توپولوژی شبکه وانواع توپولوژی مزایا ومعایب آنها مقاله

مزایای توپولوژی BUS

- کم بودن طول کابل . بدلیل استفاده از یک خط انتقال جهت اتصال تمام کامپیوترها ، در توپولوژی فوق از کابل کمی استفاده می شود.موضوع فوق باعث پایین آمدن هزینه نصب و ایجاد تسهیلات لازم در جهت پشتیبانی شبکه خواهد بود.

- ساختار ساده . توپولوژی BUS دارای یک ساختار ساده است . در مدل فوق صرفا" از یک کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می شود.
- توسعه آسان . یک کامپیوتر جدید را می توان براحتی در نقطه ای از شبکه اضافه کرد. در صورت اضافه شدن ایستگاههای بیشتر در یک سگمنت ، می توان از تقویت کننده هائی به نام Repeater استفاده کرد.
معایب توپولوژی BUS
- مشکل بودن عیب یابی . با اینکه سادگی موجود در تویولوژی BUS امکان بروز اشتباه را کاهش می دهند، ولی در صورت بروز خطاء کشف آن ساده نخواهد بود. در شبکه هائی که از توپولوژی فوق استفاده می نمایند ، کنترل شبکه در هر گره دارای مرکزیت نبوده و در صورت بروز خطاء می بایست نقاط زیادی بمنظور تشخیص خطاء بازدید و بررسی گردند.
- ایزوله کردن خطاء مشکل است . در صورتیکه یک کامپیوتر در توپولوژی فوق دچار مشکل گردد ، می بایست کامپیوتر را در محلی که به شبکه متصل است رفع عیب نمود. در موارد خاص می توان یک گره را از شبکه جدا کرد. در حالتیکه اشکال در محیط انتقال باشد ، تمام یک سگمنت می بایست از شبکه خارج گردد.

- ماهیت تکرارکننده ها . در مواردیکه برای توسعه شبکه از تکرارکننده ها استفاده می گردد، ممکن است در ساختار شبکه تغییراتی نیز داده شود. موضوع فوق مستلزم بکارگیری کابل بیشتر و اضافه نمودن اتصالات مخصوص شبکه است .

 

توپولوژي ستاره اي (star ) :
در اين نوع توپولوژی همانگونه که از نام آن مشخص است ، از مدلی شبيه "ستاره" استفاده می گردد. در اين مدل تمام کامپيوترهای موجود در شبکه معمولا" به يک دستگاه خاص  با نام " هاب " متصل خواهند شد. در اين آرايش اطلاعات قبل از رسيدن به مقصد خود از ‌هاب‌ عبور مي‌كنند.شبكه هاي متوسط و بزرگ اغلب از توپولوژي ستاره اي استفاده مي كنند در اين پيكر بندي از كابل و سخت افزار بيشتري استفاده مي شود ، اما مديريت آن آسانتر و احتمال خرابي آن كمتر است . كابل مورد استفاده در توپولوژي ستاره اي اترنت كابل زوج به هم تابيده شده بدون حفاظ است (utp).در پيكر بندي ستاره اي هر كامپيوتر به يك هاب متصل مي شود . يك سر كابل به كارت شبكه كامپيوتر متصل مي شود و سر ديگر آن به هاب كه نقطه اتصال مركزي كابل كشي شبكه را نزد هم مي كند متصل مي شوتد . هاب ها به اندازه هاي مختلف عرضه مي شوند و مدل هاي پيشرفته آنها مي توانند خطاهاي موجود در سيگنالها را تقويت كنند. آماده سازي توپولوژي ستاره اي آسان است و عيب يابي در آن آسانتر از شبكه باس است چراكه يك كابل آسيب ديده تنها به روي يك كامپيوتر تأثير مي گذارد و از طرف ديگر كابل زوج به خهم تابيده معمولاً گرانتر از كواكيسيال است. توپولوژي ستاره اي به كابل بسيار زياد و يك هاب نياز دارد تمامي اينها منجر به بالارفتن هزينه شبكه مي شود با اين مزيت كه اين شبكه بسيار مفيد است.
 

 
تجهيزات سخت افزاري شبكه :

1- كارت رابط شبكه يا (NIC) براي هر يك از كامپيوترهاي شخصي2- كابل كافي براي متصل كردن تمامي كامپيوترهاي شبكه مقدار و نوع كابل بستگي به توپولوژي شبكه دارد.3- يك هاب در صورت انتخاب توپولوژي ستاره اي


نمايش كادر مكالمه :
براي نمايش کادر مکالمه ابتدا مسير هاي زير با هم طي ميشوند : Start/ Setting/ Control Panel/ Network ، بخش Configuration کادر مکالمه Network را براي نصب آدابتور سرويس گيرنده پروتکل و سرويس دهنده فعال کنيد. در بسياري از موارد Win 98 اين کار را برايتان انجام ميدهد.

