آموزش مهارتهای تحصیلی
«ستایش مخصوص خداوندی است که نخستین هستی است ٬ قبل از همه ی نخستین ها و آخرین هستی است بعد ازهمه ی آخرها . خداوندی که به خاطر نخستین بودنش آغاز ی ندارد و به خاطر آخرین بودنش ٬ پایانی برای او متصوّر نیست» مقدمه انسان تنها موجودی است که در مسیر زندگانی خویش با هم نوعان خود به تبادل نظر می پردازد و هر قدر هم بداند باز هم نیازمند دانسته های دیگران است و برای شناخت و حل مشکلات خود با آنان مشورت و مشاوره و از راهنمایی آنان استفاده می کند . بشر از ابتدای خلقت و تا کنون قابلیت های لازم جهت رسیدن به کمال را داشته و در جهت این پیشرفت به مهارتهای گوناگون آموزشی روی آورده اما به دلیل اینکه نیازهای او مقطعی می باشد به نظر می رسد که همواره نیازمند آموزش و برنامه ریزی می باشد . و بر اساس خواست الهی به یکباره نتوانسته به همه چیز دست یابد و به اقتضای نوع خلقتش طی برنامه ی داراز مدتی که از سوی خالقش تدوین گردیده آرام ٬ آرام به سمت مقصد حرکت می کند. این حرکت تدریجی بخشی از راز خلقت اوست . ساختار وجودی انسان دارای ابعاد پیچیده ای است که به یقین اگر با تامل به چرخه ی حیات او نگاه کنی خواهی فهمید که چرا خالق پس از خلقت او این چنین خودش را مورد تحسین قرار می دهد ( فَتَبَاِرکَ الله اَحسَنَ الخَالقین ) حق دارد که به خودش احسنت بگوید که چنین موجود شگفتی ساز را خلق نموده ٬ موجودی که می تواند به جایگاهی برسد ( که به جز خدا نبیند ) و گاهی چنان قابلیّت سقوط را پیدا می کند که فقط نام انسان را با خود یدک می کند . همواره و در تمام مراحل ٬ انسان در سا یه ی آموزش و کسب مهارتهای یاد گیری است که در جایگاه خوب ها و بدها قرار می گیرد ؛ و بی شک نقش یاد دهنده در این راستا حائز اهمیت می باشد .
در این برهه از زمان که وظیفه ی خطیر تعلیم و تربیت و رشد شکوفایی جسمی و معنوی دانش آموزان عزیز بر عهده ی ما معلمان و اولیاء محترم گذاشته شده می طلبد که با تاسی از دستورات الهی که به وسیله پیامبران عطا شده با آموزش مهارتهای گوناگون از قبیل مهارتهای تحصیلی و برنامه ریزی صحیح مسیر آنان را در راه اعتلای جامعه ای پویا و آینده ی درخشان را هموار سازیم .
(وَالسَّلام و عَلی مَنِ التَّبِعَ الهُدی)
فصل اول
آموزش مهارتهای تحصیلی دانش آموزان زمانی در تحصیلات خود موفق خواهند شد که علاوه بر داشتن انگیزه ی تحصیلی ٬ درباره ی مهارتهاي تحصیلی٬ازجمله روشهای صحیح مطالعه ٬ تکرار و تمرین دروس ٬ یادداشت برداری ٬ خلاصه نویسی و استفاده از منابع ٬ اطلاعات درست و کافی داشته باشند . آموزش مهارتهای تحصیلی عبارتند از :
1- انگیزه ی تحصیلی
2- روشهای مطالعه
3- یادداشت برداری از مطالب خوانده شده و یا شنیده شده
4- توانایی خلاصه کردن
5- استفاده از منابع و امکانات
6- تکرار و تمرین
7- گوش دادن
8- کاهش اضطراب امتحان
1- انگیزه ی تحصیلی:
1-1 - استعدادهای دانش آموزان زمانی شکوفا خواهد شد که به تفاوتهای فردی آنان ومحتوی آموزش توجه کافی ایجاد گردد . داشتن انگیزه ی تحصیلی باعث آغاز و ادامه ی فعالیت می شود و یاد گیری را تسهیل و بهبود می بخشد و سنگ زیر بنای موفقیت تحصیلی تلقی می شود . داشتن انگیزه باعث می شود که دانش آموز مطالب را بهتر و آسانتر یاد بگیرد و تلاش او باز دهی بیشتری داشته باشد . و به طور کلی اگر در هر کاری انگیزه ی کافی نباشد ادامه ی آن فعالیت دوامی نخواهد داشت . تشویق کلامی و غیر کلامی ٬ توجه به تفاوت های فردی ٬ آموزش از ساده به دشوار ٬ مشارکت دانش آموزان در فعالیت های یادگیری٬ پرهیز از ایجاد رقابت نادرست در کلاس و میدان مطالعه می تواند انگیزه ی تحصیلی را تقویت نماید (قابل توجه معلمان).
