فروم ( تالار گفتگو ) چیست ؟؟
سلام خوبان همراه
فروم ( تالار گفتگو ) چیست ؟؟
با وجود اینکه فروم های فارسی زبان فراوانی در سطح وب راه اندازی شده است. اما هنوز بسیاری از کاربران ایرانی با فروم و طرز کار آن آشنا نیستند. در این مقاله سعی دارم به معرفی فروم و طرز کار آن بپردازم.
اول از همه باید بدانیم که معنی کلمه FORUM چیست؟
فروم در زبان لاتین به معنی "میدان، بازار، محل مجمع عمومی، دادگاه و ..."است که در اینترنت و کامپیوتر به یک مجمع عمومی اطلاق میشود که هر کس از هرجا با هر سطح معلومات می تواند در یک فروم عضو شود و با اعضای دیگر در هر زمینه ای به بحث و گفتگو بپردازد و دانسته ها و اطلاعات خود را با دیگران به اشتراک بگذارد.
فروم ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند که شامل فروم های عمومی و تخصصی میشوند، فروم های تخصصی شامل تالار هایی در موارد خاص هستند مثل کامپیوتر و موبایل که یک فروم تخصصی کامپیوتر محسوب می شود و فروم های عمومی شامل بحثهای عمومی از سرتاسر کره زمین هستند مثل کامپیوتر، ماهی گیری، دوچرخه سواری، ورزش، اسلحه و ...
میتوان گفت فروم یکی از بهترین ابزار اینترنت برای یادگیری در هر زمینه ایست، چرا که از سرتاسر دنیا افرادی با اطلاعات کم و زیاد یکجا جمع میشوند و اطلاعات خودشان را با یکدیگر به اشتراک میگذارند.
هر فروم شامل یک سری تالارهای گفتگو میباشد، که این تالار ها هر یک با یک موضوع خاص و با توجه به اهداف از پیش تعیین شده توسط رئیس فروم ایجاد میشوند. اعضای فروم نیز بنا به نیاز، علاقه، اطلاعات و تجربیات خود در هر تالار به بحث و گفتگو میپردازند. هر تالار نیز دارای زیر مجموعه های خود است. کاربران بنا به موضوعی که میخواهند در مورد آن به بحث بپردازند ابتدا تالار و زیر مجموعه آن را انتخاب مکنند و با ایجاد یک عنوان (تاپیک) بحث خود را آغاز میکنند. هر عنوان جدیدی که باز میشود در بالای لیست عناوین آن تالار قرار میگیرد و کاربران دیگر با مشاهده آن میتوانند به آن پاسخ دهند و در آن به بحث و تبادل نظربپردازند.
همانند هر جامعه ای برای رعایت نظم و جلوگیری از هرج و مرج و میل به اهداف از پیش تعیین شده، در فروم این جامعه مجازی یک سری قوانین کلی وضع میشود که تمام اعضا موظف به رعایت آنها هستند، به علاوه هر تالار نیز قوانین و مقرارت مربوط به خود را دارد که رعایت آنها نیز برای افرادی که در آن تالار به بحث و گفتگو میپردازند الزامی است. هر یک از اعضا موظف است بعد از به عضویت در آمدن قوانین کلی و جزیی هر بخش را با دقت مطالعه کند تا بعداً با مشکل مواجه نشود.
در هر فروم کاربران به نسبت فعالیت، قابلیت، توانایی و اطلاعاتشان دسته بندی میشوند و درجاتی را از سوی مدیر سایت دریافت می کنند. درجاتی از قبیل Member ، Senior Member ، Moderator, Super Moderator, Administrator و... این شکل نامگذاری درجات در هر فروم هاي مختلف بسته سلیقه رئیس سایت تعیین می شود که از روی این درجات به راحتی می توان فهمید که هر کسی چه وظیفه، پست و مقامی را در این جامعه مجازی به عهده دارد.
کاربران عادی
هر کسی که به عضویت فروم در می آید یک Member حساب میشود که هر Member می تواند :
- تاپیک های دیگران را ببیند و به آنها پاسخ بدهد
- فایلهای ضمیمه را از فروم دانلود کند
- در مورد یک تاپیک گزارش خطا بدهد
- تاپیکهای خود را ویرایش کند
- به دیگر اعضای فروم پیغام خصوصی بفرستد و از آنها پیغام بگیرد
- و ...
