند. این برنامه با استقبال رصدگران مواجه شد. به طوری که تا نیمه شب صدای سازهای سنتی ایرانی در دل سکوت کویر موسیقی زمینه شب رصدی بود. همچنین در حین این برنامه و از حوالی ساعت 10:30 شب نیز جلسه پرسش و پاسخ نجومی در قسمتی از پشت بام کاروانسرا با حضور آقای بابک امین تفرشی، دبیر سابق رقابت مسیه انجام می شد.
با نزدیک شدن به نیمه شب، هوا کم کم صاف شد و راس ساعت 12 با سوت آقای احمد کریمی دبیر مشترک رقابت امسال ، ماراتن هشتم آغاز شد. بسیاری معتقد بودند که ابری شدن هوا و غروب ماه، باعث افزایش کیفیت برنامه شده بود. اما با شروع رقابت همه چیز به فراموشی سپرده شد. صدای رصدگران از هر جا به گوش می رسید که داور خود را صدا می زدند. در بخش آموزشی نیز شرکت کنندگان به کمک داور خود، تا حد ممکن اجرام را رصد می کرد و با ویژگی های رصدی آنها آشنا می شدند.
با روش شدن هوا، در ساعت 5:40 دقیقه و با سوت حمیدرضا پیرایش دیگر دبیر رقابت مسیه،این رقابت خاتمه یافت.
جنب و جوش رصدگران بر بام کاروانسرای قصر بهرام در ماراتن هشتم. عکس از بابک امین تفرشی
پس از آن در حالی که رصدگران به استراحت می پرداختند، داوران مشغول بررسی امتیاز شرکت کنندگان بودند. انتظار می رفت که ابری شدن هوا باعث کاهش امتیاز شرکت کنندگان شود اما در کمال تعجب شاهد بودیم که بیش از ده گروه رصدی، امتیازی بیش از صد به دست آوردند (بیش از صد جرم فهرست را دیده بودند) و کار داوران را برای انتخاب رصدگران برگزیده مشکل کردند.
یکی از معیارهای مفید سنجش در رقابت مسیه امسال، پرسش های رصدی در باره اجرام رصد شده بود که رصدگران را مجبور کند به جرم رصدی با دقت بیشتری نگاه کنند. به کمک این معیار و امتیاز رصدگران، برگزیدگان بخش های مختلف انتخاب شدند.
پس از صرف صبحانه و استراحت، مراسم اختتامیه آغاز شد. در ابتدای مراسم، از حامیان برنامه تقدیر شد:
1. موسسه گلرخ، حامی طرح هزار و یک شب هزار و یک شرح که نقش عمده ای در اجرای مطلوب برنامه داشت.
2. شرکت صنایع اپتیک اصفهان که بنهای خرید از این شرکت را به برگزیدگان اهدا کرد.
3. موسسه و فروشگاه آسمان شب پارسه که از حامیان همیشگی برنامه از آغاز کار آن بوده است.
4. موسسه و فروشگاه آسمان و طبیعت پارس که به رصدگران برگزیده، بن خرید چادر سفری اهدا کرد.
5. شرکت ماه سرخ پرشیا که در بخش امداد برنامه یاری رساندند.
در ادامه برنامه از پورنگ پورحسینی که همانند دوره های قبل سرپرست گروه اجرایی و پیشاهنگی بود و با انرژی تمام نشدنی اش، نقش بسزایی در اجرای شبی رویایی در ماراتن داشت تقدیر شد. پس از آن از داوران ماراتن تقدیر شد. این داوران بدین شرح بودند(به ترتیب الفبا):
رده آموزشی (مربی)
1. محمد حسین الماسی: مدرس نجوم، رصدگر باتجربه هلال ماه و از برگزیدگان رقابت های قبل
2. سید مصطفی امام: مدرس نجوم، داور دوره های پیشین رقابت مسیه و رقابت صوفی
3. حمید رضا پیرایش: همکار کمیته رقابتها در شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران، داور رقابت مسیه و رقابت صوفی، از برندگان پیشین رقابت مسیه و دبیر رقابت مسیه هشتم
4. احمد کریمی: مدیر سابق رصدخانه صدرا (شیراز)، داور دوره های پیشین رقابت مسیه و رقابت صوفی، از برندگان پیشین رقابت مسیه و دبیر رقابت مسیه هشتم
5. علی متین فر: مدرس نجوم، برنده و داور دوره های پیشین رقابت مسیه
رده رقابتی (داور)
1. علی ابراهیمیسراجی: از برندگان پیشین رقابت مسیه و رقابت صوفی، سرپرست گروه علمی حلقه الماس و داور ماراتن گذشته
2. بابک امین تفرشی: سردبیر سابق ماهنامه نجوم و مدیر سایت نجوم، هیئت دبیران شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران، دبیر برگزاری رقابت مسیه ایران در دوره های قبل
