ارسال صدا با دیود لیزر

به نام خدا

خیلی وقت بود دوست داشتم که یک فرستنده و گیرنده صوتی بسازم ، به صورت معمول کیتهای اف ام بازار وجود داشت اما بُرد زیادی نداشتن ، تنها راه افزایش برد فرستنده اتصال سیم آنتنش به سیم آنتن تلوزیون بود ، کارجالبی به نظر میرسید خصوصاً که مدلهای مدار اف ام تقویت شده هم در بازار بود که میکرفن خازنی آن صدایی ورق زدن کتاب و تیک تاک ساعت را هم میتوانست انتقال دهد ، با همه مزایایی که داشت مهترین مشکلش این بود که فرکانس مشخص و ویژه نداشت و به عبارتی همه روی آن میتوانستند با رادیو بشنون ، شاید مدارات بعدی که با طول موج کوتاه SW فعال بودن اولین شکل جالبی بود که میشد تا حدودی فرکانس ویژه کرد با اینحال مدارات پیچیده بود و قطعات کمیاب و گران از طرفی هم واکی تاکی های بازار که بیسیم هستند هم نتنها قیمت بالا دارند بلکه مورد تعقیب هم قرار میگیرن خلاصه تجربه خوبی ازش حاصل نمیشه ،با جستجو در اینترنت با یک روند بسیار خوب ، جالب و ارزان و مطمئن و جالب آشنا شدم و وقتی به مرحله عمل رسید واقعاً خستگی این جستجو را به پایان رساند ، این مدار از دو قسمت مستقل ساخته شده بخش فرستنده که به کمک دیود لیزر کار میکند و بخش گیرند که فتوسل این کار را انجام میدهد. ابتدا من شکل شماتیک مدار که در سایت گرفتم با اجزاء بیان میکنم.

t0g2vn.jpg

دراینجا چُک صوتی مثله یک اسیلاتور عمل میکند ، به عبارتی وقتی ولتاژ باطری از چُک عبور میکند و سیکل مدار بسته میشود ، دیود لیزر با نور یکنواخت روش میشود البته من دلیل استفاده از دیود نورانی را دقیقا متوجه نشده ام به نظر میرسد نوعی محافظ برای دیود لیزر باشد. خلاصه کلام اینکه وقتی فیش اتصال به منبع صوتی متصل میشود انرژی صدا به صورت انرژی الکتریکی متغیر چُک را تحت تاثیر قرار میدهد، دقیقاً مثله ساختار بلندگو که با ایجاد میدان مغناطیستی در سیم پیچ وسط صفحه دیاگرام بلندگو ایجاد صدا می کند ، نکته بسیار جالب اینجاست که نور لیزر که به صورت یکنواخت ایجاد شده بود ، با اعمال انرژی مغناطیس صوتی که در چُک ایجاد شده است دچار نوسان می شود . و پدیده انتقال صوت توسط لیزر محقق می شود. تصویر مدار بسته شده.

2monwxt.jpg

سوال اساسی اینجاست که حالا چگونه میشود اصواتی که به صورت نور لیزر نوسان یافته است را میشود شنید . در اینجا فتوسل راه گشا میشود ، فتوسل نسبت به نور حساس است ، وقتی محیط تاریک میشود ، مدار الکتریکی را وصل میکنه و وقتی نور به آن میتابد قطع ، البته این مسئله فقط با تاریک روشن محقق نمیشود بلکه نسبت به نوسانات نور هم واکنش رخ میدهد ، به عبارتی نور در نوسان باعث نوسان در انتقال جریان الکتریسیته ای میشود که به صورت سری از آن در حال عبور است تصویر زیر مطلب را به کمک یک باطری به انجام رسانده.

