تله مدیسین و سلامت الکترونیک

تله مديسين به چه معنا است و از چه زماني درپزشكي به كار گرفته شد­ تله مديسين اولين بار در سال 1920وارد واژه نامه پزشكي شد. سازمان ناسا، اولين مركزي بود كه براي ارائه مشاوره هاي پزشكي به فضانوردان و درمان آنان از مسافت دور با استفاده از ماهواره، اقدام به برقراري ارتباط بين فضانوردان با پزشكان حاضر در سطح زمين كرد و به اين طريق سلامت بيماران، مورد ارزيابي قرار گرفت.

از حدود 15 سال گذشته ، اين تكنولوژي اهميت بيشتري يافته است و از آن در اموري مثل آموزش، پايش سلامت و در حال حاضر جراحي از راه دوراستفاده مي شود.تله مديسين يا سلامت الكترونيك، به معناي مراقبت هاي بهداشتي، روش هاي پيشگيري، تشخيص و درمان بيماري ها از طريق فرآيندهاي الكترونيكي و ارتباطاتي است. اين فرآيندها شامل:بهره گيري از انتقال صوت، متن، تصاوير ويديويي و تبديل سيگنال هاي الكتريكي در پزشكي مي باشد.به عبارت ديگر منظور از تله مديسين يا پزشكي از راه دور، انتقال اطلاعات از طريق سيگنال هاي الكتريكي و خودكار كردن خدمات باليني و گرفتن مشاوره به كمك تجهيزات پزشكي الكترونيكي است.

زمينه هاي فعاليت تله مديسين

زماني كه به وسيله اينترنت، آزمايش ها و تشخيص هاي پزشكي درباره يك بيمار را در اختيار يك پزشك در آن سوي جهان قرار مي دهيد و با وي مشورت مي كنيد و او توصيه هايي مي كند، درحقيقت از تله مديسين يا پزشكي از راه دور بهره گرفته ايد.
تله مديسين ، پلي ارتباطي ميان علوم پزشكي و مهندسي است و در آن جامعه پزشكي از امكانات مهندسي براي ارتقاي سطح سلامت جامعه استفاده مي كند.

اين ارتباط دوسويه تا جايي مي تواند پيشرفت كند كه امكان جراحي به وسيله ربات ها در نقاط ديگر جهان فراهم شود، يعني يك جراح حاذق در يك كشور با بهره گيري ازارتباطات اينترنتي بسيار قوي و زيرساخت هاي فني دقيق، اين امكان را مي يابد كه در يك اتاق جراحي دركشور ديگري، به وسيله ربات ها، عمل جراحي انجام دهد. جراحي از راه دور، نوع پيشرفته اي از تله مديسين است كه در حال گسترش در سطح جهان است.


در حال حاضر عمده ترين كاربرد اين فناوري، مشاوره هاي پزشكي است كه هم در ايران و هم درنقاط ديگر جهان به راحتي درحال انجام مي باشد.آيا مشاوره هاي پزشكي از طريق اينترنت ، قابل اطمينان است­ يا به عبارتي تله مديسين در اين زمينه موجب بروز هيچ خطايي نمي شود­
استفاده از فناوري هاي نوين ارتباطي در پزشكي، مانند هر تكنولوژي ديگري، از خطا و اشتباه دور نيست وحتي مي تواند مورد سوءاستفاده افراد سودجو قرار گيرد.


به همين علت، توصيه ما اين است كه بيماران در هنگام استفاده ازسايت هاي پزشكي، دقت لازم را داشته باشند و به سايت هايي مراجعه كنند كه مورد تاييد جامعه پزشكي است. تبليغات اينترنتي بعضي از لوازم و مواد بهداشتي و دارويي ، صرفا به خاطر افزايش فروش صورت مي گيرد. بنابراين مردم بايد در هنگام خريدهاي اينترنتي اين مواد، دقت كنند تا آنها داراي پروانه ساخت و تاييديه هاي بهداشتي باشند، براي گرفتن مشاوره پزشكي از طريق اينترنت، به هر سايتي مراجعه نكنند، چون احتمال ارائه مشاوره هاي نادرست، وجود دارد در حالي كه پيگيري يك اشتباه غيرقابل جبران در مشاوره هاي پزشكي از طريق اينترنت، بسيار سخت و حتي گاهي غيرممكن است.

 

 

مقدمه

پیدایش اینترنت و گسترش آن تغییرات زیادی را در هر علم و صنعتی ایجاد کرده‌است، علم پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نبوده‌است و اینترنت علاوه بر تأثیراتی که در پیشرفت خود آن داشته‌است در توسعه و بهبود ارائهٔ خدمات پزشکی نیز تأثیرات بسزایی داشته‌است. پس از بوجود آمدن کامپیوتر و پیشرفت آن و پس از آن سیستم‌های اطلاع رسانی پیشرفته از قبیل شبکه‌های کامپیوتری وجهانی شدن اینترنت همگان به این فکر افتادند که از این سیستم‌ها برای اطلاع رسانی به سود خود استفاده کنند. در این میان بخش‌ها ی درمانی نیز به این فکر افتادند تا از طریق اینترنت خدمات بهتری را به کلیه مردم ارائه دهند چون این بخش مهمترین وظیفه را بر عهده داشت. سلامت الکترونیک و ارائه خدمات بهداشتی یکی از زمینه‌های علم و فناوری است که دارای رشدی فزاینده در زمینهٔ بهداشتی-درمانی در جهان است. در واقع سلامت الکترونیک، یک واژه جدید است که برای توصیف آن نیاز به استفاده ترکیبی از فناوری اطلاعات و ارتباطات الکترونیکی در بخش سلامت و درمان داریم. سلامت الکترونیک روش تازه‌ای در مراقبت‌های بهداشتی، تشخیصی و درمانی‌ است که با فرایندهای الکترونیکی و ارتباطی پشتیبانی می‌شود. در این سیستم همه خدمات بهداشتی اعم از پرونده الکترونیک بیمار، تله مدیسین، پزشکی بر اساس شواهد، اطلاع رسانی به شهروندان، اطلاع رسانی به متخصصان و تیم‌های مجازی پزشکی ارائه می‌شود. تله مدیسین پلی ارتباطی میان علوم پزشکی و مهندسی است و در آن جامعه پزشکی از امکانات مهندسی برای ارتقای سطح سلامت جامعه استفاده می‌کند.

