انهدام ترکیبات انفجاری
اشاره: در این پست به نحوه خنثی سازی برخی ترکیبات انفجاری در مواقع لزوم می پردازیم.
روش های مختلفی برای خنثی سازی و معدوم کردن ترکیبات انفجاری وجود دارد. سوزاندن و انفجار در مقادیر و شرایط کنترل شده به طور معمول بیشترین کاربرد را دارد؛ ولی منفجره های آغازگر را نمی توان با سوزاندن معدوم کرد چون درواقع منفجر می شوند و کار با آنها مشکل تر است. معدوم کردن در آب در موارد خاص که ترکیب محلول در آب باشد در بعضی از کشورها مرسوم می باشد. اما این امر برای اکثر ترکیبات کافی نمی باشد و ضایعات، فجایع و مسائل بعدی را به دنبال خواهد داشت. به دلیل اثرات سمی و عوارض مسمومیت آنها را در فاضلاب و رودخانه ها نیز نمی توان رها کرد.
بنابراین یکی از روش ها معدوم کردن بوسیله تجزیه شیمیایی می باشد که در زیر به توضیح آن پرداخته ایم:
1- باروت سیاه:
بوسیله آب غیر حساس می شود، چون نیترات موجود در آن حل شده (البته با داشتن فرصت کافی) و محلول شستشو تخلیه می گردد و باقیمانده که گوگرد و ذغال است دیگر منفجره نیستند و فقط می سوزند.
2- آزید سرب:
توسط چهار روش زیر تجزیه می گردد:
الف) با حداقل پنج برابر وزنش، محلول هیدرو اکسید سدیم 10% مخلوط شده و مدت شانزده ساعت در تماس با محلول سود قرار می گیرد؛ ضمن اینکه گاه گاهی به هم می خورد. محلول حاصل در این عمل آزید سدیم می باشد که جدا شده و روی زمین تخلیه می شود.
ب) در یک محلول 10% استات آمونیوم حل شده و به این محلول یک محلول 10% بیکرومات سدیم و یا پتاسیم می افزاییم تا جایی که دیگر رسوب زرد کرومات سدیم ندهد.
ج) با پانصد برابر وزنش آب مخلوط شده و به آرامی، دوازده برابر وزن آزید سرب از یک محلول 25% نیتریت سدیم به آن می افزاییم و به هم می زنیم و سپس به آرامی چهلرده برابر وزنش اسید نیتریک 36% به آن می افزاییم. اسیدی کردن تا جایی ادامه می یابد که با افزودن کلروفریک رنگ قرمزرنگ ایجاد نشود (این رنگ معرف حضور آزید سرب در محیط است) تا از بین رفتن این نشانه محیط بیشتر اسیدی کرده تا کار خاتمه یابد. در ضمن بخارات سمی در پی این فرآیند ایجاد می شود.
د) در یک محلول 15% نیترات آمونیوم سریک به میزان پنجاه برابر وزن آزید سرب نمونه را حل کرده و آزید تجزیه شده و گاز نیتروژن متصاعد می شود.
3- فولمینات جیوه:
توسط محلول 20% تیوسولفات سدیم، درضمن هم خوردن و افزودن به مقدار حداقل ده برابر وزن فلمینات تجزیه می شود. مقدار سیانوژن (گاز سمی) در طی این عمل متصاعد می شود.
4- دیازودای نیتروفنل:
با افزودن یکصد برابر وزنش محلول سود 10% تجزیه شده و درضمن آن گاز ازت متصاعد می شود.
5- استفینات سرب:
با حل شدن حداقل چهل برابر وزنش محلول سود 20% تجزیه می شود و یا در صد برابر وزنش محلول استات آمونیوم 20% حل شده و با افزایش محلول بیکرومات سدیم به میزان نصف وزن استیفینات سرب در ده برابر وزنش آب نیز می توان آن را تجزیه کرد.
6- تتراسن:
با افزایش با آب جوش و مدتی ماندن در همین حالت تجزیه می شود.
7- TNT:
با افزودن آهسته درضمن هم خوردن به سی برابر وزنش محلول سولفید سدیم تجزیه می شود، این محلول با حل کردن یک قسمت (Na2 S 9H2o) در شش قسمت آب تهیه می شود.
8- تتریل:
با افزودن به محلول سولفیت سدیم به مقدار دوازده برابر وزنش تجزیه می شود. محلول سولفیت با حل کردن یک قسمت (Na2 SO3 7H2o) در چهار قسمت آب تهیه می شود. اگر محلول سولفیت تا هشتاد درجه سانتیگراد گرم شود عمل تجزیه خیلی سریع تر و آسان تر انجام می گیرد.
9- آمونیوم پیکرات (منفجره D):
با حل شدن در سی برابر وزنش محلول سولفید سدیم تجزیه می شود. این محلول با حل کردن یک قسمت (Na2 S 9H2o) در شش قسمت آب تهیه می شود.
10- اسید پیکریک:
با انحلال با بیست و پنج برابر وزنش محلول سود و سولفید سدیم تجزیه می شود؛ این محلول با انحلال یک قسمت سود و بیست و یک قسمت (Na2 S 9H2o) در دویست قسمت آب تهیه می شود، مقداری گاز H2S و NH3 نیز درضمن تجزیه متصاعد می شود.