Client/Server :

Client , Server دو جزء اصلي شبکه ميباشند که اينک به تعريف آنها ميپردازيم : Server : کامپيوترهايي که منابع مشترک را در اختيار کاربران قرار ميدهند.Client : کامپيوترهايي که به منابع مشترک ارائه شده از سوي Server دسترسي دارند.
تجهيزات استاندارد براي اتصال به اينترنت :
1- كامپيوتر2- Modem و بعضي انواع اتصال، که اينها همه تجهيزات پايه و استاندارد هستند ولي اين تجهيزات براي برقراري تماس كافي نيست و احتياج به تلفن داريم 3- تلفنبراي دستيابي به Internet ، كامپيوتر، مودم و ارائه كنندگان سرويس اينترنت و اتصال تلفني نيازهاي اوليه هستند و بطور كلي هر چه مقدار RAM سرعت پردازنده و سرعت Modem بيشتر باشد سرعت بيشتر خواهد بود.
انجام كار :
براي استفاده از سرويسهاي اينترنتي نظير FTP, Gopher, Web و غيره نيازمند بهره گيري از برخي نرم افزار ها هستيم. در آخرين مرحله که چگونگي نگهداري اطلاعات كامپيوترهاي سرويس گيرنده و سرويس دهنده اينترنت است، احتياج به شماره تلفن جايي كه ميخواهيم با آنجا ارتباط برقرار كنيم داريم پس در اينترنت نياز به آدرس داريم . چون براي ما امکان درک زبان اينترنت ( که همان زبان صفر و يک است ) وجود ندارد پس نياز به مترجم ( Browser) داريم. اين مترجم بصورت Packet ميباشد.
مزايای توپولوژی STAR
• سادگی سرويس شبکه . توپولوژی STAR شامل تعدادی از نقاط اتصالی در يک نقطه مرکزی است . ويژگی فوق تغيير در ساختار و سرويس  شبکه را آسان می نمايد.
• در هر اتصال يک دستگاه . نقاط اتصالی در شبکه ذاتا" مستعد اشکال هستند. در توپولوژی STAR  اشکال در يک اتصال ، باعث خروج آن خط  از شبکه و سرويس و اشکال زدائی خط مزبور است . عمليات فوق تاثيری در عملکرد ساير کامپيوترهای موجود در شبکه نخواهد گذاشت .
• کنترل مرکزی و عيب يابی . با توجه به اين مسئله که نقطه  مرکزی  مستقيما" به هر ايستگاه موجود در شبکه متصل است ، اشکالات و ايرادات در شبکه بسادگی تشخيص  و مهار خواهند گرديد.
• روش های ساده دستيابی . هر اتصال در شبکه شامل يک نقطه مرکزی و يک گره جانبی است . در چنين حالتی دستيابی به محيط انتقال حهت ارسال و دريافت اطلاعات دارای الگوريتمی ساده خواهد بود.
معايب توپولوژی STAR
• زياد بودن طول کابل . بدليل اتصال مستقيم هر گره به نقطه مرکزی ، مقدار زيادی کابل مصرف می شود. با توجه به اينکه هزينه کابل نسبت به تمام شبکه ، کم است ، تراکم در کانال کشی جهت کابل ها و مسائل مربوط به نصب و پشتيبنی آنها بطور قابل توجهی هزينه ها را افزايش خواهد داد.
• مشکل بودن توسعه . اضافه نمودن يک گره جديد به شبکه مستلزم يک اتصال از نقطه مرکزی به گره جديد است . با اينکه در زمان کابل کشی پيش بينی های لازم جهت توسعه در نظر گرفته می شود ، ولی در برخی حالات نظير زمانيکه طول زيادی از کابل مورد نياز بوده و يا اتصال مجموعه ای از گره های غير قابل پيش بينی اوليه ، توسعه شبکه را با مشکل مواجه خواهد کرد.
• وابستگی به نقطه مرکزی . در صورتی که نقطه مرکزی ( هاب ) در شبکه با مشکل مواجه شود ، تمام شبکه غيرقابل استفاده خواهد بود.
توپولوژي حلقوي (Ring):
. در اين نوع توپولوژی تمام کامپيوترها بصورت يک حلقه به يکديگر مرتبط می گردند. تمام کامپيوترهای موجود در شبکه ( سرويس دهنده ، سرويس گيرنده ) به يک کابل که بصورت يک دايره بسته است ، متصل می گردند. در مدل فوق هر گره به دو و فقط دو همسايه مجاور خود متصل است . اطلاعات از گره مجاور دريافت و به گره بعدی ارسال می شوند. بنابراين داده ها فقط در يک جهت حرکت کرده و از ايستگاهی به ايستگاه ديگر انتقال پيدا می کنند.
در توپولوژي باس کامپيوتر ها توسط يک رشته سيم به يک ديگر متصل مي شوند که آغاز و پايان آن سيستم توسط يک مقاومت 50 اهمي بسته شده است. در توپولوژي رينگ به جاي بستن دو سر سيم آن ها را به يک ديگر وصل نموده و تشکيل يک حلقه مي دهند. اين توپولوژي تمامي مزايا و معايب باس را دارد با اين تفاوت که کنترل مقاومت سيم استوار تر بوده و اتصال آغاز و پايان سيم گاهي اوقات به دليل فاصله زياد دو سر سيم مشکل ساز مي گردد. به اين ترتيب در اين آرايش نيازي به استفاده از قطعه پايان‌دهنده يا‌ Terminator نخواهد بود.
در اين نوع از شبكه نيز سيگنال هاي مخابراتي در طول كابل حركت كرده و از تمام كامپيوترها عبور مي‌كنند تا به كامپيوتر مقصد برسند، يعني تمام كامپيوترها سيگنال را دريافت كرده و پس از تقويت، آن را به كامپيوتر بعدي ارسال مي كنند. به همين جهت به اين توپولوژي ، توپولوژي فعال يا‌ Active نيز گفته مي شود.
 