الگو سازی ازافراد موفق جامعه و اطرافیان فراگیر،در گیر نمودن ذهن وي و آموزش روش حل مسئاله .
1-2 - روش مطالعه:
- خواندن تیتر وارمتن – همزمان با خواندن مشخص نمودن نکات مهم وبارز متن – برجسته نمودن جملات که با موضوع درس رابطه مستقیم دارد- مطالعه ی اجمالی متن – مرور جملاتی که در مرحله اول مشخص شده – درپایان توضیح دادن متن توسط فرد خواننده .
2- روشهای صحیح مطالعه :
دانستن ٬ شیوه های متعددی دارد که مطالعه یکی از آنهاست . مطالعه نوعی عادت است که از طریق تکرار و تمرین می توان آن را آموخت و در صورت نیاز به اصلاح روشهای نا درست آن اقدام کرد . دست یافتن دانش آموزان به روشهای درست مطالعه یک ضرورت حتمی است که بر میزان موفقیت آنان تاثیر بسزایی دارد. با توجه به پیشرفت روز افزون علم و تحول اجتماعی موجود در جهان، متأسفانه در کشور ما به امر مطالعه توجهی نشده است و آموزش و پرورش رویکرد خوبی در این زمینه نداشته و حتی معلمان ما نیز در این راستا مهارت لازم را ندارند . و قادر به ارائه ی این مهارت در بین دانش آموزان نیستند و دانش آموزان ما در مقاطع ا بتدایی ٬ را هنمایی و متوسطه با روش مطالعه صحیح آشنایی ندارند تا اینکه وارد موسسات عالی می شوند .
مطالعه شامل انواع متعدد است از جمله:
- خواندن اجمالی : در این نوع مطالعه هدف آن است که یک سلسله اطلاعات کلی درباره ی مطالب خوانده شده در زمانی کوتاه به دست آید .
- سریع خوانی : خواننده برای بررسی کلی ، مطالب را با سرعت و با حرکات موزون چشم و با هماهنگی ذهن از نظرمی گذارند ( به نظر تمرین زیاد لازم است ) .
- عبارت خوانی : مطالب به طور سریع و گروهی ( و نه کلمه به کلمه) خوانده می شود.
- دقیق خوانی : سازمان دادن و مرتب کردن مطالب ٬ حاشیه نویسی و علامتگذاری و خلاصه کردن ضرورت دارد .
شرایط مطالعه مفید:
الف) وجود انگیزه قوی برای آغاز و ادامه ی کار
ب) تنظیم برنامه ی دقیق روزانه و تعهد به اجرای آن
ج) داشتن اتاق مناسب از نظر نور ٬ هوا ٬ حرارت و نشستن مناسب ( بهترین مکان برای مطالعه نشستن پشت میز است).