2u8ky0z.jpg

 

البته نکته اینجاست که به تجربه شخصی اگر یک مدار تقویت صدا که به نام مدار استراق سمع در بازار است استفاده شود بسیار عالی است ، در این مدار ما مستقیما میکرفن خازنی آنرا جدا میکنیم و به جایش فتوسل را میبندیم ، از این جهت وقتی نور لیزر نوسان یافته به فتوسل برخورد میکنه ، بهترین کیفیت صدا را میشود از آن حاصل کرد در حالی که استفاده از روشی که در تصویر است در مورد آمپرفایر با میکرفن دینامیکی است ، به عبارت دیگر عملکرد یک آمپرفایر دینامیکی با کمک درک عملکرد هِد ضبط صوت میتوان درک کرد ، مخلص کلام اینکه در روش کیت استراغ سمع هم میتوان از کیفیت خوب برخوردار شد و هم اینکه مستقیما فتوسل را در مدار عملیاتی کرد و از کیفیت خوبی هم در دریافت صدا بهره مند شد ، البته کیت اف ام و یا هر گونه که در آن میکرفن خازنی کاربرد داشته باشد ،ساده ترین و کم خرج ترین راه ورودی میکرفن کامپیوتر است. نکته دیگر اینکه مدار فرستنده در حالت نرمال بیش از ده پانزده دقیقه نباید بیشتر روشن باشد ، زیرا وقتی کریستال تولید لیزد بیش از استاندارد گرم شود شروع به از بین رفتن میکند و نورش ضعیف میشود و کیفیت خود را از دست میده ، هنوز راه موثری برای کاهش حرارت پیدا نکرده ام زیرا کاهش ولتاژ ورودی هم از طرفی باعث از دست روفتن برد و کیفیت نور لیزر میشود ، نکته دیگر اینکه اگر فاصله ما بیش از چهار کیلومتر شود به علت اینکه این نور با عدسی متمرکز میشود شروع به واگرایی میکند یعنی در نقطه شروع اگر 3 میلیمتر باشد در نقطه مقصد 5 سانتیمتر میشود و گاهی هم بیشتر چون استاندارد درستی بعضاً برای فوکس لیزر تعریف نشده است ولی با این حال میشود کار جالبی کرد که با کیفیت نقطه شروع داستان یکی شود به این منظور یک آینه مقعر را میگذاریم در نقطه دریافت و این اینه مثله تلسکوپ بازتابشی نور لیزر را منعکس و فوکس میکند و فتوسل را دقیقاً در نقطه فوک زُوم میکنیم با این روش مقدار زیادی از مشکلات ناشی از پخش نور لیزر از بین میرود. در پایان به محسنات و اشکالات طرحم صحبت میکنم.

محسنات ، امیت کامل انتقال اطلاعات صوتی و هرچیزی که به صورت مغناطیسی چُک تحت تاثیر بگذارد ، قیمت بسیار پایین فرستنده و گیرنده نسبت به نوع مغناطیسطی ، غیر قابل ردیابی بودن نقطه ارسال و دریافت عملی بودن تضمینی روند کار ، و وجود قطعات آن در بازار.

اشکالات ، ثابت بودن کامل نقطه ارسال و دریافت ، استفاده با زمان کوتاه 15 دقیقه به صورت استاندارد به علت بالا رفتن دمای دیود و از دست رفتن کیفیت فرستنده ، عدم کارایی فرستنده در شرایط جوی مه و باران و غبارآلود چون نور لیزر را دچار اختلال میکند و انتقال باکیفیت مطلوب را ممکن نیمسازد هرچند که روش آینه بازتابشی تلسکوپی بسیار میتواند به بهبود این روند کمک کند.

با تشکر از حسن توجه شما  - مهرابی

منبع  : http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/light/light.html


مطالب مشابه :


HDMI رابط انتقال دهنده

در حالی که رابط‌های پیشین تصاویر، برای انتقال صوت نیاز به کابل‌های مجزایی داشتند و




ارسال صدا با دیود لیزر

و پدیده انتقال صوت عملیاتی کرد و از کیفیت خوبی هم در دریافت صدا بهره مند شد ، البته کیت




فروش نرم افزار های آموزشی و کاربردی برق + کیت های الکترونیکی (کلیک کنید)

فروش نرم افزار های آموزشی و کاربردی برق + کیت های الکترونیکی انتقال و **صوت سنج




آشنایی با مؤسسه بهنام کیت

وبلاگ تخصصی شبکه های انتقال ديمر، كليد صوتي، صوت‌سنج 41 و42، فروشگاه بهنام کیت.




برچسب :