 

. پزشكي از راه دور  Telemedicine 

پزشكي از راه دور به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات براي ارائه خدمات پزشکي و بهداشتي از راه دور گفته مي شود. فناوري ارتباطات اين امکان را فراهم مي کند تا خدمات پزشکي به مراکزي که از لحاظ جغرافيايي از مرکز ارائه دهنده مجزا هستند فراهم شود. ارتباط تله مديسين معمولا از طريق خطوط تلفن معمولي براي انتقال سيگنال‌هاي ديجيتالي به کمک کامپيوتر تامين مي شود. همچنين امکانات پيشرفته ارتباطي نظير فيبرهاي‌نوري، خطوط ماهواره اي و موارد مشابه ديگر امکانات گسترده اي را در انتقال اطلاعات فراهم مي کنند

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

امروزه استفاده از اينترنت كه كار ش با استفاده محدود نظامي در دهه 1970 و 1980 شروع شد تبديل به يك رسانه چندبعدي ارتباطي و اطلاعاتي محلي و بين‏المللي شد. (عاملي، 1385) زماني كه اينترنت به طور فزاينده‏اي در فكر عموم گسترش پيدا كرد، شروعي بود جهت ظهور و گسترش شماري از واژگان الكترونيكي و اینترنتی. ايميل امكانات جديدي جهت گفتگو و ارتباطات سريعتر و اشتراك تجارب در اختيار افراد قرار داد.(بتولی،1385 )

ورود بهداشت اینترنتی نيز وعده فناوري اطلاعات و ارتباطات جهت پيشرفت سلامت و سيستم مراقبت بهداشتي را مي‏داد. (بتولي، 1385)

امروزه استفاده از اينترنت در زمينه بهداشت رو به گسترش است. به طوري كه در سال 2005 بنابر تحقيقي كه در آمريكا صورت گرفته، گزارش شده است كه در سال 2004 از هر 10 نفر بالغ، چهار نفر و از هر چهار نوجوان يك نفر به منظور دستيابي به اطلاعات بهداشتي از اينترنت استفاده كرده‏اند. (تاتار،1385 : )

بهداشت اينترنتي و نظام آگاهي بخشي بهداشتي جدا از سيستم‏هاي سنتي، به واسطه خصوصيات خاص اينترنت وارد عرصه جديدي شده است و افق‏هاي جديدي را به روي جهانيان گشوده است. ويژگي‏هاي اينترنت همچنين تله مدیسن را ممكن كرده است كه در ادامه به توضيح آنها پرداخته مي‏شود.

تاریخچه تله مدیسن

واژه تله مديسن، نخستين بار در سال 1920 بكار گرفته شد، هرچند رشد كاربري آن در حدود 15 سال پيش آغاز گرديده است

تعریف تله مدیسن

 تله مديسن، استفاده از فن آوري اطلاعات و ارتباطات در پزشكي با هدف ارائه خدمات پزشكي از راه دور و بدون نياز به ارتباط معمول و رو در روي پزشك و بيمار است.

دستاوردهای تله مدیسن

توسعه مراقبت‏هاي بهداشتي و درماني، اموزش از طريق سيستم‏هاي الكترونيكي و فضاي مجازي و نظارت و پايش و ارزيابي بيماران از راه دور از دستاوردهاي كاربرد، تله مديسن است كه اين نوع خدمات پزشكي به نياز اصلي جوامع مبدل شده است.

يكي از بهترين استفاده‏هاي تله مديسن در كاربرد فوريت‏هاي پزشكي است. در بسياري از نقاط كه امكان حضور به موقع پزشك وجود ندارد تله مديسن و امكانات و خدمات اين علم با ارائه اطلاعات بيمار به پزشك و اعلام علايم حياتي آن در مواقع اضطراري بهترين و سريع‏ترين راه كارهاي ممكن را در كمترين زمان صرف شده به كار گرفته و جان بيمار را نجات مي‏دهد.

اهداف

- بهبود مراقبت از بيمار

- بهبود دسترسي و مراقبت پزشكي در نواحي محروم روستايي

- دسترسي بهتر به پزشكان براي مشاوره

- استفاده از امكانات معاينات خودكار براي پزشكان

- كاهش هزينه‏هاي مراقبت پزشكي

- ايجاد خدمات مراقبت بهداشتي در سطح جغرافيايي و جمعيتي وسيع

- كاهش نقل و انتقال بيماران به مراكز درماني ايجاد     

   - فضاي مراقبت مديريت شده در بيمارستان‏ها و مراكز درماني

کاربرد تله مدیسن در ایران

با توجه به ویژگی های ذکر شده پزشکی از راه دو ر به نظر می رسد که کاربرد این امکان در ایران با توجه به

-         شرایط جغرافیایی

-          وجود مناطق صعب العبور کوهستانی و کویر ،

-          مناطق محروم که امکانات پزشکی آنها اندک است ،

-          تمرکز امکانات بهداشتی و پزشکی در کلان شهر ها ،

-          بالا بودن هزینه های انتقال بیمار به این مناطق

-          سودمند بوده و می تواند پاسخوگی نیاز های بهداشتی ایران در مناطق محروم باشد.

راهکارها یی جهت استفاده پزشکی از راه دور در ایران

-         آموزش و گسترش سواد رسانه ای در بین مردم مناطق محروم  جهت استفاده از این تکنولوژی

-         گنجاندن تله مدیسن  در دوره تحصیلی دانشجویان پزشکی

-         اقناع پزشکان جهت استفاده از این فضا

پزشکی از راهدوراصطلاحی جدید است که در استفاده از اطلاعات الکترونیک وتکنولوژیهای ارتباطی برای فراهمآوردن خدمات و حمایت از مصرفکنندگان در زمانی کهفاصلهای بین دو گروه خدماتگیرنده و خدمات دهنده وجود داشته باشد تعریف میشود. از جمله اهداف پزشک از راهدور بهبود مراقبت از بیمار، بهبود دسترسی و مراقبت پزشکی برای نواحی روستایی ومحروم، دسترسی بهتر به پزشکان جهت مشاوره، در دسترس قرار دادن امکانات برای پزشکانجهت هدایت معاینات خودکار، کاهش هزینههای مراقبتهای پزشکی، ایجاد خدماتمراقبت پزشکی (در سطح جغرافیایی و جمعیتیوسیع)، کاهش نقل و انتقالبیماران به مراکز درمانی میباشد.پزشکی از راه دور شاملمشاوره از راه دور، آموزش الکترونیکی پایش از راه دور، جراحی از راه دور، درمانامراض پوستی از راه دور، تصویربرداری التراسوند از راه دور، آسیب شناسی از راه دور،درمان اختلالات شناختی از راه دور میباشد امروزه پزشکی از راه دور تا حدی پیشرفت کردهاست که امکان انجام جراحی از راه دور نیز به وجودآمدهاست. یعنی یک جراح حاذق در یککشور با بهره گیری ازارتباطات اینترنتی بسیار قوی وزیرساختهای فنی دقیق، این امکانرا مییابد که در یک اتاق جراحیدرکشور دیگری، به وسیله رباتها، عمل جراحی انجامدهد

 

 