چ) یادداشت برداری و علامتگذاری نکات مهم
ح) استراحت به هنگام خستگی
خ) تفکر درباره ی مطالب خوانده شده
3- یادداشت برداری :
یکی دیگر از آموزشهای مهارتهای تحصیلی است و به یاد گیری مطالب کمک فراوانی می کند و نوعی تکرار مطالب است که موجب به خاطر سپردن و تمرکز می شود . فرد از طریق یادداشت برداری به طور خلاصه موارد مهم را می نویسد و از آنها در آینده استفاده می کند . نوشتن نکات مهم و اصلی ٬ پرهیز از نوشتن توضیحات اضافی ٬ تمرکز کامل بر موضوع ٬ خوانا و دقیق نوشتن ٬ تند نوشتن و طبقه بندی کردن به نظر حائز اهمیت است .
4- خلاصه کردن :
مهارت است و به آموزش و تمرین نیاز دارد متن خلاصه شده به گونه ای باشد که خواننده بدون مراجعه مجدد به متن اصلی بتواند در کوتاه ترین زمان مفهوم را دریابد .
5- استفاده از منابع :
دانش آموز بایستی با شیوه های صحیح استفاده از منابع مختلف برای کسب اطلاعات گوناگون آشنا باشد یعنی باید بیاموزد که در کجا و چگونه می تواند به منابع لازم و مورد نیاز دسترسی پیدا کند . و به آموزش و تمرین نیاز دارد .
6- تکرار و تمرین :
خواندن کتاب و گوش دان برای یاد گیری یک موضوع کفایت نمی کند . دانش آموز باید مطالب آموخته شده را درست تکرار کند . تا ملکه ی ذهن او گردد . تکرار و تمرین به دو صورت است :
الف) تکرار متمرکز : یعنی پیوسته و به مدت طولانی به مطالعه می پردازد .
ب) تکرار توزیع شده : بر اساس برنامه ای منظم و مشخص و زمان نسبتا کوتاهی به مطالعه می پردازد و پس از استراحت کوتاهی مجددا ادامه می دهد . میزان خستگی و دلزدگی در این نوع کمتر و میزان یاد گیری بیشتر است .
7- گوش دادن :
از دیگر عوامل موفقیت مهارتهای تحصیلی گوش دادن است.
- گوش دادن درست دانش آموز به معلم:
گوش دادن هدف های متعددی دارد که از طریق آموزش و تمرین ، باید روشهای صحیح گوش دادن را بیاموزند:
مثال:
- نگاه کردن به گوینده
- تسلط بر خویشتن و کنترل عواطف
- تلاش برای دریافت پیام اصلی گوینده
- توجِه به رهنمودهای گوینده
- انتخاب محلی مناسب برای نشستن
-صحبت نکردن هنگام گوش دادن
- پرسیدن به موقع سئوالات ،از گوینده
- استفاده درست از روش هاي یادداشت برداری
- اجتناب از قضاوت عجولانه درباره ی گوینده
8- کاهش اضطراب امتحان :
ارزشیابی و ارزیابی آموخته های دانش آموزان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است و اضطراب ناشی از امتحان یا هر امر دیگر با کاهش سرعت عمل و مهارت در پاسخگویی به سئوالات امتحانی در نتیجه با افت و دیگر ناراحتی های روانی همرا ه است . اگر روش کاهش اضطراب را بدانید یا دگیری از نظر کمی و کیفی افزایش خواهد یافت .
8-1 - اضطراب:
اضطراب حالتی است که در انسان بوجودمي آيد و بیشتر اوقات با تحوّلاتي از قبيل ناراحتی هاي روحي و رواني همراه مي گردد. انسان گاهی تحت تاثیر این حالت دچار یک دگرگونی منفی می شود و فعالیت های او را از نظر کمی و کیفی تحت الشّعاع قرار می دهد اضطراب باعث خود جوشی می شود و وجود مقداری اضطراب در وجود انسان به او کمک می کند که کارهایش عقب نماند و در نتیجه پاسخ بهتری از اقدامات خود را دریافت نماید ، بنابراين زیادی آن مضر و نبود آن ، مصداقش این ضرب المثل می باشد :
« بزن بر طبل بی عاری که آنهم عالمی دارد »
منشاء اضطراب عوامل گوناگونی می تواند باشد از قبیل :
الف) مواد غذایی از جمله : چربی ها – شیرینی ها- چیپس – نمک – تخمه و انواع نوشیدنی های گاز دار .
