دوره ی کارآموزی؛دوران طلایی وکلا

دوره ی کارآموزی؛دوران طلایی وکلا

محمود واحدی* - وکیل دادگستری

اگر سیاست های آموزشی و عملکرد کانون وکلا طوری باشد که در حد بضع و وسع، بتواند اندک تجربه‌ی وکلای پیشکسوت و اندوخته‌ی علمی و اجرایی نهاد وکالت را در دوره‌ی کارآموزی به وکلای آینده‌ و آینده‌سازان نهاد وکالت، انتقال دهد، به صراحت می توان گفت که "دوره‌ی کارآموزی"، "دوران طلایی" وکلا است.

بدون هیچ تردیدی، آموزش، مقدمه و پیش نیاز و پیش درآمد پیشرفت آدمی در هر مقطع و دوره‌ای از زندگی امروزین است. و قطع نظر از انواع و اقسام آموزش های شغلی و حرفه ای، ورود افراد به برخی از مشاغل، مستلزم گذراندن دوره‌های آموزشی است. و اما حرفه و شغل هایی هم هستند که ذاتاً، با توجه به جنس کار، اساساً اشتغال به آن حرفه و شغل، بدون آموزش، کارآمدی لازم را ندارد؛ حرفه هایی همچون سردفتری، قضاوت و وکالت، از آن جمله‌اند.

بدیهی است که متقاضیِ اشتغال به مشاغل موردمثال، علی القاعده، دانش آموخته‌ی رشته‌ی حقوق است اما همه نیک می‌دانیم که وجوه اختلاف و تمایز هریک از سه حرفه‌ی سردفتری و قضاوت و وکالت، بسیار و البته قابل توجه است؛ به طوری که دانش آموخته‌ی حقوق، به محض فارغ التحصیلی، نمی‌تواند به ضرس قاطع، خود را دانای هر سه حرفه‌ی قضاوت و سردفتری و وکالت، بداند؛ و دست کم، کم‌اند حقوقدانانی که برایشان توفیر نکند که در کدام رشته‌شغل خدمت کنند؛ بدین معنا که هم در مقام وکیل، توفیق یابند و هم در کسوت قضا، صاحب موقعیت علمی و کارآمدی شوند و هم در لباس سردفتری، بتوانند به‌شایستگی از عهده‌ی اداره‌ی دفتر اسناد رسمی برآیند.

از همین رو، کانون وکلا باید به موضوع پر اهمیت "کارآموزی"، نگاه علمی داشته باشد و آن را روزآمدسازی نموده تا ساختارش تقویت شود. یکی از راهکارهای عملی جهت بازیابی بنیان و ریشه‌ی رشته‌شغل وکالت، در راستای تخصص گرایی، شاید ضرورت حمایت همه جانبه از برگزاری  کارگاه های تخصصی و آموزش های کاربردی باشد که برای متقاضیان کارآموزی وکالت برقرار است که صدالبته، قابل بررسی کارشناسی است.

حتماً اصطلاح "طرح کاد" را شنیده‌اید. این واژه همان طرح کار و دانش است؛ پروژه‌ای ناموفق که تقریباً 13 سال در دبیرستان‌های کشور اجرا می‌شد. طبق این طرح، دانش آموزان دبیرستانی موظف بودند در هر هفته، یک روز را برای کارورزی در یکی از مشاغل صنعتی یا آموزشی بگذرانند. کارگاه های نجاری، تراشکاری، مکانیکی، کابینت سازی، قطعه سازی، از جمله شغل هایی بود که دانش آموزان پسر، به طور متناوب و پراکنده، یکماه از سال تحصیلی خود را در آن ها مشغول به کار می‌شدند و دختران دبیرستانی هم در همین مدت، با مراکز درمانی و بیمارستان‌ها و کارگاه های قالیبافی و شرکت های کامپیوتری و مانند آن، آشنا شده و دوره خود را طی می‌کردند. اما پرسش این است که چرا این طرح فراگیر، در سال ۱۳۷۳ از ادامه‌ی حیات در نظام قدیمی آموزشی ایران بازماند و بالاخره شکست را پذیرفت؟ زیرا که؛ "طرح کاد"، برگرفته‌ای نیم بند و جسته‌گریخته بود از نظام آموزشی ژاپن! و اساساً نه بومی سازی شده بود و نه روزآمد.

