واردات از مناطق آزاد 10 برابر صادرات

مناطق آزاد تجاری که قرار بود پایگاه صادراتی ایران شوند به پایگاه وارداتی کشور تبدیل شده‌اند و حتی برخی مقامات مسئول دولتی هم به انتقاد از وضع موجود در این مناطق روی آوردند.

خبر تامل انگیز و نگران‌کننده است: واردات از مناطق آزاد تجاری کشور در سال 88 حدود 10 برابر صادرات شده است. این خبر را نه یک کارشناس مسایل اقتصادی بلکه یک مقام مسئول دولتی می‌دهد و نسبت به آینده مناطق آزاد تجاری ایران ابراز نگرانی می‌کند. اکنون باوجود گذشته سال‌ها از عمر برخی مناطق آزاد و تجاری کشور، این مناطق همچنان اندر خم یک کوچه‌اند و متاسفانه شرایط به گونه‌ای رقم خورده است که این مناطق نه به پایگاه صادراتی بلکه به پایگاه وارداتی کشور تبدیل شده‌اند و آژیر قرمز را به صدا درآورده‌اند.
 
براساس جدیدترین آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی دفتر طرح ملی ساماندهی روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، واردات مناطق آزاد در فاصله سال‌های 88-80 ده برابر شده است. در همین زمینه، حسین سلطانی نیا نماینده تام الاختیار وزیر بازرگانی در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در گفت‌وگو با مهر گفت: واردات مناطق آزاد تجاری کشور در سال 88 حدود 10 برابر صادرات آنها بوده است که حکایت از عدم توازن تراز تجارت خارجی در این مناطق دارد.

عدم توازن تجارت خارجی در مناطق آزاد

به گفته سلطانی‌نیا، آمارها حاکی از آن است که رشد واردات در مناطق آزاد به مراتب شتاب بیشتری از رشد واردات در سرزمین اصلی داشته است، به نحوی که واردات مناطق آزاد طی دوره 88-80 از 484/5‌میلیون دلار در سال 80، به چهار‌میلیارد و 684/6‌میلیون دلار در سال 88 رسیده و 10 برابر شده است؛ در حالی که طی همین دوره، واردات در سرزمین اصلی بیش از سه‌برابر شده است و با این وجود، سهم واردات مناطق آزاد از واردات کل نیز از 8/2درصد در سال 80 به 8/5‌درصد در سال 88 ارتقا یافته است.
 
مدیر طرح ساماندهی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران افزود: بیشترین واردات در بین مناطق آزاد از طریق منطقه آزاد انزلی با سه‌میلیارد و 187/2‌میلیون دلار در سال 88 صورت گرفته است و کمترین سهم واردات متعلق به منطقه آزاد کیش با ارزش 236/4‌میلیون دلار در سال گذشته بوده است. وی اظهار کرد: واردات مناطق آزاد در سال 88، حدود 10 برابر صادرات آنها بوده است که حکایت از عدم توازن تراز تجارت خارجی در این مناطق دارد.

وضعیت نامطلوب ترانزیت در مناطق آزاد

سلطانی نیا ادامه داد: آمار ترانزیت مناطق آزاد از 4/3‌میلیون دلار در سال 80 به 660/7میلیون دلار در سال 88 افزایش یافته است که حکایت از 154 برابر شدن حجم ترانزیت مناطق فوق دارد؛ بنابراین مناطق آزاد ظرفیت خوبی برای ترانزیت کالا که یکی از اهداف اساسی آنها است، برخوردار هستند.
 
نماینده تام الاختیار وزیر بازرگانی در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خاطرنشان کرد: منطقه آزاد انزلی 64‌درصد ترانزیت خارجی مناطق آزاد را به خود اختصاص داده است، ولی قشم به‌رغم برخورداری از موقعیت تجاری مناسب، به علت اتصال به سرزمین اصلی، عملکردی در این رابطه ندارد. وی ادامه داد: چابهار نیز به‌رغم اینکه از موقعیت استثنایی در محور شرق برخوردار است، عملکرد ترانزیت مطلوبی ندارد. همچنین منطقه آزاد اروند که می‌تواند در ترانزیت کالا به عراق، نقش محوری ایفا کند، عملکرد ناچیزی در این زمینه دارد.