 
 
مزايای توپولوژی RING
- کم بودن طول کابل . طول کابلی که در اين مدل بکار گرفته می شود ، قابل مقايسه به توپولوژی BUS نبوده و طول کمی را در بردارد. ويژگی فوق باعث کاهش تعداد اتصالات ( کانکتور) در شبکه شده و ضريب اعتماد به شبکه را افزايش خواهد داد.

- نياز به فضائی خاص جهت انشعابات در کابل کشی نخواهد بود.بدليل استفاده از يک کابل جهت اتصال هر گره به گره همسايه اش ، اختصاص محل هائی خاص بمنظور کابل کشی ضرورتی نخواهد داشت .
- مناسب جهت فيبر نوری . استفاده از فيبر نوری باعث بالا رفتن نرخ سرعت انتقال اطلاعات در شبکه است. چون در توپولوژی فوق ترافيک داده ها در يک جهت است ، می توان از فيبر نوری بمنظور محيط انتقال استفاده کرد.در صورت تمايل می توان در هر بخش ازشبکه از يک نوع کابل بعنوان محيط انتقال استفاده کرد . مثلا" در محيط های ادرای از مدل های مسی و در محيط کارخانه از فيبر نوری استفاده کرد.

معايب توپولوژی RING
- اشکال در يک گره باعث اشکال در تمام شبکه می گردد. در صورت بروز اشکال در يک گره ، تمام شبکه با اشکال مواجه خواهد شد. و تا زمانيکه گره معيوب از شبکه خارج نگردد ، هيچگونه ترافيک اطلاعاتی را روی شبکه نمی توان داشت .
- اشکال زدائی مشکل است . بروز اشکال در يک گره می تواند روی تمام گرههای ديگر تاثير گذار باشد. بمنظور عيب يابی می بايست چندين گره بررسی تا گره مورد نظر پيدا گردد.
- تغيير در ساختار شبکه مشکل است . در زمان گسترش و يا اصلاح حوزه جغرافيائی تحت پوشش شبکه ، بدليل ماهيت حلقوی شبکه مسائلی بوجود خواهد آمد .
- توپولوژی بر روی نوع دستيابی تاثير می گذارد. هر گره در شبکه دارای مسئوليت عبور دادن داده ای است که از گره مجاور دريافت داشته است . قبل از اينکه يک گره بتواند داده خود را ارسال نمايد ، می بايست به اين اطمينان برسد که محيط انتقال برای استفاده قابل دستيابی است .

توپولوژي تركيبي ( HYBRID ):
سيستمي که از ترکيب حالت باس و ستاره اي پديد مي آيد هيبريدي نام دارد. در اين حالت برخي از مسير هاي شبکه به صورت باس و برخي ديگر بصورت ستاره اي ميباشند. معمول ترين طرح آن ، اتصال هاب ها بصورت باس و اتصال کامپيوتر ها بصورت ستاره اي به هاب مربوط به خودشان ميباشد.
 