پزشکی از راه دورچیست

استفاده از فناوری‌های ارتباط از راه دور جهت ایجاد ارتقاء یا تسریع خدمات سلامت را پزشکی از راه دور می‌گویند. این سیستم به وسیله بانک‌های اطلاعاتی، مرتبط ساختن مراکز درمانی و تیم درمان یا انتقال اطلاعات تشخیصی کار می‌کنم.در واقع پزشکی از راه دور به کاربردن ارتباطات الکترونیکی و فنآوری ارتباطات از راه دور برای انجام و پشتیبانی خدماتی از قبیل مراقبتهای بالینی از راه دور، آموزش و تعلیم دادن در زمینههای مرتبط به تندرستی به متخصصان و بیماران، توسعه بهداشت عمومی و اجرای مدیریت تندرستی است. پزشکی از راه دور یک اصطلاح جدید است که در استفاده از اطلاعات الکترونیک و تکنولوژی‌های ارتباطی برای فراهم آوردن خدمات و حمایت از مصرف‌کنندگان در زمانی که فاصله‌ای بین دو گروه خدمات گیرنده و خدمات دهنده وجود داشته باشد تعریف می‌شود. در حقیقت یک مفهوم جدید نیست این مفهوم برای سال‌های متمادی بصورت تلفن و فکس وجود داشته‌است. این مفهوم قبل از آنکه در سال ۱۹۷۰ توسط توماس برد بصورت پزشکی از راه دور بکار برده شود از ابتدای اختراع تلفن مورد استفاده بوده‌است. در ابتدا پزشکان سعی نمودند تا صداهای قلبی و ریوی را جهت بررسی توسط تلفن به سایر متخصصین انتقال دهند. این مفهوم شامل طیفی از مشاوره تا مراحل تخصصیتر مثل انجام جراحی از راه دور است. در این روش امکان کنترل و مدیریت بحرانهای ایجاد شده در زمینه بهداشت، درمان و سلامت نیز فراهم میشود. زمانی که به وسیله اینترنت، آزمایش‌ها و تشخیص‌های پزشکی درباره یک بیمار ی را در اختیار پزشکی دیگر در آن سوی جهان قرار می‌دهید و با وی مشورت می‌کنید، درحقیقت از پزشکی از راه دور استفاده کرده‌اید یا زمانی که یک پزشک معالج از طریق ارسال یک ایمیل ساده در مورد وضعیت بیماری یکی از بیمارانش با یکی از پزشکان متبحر در قاره‌ای دیگر مشورت می‌کند در واقع بخشی از این سیستم را بکار برده‌است. برقراری ارتباط پزشک و بیمار، معاینه از راه دور به کمک ارسال تصاویر رادیولوژی، ارسال سیگنال‌های حیاتی و گزارشهای متنی و صوتی شرح حال بیمار از یک سو و ارایه دستورات به صورت متن یا صوت و یا در مواردی خاص همچون جراحی از راه دور بصورت فرامین مکانیکی توسط پزشک، چرخه یک عملیات پزشکی از راه دور را تشکیل می‌دهد. پزشکی از راه دور مهارتی است که از ابزارهای چند رسانه‌ای بهره می‌گیرد و با استفاده از تعداد زیادی فناوری‌های روز شامل تصویر زنده، صدای زنده، داده‌ها و تصاویر پزشکی، سیستم‌های ارتباطی، متن‌ها، عکس‌ها و پارامترهای حیاتی مرتبط با پزشکی، می‌توان خدمات پزشکی را از فاصله دور به مکانی دیگر ارایه داد.

 

اهداف پزشکی از راهدور

• بهبود مراقبت از بیمار

• بهبود دسترسی و مراقبت پزشکی برای نواحی روستایی و محروم

• دسترسی بهتر به پزشکان جهت مشاوره

• در دسترس قرار دادن امکانات برای پزشکان جهت هدایت معاینات خودکار

• کاهش هزینه‌های مراقبت‌های پزشکی

• ایجاد خدمات مراقبت پزشکی (در سطح جغرافیایی و جمعیتی وسیع)

• کاهش نقل و انتقال بیماران به مراکز درمانی

• ایجاد فضای مراقبت مدیریت شده در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی

 

 کاربرد اصلی پزشکی از راهدور

پزشکی از راه دور دارای کاربرد متنوع و فن¬آوری وسیعی است که به منظور افزایش صحت و تندرستی فرد در جامعه صورت گرفته‌است.این پدیده می‌تواند با نوع اطلاعات ارسال شده (مانند آزمایشهای کلینیکی و رادیو گرافی‌ها)، نحوه ارسال این داده مشخص شده و معنی و مفهوم یابد. از پدیده مزبور در موارد زیر میتوان استفاده عملی نمود:

• بلایای طبیعی و جنگها

• توسعه بهداشت در نقاط صعبالعبور

• کنترل بیماریهای مزمن

• پروازهای هوایی

• مسافرتهای دریایی درجنگها

• تشخیص، درمان، کنترل، پیگیری و مشاوره

• آموزش ارائه کنندگان خدمت و مردم

• منابع اطلاعاتی پزشکی شامل انواع بانکهای اطلاعاتی و پایگاههای دادههای پزشکی

 

انواع پزشکی از راهدور

·      مشاوره از راه دور

·      آموزش الکترونیکی

·      پایش از راه دور

·      جراحی از راه دور

·      درمان امراض پوستی از راه دور

·      تصویربرداری التراسوند از راه دور

·      آسیب شناسی از راه دور

·      درمان اختلالات شناختی از راه دور

 

۴-۲- مشاوره از راهدور

در حال حاضر عمده ترین کاربرد این فناوری، مشاوره‌های پزشکی است که هم در ایران و هم درنقاط دیگر جهان به راحتی درحال انجام می‌باشد. مشاوره از راه دور معمولا بین دو یا چند پزشک و یا بین بیمار و پزشک معالج صورت می‌گیرد. دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره گفت:«مشاوره از راه دور به دلیل سادگی و گستردگی کاربرد بیشترین سهم از تله مدیسین را به خود اختصاص داده‌است.». در مشاوره از راه دور استفاده از تمام امکانات ارتباطی نظیر تلفن، فاکس، پست الکترونیکی، گفتگوی اینترنتی، صفحه پیغام و....امکان پذیر می‌باشد. چیزی که باید در نظر گرفت این است که در مشاوره از راه دور قابلیت دسترسی هم به ü اطلا عات مفید û وهم اطلاعات غلط و نادرست، پزشکان قلابی و سایت‌های فاقد اعتبار پزشکی وجود دارد.

 

۵-۲- آموزش از راهدور

در واقع آموزش از راه دور به کارگیری ابزارهای فنآوری اطلاعات درامرآموزش و تربیت می‌باشدکه با استفاده از اینترنت، انواع CD ‌های آموزشی و کلیه نرمافزارها امکاپذیرمی باشد.از جمله فوایداین روش کاهش هزینه زمانی و هزینه اقامت و فضای آموزشی را می‌توان نام برد.