حجم تجارت خارجی

سلطانی نیا گفت: حجم تجارت خارجی مناطق آزاد کشور در سال گذشته، 5/2‌میلیارد دلار بوده است که معادل 35‌درصد حجم تجارت خارجی مناطق آزاد ترکیه که معادل 15‌میلیارد دلار در سال 2009 میلادی بوده، است. حجم تجارت خارجی مناطق آزاد در سال 88، کمتر از 7‌درصد تجارت خارجی کشور بوده است.

سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی

وی گفت: در دوره 9 ساله 88-80 مناطق آزاد کشور جمعا کمتر از دو‌‌میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری خارجی داشته‌اند که حاکی از عدم موفقیت مناطق یادشده در جذب سرمایه‌گذاری خارجی که یکی از اهداف اصلی تاسیس آنها بوده، است. به گفته سلطانی نیا، سرمایه‌گذاری خارجی نسبت مستقیم با وضعیت زیرساخت‌های مناطق آزاد دارد؛ بنابراین در وضع موجود کیش که به طور نسبی از زیرساخت‌های بهتری برخوردار است، در جذب سرمایه‌گذاری نیز موفق‌تر از سایر مناطق بوده است.
 

نماینده تام الاختیار تجاری ایران در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به مهر گفت: مجموع سرمایه‌گذاری داخلی در مناطق آزاد کشور طی دوره 88-80 حدود 70/1‌‌میلیارد دلار بوده است که 35 برابر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی صورت گرفته در مناطق مذکور طی دوره فوق است. سلطانی نیا همچنین گفت: مناطق ویژه اقتصادی کشور از بدو تاسیس تا پایان نیمه اول سال 88 معادل 82‌هزار و 764‌میلیارد ریال جذب سرمایه‌گذاری داخلی، 20/4‌میلیارد دلار جذب سرمایه‌گذاری خارجی، 11/1‌میلیارد دلار واردات، 40/7‌‌میلیارد دلار صادرات، 88‌هزار و 885 نفر اشتغال مستقیم و 226 واحد تولیدی- صنعتی فعال داشته‌اند.


مطالب مشابه :


واردات بي رويه خودرو به جزيره كيش

واردات بي رويه خودرو به وب نوشت کیش به جزيره كيش از اين همه تعداد خودرو در خيابان




انتقاد از واردات بی رویه خودرو به جزیره کیش

رئيس پليس راهنمايي و رانندگي جزيره انتقاد كرد واردات بي رويه خودرو به كيش جزيره كيش خبرنگار




مجوز ترخيص خودروهاي خارجي از گمرك كيش به داخل كشور

وب نوشت کیش صدور مجوز ترخيص خودرو از گمرك كيش به توسعه و گسترش تجارت كيش كمك خواهد كرد.




خودرو های وارداتی جلفا و کیش

ماهه اگر خودرو از کشور متفاوت از پلاک مناطق آزاد (کیش واردات هر




خودرو های وارداتی جلفا و کیش

ماهه اگر خودرو از کشور متفاوت از پلاک مناطق آزاد (کیش واردات هر




واردات از مناطق آزاد 10 برابر صادرات

واردات از مناطق آزاد تجاری کشور در سال 88 حدود 10 برابر صادرات شده است. خودرو جزیره کیش




لیست خودرو های سواری مجاز برای واردات در سال 1393

ایرتویا کیش: toyota: راهنمای تصویری و کاربردی و عملی واردات خودرو از دبی با تمامی قونین و




شرایط خرید و واردات خودرو های ارس

کیش خودرو ارس. carccx. عصر دولتی که تمایل به استفاده از تسهیلات واردات خودرو جهت استفاده




ترخیص کالا در گمرک بازرگان .ترخیص ماشین سواری

فنی واردات خودرو، ورود انواع خودروهای راهنمای ترخیص کالا از گمرک کیش. الف




قيمت خودروهاي امريكايي در كيش و خليج فارس

اگرچه در تهران افراد عادي نمي‌توانند يكي از اين دست خودرو‌ها واردات آن به




برچسب :