11- RDX:
درضمن افزایش کند به محلول 5% در حال جوش NaOH به طوری که درضمن افزایش RDX محلول سود از جوشیدن نیفتد، تجزیه شده و میزان محلول سود بایستی 25 برابر وزن RDX باشد. درضمن بعد از ریختن تمامی نمونه جوشیدن محلول تا نیم ساعت دیگر ادامه یابد تا هیدرولیز کامل شود.
12- PETN:
با انحلال در هشت برابر استن تجارتی حل شده و باعث خنثی شدن آن می گردد و یک راه برای معدوم کردن پتن آتش زدن این محلول در یک ظرف آهنی می باشد. اگر تجزیه شیمیایی را ترجیح می دهید، همین محلول استن را تا چهل درجه سانتیگراد گرم کرده و در حال هم خوردن به آن هفت قسمت وزنی، برای هر قسمت پتن محلول سولفید سدیم را بیفزایید. این محلول با انحلال یک قسمت (Na2 S 9H2o) در دو قسمت آب تهیه می شود. درضمن این محلول را تا هشتاد درجه سانتیگراد گرم کرده و به سرعت به محلول استنی پتن اضافه می شود تا استن به جوش نیاید. بعد از افزودن این محلول، هم زدن باید به مدت نیم ساعت دیگر ادامه یابد تا تجزیه کامل شود و در طی گرم کردن محلول تا متصاعد شدن تجزیه می شود. گرم کردن مدتی بعد از متصاعد شدن گاز هم ادامه می یابد.
13- نیترو سلولز:
با افزودن درضمن به هم خوردن به پنج برابر وزنش محلول سود 10% به دمای هفتاد درجه سانتیگراد تجزیه می گردد. هم خوردن حداقل تا پانزده دقیقه بعد از افزودن تمامی نیترو سلولز می بایستی ادامه یابد.
14- نیترو گلیسیرین:
به آرامی به ده برابر وزنش محلول 17% سولفید سدیم هیدراته (Na2 S 9H2o) اضافه شده و تجزیه می شود. به محلول سولفید سدیم، NG اضافه می کنیم، از آنجا که در حین اضافه کردن حرارت آزاد می شود، تا انحلال کامل، هم زدن ادامه پیدا می کند.
15- DEGN:
مشابه دستور کار NG می توان آن را تجزیه کرد.
16- C4:
به روشی که برای RDX ذکر شد قابل تجزیه است.
17- ترکیب مخلوط B(RDX_TNT):
با حل نمودن آن در دوازده برابر وزنش، استن تجاری و حرارت دادن تا 45 درجه سانتیگراد و درضمن هم خوردن شدید با آرامی افزودن محلول سولفید سدیم (Na2 S 9H2o) در چهار قسمت آب تهیه می شود. افزایش این محلول نباید آن قدر سریع باشد که بتواند دمای محلول را به نقطه جوش استن برساند (حدود شصت درجه سانتیگراد) بعد از تکمیل شدن ریختن ترکیب B، هم خوردن به مدت نیم ساعت ادامه می یابد.
18- ترکیب C3:
با افزودن یک قسمت از آن به محلولی تهیه شده از 25/1 قسمت سود و یازده قسمت آب، چهار قسمت الکل 95% و حرارت دادن تا پنجاه درجه سانتیگراد تجزیه می شود. مخلوط به آرامی تا هشتاد درجه سانتیگراد حرارت داده می شود و در این دما برای حداقل پانزده دقیقه ثابت می ماند.
19- فتیله انفجاری کندسوز و تندسوز:
با انحلال در ده برابر وزنی استن یک راه خنثی کردن مواد انفجاری می باشد و اگر فتیله بارگذاری شده بود به ازای هرقسمت مخلوط استن و یک قسمت ترکیب آبی (Na2 S 9H2o) را با سرنگ به قسمت مرکزی فتیله تزریق می کنیم ولی اگر به صورت کلی آن ها را خنثی کنیم بایستی محلول (Na2 S 9H2o) که شامل یک قسمت از پودر جامد سولفید سدیم و در دو قسمت آب تهیه شده را به فتیله اضافه کرده و محلول را تا هشتاد درجه گرم کرده و با سرعت به محلول استن اضافه و به مدت نیم ساعت ادامه می دهیم.
سوال های خود را با ما در میان گذارید...
مطالب مشابه :
فلزات قلیایی:
معادله واكنش انفجار باروت سیاه را می ی جامد به های مختلف تهیه نمود، دانههای
آزمایش های جذاب شیمی
بعد دوباره باروت سیاه بریزید وفشرده کنید تا روکش به همین نحو پر بشه بعد 8-تهیهی آب
انهدام ترکیبات انفجاری
در شش قسمت آب تهیه می باروت, انفجار, ما معادله ی جهانی و معیارهای اجتماعی و سیاسی ای که
مواد منفجره
سنگ با استفاده از مواد منفجره از ابتدای قرن ۱۷ و همزمان با ساخت باروت، شروع شد.
مواد منفجره
سلام.من سهیل کشاورز هستم و در مدرسه ی باروت سیاه نخستین گونه باروت c6h5ch3 تهیه می
تیرهای ساچمه زنی – Shotgun Shell
فروش,تهیه,مشاوره نرخ سود دهی و نحوه ی پرورش و نگهداری ,پرورش گاو باروت سفید (بدون
برچسب :
تهیه ی باروت سیاه