 

۶-۲- تصویربرداری از راهدور

پیشرفت در زمینه فن¬آوری مخابرات دیجیتال و کامپیوتر تاثیر زیادی بر رادیولوژی داشته‌است. برای مثال می‌توان با کامپیوتر یک تصویر را بطور دستی تغییر داد یا با الگوریتمهای پردازش دیجیتال قسمتهای خاص و مهم تصویر را استخراج نمود لذا با روشهای مختلف تصویر برداری می‌توان قدرت تشخیص را افزایش داد و در نهایت در وقت و هزینه صرفه¬جوئی کرد. تکنولوژی‌های عکس‌برداری نقش عمده‌ای در تشخیص، درمان و مرحله بهبودی دارند. اسکنرهای اولتراسوند، دوربین‌های کوچک مورد استفاده در جراحی مفاصل و وسایل تشخیصی، آزمایش‌های پاتولوژی و رادیولوژی و اسکن مغز تنها مواردی از تکنولوژی‌های عکس برداری هستند که می‌توان به وسیله طب از راه دور آنها را انجام داد. در دو دهه گذشته شاهد ایجاد و رشد انواع روشهای مختلف تصویر برداری نظیر اولتراسوند MRI، اسکن کامپیوتری بوده‌ایم که همه این روشها دیجیتال هستند و تنها ۳۰ درصد تصاویر پزشکی را تشکیل می¬دهند و مابقی تصاویر به وسیله اشعه X گرفته می¬شوند، تصاویر حاصل از این روش غیر دیجیتال بوده و برای استفاده از آن در رادیولوژی از راه دور و رادیولوژی دیجیتال باید به فرمت دیجیتال درآیند، که این کار با کمک دیجیتایزر صورت می‌گیرد.

 

۷-۲- آسیب شناسی ازراهدور

آسیب شناسی عبارت است از مطالعه تغیراتی که در سلول و بافت به هنگام بیماری ایجاد میشود.آسیب شناسی از راه دور عمل شناخت آسیب در بیمار از راه دور است.پاتولوژیست با مشاهده بافتها روی صفحه نمایش همان عملی را انجام می‌دهد که انگار بافتها را روی صفحه میکروسکوپ به طور مستقیم مشاهده کرده و نمونه مربوطه را می¬بیند. در آسیب شناسی از راه دور دوربین ویدیویی روی میکروسکوپ نصب شده و یا از ویدیو میکروسکوپ دیجیتال برای ارسال تصویر اسلاید یا لام به مراکز مورد نظراستفاده میشود.

 

۸-۲- پاتولوژی از راهدور

نصب دوربین ویدیویی روی میکروسکوپ و یا استفاده از ویدیو میکروسکوپ دیجیتال برای ارسال تصویر اسلاید یا لام به مراکز مورد نظر.

 

۹-۲- درمان امراضپوستی

تشخیص بیماری‌های پوستی از طریق بررسی سوابق بیماری، معاینه و بیوپسی صورت میگیرد. در پزشکی از راه دور برای درمان بیماری‌های پوستی باید تصاویر رنگی با رزولوشن بالا ازمحل عارضه تهیه شود. بیوپسی را می‌توان از طریق پست به مرکز تخصصی ارسال کردهمچنین در مورد این نوع امراض تعامل زمان حقیقی بین متخصص و بیمار ضروری نیست

 

۱۰-۲- مراقبتهای خانگی از راهدور

بیش از همه افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و ناهنجاری‌های تنفسی مزمن به اینگونه مراقبت‌ها نیاز دارند.

 

۳- جراحی از راهدور

جراحی رباتیک استفاده از ابزاری است که با بهره گیری از بازوهای رباتیک حرکت دست جراح را بسیار دقیق به درون بدن بیمار منتقل می‌کند و تصاویر هنگام عمل را به صورت واضح و شفاف در اختیار جراح قرار می‌دهد. چیزی که پزشک را قادر به کنترل جراحی می‌کند یک اتصال اینترنتی قوی است که برای برقراری ارتباط بین پزشک و وسایل جراحی، مانیتورها و همچنین ارتباط با پزشکان با تجربه مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که در این روش هم پزشک با جان بیمار سر و کار دارد نمی‌توان با اینترنتی که قطع و وصل می‌شود، اقدام پزشکی را انجام داد. جراحی از راه دور تنها در زمان دور بودن جراح و بیمار کاربرد ندارد. یکی از بزرگترین مشکلات جراحان لرزش بی¬اختیار دستشان است. در حال حاضر دستکش¬های خاصی ساخته شده که حرکات دست جراح را در فضای سه بعدی تشخیص می¬دهند، از میان این حرکات، لرزش تناوبی دست، فیلتر شده و مابقی حرکات به بازوی دقیقی که بر روی بدن بیمار در حال انجام عمل است، منتقل می¬شود. برای انجام عمل¬های دقیق¬تر، جراحی بر روی مدل مصنوعی و بزرگتری از اندام بیمار انجام گرفته و حرکات در مقیاس کوچکتر بر روی اندام واقعی پیاده می¬شود. با وجود اینکه جراحی از راه دور فواید زیادی دارد مشکلاتی را نیز به دنبال دارد از جمله اینکه هر چه فاصله بین پزشک و بیمار زیاد شود سرعت ارتباط با تجهیزات و مانیتورها کمتر می‌شود و در چنین شرایطی ممکن است پزشکان درگیر یک تاخیر بیست و پنج ثانیه‌ای روی مانیتورها شوند که همین ثانیه‌های اندک در شرایطی خاص برای بیمار حکم مرگ یا زندگی را خواهد داشت. مانع اصلی برای جراحی از راه دور این است که این کار هنوز نه فقط در ایران بلکه در تمام نقاط دنیا یک تکنولوژی نوین است و می‌توان گفت هنوز جنبه فانتزی دارد که با استفاده از فناوری‌های نوین بشر به توانایی انجام آن دست یافته‌است ولی همه بیماران مایل نیستند تحت چنین عملی قرار گیرند.

 

 

 جراحی از راهدور(telesurgery) 

Tele surgery( جراحی از راهدور) که بهان remote surgeryهم گفته میشود که نوعی عملجراحی است که به وسیله یک جراح که دور از مریض است انجام می شود . لغت "" Tele surgery اقتباس شده ازلغت " Tele" به معنی دور ولغت "cheirourgia" به معنی کار کردن با دستمی باشد.در اوایل سال 2000میلادی در چند ینپروه امکان اجرای موفقیت آمیزانجام کامل اعمال جراحی روی مریض از راه دور بررسی شد.

۱-۳- اولین جراحی از راهدورفرااقیانوسی در جهان

برای اولین بار عمل جراحی از راه دور با کمک ربات در ۷ سپتامبر ۲۰۰۱ انجام گرفت در این عمل جراحی کیسهٔ صفرای زن ۶۸ ساله‌ای بستری در بیمارسـتانCIVIL در شــــــرق فرانسه، توسط تیم جراحــی در نیـویورک برداشته شد در این عمل جراحی حدود هفت هزار کیلومتر بین تیم جراحی در نیویورک و بیمار بستری شده در بیمارستانی در شرق فرانسه فاصله وجود داشت. پزشک مستقر در نیویورک وسایل جراحی نهاده شده دراتاق عمل توسط ربات را دستکاری می‌کرد و این عمل با کمک خط فیبر نوری پرسرعت و با اسـتفاده از سیســتم جراحـــی روباتـیک لاپاروسکوپی Zeus به مدت ‪۵۴ دقیقه به طول انجامید در این عمل بیمار بعد از یک هفته فعالیت عادی خود را از سر گرفت.

