کلوئید
تعریف کلوئید [ویرایش]
محلولهای کلوئیدی را محلولهای چسب مانند نیز میگویند. پراکندگی ذرات آنها به صورت پراکندگی یونی و مولکولی نیست، بلکه به صورت مجموعههای مولکولی به نام "میسل" می باشند که به راحتی از حلال قابل
تشخیص هستند، مانند ذرات گچ یا قطرات روغن زیتون در آب، بطوری که محلولهای غیر حقیقی یا همان محلولهای کلوئیدی مخلوط یکنواخت نیستند.کلویید یک مخلوط است با ذراتی که اندازهٔ آنها بزرگتر تر از اندازهٔ ذرات در محلول است. کلوییدها نور را پخش می کنند. ذرهها در کلویید به صورت معلق و پراکنده هستند. کلوییدها حداقل از دو فاز تشکیل شده اند یکی فاز پراکنده شونده و دیگری فاز پراکنده کننده.(مثل نشاسته در آب و شیر)
خواص محلولهای کلوئیدی [ویرایش]
ناهمگنی همانطوری که گفتیم هر محلول کلوئیدی از ذرات خیلی ریزی که فقط با اولترامیکروسکوپ دیده میشود، تشکیل شده و برخلاف محلولهای واقعی همیشه ناهمگن میباشد.
فشار اسمزی نباید انتظار داشت که فشار اسمزی محلولهای کلوئیدی بزرگ باشد، زیرا همانطور که گفتیم، ذرات معلق در حلال از اجتماع هزاران مولکول بدست آمدهاند و حال آنکه در محلولها ذرات، ماهیت و طبیعت شیمی فیزیکی خود را حفظ میکنند و در نتیجه فشار اسمزی که نسبت مستقیم با آنها دارد، زیادتر از تعداد ذرات مجتمع و متراکم محلولهای کلوئیدی است.
قابلیت صاف شدن ذرات ریز محلولهای کلوئیدی به آسانی از منافذ کاغذهای صافی عبور میکنند. از همین روست که در آزمایشگاه از بشقابهای چینی لعاب نخورده استفاده میکنند.
اثر تیندال بوجود ذرات معلق در هوای یک اطاق تاریک و یا در سالن سینما در وقتی که اشعه از سوراخ تنگی داخل میشود، آشنایی داریم. همین پدیده با محلول کلوئیدی ظاهر میشود. این پدیده به نام پدیده تیندال، بعلت پراکندگی نور در اثر ذرات میباشد و ارتباطی با انعکاس ندارد.
رنگ رنگ محلولهای کلوئیدی از طول موج نور پخش شده بدست میآید و تابع بزرگی و ماهیت ذرات کلوئیدی میباشد.
حرکت براونی مانند ذرات گاز که با حرکات منظم به اطراف پخش و پراکنده میشوند و با هم برخوردهایی دارند، ذرات محلولهای کلوئیدی حرکاتی نظیر آنها را دارا میباشند که به نام کاشف آن " براون " معروف گشته است.
کاتافوریزیس یک خاصیت بسیار مهم محلولهای کلوئیدی که در ژئوشیمی نیز قابل توجه میباشد، دارا بودن بارالکتریکی ذرات میباشد. به این معنا که اگر محلول را تحت تاثیر میدان الکتریکی قرار دهیم، ذرات به سمت یکی از الکترودها متوجه میشوند. این پدیده که به نام کاتافورز مشهور گشته، با پدیده الکترولیز تفاوت دارد، زیرا در محلول الکترولیت، دو نوع بار مثبت و منفی وجود دارد و هر بار به سمت قطب مخالف خود میرود، ولی در محلولهای کلوئیدی فقط یک بار، گاهی مثبت و زمانی منفی وجود دارد. چنانکه، بار محلولهای کلوئیدی هیدراتهای Fe ، Cr ، Al و بعضی اکسیدها مثل مثبت است، ولی فلزات Au ، Cu ، Ag و سولفورهای فلزات، و نشاسته و چسب هوموس، سلولهای منفی میباشند.
الکترواسموز بار ذرات را میتوان با استعمال میدان الکتریکی تعیین نمود. در آزمایش الکتروفورز، ذرات نسبت به محیط تفرق و حلال در حرکت میباشند، اما میتوان ذرات را ساکن و متوقف ساخت و محیط تفرق را به حرکت انداخت. این پدیده، به نام الکترواسموز برای خشک کردن مواد رنگی و اخذ رطوبت از خاک چینی و غیره میباشد.
رسوب شدن و انعقاد ذرات هر محلول کلوئیدی را میتوان با افزایش یک الکترولیت مناسب رسوب داد.
منابع [ویرایش]
در ویکیانبار منابعی در رابطه با کلوئید موجود است. |
- کتاب شیمی 3
- دانشنامه رشد
مطالب مشابه :
کلوئیــــــدها
هر سیستم کلوئیدی کردن، انجماد و یا سانتریفوژ بر روی کلوئیدها، باعث ایجاد لخته یا رسوب
ذرات کلوئیدی
هر سیستم کلوئیدی قرار میدهند، ذرات پراکنده به سمت قطب منفی حرکت کرده و در اطراف آن رسوب
گزارش کار کامل رسوب گیری
رسوبهای کلوئیدی که به سختی صاف میشوند • رسوب تشکیل شده را قبل از صاف کردن باید در
کلوئید
محلولهای کلوئیدی را ذرات هر محلول کلوئیدی را میتوان با افزایش یک الکترولیت مناسب رسوب
گزارش کار آزمایشگاه شیمی تجزیه1/ اندازه گیری نیکل به روش وزن سنجی
رسوبهای کلوئیدی که به سختی صاف میشوند، برای وزن سنجی حلالیت و حاصلضرب حلالیت یک رسوب.
وزن سنجی یک نمونه به روش رسوبگیری
رسوبهای کلوئیدی که به سختی صاف میشوند رسوب تشکیل شده را قبل از صاف کردن باید در حدود
وزن سنجی(گراویمتری)
رسوبهای کلوئیدی که به سختی صاف میشوند رسوب تشکیل شده را قبل از صاف کردن باید در حدود
شناسایی کلر
زیر صافی محلول رقیق اسید نیتریک و نیترات نقره اضافه کنید تشکیل رسوب سفید کلوئیدی رسوب
برچسب :
رسوب کلوئیدی