ب) به هم خوردن چرخه ی زندگی از قبیل ( اختلال در ساعات خواب و بیداری – خورد و خوراک ... مشاجره ی والدین و.....) .
ج)- خطورات ( که به بررسی آن می پردازیم )
* خطورات
جمع خطور است . و آنچه همانند برق از ذهن انسان می گذرد را خطور مي نامند.و خطورات بر دو نوعند:
الف- خطور رحماني(كه خير كثير مي باشد).
ب- خطور شيطاني( كه سبب می شود رشته ی کار از دست ما خارج شود و عموماً شر كثير است).
با مثالهایی به شرح آنها می پردازیم:
گاهی برای شما اتفاق افتاده هنگام مطالعه یا انجام کاری مدام ذهن شما درگیر یک موضوعی از قبیل (بیماری مادر بزرگ – بدهکاری انجام کار به تعویق افتاده و چیزهای دیگر شده است ). هر کدام از این امور می تواند در امر مطالعه ایجاد اختلال نماید . مثلا بیماری مادر بزرگ شما را رنج می دهد بر فرض اینکه با شما زندگی نمی کند . شما دائم به ذهنتان خطور می کند که ممکن است چه اتفاق بدی برای او پیش آید اینگونه پرسش ها همچون برق از ذهن شمار می گذرند و شما را درگیر می کنند . و اینکه اتفاقی برای مادر بزرگ شما رخ دهد این خطور شیطانی است درست است که شما نگران حال او هستید ولی همین که شما فکر منفی که خوشایند مادر بزرگ نباشد کنید این خطور شیطانی است شما بایستی صریحاً با او تماس بگیرید . و از احوال او جویا شوید و به او بگویید ساعت 5 بعد از ظهر به سراغ شما می آیم . با این کار ذهن شما از بابت نگرانی او تغییر جهت می دهد . یا به سراغ طلبکارتان بروید و با او صحبت کنید و به او بگویید که در تاریخ مقرر قادر به پرداخت بدهی نیستم تا موقعی دیگر از او فرصت بگیرید . و آرام آرام درصد حل مشکل شوید .
در خطورات نوع شیطانی عناصری دخالت دارند که قابلیت تبدیل شدن به خطورات رحماني را نیز دارند كه عبارتند از :
1- میل
2 - تصمیم
3 - عمل
4 - عذاب وجدان
5- توبه یا بازگشت یا عذر خواهی
بنابراین هرعملی از انسان ناچار است از این مسیرپنج گانه عبورکند.تا موقعي كه واردحلقه سه (عمل) نشده گناه محسوب نمی شود. بهتر آن است در برخورد با اعمال و رفتارمان آنها را کنترل کنیم .مثلاً زمانی که تمایل پیدا می کنید که کسی را کُتک بزنید یا به کسی فحاشی کنید مسیر این چنین است که :ابتدا شما تمایل پیدا می کنید که کسی را اذیت کنید ولی به زبان نمی آورید . حال اگر قصد کُتک کاری او را داريدبنابراين ، اولی میل (اذيت كردن) و دومی تصمیم (قصد كتك كاري) . حال اگر او را زدید ، عمل کرده اید . بنابراين پس از مدّتی دچار ناراحتی یا عذاب وجدان می گردید . 3- بنابراين می روید و از او عذرخواهی (همان توبه)می کنید . حال اگر شما بتوانید وارد مسير سه(عمل) نشوید ، خطور از حالت شیطانی به حالت رحمانی تبدیل شده است . شما می توانید به جهت جلوگیری از اضطراب و بروز هر گونه نا بهنجاری ، اقدامات خود را قبل از بروز ، در مسيرهاي پنجگانه قرار داده و مورد ارزیابی قرار دهید ، می بینید پس از مدتی شما قادر خواهید بود که افکار منفی و باز دارنده را ، از خود دور کنید ، از رفتارهای نا بهنجار و خلاف شرع و قانون جلوگیری کنید و یاد می گیرید که با عصبانیت و پرخاشگری با دیگران برخورد نکنید . مخصوصاً حین مطالعه ، اوقات شما به زمان های نسبتاً مرده تبدیل نمی شوند و در یک جمله شما می توانید از اعمالی که موجبات گناه را برای شما فراهم می کند دوری جوييد .