 

۲-۳- روشRobotic

در سال ۱۹۸۸، انجام جراحی با حداقل تهاجم (MIS) با ورود دوربین‌های کوچکی از طریق سوراخهای کوچک انجام شد.اولین سیستم روباتیک، سیستم جراحی da Vinci در اتاقهای جراحی، در ۱۱ جولای ۲۰۰۰ توسط FDA تایید شد. این ربات شامل قسمتی میلیمتری برای کنار زدن شش است. سه instrument از شکاف کوچکی (۰٫۵-۱ سانتی متر) بین دنده‌ها در قفسه سینه می‌باشد.این سه instrument دو تا در حکم دستهای جراح و یکی در حکم دوربینی برای انتقال تصاویر به واحد خارجی می‌باشند. این ربات حرکت دست را جراح توسط یک سیــــــستم کامپیوتری به سیگــنال دیجیتال تبدیل کرده و به سر دیگر instrument ارسال می‌کند. در سمت جراح واحد خارجی شبیه یونیت برای نشستن جراح می‌باشد که جراح با در دست گرفتن joy stickها و مشاهده قلب بیمـار در تمام مدت جراحی از طریق دوربین جراحی می‌کند انتقال حرکت دست جراح به واحد به واحد داخلی با joy stickها امکان پذیر می‌باشد.

 

۳-۳- مزایایروش Robotic

• کاهش دوران طولانی نقاهت پس از عمل جراحی، دردهای بعد از جراحی، زمان لازم برای بستری بیمار در بیمارستان و هزینه‌های مربوطه • عدم نیاز به شکستن استخوان جناغ و باز کردن قفسه سینه • بهبود یافتن سریع زخمهای مربوط به شکاف‌های کوچک ایجاد شده • در دسترس بودن جراحان خبره با قابلیتهای منحصر به فرد در مکان‌های بیشتر


 

۴-۳- معایبروش Robotic

• افزایش فاصله بین پزشک و بیمار کاهش سرعت ارتباط با تجهـیزات و مانیتورها

• امکان ایجاد تاخیر بیست وپنج ثانـیه‌ای روی مانیتورها با توجـه به شرایط پزشکان

• زمان تاخیر بین وقتی که جراح حرکت چاقو را میبیند تا وقتی که واقعا برش را انجام می‌دهدکمتر از یک پنجم ثانیه افزایش احتمال برش محل اشتباه

• در حال حاضر قابلیت انجام عمل توسط روبات در ماکزیمم فاصله حدود ۳۰۰ کیلو متر (در ارتباط با سیم) و ۳۵ کیلومتر (با ارتباط بی سیم)

• عدم تمایل بیماران برای تحت عمل قرار گرفتن به دلیل جدید بودن این تکنولوژِی

• گرانقیمت بودن روباتها

• عدم حضور دستیاری برای پزشک

• عدم وجود فیدبک حسی

• عدم درک حسی از محیط اطراف بیمار توسط پزشک

 

اولین بیمارستان مجازی درجهان

در آغاز دهه نود به دلیل بروز مشکل ناتوانی سیستم خدمات بهداشتی دولتی وافزایش روزافزون جمعیت کهنسال در فنلاند اولین بیمارستان مجازی در پاییز ۱۹۹۸توسط یک شرکت کوچک فنلاندی راه اندازی شد. که در این بیمارستان مجازی امکان دسترسی به پایگاه اطلاعات دارو، گفتگوی اینترنتی و دریافت و ذخیره اطلاعات و افزودن به اطلاعات شبکه وجود داشت.

 

 

 

 

 

نقش پیشرفت تکنولوژی دراین زمینه :

جراحی از راه دور با آمدنجراحی لاپراسکوپیک در اواخر دهه 1980 امکانپذیر شد. لاپراسکوپی یک عمل جراحیاست که در ان یک لاپراسکوپ ( یک ابزار سبک و باریک ) و وسیله های دیگری را ازطریق یک سوراخ یا یک منفذ کوچک وارد بدن می کنند.

فضای داخلی که تحت عملجراحی قرار می گیرد روی یک مانیتور نمایان می شود.در یک سری از کیس های مشخص از این تکنیک به جای عمل هایی که نیاز به پارگیبیشتری دارند که مدت بیشتری برای بهبودی نیاز دارند استفاده میشود.

سیستمجراحی ZEUS :

سیستمجراحی ZEUS در سال 1995 توسعه پیدا کرد که شامل سهتا بازوی رباتیک است که روی یک صفحه سوار شده اندر که یکی از ان ها مکان نمایاندوسکو پ را نگه می دارد که صحنه ای ا ز زمینه جراحی را ارسال می کند و اون دوتایر دیگر ابزار های جراحی را نگه می دارند بازو های رباتیک به وسیله جراح که چندینمتر دور تر نشسته است کنترل می شود.

کمک های کامپیوتر ها درجراحی:

کمکهای کامپیوترها درجراحی بیشتر از جراحی های لاپراسکوپی قدیمی مزیت دارد . یک روشی برای حذف کردن لرزش های دست جراح فراهم می کند .تصاویر دو یا سه بعدی رااز حوزه جراحی را فراهم می کند .جراح می تواند مناسب بودن و ایمن بودن اقدامی را بررسی کند و بعد از اطمینانبه ابزارهای دور دست دستور انجام ان کار را بدهد.اگر جراح بتواند یک عمل رااز چندین متر دورتر انجام دهد پس مطمئنا از چند ین هزار متر دورتر هم می تواند اینکار را انجام دهد .اگر چه جراحی از راه دوردر ابتدا یک پیشرفت تکنولوژی به نظر می رسید اما یک محدودیت بزرگ برای ما ایجاد میکرد که می توانست به یک موقعیت خطرناک در طول عمل جراحی تبدیل شود که ان تاخیر درزمان بود .در موقع استفاده از کمککامپیوتر ها در جراحی صفحه فرمان کامپیوتر و ابزارهای جراحی به طور مستقیم به وسیلهچندین متر کابل بهم وصل هستند و بنا براین به طور واقعی هیچ تاخیری در فرستادناطلاعات از کامپیوتر اصلی به ابزار ها جراحی و برگشت دوباره ان ها به کامپیوتر اصلینداریم ولی به هر حال اگر سیستم های جراحی به یک مکان دورتر دیگری منتقل شود ما بایک تاخیر زمانی مواجه می شویم. که تصویر سازی از زمینهجراحی می تواند چند میلی ثانیه یا حتی چند ثانیه عقب تر از زمان واقعی که جراح رویآن حساب باز کرده است باشد.مطالعات نشان داده است کهیک تاخیر بیشتر از 200-150 میلی ثانیه ای می تواندخطرناک باشد و برای این که Telesurgery به یکواقعیت معمول تبدیل شود نیاز به این است که متخصصان جراحی با صنعت برقراری ارتباطاز راه دور کار کنند تا بتوانند ایمنی و سرعت نقل و انتقال اطلاعات به یک مسافت دوررا با یک تاخیر نا محسوس توسعه دهند.