3. حامد پورخرسندی: رصدگر باتجربه و از برندگان پیشین ماراتن (از صوفیان آذربایجان)
4. خسرو جعفری زاده: مدرس نجوم، داور دوره های پیشین رقابت مسیه، از برندگان پیشین رقابت مسیه و مدیر پایگاه اینترنتی nightsky.ir (از اهواز)
5.حامد زارع: رصدگر با تجربه و از برندگان پیشین ماراتن (از پاسارگاد فارس)
6.سپیده سلمانیان: رصدگر با تجربه و از برندگان پیشین ماراتن (از شاهرود)
7. آیرین شیوایی: همکار تحریریه و سایت ماهنامه نجوم، داور رقابت صوفی و ماراتن و از برندگان پیشین رقابت مسیه
8.سهراب علیدوستی: رصدگر باتجربه و از داوران ماراتن های گذشته (از اصفهان)
8. علی فتح الله زاده: رصدگر با تجربه و از برندگان پیشین ماراتن مسیه (از مشهد)
9. ندا قاسمی: رصدگر باتجربه و از برندگان پیشین ماراتن (از شاهرود)
10. کاوه کشاورزیان: رصدگر با تجربه و از برندگان پیشین ماراتن
11. کاظم کوکرم: دبیر رقابت صوفی، همکار کمیته رقابتها در شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران، داور ششمین رقابت مسیه و رقابت صوفی، از برندگان پیشین رقابت مسیه
12. اسماعیل محمدی:رصدگر باتجربه و از برندگان پیشین ماراتن (از پاسارگاد فارس)
13. بنفشه مقامی: همکار تحریریه ماهنامه نجوم، از برندگان پیشین رقابت مسیه و داور ماراتن گذشته
14. محمد نیلفروشان: داور رقابت صوفی و از برندگان پیشین رقابت مسیه و داور ماراتن گذشته
پس از آن از گروه پیشاهنگی که در طی شب و قبل از آن نقش عمده ای در اجرای برنامه داشتند تقدیر شد. این نفرات عبارت بودند از: ساناز مصطفی زاده، محمد رضا ریسمانیان، عاطفه ملا جعفری، علی طباطبایی نیا، محمدحسین فعال امیری، عطیه وحیدی نیا،مرضیه وظیفه دار وفرنوش گلشن .
همچنین از آقای حسین کرمی (مدیر طرح هزار و یک شب هزار یک طرح) که نماینده شرکت گلرخ بود تقدیر به عمل آمد.
در نهایت نوبت به اعلام نفرات برگزیده شد. در بخش رقابتی و تلسکوپی به هر گروه یک بن خرید از صاایران و یک بن خرید چادر سفری از موسسه آسمان و طبیعت پارس اهدا شد و به گروه دوچشمی نیز یک بن خرید از صاایران داده شد. در رده آموزشی از رصدگران برگزیده و فعال تقدیر شد.
برندگان بدین شرح بودند:
برگزیدگان رقابتی، بخش دوچشمی ها:
-
مسعود صفری 105 امتیاز از تهران با دوربین 80*20
-
سجاد مهدیزاده 104 امتیاز از قم با تک چشمی 70*20-12
-
مجید قهرودی 103 امتیاز از کاشان با دوربین 90*20
-
تیمور سیف اللهی 102 امتیاز از تهران با دوربین 100*25
برگزیدگان رقابتی، بخش تلسکوپ ها:
-
علی ترکمان، رامین ذوالفقاریان 107.5 امتیاز از همدان با 10 اینچ دابسونی
-
سعید نصراللهی، کامیار حاجب 107 امتیاز از اصفهان با تلسكوپ 4.5 اينچ RET114
-
مینا اخیانی، ندا رئیسی 106 امتیاز از شاهرود با 10 اينچ دابسوني
-
امیر نقوی آزاد، مجتبی مقدس 105.5 امتیاز از زاهدان با 10 اينچ دابسوني
-
رضا کرمی، ماهان خضرائی 104.5 امتیاز از شیراز با اسکای واچر بازتابی-نیوتونی 1/5 اینچ
-
شفق کیوانیان، جواد اشراقی 104 امتیاز از تهران با 8اینچ دابسونی
برگزیده آموزشی تلسکوپی:
مانا خسروشاهی: کوچکترین شرکت کننده با 8 سال سن از شاهرود
برگزیده آموزشی دوچشمی:
وحید طاهر خانی 89 امتیاز از قزوین
محمود زارعی 89 امتیاز از اراک
در ادامه از چهار رصدگر در بخش عکاسی تقدیر شد. این نفرات بدین شرح بودند:
گروه فرزاد زمانفر و سیامک ثابت تبار
گروه مجتبی طاهری واحمد رضا حسینی
همچنین از محمد طاها قوچکانلو که با تلسکوپ الکترونیک توانسته بود 99 امتیاز کسب کند تقدیر به عمل آمد.