فصل دوم
1- برنامه ریزی درسی:
*مفهوم برنامه ریزی :
برنامه ریزی فر آیند تصمیم گیری درباره ی کار و فعالیت در آینده است .
به بیان دیگر عبارتست از شیوه ی منظم تعیین و تعریف هدفها و تدارک اقدامات و وسایلی است که تحقّق هدفها را میسّر می سازد برنامه ریزی به ما کمک می کند تا در هر امری که در آینده قصد انجام آن را داریم به شیوه ای مطلوب آنرا میسّر سازیم و شامل مراحل مختلفی است:
ابتدا هدف را تعیین و کارهای را اولویت بندی میکنیم منابع و امکانات لازم را بررسی و پیش بینی کرده ٬ فعالیت ها و اقدامات را در راستای منابع و امکانات مشخص می کنیم . توضیحات فوق کلیت برنامه ریزی را مطرح کرده وهر امری برنامه ریزی خاص خود را می خواهد . برنامه ریزی به طور کامل جهت آینده با استفاده از تجربیات گذشته و چشم انداز آینده و استفاده از زمان حال منظور می گردد . تا اینکه فرد یا گروه بتواند آینده را به خوبی ترسیم کنند .
اصولا انسان نگاهش به زندگی ٬ نگاهی سه بُعدی یا سه گانه ( یعنی گذشته – حال – آینده) می باشد و باید بداند که هر کدام چه جایگاهی دارد لازم به ذکر است که حال با اهمیت ترین بُعدزمان است شما درحال به گذ شته فکرمی کنید.در حال برای آینده برنامه ریزی می کنید. بنابراین حال فاصله ی بین دو نیستی (گذشته و آینده) می باشد و از این جهت به آنها نیستی می گوییم زيرا به سهولت قابل دسترسی نیستند. شما نیز بیش ازحد به گذشته فكرنکنید چرا كه هر چه بوده گذشته و اینکه در آینده چه اتفاقی می خواهد بیفتد نگران نباشید.آینده را با برنامه ریزی درست و اصولی می توان ساخت .
با یک مثال نگاه شما را به برنامه ریزی نزدیک تر می کنیم:
شما قصد دارید در یک کوهپیمایی شرکت کنید و به قلّه ای صعود کنید . در مسیر کوهپیمایی شما می بینید که همه چیز حساب شده جلو می رود و هر چیزی مطابق با نظم خاصي انجام می پذیرد ٬ مسئولین کوه گشت ، تمامی امور را پیش بینی می کنند از جمله منابع و امکانات ٬ تدارکات ٬پیش بینی وضع هوا و خطرات احتمالی در طول مسیر .
این امر در قالب برنامه ریزی توسط گروه برنامه ریز انجام می گیرد . شما می توانید درتمامی مراحل زندگی یک نگاه اردویی داشته باشید.در امور درسی نیز بایستی برنامه ریزی منطقی و عملی ایجاد کنید . و لازمه آن فعل توانستن است که باید آن را در خود به وجود آورید.تا بتوانید عادتهای غلط را از میان ببرید.قالباً عادتهای غلط مربوط به سه عنصر (نداستن – نخواستن- نتوا نستن) است.به کسی که بخواهدوبتواند فرد توانمند می گویند بنابراین ، هميشه فعل توانایی در صورت بروز دانایی و خواستن انجام می پذیرد .
2- برنامه ریزی درسی :
به امری اطلاق می گردد که بتواند شما را در راستای تحقق هدفهای آموزشی و پرورشی یاری دهد. تا بتوانید با شیو ه ای منظم و دقیق یاد گیری را محقق سازید تا در شما تثبیت گردد. با استفاده صحیح از امکانات و منابع موجود .
