شرح اجمالی روند جنگ تحمیلی از آغاز تا پایان
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
تقدیم به مهندس مسعود آرودی پور
با تشکر از مهندس حمید فاضلی
? عنوان تحقیق : شرح اجمالی روند جنگ تحمیلی از آغاز تا پایان
? نام استاد: استاد کریمی
? نام دانش آموز : مسعود آرودی پور
? مدرسه شهید بهشتی نشتارود
? مشخصه كلاس : سوم A
فهرست موضوعات :
************************************
مقدمه
تجاوز همه جانبه ارتش عراق، اشغال ناقص
بنبست در جنگ، تحول در استراتژی
آزادسازی مناطق اشغال شده
عبور از مرز برای تعقیب دشمن
گذر از موانع عبور ناپذیر و تصرف مناطق مهم
پیشروی در شرق بصره
پایان جنگ
دفاع مقدس به روایت رهبر انقلاب
دشمنـــان منطقـــه ای
جــنــــــگ تحـــمیلی
موقعیت جمهوری اسلامی در آغاز جنگ
انگیزه های عراق برای حمله به ایران
مواضع دو ابرقدرت در رابطه با جنگ تحمیلی
از اهواز تا بصره
منبع مطالب
************************************
مقدمه:
پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ماه 1357 و حاكمیت نظام جمهوری اسلامی در ایران وضعیت تازهای را در منطقه و جهان پدید آورد. خروج ایران از زیر سایه بلوك غرب در نظام دو قطبی و اعلام استقلال كامل در نظام بینالمللی و خروج از دایرهوار بستگان امریكا در همسایگی شوروی، محسوسترین تبعات این انقلاب بود. رهایی یك ملت از وابستگی و كسب استقلال و آزادی در مهمترین منطقه نفتخیز جهان - كه دولتهای آن فاقد مشروعیت مردمی بودند
ارائه ایدئولوژی جدید برای مبارزه با اسرائیل در وضعیتی كه ایدئولوژیهای گذشته ناتوانی خود را برای مقابله با اسرائیل نشان داده بودند، بخشی از عواقب پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود كه نظام بینالملل نمیتوانست در مورد آن بدون واكنش باقی بماند. خصوصاً از امریكا و همپیمانان منطقهای آن در خاورمیانه، بیشترین برخوردها انتظار میرفت.
بروز بحرانهای متعدد و گسترده و پی در پی داخلی، افزایش حضور ناوهای آمریكایی در خلیجفارس و تشكیل ناوگان پنجم دریایی امریكا به منظور پر كردن خلأ قدرت در این منطقه بعد از سقوط ژاندارم منطقه (شاه ایران)، تشكیل "نیروی یك صد و ده هزار نفری واكنش سریع" در ارتش امریكا به منظور حضور سریع در مناطق ویژه، فعالیت جدید نیروهای امریكایی در پایگاههای نظامی كشور تركیه در همسایگی ایران و پذیرش شاه در امریكا، هركدام تهدیدی از سوی امریكا علیه ایران اسلامی محسوب میشد. جدی بودن این تهدیدات به خصوص با حمله امریكا به ایران در صحرای طبس -كه به شكست امریكاییها انجامید ـ و با حمایت از كودتای نوژه - كه در آستانه وقوع كشف گردید - آشكار شد.