مدیران فروم که در واقع نقش پلیس و معلم را در این جامعه ایفا میکنند به چند دسته تقسیم می شوند:
مدیران انجمن:
مدیر انجمن یا Moderator، هر شخص می تواند مدیر یک یا چند انجمن باشد که این درجه از سوی مدیر اصلی فروم تعیین میشود. مدیر هر انجمن مثلا مدیر انجمن گرافیک از قسمت نرم افزار، در کلیه بخشهای انجمن گرافیک مدیر است و علاوه بر کارهایی که یک Member می توانست انجام دهد میتواند:
- تاپیکهای اعضا را پاک کند یا تغییر بدهد
- یک تاپیک را قفل کند یا انتقال بدهد یا تقسیم موضوع کند
- IP نویسنده را مشاهده کند
اما یک مدیر فقط در انجمن تحت نظارت خود می تواند این کارها را انجام دهد. و در سایر انجمن ها همانند یک Member است.
مدیران فروم:
اما درجه ای بالاتر از Moderator ها، Super Moderator ها هستند که به عنوان یک مدیر برای تمامی انجمن ها و تالارها در نظر گرفته می شوند که به تمام انجمن ها دسترسی دارند و قادر هستند تمامی تاپیکهای فروم را پاک یا ویرایش کنند به همین دلیل به آنها، شورای نظارت گفته می شود.
مدیر کلی سایت:
مدیر کلی سایت یا Administrator بالا ترین سمت در فروم است، که کلی ترین وظایف را بر عهده دارد. مدیر کلی سایت تمامی اختیارات اداره فروم را دارا میباشد.
مهمترین وظایف مدیر کلی فروم عبارتند از:
- تعیین موضوع انجمن ها
- تعیین مدیران انجمن و شورای نظارت
- محروم کردن هر یک از اعضا و جلوگیری از دسترسی به انجمن ها
- مدیریت کلی و نظارت بر فعالیت کاربران و مدیران
- و ...
متاسفانه در بین کاربران ایرانی این تصور در مورد فروم وجود دارد که فروم جایی است که باید در آن عضو شوند و فقط به بیان مشکلات و سئوالات خود بپردازند و رئیس، مدیر و دیگر اعضای فروم نیز موظف هستند به صورت 24 ساعته پاسخگوی آن ها باشند که البته با توجه به درخواست های فراوان امکان چنین ارتباط یک طرفه ای وجود ندارد و کاربران هر یک به میزان توانایی خود باید دیگر افراد فروم را راهنمایی کنند و دانسته ها و تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند تا همگی با هم رشد کنند.
مطالب مشابه :
تجربیات مدون آموزشی
تجربیات یک مدیر هنرستان فنی. تجربیات یک مدیر مدرسه
معاونت هنرستان فنی و حرفه ای آیت ا... بهاری
بیاید به جای نفرین به تاریکی حداقل یک شمع روشن معاونت هنرستان فنی و حرفه ای آیت ا
رشته های هنرستان در یک نگاه
رشته های هنرستان در یک مدیر وبلاگ هنر جویان این رشته در ضمن تحصیل در هنرستان با تحصیل
وظایف یک شورای دانش آموزی
شورای دانش آموزی هنرستان انقلاب ورزنه وظایف یک شورای دانش آموزی مدیر جدید و شورای جدید
موضوعاتي براي تحقيق در آموزش و پرورش
چگونه یک مدیر مدرسه آیا هنرستان های کار انتقال تجربیات به دانش جویان کارورز
گزارش مدیران
امام خمینی یک حقیقت مدیر هنرستان ما ناچاریم که از تجربیات شخصی خودمان برای
فروم ( تالار گفتگو ) چیست ؟؟
هنرستان فنی برق و اعضای فروم نیز بنا به نیاز، علاقه، اطلاعات و تجربیات خود اما یک مدیر
کسر خدمت + لج کردن مدیر + دعوا + شکایت به اداره
کسر خدمت + لج کردن مدیر + دعوا من تو یه هنرستان کارو دانش 4 روز در خاطرات یک
نگاهی به مشکلات هنرستان های فنی - حرفه ای و کار و دانش
و چه استادکار در هنرستانها به یک مشکل مدیر یکی دیگر از هنرستانها تجربیات
برچسب :
تجربیات یک مدیر هنرستان