در برنامه ریزی درسی نکات زیر مورد توجه است که عبارتند از:
1- جدول زمانبندی و برنامه ریزی درسی ( جدول شماره 1).
2- جدول تعیین اولویت های کاری روزانه ( جدول شماره 2).
3- جدول شناسایی عوامل مزاحم و مخل (جدول شماره3).
برای دانلود جدول اینجا کلیک کنید
3- مدت زمان برنامه ریزی
هر برنامه ریزی درسی 24 ساعته می باشد که شما باید بدانید که هر کاری را در چه مدت زماني انجام دهید و به طور کلی برنامه ریزی شما می تواند هفته ای باشد. شما در انجام امور خود لازم است به زمان های درج شده در جدول زير دقت کرده و آنهارادر جدول شماره ( 1) بگنجانید .
- حداکثر زمانی که در مدرسه هستید . |
6 ساعت |
- مدت زمان مطالعه ی درسی شما . |
3 ساعت |
- فرصت تماشای تلویزیون . |
1 ساعت |
- ورزش و بازی شما . |
2 ساعت |
خواب شب شما . |
7 ساعت |
خواب روز شما . |
1 ساعت |
- انجام امور شخصی و کار در منزل |
2 ساعت |
- نماز و عبادت |
نیم ساعت |
- زمان اختیاری و آزاد شما |
5/1 ساعت |
|
24 ساعت |
* تذکر :
در زمان امتحانات و تعطیلی کلاسها ، 6 ساعت به زمان مطالعه ی شما افزوده می شود . شما می توانید عناوین برنامه خود را در جدول شماره ی (1) بگنجانید.
4- برنامه ريزي درسي در جدول زمانبندي (جدول شماره 1)
- در اجرای برنامه ریزی درسی سعی کنید برنامه شما حتماً جدول زمانبندی داشته باشد.
- سعی کنید در اجرای برنامه انعطاف پذیر با شید.
- برآورد شما حتَی الامکان با واقعیت ها نزدیک باشد ( کاری که امکان انجام دادنش نیست لحاظ نکنید) .
- بهتر است که دروس و مطالب شبیه به هم در یک زمان خوانده شوند(مثلاً درس دینی و تاریخ در یک روز).
- برنامه ریزی شما نباید بیش از اندازه فشرده باشد و از نظر زمانی کوتاه نباشد.
- غیر از برنامه ریزی درسی حتماً زمانی را برای انجام امور شخصی خود در نظر بگیرید .
- زمان مناسبی را برای تغذیه و استراحت در نظر بگیرید.
- برنامه شما حتماً بایستی زمان بندی مناسبی دا شته باشد(مثلاً چه ساعتی برای کارکردن ریاضی مناسب است).
- سعی کنید از وقت های مرده ا ستفاده کنید.(مثلاً مطالعه دراتوبوس)
- برنامه نباید خیلی بلند و دراز مدت با شد.(نه خیلی کوتاه و نه خیلی بلند)
- برنامه باید قابل ارزیابی باشد و نتیجه آن ثبت گردد.
- جدول را با آغاز بیداری صبح و نماز شروع کنید.
- در جدول شماره یک از مقابل روز 10 خانه خالی جهت ثبت زمان انتخاب کنید.
- به عنوان مثال خانه ی اول مقابل روز ، زمان7 - 6 ، قید و در مقابل روز شنبه خانه ی اول، کلمات نماز و صبحانه را درج بفرمایید.
- ستون خالی قبل از ارزیابی به درصد جمع ساعات برنامه ریزی شده قید می گردد و متغیر می باشد.
- جدول ها را با مداد پر کنید.
5- جدول تعیین اولویتهای کاری روزانه ( جدول شماره 2)
در این جدول اولویت ها را مشخص کنید بدین صورت که:
الف - کارهایی که امروز باید حتماً انجام شود.