از سوی دیگر، حكومت عراق كه امضای قرارداد 1975 الجزایر را تحمیل بر خود میدانست و همواره در پی فرصت بود كه به هر نحو ممكن از عملی شدن آن شانه خالی كند گرایش به سمت غرب را آغاز كرده بود. مراودات دیپلماتیك جدید سران حكومت عراق با حاكمان عربستان سعودی در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، بركناری "حسن البكر" رئیس جمهوری عراق و جایگزین شدن صدام حسین به جای وی اندكی پس از پیروزی انقلاب، تیره شدن روابط عراق با سوریه پس از بركناری حسن البكر، تصفیه درونی حزب بعث و اعدام عناصر برجسته حزب كمونیست عراق، همگی نشاندهنده تغییر جهت حزب بعث عراق به سمت غرب بود. در این حال حكومت عراق با اخراج رهبر انقلاب اسلامی ایران از عراق در آبان 1357، همچنین پس از انقلاب ایران با اعدام روحانیان مبارز عراق از جمله آیتالله سید محمد باقر صدر و اخراج ایرانیان مقیم عراق، آموزش و تسلیح گروههای موسوم به خلق عرب در خوزستان دشمنی خود را با انقلاب اسلامی آشكار میساخت. هدف این اقدامات حكومت عراق، دامن زدن به جنگ سرد علیه ایران اسلامی تلقی میشد. از همان اوایل تشكیل نظام اسلامی در ایران، اوضاع استانهای هم مرز با عراق بحرانی شد و از خوزستان تا آذربایجان غربی دست خوش حوادثی گردید كه گروههای ضدانقلاب داخلی با حمایت عراق و یا عناصر عراقی تبار ایجاد میكردند. ارتش عراق نیز دور از صحنه نبود، بلكه با اقدامات مهندسی منطقه را برای شروع نبردی سنگین آماده میكرد و در این حال با تجاوزات زمینی، هوایی و دریایی و با راه انداختن جنگ روانی علیه ایران، قدرت واكنش قوای ایران را میآزمود و معابر وصولی مناسب را برای آغاز هجوم سراسری شناسایی میكرد.
در مقابل، نظام نوپای جمهوری اسلامی كه هیچ اندیشه فرامرزی به جز صدور فرهنگ انقلاب اسلامی نداشت، در همان روزهای آغازین انقلاب به سرعت از توان نظامی خود كاست، مستشاران نظامی امریكایی را از كشور اخراج كرد، از پیمان نظامی و منطقهای "سنتو" خارج شد، قرارداد خرید زیردریایی و آواكس را با كشورهای آلمان و امریكا لغو كرد، سقف پرسنل ارتش را از پانصد هزار تن به نصف تقلیل داد و دوره خدمت وظیفه را از دو سال به یك سال كاهش داد. این وضعیت تا گذشت شش ماه پس از انقلاب ادامه داشت، اما پس از بروز چندین بحران در شش ماهه اول انقلاب - كه آخرین آن، بحران بزرگ پاوه بود و پس از این كه امریكاییها شاه را پذیرفتند، اقدامات بازدارنده به مرور آغاز شد. تشكیل سپاه پاسداران و شروع تحول در ارتش و بازسازی آن - كه از همان روزهای اول انقلاب آغاز شده بود - بخشی از این اقدامات بازدارنده محسوب میشد. افزایش خدمت سربازی از 12 ماه به 18 ماه و واگذاری فرماندهی كل قوا به رئیس جمهور وقت - كه افزایش انسجام تشكیلات نظمی را در پی داشت و میتوانست موجب هماهنگی قوای لشكری و كشوری شود - نیز بخش دیگری از اقدامات بازدارنده ایران به شمار میرفت. به موازات این تلاشها، تصرف سفارت خانه امریكا در تهران، بسیاری از برنامههای ضدامنیتی امریكا علیه ایران را فاش كرد و اسناد به دست آمده از آن، ضمن آن كه عوامل داخلی امریكا را كه نقشهای مهمی در تكمیل توطئه امریكا علیه ایران داشتند، افشا كرد، بسیاری از تهدیدات را نیز برطرف كرد. این اقدامات با كشف كودتای نوژه تكمیل گردید.
