صنایع دستی شهرستان میناب
۲ -سفالگری: سفالگری در شهرستان میناب بویژه در روستاهای شهوار و حکمی سابقهای بسیار کهن دارد. کورههای زمینی و چرخهای سفالگری دستی که شکل و فرم آن مربوط به حدود 3 تا 3500 سال پیش از میلاد میباشد، گواه این مدعاست. در گذشته در برخی نقاط دیگر شهرستان منجمله روستای گوربند نیز صنعت سفالگری از رونق و رواج خوبی برخوردار بوده است ولیکن در حال حاضر به دلیل عدم وجود بازار فروش و فقدان کاربرد محصولات سفالی در زندگی روزمرة مردم منطقه، این صنعت کهن در آستانه فراموشی قرار گرفته است و سفالگران تنها در دو روستای شهوار و حکمی آن هم به صورتی بسیار محدود به تولید برخی محصولات (عمدتاً سر قلیان) میپردازند.
3- نساجی سنتی (چادر شببافی): هنر - صنعت چادر شب بافی معروف به «جولاقی» در گذشته یکی از رشتههای پررونق و پردرآمد صنایع دستی شهرستان میناب بوده است. تا حدود 30 سال گذشته روستاهای، کلیبی، سرریگان و جوزان از مراکز تولید انواع چادر شب، لنگ و پارچه بودهاند. در روستاهای مذکور در مجموع 300 کارگاه چادر شببافی وجود داشته است. بر روی هر دستگاه چادر شببافی که به کارگاه معروف است 2 تا 4 نفر مشغول کار بودند. این تولیدکنندگان تولید خود را در گذشته هماهنگ با سایر صنعتگران رشتههای مختلف صنایع دستی، در پنجشنبه بازار به معرض فروش قرار میدادند و اغلب محصولات خود را به بندرعباس و سایر شهرستانها و نیز کشورهای عربی صادر میکردند. در روستای جوزان و سرریگان تولید انواع لنگ، کرباس، روسری زنانه یا جلبیل و نوعی پارچه به نام شیله که در ساخت برقع مورداستفاده قرار میگیرد متداول بوده است.
با ورود منسوجات خارجی مشابه از یک سو و تعطیلی کارخانه خنجی که نخ و مواد اولیه کارگاههای چادر شب بافی را فراهم مینمود از سوی دیگر، این هنر رفته رفته ضعیف شد و در زمره صنایع فراموش شده قرار گرفت. هماکنون این محصول در مقیاس بسیار محدود و پراکنده در برخی نقاط منجمله روستای «گروک» تولید میشود.
4- صنایع چوب: اين صنعت و زیرمجموعههای آن بويژه صنعت لنجسازی در واقع یکی از مهمترین و پردرآمدترین رشتههای بومی این منطقه میباشد. رشتههای بومی که در حیطه صنایع چوب قرار میگیرند عبارتند از: لنجسازی، منبتکاری سنتی، خراطی سنتی و ساخت آلات موسیقی زهی و ضربی. بندر «تیاب» در میناب از گذشتههای دور یکی از مراکز ساخت لنجهای چوبی بوده است. مراکز مهم دیگر ساخت این نوع شناورهای چوبی در استان هرمزگان عبارتند از: بندر کنگ، بندرجاسک، لافت در جزیره قشم و بندر پل از توابع بخش خمیر.
متأسفانه با رایجشدن ساخت شناورهای فایبرگلاس از یک سو و از سوی دیگر اعمال سیاستهای ناصحیح و منع تولید شناورهای چوبی به بهانههایی از قبیل حفظ محیط زیست و امثالهم از سوی برخی از ارگانها، این صنعت عظیم که در واقع میراث گرانبها و چندهزار ساله به یادگار مانده از نیاکان مردم زحمتکش این خطه میباشد. آرام آرام، رفته رفته از صحنه خارج و به فراموشی سپرده میشود و قطعاً این امر معظلات و عواقب بسیاری در پی خواهد داشت که از آن جملهاند، بیکارشدن خیل عظیم لنجسازان و رویآوردن آنان با سایر مشاغل (چه بسا مشاغل کاذب از قبیل قاچاق و امثالهم)، و نیز تغییریافتن ناگهانی و بدون تناسب فرهنگ دریانوردی بومی که طی قرنها با لنجهای چوبی به سختی پیوند خورده است.
منبتکاری و نیز ساخت محصولات چوبی با استفاده از تکنیک خراطی در گذشته در شهرستان میناب و برخی روستاهای تابعه اجرا میشده است که متأسفانه دیگر رونق چندانی ندارد و نجاری ندارند و نجاری صنعتی جای آنها چوبی به سختی پیوند خورده است.
5- بافتههای داری: بافتههای داری در شهرستان میناب در گذشته بیشتر در روستاهایی که حوالی موزة بشاگرد قرار میگیرند تولید میشدهاند. این تولیدات شامل انواع خورجین، خرسک، گلیم، نمکدان و نوعی بافته تزئينی به نام «سرکش» بوده است که متأسفانه در حال حاضر دیگر تولید آنها بسیار محدود میباشد و در برخی موارد به کلی فراموش شدهاند.
6- رودوزیهای سنتی: رودوزیهای سنتی نیز از جمله رشتههای پرطرفدار و پرونق صنایع دستی در استان هرمزگان میباشد، شهرستان میناب از مراکز مهم این هنر محسوب میشود و این نوع رودوزیها از گذشتههای بسیار دور در این شهرستان و روستاهای تابعه رواج داشته است. البته در حال حاضر با رواجیافتن استفاده از پوششهای غیربومی از قبیل مانتوشلوار، تا حدودی نسب به گذشته از رونق و رواج این هنر کاسته شده است.
7- توربافی و گرگوربافی: در نواحی ساحلی شهرستان میناب برخی صنایع مرتبط با دریانوردی و صید از قبیل توربافی و گرگوربافی وجود داشتهاند و اکنون نیز به صورت پراکنده در برخی نقاط محصولات مذکور تولید میشوند.
____
مطالب مشابه :
لباس ادارات یونیفرم اداری مقنعه فرم اداری مانتوشلوار فرم اداری مانتوشلوارمدارس روپوش اداری
مانتوفرم اداری - لباس ادارات یونیفرم اداری مقنعه فرم اداری مانتوشلوار فرم اداری
پوشاک مدارس
23000تومان. مانتوشلوار دوره اول ابتدایی دخترانه بدون مقنعه 25000 تومان. مانتوشلوار دوره
خبرنامه شنگولستونی2(پرنیان)
دخدره: مانتوشلوار سورمه ای مدرسم اینقد قشنگهههههههههههههههههههههههه :)))))
آگهی مناقصه عمومی طرح پوشاک و تغذيه رايگان
مانتوشلوار. 3500
صنایع دستی شهرستان میناب
در حال حاضر با رواجیافتن استفاده از پوششهای غیربومی از قبیل مانتوشلوار، تا حدودی نسب
معرفی کادر مدرسه
9دوختن مانتوشلوار بچه به کیف شون سرکلاس وقتی که حواسشون به تدریس معلم
برچسب :
مانتوشلوار