ب - کارهایی که بهتر است امروز انجام شود.
پ - کارهایی که اگر فرصت شد انجام می دهیم.
6- جدول شناسایی عوامل مزاحم (مخل)به منظور بر طرف نمودن عادتهای غلط ( جدول شماره ی 3)
1- عدم اعتماد به برنامه
2- انتظار بیش از حد از خود داشتن
3- به هم خوردن چرخه ي زندگی ( چرت زدن – بی خوا بی – اختلالات غذایی )
4- نداشتن جرأت نه گفتن
5- حوادث غیر قابل پیش بینی
6- صدای تلویزیون - تلفن – مسج – اعتیاد به خواب وکامپیوتر
* مطالب پایانی
الف) مدیریت زمان:
- زمان رفته بر نمی گردد.(آب رفته به جوی باز نمی گردد)
- مشکل شروع که در هر کاری معمولاً ، انرژی می برد.
- تعیین عناوین کارها به صورت روزانه ( مثلا رفتن به مسجد – رفتن به شهر).
- اهتمام جدی برای شروع برنامه و اجرای زمانبندی آن.
- بالانس کار با زمان ( مثلاً فردا باید 1 ساعت از استراحتم بزنم وبه مطالعه بپردازم).
- جایگزین کردن کارها در جدول زمانبندی.
ب ) – توصیه ها:
1- عادتهای غلط که مربوط به عناصر ( ندانستن – نخواستن و نتوانستن) است را از بین ببرید. مشکل عمده ، در نتوانستن است. سعی شود که توانستن را ازحالت بالقوه به حالت بالفعل تبدیل كنيد. همانطوريكه همه می خواهند به بهشت بروند، ولی توان پذيرفتن مرگ را ندارند.
2- دوستانی که اهل برنامه ریزی نیستند باید رابطه را برای آنها تعریف کنید. مثلاً به دوستتان بگویید فکر می کنم تا 25 خرداد نمی توانم با شما رابطه داشته باشم، مگر اینکه رابطه را بفهمی.
3- کار امروز را به فردا نینداز.
عمر من شد در پِیِ فردای من آه از این ،اندیشه ی بی جای من
روزها رفت و نشد فردا پدید گویي یا فردا بُوَد ، دنیای من
تیک تیک ساعت آوردم به خود می روم بشنو صدای پای من
* موفق باشید *
علی مرادی
مطالب مشابه :
قابل توجه كليه همكاران آموزشي و اداري
4- برنامه خاص براي آينده ناشي از تجربيات گذشته .- ایده هایی برای وقت گذرانی
تجربیات دوره عالی معاون آموزشگاه استثنایی 92-91
چون تا سال گذشته برای چند سال در مدرسه برنامه های خاص برای آینده ناشی از تجربیات
چارچوب و محورهای مستند سازی تجربیات کارمندان برای ارتقاء به رتبه شغلی عالی
حاصله ناشی از برنامه خاص برای آینده که حاصل ناشی ازتجربیات گذشته .
فرم های خبره وعالی
برنامه خاص برای آینده ناشی ازتجربیات برنامه خاص برای آینده ناشی ازتجربیات گذشته :
تجربیات مدون آموزشی معلم ابتدایی
لذا با مشارکت در فعالیت های مکمل و فوق برنامه سعی می خاص و نکات آینده ناشی از تجربیات
آموزش مهارتهای تحصیلی
و اضطراب ناشی از امتحان از تجربیات گذشته و چشم در حال برای آینده برنامه
روش های آینده نگری و آینده پژوهی
برخی از برنامه های آینده نگاری شود كه ناشی از هدایت برای اطلاع از آینده با به
برکتِ در لحظه بودن
برایِ آینده و و تجربیاتِ گذشته که ناشی از به غیر از مواردی خاص
جایگاه تفکر سیستمی در حل مسئله
باید ناشی از است از تجربیات گذشته خود و از تجربیات گذشته خویش برای
برچسب :
برنامه خاص برای آینده ناشی از تجربیات گذشته