البته اقدامات بازدارنده ایران در حدی نبود كه مانع از هجوم سراسری ارتش عراق به خاك ایران شود. در این وضعیت، قوای مسلح نوپای ایران با بحرانهای داخلی درگیر بودند. بحرانهایی كه حتی بخشهایی از استانهای غربی كشور را به میدان جنگهای پارتیزانی تبدیل كرده بود. ارتش و سپاه هر دو برای مقابله با ضدانقلاب مسلح درگیر بودند، امّا مسئولیت اصلی مقابله با جنگ روانی، آشوب، ترور، ارعاب مردم و شهادت عناصر شاخص انقلاب، متوجه سپاه بود و عملاً عمده توان سپاه را به خود مشغول كرده بود و سپاه با گسترش توان خود در سراسر كشور به حفظ امنیت شهرها، روستاها، جادهها و بسیاری از مناطق مرزی میپرداخت. به این ترتیب، در برابر معابر وصولی ارتش عراق كمتر از 20 درصد توان موجود قوای مسلح ایران به كار گرفته شده بود و بقیه در سایر نقاط كشور در حال برقراری نظم و حفظ امنیت بودند. طراحی كودتای نوژه نیز در ارتش ایران - كه در حال تحول از ارتش شاهنشاهی به ارتش جمهوری اسلامی بود - نقش تخریبی بسیاری داشت و موقعیت ارتش را - كه به علت تدبیر غلط شاه در کوران انقلاب و قرار گرفتن در برابر مردم تضعیف شده بود و میرفت كه با رهبری امام بازسازی شود - مجدداً تضعیف كرد. از سوی دیگر، دشمن در ارزیابی بحرانهای موجود در كشور، دچار اشتباه شده بود و این وضعیت را به عدم ثبات نظام تعبیر میكرد. به گمان دشمن در صورت یك تهاجم خارجی، نظام جدید ایران دچار گسستگی میشد و فرو میریخت. با این پیشفرض، چند دیدار بین مقامات عالیرتبه عراقی و امریكایی صورت گرفت و پس از هماهنگیهای لازم، عراق در شهریور 1359 تجاوزات خود به ایران را تشدید و چندین نقطه از خاك ایران را اشغال كرد تا ضمن آزمایش توانایی قوای مسلح ایران، واكنش افكار جهانیان را نیز بسنجد. در مقابل، قوای مسلح جمهوری اسلامی نتوانستند واكنش بازدارنده از خود نشان دهند و افكار عمومی جهانیان نیز در برابر این تجاوزات واكنشی نشان نداد، لذا حكومت عراق پس از آن كه قرارداد 1975 الجزایر را رسماً در تاریخ 27/6/1359 به طور یك جانبه لغو كرد، در تاریخ 31/6/1359 هجوم سراسری خود را به خاك ایران اسلامی آغاز كرد.
مطالب مشابه :
جنگ تحمیلی
تحقیق درسی. صفحه های «دفاع مقدس»، «جنگ تحمیلی غیرنظامی نمودند که در این مورد نیز عراق
مقاله ای کامل در مورد جنگ تحمیلی
مقاله ای کامل در مورد جنگ تحمیلی و خواستار تشکیل یک هیأت بی طرف تحقیق در مورد مسئولیت
تحقیق درباره ی دفاع مقدس
تحقیق درباره ی در خلال جنگ تحمیلی، عراق از حمایت بی این رقم در مورد چین نیز به 7% یعنی
نقش آمریکا و غرب در جنگ (تحمیلی) ایران و عراق
نقش آمریکا و غرب در جنگ (تحمیلی) در جنگ و دفاع هشت و صهيونيسم، در مورد انقلاب
نقش مهندسی در جنگ تحمیلی
درگیر در جنگ انجام دهد؟ آیا تحقیق پیرامون گزارش علمی مورد بررسی در جنگ تحمیلی.:
زبان رمزی
در اوج جنگ تحمیلی صدام علیه ایران یک دکتر زبان شناس عراقی در حین تحقیق در مورد تحقیق کنم
نقش آلمان در جنگ ایران و عراق
(مردادماه سال 1361 تا پایان جنگ) مورد به فکر تحقیق برای در مقطع نخست جنگ تحمیلی
شرح اجمالی روند جنگ تحمیلی از آغاز تا پایان
شرح اجمالی روند جنگ تحمیلی از در رابطه با جنگ تحمیلی نمیتوانست در مورد آن
برچسب :
تحقیق در مورد جنگ تحمیلی