در ژانویه سال 2000 یک پروژه در این باره بهنام جراحی"Lindbergh" تحت نظر دکتر ژاکوز شروعشد که در 7 دسامبر 2001 این جراحی به طور موفقیتامیز بر روی اولین مریض انسانی انجام شد که یک زن 68 ساله بود که از فاصله 7000 کیلومتریانجام گرفت . مریض و سیستم های جراحی دراتاق جراحی واقع در استراسبورگ بودند در حالی که جراح و صفحه فرمان دهنده در یکساختمان بلند در نیویورک واقع شده بودند اما یک تیم جراحی هم در کنار مریض باقیماندند تا اگر نیاز پیدا شد وارد عمل شوند . زمانتاخیری ایجاد شده در طول جراحی حدود 135 میلیثانیه بودملاحظه داشته باشید کهاطلاعات از یک مکانی که بیشتر از 1400 کیلومتراز صفحه فرمان جراح به سیستم جراحی فرستاده و دوباره برگردانده می شدو مریض بیمارستان را درعرض چند ساعت ترک میکرد.

جراحی لند برگ راه استفادهاز تکنولوژی جراحی از راه دور را هموار کرد.در 28 فوریه 2003 اولین جراحی به کمک ربا تهای از راه دور از یک بیمارستان به بیمارستان دیگر در آنتراکیون و کانادا درمسافرتی بیش از 400 کیلومتر اتفاق افتاد که دوپزشک درصدد بودند تا از این طریق بتوانند گیلاس اسیدی معده را درمان کنند . که یکی از آن ها کنار مریضایستاد و دیگری سیستم های رباتیک را کنترل می کرد .

نیاز های ضروری دیگری کهبرای جراحی از راه دور لازم است:

1.       · امورش جراحان جدید

2.       · کمک کردن و اموزش دادن به جراحان در کشور های در حالتوسعه

و کاربرد های انشامل:

1.       · معالجه سربازان در میدان جنگ

2.       · انجام اعمال جراحی در فضا

3.       · همکاری کردن و مشورت با جراحان سراسر دنیا در طیجراحی

جراحی کنترل شونده از طریقصدا :

میکروفون وهد فونی که اینجراح استفاده می کند به او این اجازه را می دهد ابزار های ربا تیک جراحی و دوربینها را کنترل کند .که این اقدام اتاق جراحیرا از پرسنلی که مسئول تنظیم کردن تجهیزات هستند خالی می کند و به ان ها این اجازهرا می دهد که وقت و توجه بیشتری به مریض داشته باشند.

جراحی رباتیکمغز:

بیش از 2000 جراحی مغز در سراسر دنیابا استفاده از ابزار های طراحی شده و مخصوص رباتیک انجام میشود. ابزار های جراحی ربا تیکبه دکتر این امکان را می دهد حتی حرکات جزئی را بهتر کنترل کند و با دقت تر بتواندمکان دقیق بیماری را تشخیص دهد. در ضمناین امکان را می دهد که جراحی بدون ثابت کردن مریض با یک فریم سنگین که برای بیحرکت کردن مریض استفاده می شود انجام شود که در جراحی های مغز قدیمی استفاده میشد.

ناسا درحال ایجاد یککاوشگر رباتیک است که بتواند شکل تومور های مغزی را اشکار کند وان ها را تشخیصدهد. حس گر های کاوشگر در تراکممتفاوت بافت ها تغییر می کند و می تواند طبیعی یا غیر طبیعی بودن ان را تشخیصدهد.حرکات درست و دقیق ربات وسیم نازک کاوشگر اسیب کمتری به مغز وارد می کند نسبت به جراحی های مغزقدیمی.

یک روزی ممکن است اینتکنولوژی روی زمین برای انجام اعمال جراحی در فضا روی فضانوردان استفادهشود.

 

زشكی از راه دور یا Telemedicine یكی از آخرین تحولات در زمینه تكنولوی اطلاعات و ارتباطات استتحولی كه می‌تواند به عنوان وسیله‌ای كارآمد در ارائه مراقبت‌های بهداشتی با كیفیت به افراد، بهخصوص در مواقع بحرانی كه استفاده بهینه از زمان حرف اول را می‌زند به كار رود .

نسبت تعداد پزشكان در هند به كل جمعیت هند چيزي در حدود يك یه 15500 است. اما بیشتر آنان در شهرها زندگی ميكند و این در حالی است كه 70 درصد جمعیت هند را روستا نشینان تشكيل میدهند. راندی نامناسب پزشكان نسبت به جمعیت، استفاده از درمان از راه دور را امری الزامی جلوه میدهد.

ایده درمان از راه دور استفاده از ارتباطات سریع اینترنتی برای مبادله اطلاعات میان بیمار و پزشك است دو سازمان دولتی در هند متولی این كار هستند: سازمان تحقیقات فضایی هند و وزارت تكنولوژي اطلاعات. در حال حاضر 200 سایت برای این هدف ساخته شده و با خطوط 128كيلوبيت به هم وصل شده اند. اطلاعاتی همچون اطلاعات رادیولوژی و كارديولوژي و آزمایشات پزشكی برای پزشكان متخصص فرستاده شده و در بیمارستانهای مجهز شهرها مورد بررسی قرار میگيرد. در صورت لزوم كنفرانس ویدیویی میان دو طرف برقرار شده و پزشكان به معاینه دقیق تر بیمار میپردازند. 

خدمات این نوع درمان در دو حادثه اخیر در هند توجه مسئولان را برای سرمایه گذاري بیشتر جلب كرده است: زلزله در ایالت كجرات در ژانویه 2001 و خدمات ارائه شده در يك فستيوال مذهبی هندوها كه هر 12 سال یكبار برگذار میشود و سال قبل 25 میلیون زایر هندو را به سواحل رودخانه گن كشانده بود. در این فستیوال علاوه بر درمان بیماران، سطح باكتري وبا در آب رودخانه نیز از راه دور كنترل میشد.

وهشران رباتی ارا فراتر گذاشته و اولین جراحی از راه دور را به م ی بازوی بسیار دقیق در 19 ستامبر 2001 انجام دادند. این جراحی بر روی مثانه یيك زن 68 ساله در غرب فرانسه انجام گرفت و بازوی رباتی كه توسط جراحان آمریكايي در محلی حدودا 7000 كيلومتر دورتر از محل عمل كنترل میشد. 