در انتها از تعدادی نفرات که بدون حضورشان امکان برگزاری رقابت مسیه میسر نبود تقدیر شد:بابک امین تفرشی که علی رغم کناره گیری از دبیری رقابت مسیه، با کمک و راهنمایی خود باعث شد این برنامه به خوبی برگزار شود. کاظم کوکرم که وقت بسیاری برای ماراتن امسال گذاشت و در بسیاری مواقع، نبود او می توانست باعث اختلال کار شود. و در نهایت از خانم های یاسمن و نیلوفر شاه محمدی که بیش از دو ماه از وقتشان را صرف گزینش رصدگران کرده بودند و به خوبی از پس این وظیفه دشوار برآمدند.
در طول مدت برنامه حسین نوشیر، عکاس جوانی که سال گذشته وظیفه عکاسی در رقابت مسیه را بر عهده داشت، این کار دشوار را به خوبی انجام داد. او پس از مراسم اختتامیه، عکس گروهی به یادماندنی را بر بام کاروانسرای قصر بهرام از تمام شرکت کنندگان ثبت کرد.(عکس زیر)
اهدای جوایز به برگزیدگان. عکس از حسین نوشیر
حوالی ساعت سه در پیشوا و در همان پارک جنگلی که روز قبل ناهار صرف شده بود، پذیرایی نهایی برای صرف ناهار انجام شد و در نهایت حوالی ساعت 6.30 در مقابل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری رصدگران خسته اما راضی از یک شب رصدی به یاد ماندنی، به سمت خانه هایشان حرکت کردند.
منبع : asiac
مطالب مشابه :
رقابت مسیه جنوب ایران در روزهای 22 و 23 شهریور 1389 به میزبانی آباده برگزار شد.
مصطفی محمدی. کبری محمد نیلفروشان. ماهان خزرایی
چه کسی می خواهد من و تو ما نشویم خانه اش ویران باد
حاجی میری- سیروس حسن پور- فرج حیدری- اکبر خامین- اسحاق خانزادی- مصطفی مهتا نیلفروشان
حمایت بیش از 800 هنرمند از میرحسین موسوی
رجبی- لادن رحمتی- مازیار رزاقی- حسین رزاقی- عباس رستگارپور- دکتر مصطفی مهتا نیلفروشان
اسامی 800 هنرمند حامی میرحسین موسوی
مصطفی عبداللهی- سید محمدرضا عطایی فر- محمدسرور عظیمی- مهتا نیلفروشان- پریناز هاشمی-
آیا دیگر برای احمدی نژاد کسی باقی مانده است!؟
مصطفی عبداللهی- سید محمدرضا عطایی فر مهتا نیلفروشان- پریناز هاشمی- روح الله
نامه ۱۱۱۱ نفر از طلاب اصفهانی به رئیس جمهور/ میگویند هر زمان که بخواهیم فعالیت خود را از سر میگیری
عبرت - نامه ۱۱۱۱ نفر از طلاب اصفهانی به رئیس جمهور/ میگویند هر زمان که بخواهیم فعالیت خود
کارآفرینان موفق
کارآفرینی به شیوه نیلفروشان بنیانگذار کارآفرینی به شیوه مهندس مصطفی ضابطیان بنیانگذار
مراسم شب و روز اربعین با آزادگان در مسجد گل محمدی اصفهان
و مداحان اهلبیت اصفهان استفاده شده است از جمله حجچ اسلام علی رهبر نیلفروشان مصطفی خان
گزارش هشتمین ماراتن مسیه
سید مصطفی امام: مدرس نجوم، داور دوره های پیشین رقابت مسیه و رقابت محمد نیلفروشان:
تاریخچه حضور ایران در المپیك(2)
، علی نیلفروشان مسعود مصطفی جوکار پس از استراحت در دور نخست، پریزنی از آلبانی و
برچسب :
مصطفی نیلفروشان