توپولوژي توري (mesh):
در این توپولوژی هر کامپیوتری مستقیما به کلیه کامپیوترهای شبکه متصل می شود. در این همبندی، کلیه کامپیوتر های موجود با یکدیگر اتصال جداگانه ای دارند .
مزاياي توپولوژي مش :
- در این همبندی، اگر یکی از سیم ها قطع شود هیچ اتفاقی برای کل شبکه نخواهد افتادو شبكه همچنان فعال باقی می ماند.
- هر کامپیوتر با سایر کامپیوتر ها ارتباطی مجزا دارد. بنابراین ، این توپولوژی دارای بالاترین درجه امنیت واطمینان می باشد.
معايب توپولوژي مش
- البته همان طور که مشخص است این شبکه از سیم های اتصالی زیادی استفاده می کند، مخصوصا زمانی که تعداد ایستگاه های کاری افزایش پیدا کند .برای مثال ، در یک شبکه با صد ایستگاه کاری ، ایستگاه شماره یک نیازمند به نود ونه می باشد. تعداد کابل های مورد نیاز در این توپولوژی با رابطه N(N-1)/2محاسبه می شود که در آن N تعداد ایستگاه های شبکه می باشد.
- از نظر اقتصادي به صرفه نيست.

توپولوژي درختي ( TREE):
اين توپولوژي، مشخصات توپولوژي‌هاي ستاره‌اي و خطي را با همديگر تركيب مي‌كند و شامل گروهي از ايستگاه‌هاي كاري پيكربندي شده با توپولوژي ستاره‌اي است كه با يك كابل اصلي (توپولوژي خطي) به همديگر متصل شده‌اند.
توپولوژي درختي اجازه توسعه و بسط شبكه موجود را مي‌دهد و مدارس را قادر مي‌سازد تا شبكه را بر طبق نيازهاي خود پيكربندي كنند.
این توپولوژی از یک یا چند هاب فعال یا تکرار کننده برای اتصال ایستگاه ها به یکدیگر استفاده می کند. هاب مهمترین عنصر شبکه مبتنی بر توپولوژی در ختی است : زیرا کلیه ایستگاه ها را به یکدیگر متصل می کند. وظیفه هاب دریافت اطلاعات از یک ایستگاه و تکرار وتقویت آن اطلاعات وسپس ارسال آنها به ایستگاه دیگر می باشد.
مزاياي توپولوژي درختي
-  سيم‌كشي اختصاصي و نقطه به نقطه براي هر كدام از قسمت‌هاي شبكه.
 -بوسيله فروشندگان نرم‌افزار و سخت‌افزار پشتيباني مي‌شود.

معايب توپولوژي درختي
 روي هم رفته طول هر بخش، بواسطه نوع كابل استفاده شده، محدود مي‌باشد.
- اگر خط اصلي (ستون فقرات) قطع شود، كل قسمت‌هاي شبكه از كار مي‌افتد.
- كابل‌كشي و پيكربندي آن از بقيه توپولوژي‌ها مشكل‌تر است.
قانون 3-4-5
يك نكته در تنظيم توپولوژي درختي با استفاده از پروتكل اترنت، قانون 3-4-5 مي‌باشد. در توپولوژي اترنت نياز است كه يك سيگنال پس از گذشت يك زمان مشخص از كابل شبكه بيرون فرستاده شود. وقتي يك سيگنال از يك متمركز كننده يا تكراركننده مي‌گذرد، اين به زمان اضافه مي‌شود. و به اين خاطر اين قانون وجود دارد كه بين هر نود (گره) در يك شبكه حداكثر 5 قسمت مي‌تواند وجود داشته باشد كه با 4 تكراركننده يا متمركزكننده به هم متصل شده‌اند. به علاوه فقط3 بخش مي‌توانند در كنار هم جمع شوند كه كابل ارتباطي آنها هم‌محور باشد.


مطالب مشابه :


ضرورت تاسیس رشته پزشکی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گنبد کاووس

ضرورت تاسیس رشته پزشکی در دانشگاه آزاد دانشگاه آزاد شهرستان گنبد کاووس با توجه




کارگاه طراحی صفحات وب دانلود فایل PDF نمونه سوال استاد خانم میری

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




سامانه جامع آموزشی دانشگاه علمی کاربردی 2 گنبدکاووس WWW.GUAST.IR

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




پيدا كردن نام كاربري و كلمه عبور regedit

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




آنتی ویروس نود32 (NOD۳۲)

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




خدمات قابل ارائه در دفاتر ICTروستایی وشهری (پست بانک روستایی)

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




حمایت جمع کثیری از طرفداران طاهر سارلی

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




توپولوژی شبکه وانواع توپولوژی مزایا ومعایب آنها مقاله

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




ماه مبارک رمضان روایت شد ازحضرت علی (رض) که گفت « سوال شد از حضرت محمد (ص) از فضیلت های نماز تراوی

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




اینترنت پرسرعت تعرفه adsl (ای دی اس ال اینترنت پرسرعت)

مرکز آزمون دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه آزاد اسلامي واحدگنبد کاووس دانشگاه




برچسب :