دو محل با لین سریع فیبر نوری به یدیر متصل شده بودند و تاخیر بین حرحات  جراح تا برشت تصویر ربات حدود 200 میلی ثانیه بود. تاخیر بیش از يك سوم ثانیه در این گونه جراحی ها خطرناك است. برای جراحی های دقیقتر همچون جراحی مغز یا چشم حتا تاخیر متری مورد نیاز است. 

جراحی از راه دور تنها در زمان دور بودن جراح و بیمار كاربرد ندارد. یكي از بزرگترین مشكلات جراحان لرزش بی اختیار دستشان است. اره به مرور زمان تجربه جراحان بیشتر و كیفیت عمل آنها بهتر میشود اما در عین حال به دلیل افزایش سن، لرزش دستان آنها نیز محسوس تر میشود. تا جایی كه بعد از مدتی قادر به عمل های دقیق نخواهند بود. نكته امیدواركننده در تناوبی بودن این لرزش ها است.  
در حال حاضر دستكشهای خاصی ساخته شده كه حركات دست جراح را در فضای سه بعدی تشخیص میدهند. از میان این حركات، لرزش تناوبی دست فیلتر شده و مابقی حركات به بازوی دقیقی كه بر روی بدن بیمار در حال انجام عمل است منتقل میشود. برای انجام عمل های دقیق تر، جراحی بر روی مدل مصنوعی و بزرگتری از اندام بیمار انجام گرفته و حركات در مقیاس وتر بر روی اندام واقعی كهیاده میشود.

تصور کنید پزشک یا تیم پزشکی بتوانند با سرعت هرچه بیشتر و بدون مراجعه بیمار به مطب، وضعیت بیمار را بررسی کرده، نتایج آزمایشگاهی وی را دریافت کنند و تجویز مورد نیاز را انجام دهند.همه اینها نمونه‌هایی از فناوری جدیدی است که ما آن را با عنوان تله مدیسین می‌شناسیم.


واژه تله‌مدیسین (telemedicine) از دو کلمه tele که یک لغت یونانی و به معنی «ارتباطات مسافت دور» است و کلمه مدیسین (medicine) به معنای درمان و طب، تشکیل شده است.

تله‌مدیسین از نگاه فناوری اطلاعات، به معنی فراهم‌سازی سرویس‌های پزشکی از یک مسافت دور و از طریق شبکه‌هایی است که انتقال صدا، ویدیو و داده‌های رایانه‌ای را پشتیبانی می‌کنند.

از نظر تاریخچه و این‌که اولین بار در چه تاریخی واژه تله‌مدیسین و کاربردهای آن مطرح شد، نمی‌توان تاریخ دقیقی را بیان کرد. گروهی سال ۱۹۲۰م. را آغاز چنین تحولی در پزشکی می‌دانند؛ یعنی زمانی که سازمان فضایی آمریکا توانست با کمک فناوری تله‌مدیسین، وضعیت سلامت فضانوردان خود را در موقعیت‌های مختلف، کنترل نماید.

اولین امدادرسانی به کوهنوردان از طریق پزشکی از راه دور، در سال ۱۹۹۶م. و سپس تجهیز نمودن آنها در سال ۱۹۹۸م. با ابزارهایی که دمای بدن، نبض و سطح اکسیژن خون کوهنوردان را اندازه می‌گرفتند (back-bio)، انجام شد. از آن پس، تحولات وسیعی در کاربرد پزشکی از راه دور، در سراسر جهان آغاز گردید؛ به طوری که از مشاورهای ساده پزشکی به کمک تلفن و ایمیل گرفته تا ارسال عکس‌های رادیولوژی، ام آر آی، سی تی اسکن، نتایج آزمایشگاهی و حتی انجام جراحی از راه دور را شامل می‌شود.

تله‌مدیسین، با استفاده از ابزارهای چند رسانه‌ای و با کمک ارسال تصاویر و صدای زنده و همچنین با ارسال پرونده بیمار و پارامترهای حیاتی وی، می‌تواند بهترین خدمات خود را در مناطق دورافتاده و محروم که خدمت رسانی و سیستم‌های حمل و نقل در آن‌جا کمتر توسعه یافته ارائه کند.
ساده‌ترین کاربرد تله‌مدیسین، ارائه مشاوره از راه دور است. این امر، در درمان بیماری‌های روحی و مشاوره‌های طولانی مدت، به دلیل صرفه‌جویی در هزینه و زمان مراجعات، کاربردهای بسیاری دارد.

در سطح بالاتر، تله‌مدیسین قادر خواهد بود تا به انجام جراحی از راه دور، با کمک ربات‌ها بپردازد. هر چند در نقاط مختلف دنیا، نمونه‌هایی از جراحی از راه دور صورت گرفته، اما هنوز جنبه تئوری داشته، مراحل آزمایشی خود را طی می‌کند؛ زیرا نیاز به زیرساخت‌های سخت‌افزاری پیچیده و پهنای مناسب باند، برای ایجاد ارتباطات و جلوگیری از بروز خطاهای پزشکی و ایجاد وقفه ارتباطی در حین عمل، از مسائلی هستند که باید در این فناوری، مورد توجه قرار گیرند.

همزمان با واژه تله‌مدیسین، ایجاد پرونده الکترونیک و سلامت الکترونیک نیز مطرح شده است؛ به این ترتیب که با کمک سوابق بیمار در بانک‌های اطلاعاتی ایجاد شده توسط مراکز درمانی، پزشک می‌تواند به اطلاعات مورد نظر در هر شرایطی، دسترسی یابد. همچنین تیم‌های پزشکی می‌توانند به بررسی گروهی و همزمان پرونده بیمار بپردازند.

از طرف دیگر، با ایجاد پرونده الکترونیک، پزشک یا تیم پزشکی، به راحتی می‌تواند روند بهبود بیماری، تداخلات دارویی، حساسیت‌ها و نتایج آزمایشگاهی را به راحتی بررسی نماید.

همچنین شرکت‌های بیمه‌ای می‌توانند با کمک این اطلاعات، به تحلیل درست و دقیقی دسترسی یابند.


برای تحقق و کاربرد تله‌مدیسین در سطح گسترده، می‌توان ابزارهای زیر را به کار گرفت:

۱) شبکه اینترنت، جهت آموزش و دسترسی به اطلاعات پزشکی و مشاوره.

۲) واقعیت مجازی با استفاده از شبیه‌سازها؛ به این ترتیب که افراد با کمک دستگاه‌های شبیه‌ساز، به صورت آزمایشی، مهار‌‌ت‌ها و آموزش‌های لازم را جهت مواجهه با موقعیت‌های واقعی و حوادث غیرمترقبه، به دست می‌آورند؛ مانند: شبیه‌سازی فوریت‌های پزشکی در میدان‌های جنگ و یا هنگام وقوع زلزله، سیل، آتش سوزی.

۳) استفاده از ویدیو کنفرانس و انجام مشاوره‌های ویدیویی.