بیان این مختصر، مقدمه‌ای است تا ظرافت ها و تفاوت ها و شباهت های "کارآموزی" و "کارورزی"، از هم بازشناخته شود. به نظر می رسد وقت آن رسیده که کانون وکلا صرفاً به کارآموزی وکلا بسنده ننموده و بر اهمیت و ضرورت برگزاری دوره‌های "کارورزی"، در قالب همین کارگاه های آموزشی – تخصصی که در حال برگزاری است، آنهم به صورت علمی – تجربی و علمی – کاربردی، اصرار ورزد. چرا که؛ بایستی نظام کارآموزی وکلا را به کارورزی پزشکان، مانند دانست. و این مهم تحقق نمی یابد مگر با تخصص گرایی و روزآمدسازی علمی و داشتن نگاه روشن به آینده‌ی نهاد وکالت در دستگاه قضایی؛ که سرآمد این نگاه، همین دوره‌ی کارآموزی وکالت است.

به عبارتی بهتر، تمام تجربه‌ی وکلای پیشکسوت و اندوخته‌ی علمی و اجرایی نهاد وکالت، باید در همین مدت زمان کوتاه دوره‌ی کارآموزی به وکلای جوان و متقاضیان علاقمند به این حرفه، انتقال داده شود؛ وگرنه دانستن مجموعه‌ای از دانستنی ها که وکیل، پس از گذشت مثلاً یک دهه وکالت، کسب می کند که توفیق نیست؛ پیشرفت نیست؛ یک دهه شکست نامحسوس است.

اگر سیاست های آموزشی و عملکرد کانون وکلا طوری باشد که در حد بضع و وسع، بتواند اندک تجربه‌ی وکلای پیشکسوت و اندوخته‌ی علمی و اجرایی نهاد وکالت را در دوره‌ی کارآموزی به وکلای آینده‌ و آینده‌سازان نهاد وکالت، انتقال دهد، به صراحت می توان گفت که "دوره‌ی کارآموزی"، "دوران طلایی" وکلا است.

*عضو کمیسیون کارآموزی


مطالب مشابه :


مشکلات شهرداری سعدآباد...معرفی یک خانم به عنوان شهردار جدید سعدآباد

سعدآباد بوشهر کاربردی قوه قضاییه بوشهر 2- معاون ستاد پیشگیری و حفاظت اجتماعی دادگستری




آگهی پذیرش دانشجو در مرکز آموزش علمی کاربردی قوه قضائیه تهران

آگهی پذیرش دانشجو در مرکز آموزش علمی کاربردی دادگستری و عضو دادگستری بوشهر .




برگزاری دوره‌های تخصصی از سوی دانشگاه علمی کاربردی کانون وکلای مرکز/ ایسنا

معاون دانشگاه علمی کاربردی کانون وکلای دادگستری مرکز از علمی کاربردی بوشهر کانون




‌اطلاعيه ‌سازمان‌ سنجش‌ آموزش‌ كشور

بوشهر. بوشهر. بوشهر سیمای دانشگاه جامع علمی کاربردی استان




دوره های آموزشی - تخصصی کانون وکلای دادگستری مرکز / منبع:وبسایت کانون مرکز

یادانشگاه علمی کاربردی نشانی کانون وکلای دادگستری مرکز : کانون وکلای بوشهر




برگزاری سومین دوره آموزشی، تخصصی کانون وکلا / منبع:وبسایت کانون مرکز

سومین دوره از مجموعه دوره های اموزشی، تخصصی کانون وکلای دادگستری علمی کاربردی بوشهر




سومین دوره از مجموعه دوره های آموزشی – تخصصی برگزار می شود

کانون وکلای دادگستری نشانی دانشگاه علمی کاربردی کانون : کانون وکلای بوشهر




دوره های آموزشی-تخصصی کانون وکلای دادگستری مرکز / منبع: وبسایت کانون مرکز

کانون وکلای دادگستری یکی از وظایف کانون اتاق 12) یا دانشگاه علمی کاربردی بوشهر کانون




دوره ی کارآموزی؛دوران طلایی وکلا

تجربی و علمیکاربردی در کانون های وکلای دادگستری ایران بنا نهاده ام و بوشهر کانون




کمیسیون آموزش کانون وکلای دادگستری مرکز برگزار می کند:

کمیسیون آموزش کانون وکلای دادگستری کانون وکلای بوشهر مرکز آموزش عالی علمی کاربردی




برچسب :