۴) استفاده از کامپیوترهای جیبی و PDAها، توسط امدادگران، پزشکان و سایر افراد، جهت ارسال اطلاعات لازم و گرفتن مشاوره‌های فوری از هر نقطه از جهان.

۵) استفاده از لباس‌های هوشمند، جهت ارسال وضعیت شخص به تیم پزشکی؛ مانند ارسال وضعیت و موقعیت جغرافیایی سربازان و مجروحان جنگی به امدادگران.

 

مزایای تله‌مدیسین

به طور خلاصه، مزایای تله‌مدیسین، عبارتند از:

  1. ▪ صرفه‌جویی در وقت (برای پزشک و بیمار).
  2. ▪ کاهش هزینه مراجعات متعدد به مطب.
  3. ▪ کاهش خطا و بالا بردن سرعت مشاوره‌ها.
  4. ▪ بهره‌گیری از بانک اطلاعات بیماران، جهت بررسی روند بهبود بیماری.
  5. ▪ استفاده از تجربیات پزشکان و متخصصان، در نقاط دیگر جهان.
  6. ▪ سهولت تبادل نتایج آزمایشگاهی، تصاویر رادیولوژی و ...
  7. ▪ بهبود ارائه خدمات پزشکی به مناطق روستایی و دورافتاده.
  8. ▪ استفاده از تله‌مدیسین در آموزش بهورزان روستایی، دانشجویان و کادر پزشکی.
  9. ▪ انجام اعمال پیچیده جراحی از راه دور، به کمک ربات‌هایی که توسط پزشکان هدایت می‌شوند.
  10. ▪ افزایش دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی (شهری و روستایی).
  11. ▪ بهبود کیفیت مراقبت‌های بهداشتی.
  12. ▪ کاهش خطاهای پزشکی.
  13. ▪ بهبود دسترسی به اطلاعات، به ویژه در زمینه بیماری‌های واگیر و همه‌گیر.
  14. ▪ تبادل یافته‌های جدید پزشکی بین پزشکان سراسر جهان.


با این حال همانند فناوری‌های جدید، در راه فراهم آوردن بستری لازم، برای همگانی شدن و دسترسی وسیع به کاربردهای تله مدیسین، موانعی وجود دارد

 

موانع موجود در تله مديسيم

 

۱) عدم آشنایی افراد با فناوری تله‌مدیسین.

۲) نیاز به زیرساخت های پیچیده فنی و الکترونیکی و بالا بودن هزینه تجهیزات.

۳) روش‌های حفظ امنیت اطلاعات.

۴) نیاز به روش‌های قانونی، جهت پی‌گیری خطاها و سهل‌انگاری پزشکی از راه دور.

۵) مسائل مربوط به شرکت‌های بیمه.

۶) ترس بیماران در استفاده از این روش.

۷) ترس برخی از پزشکان، در بروز خطاهای پزشکی در این روش.

۸) عدم اطمینان به برخی سایت‌های اینترنتی پزشکی و مشاوره‌ای.


تله‌مدیسین در ایران نیز طرفداران بسیاری دارد و به تدریج، جایگاه خود را به دست خواهد آورد.


برگزاری همایش‌های بین‌المللی و داخلی تله‌مدیسین و سلامت الکترونیک در دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور را می‌توان قدمی مؤثر در این زمینه دانست. به این ترتیب، دنیای فناوری، با کمک تله‌مدیسین، پزشک را به خانه شما خواهد آورد و به زودی، روش‌های نوین پزشکی و تجربه‌های متخصصان خبره، در دسترس همگان قرار خواهند گرفت.

 

كاربردهاي تله مديسين

Telemedicine دارای کاربردهای متنوع و وسیعی است که به منظور افزایش سلامت و تندرستی فرد در جامعه صورت می گیرد. از این پدیده در موارد زیر می توان استفاده عملی نمود:

  1. بلایای طبیعی و جنگ ها


2 -توسعه بهداشت در نواحی صعب العبور


3 -کنترل بیماری های مزمن


4 -پروازهای هوایی


5 -مسافرت های دریایی


6 -تشخیص، درمان، کنترل، پیگیری و مشاوره پزشکی


7 -آموزش ارائه دهندگان خدمات پزشکی و آموزش مردم

8 مشاوره از راه دور

 

-1-8- مشاوره از راه دور، به دلیل سادگی و گستردگی کاربرد، بیشترین سهم از Telemedicine را به خود اختصاص داده است. در مشاوره از راه دور استفاده از تمام امکانات ارتباطی نظیر تلفن، فاکس، پست الکترونیکی، گفتگوی اینرنتی و … امکان پذیر می باشد. مساله مهمی که باید در نظر گرف


مطالب مشابه :


پرسنل دکل حفاري (The Land Rig Personnel)

صنایع بالادستی نفت و گاز - پرسنل دکل حفاري (The Land Rig Personnel) - اطلاعات علمی صنايع بالادستی نفت و




اعلام روند تبدیل وضعیت کارکنان قراردادی نفت

نفت - اعلام روند تبدیل وضعیت کارکنان قراردادی نفت - اخبار نفت و انعكاس مشكلات پرسنل نفت nafti




مقررات اداری و استخدامی شرکت نفت

سوالات عمومی آزمون استخدامی - مقررات اداری و استخدامی شرکت نفت - آگهي هاي استخدام(شرکت نفت




خبرخوش سازمان بهداشت‌ودرمان نفت به پیمانکاری‌ها

نفت - خبرخوش بیست گانه سازمان خواست تا هرچه سریعتر مدارک درخواستی و اطلاعات پرسنلی




سیستم جامع کارکنان پیمانکاری شرکت نفت مرکزی شبیه رسمی‌ها می شود

نفت نیرو - naftniroo - سیستم جامع کارکنان پیمانکاری شرکت نفت مرکزی شبیه رسمی‌ها می شود - وبلاگ




طرح جدید سامان دهی کارکنان پیمانکاری صنعت نفت اجرایی شد

نفت نیرو - naftniroo - طرح جدید سامان دهی کارکنان پیمانکاری صنعت نفت اجرایی شد - وبلاگ تخصصی نفت و




تله مدیسین و سلامت الکترونیک

با تلاش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سیستم جامع پرسنلی نفت و به روزرسانی




نحوه نگارش رزومه

نفت - نحوه نگارش رزومه - اخبار نفت و انعكاس مشكلات پرسنل نفت nafti.blogfa.com - نفت




تشکر ویژه از همکاران نفتی

وبلاگ نفت و نفتی ها مشکلات پرسنل و دغدغه های آنان باشد و بیشترین حجم اخبار در حوزه پرسنلی




سیستم جامع کارکنان پیمانکاری شرکت نفت مرکزی شبیه رسمی‌ها می شود

نفت نیرو - naftniroo - سیستم جامع کارکنان پیمانکاری شرکت نفت مرکزی شبیه رسمی‌ها می شود - وبلاگ




برچسب :