هفته مشاغل سال 91
هفته مشاغل : فرصتها و راهکارها
هر سال از اول اردیبهشت به مدت یک هفته مدیران مدارس درگیر برنامه های هفته مشاغل می باشند . در هفته مشاغل دانش اموزان با برنامه های مختلف مدرسه آشنایی و اطلاعاتی در خصوص حرفه و رشته های تحصیلی و شغل های مختلف بدست می اورند. علاوه براین در سالهای اخیر به دلیل وجود شغل های متنوع وزیاد و حرفه های گوناگون و رشته های تحصیلی مختلف و همچنین گسترش مدارس فنی و حرفه ای اهمیت برنامه بیشتر شده است .
برخی از برنامه های مدارس در هفته مشاغل :
1- بازدید از مراکز ومدارس فنی وحرفه ای و کار ودانش
2- دعوت از سخنرانان و صاحبان حرف و مشاغل
3- بازدید ازکارخانه ها شرکتها و موسسات دولتی و خصوصی و مراکز خوداشتغالی
4- تهیه پوستر و تراکت و بروشور برای معرفی مشاغل و رشته های تحصیلی
5- نمایش فیلم در آموزشگاه با معناوین ومحتوی شغلی و تحصیلی
6- برگزاری مسابقات مقاله نویسی و نقاشی و تحقیقی تحت محتوی و عناوین کار و هفته مشاغل
7- تهیه لیستی از رشته های دانشگاهی به تفکیک رشته های تحصیلی و گروههای آموزشی و ارایه به دانش آموزان
8- تشکیل نمایشسگاهی با محتوی معرفی مشاغل ( عکس و پوستر وکتاب وفیلم و…. )
9- دعوت از دانش آموزانی که دانش آموزان مدرسه بوده و در ادارات و کارخانه ها مشغول یا در دانشگاهها ومراکز دیگر در حال تحصیلی هستند . این دانش اموزان می توانند تجربیات خود را در اختیار دیگر دانش اموزان قرار دهند.
10 – و برنامه های دیگر
بمناسبت هفته مشاغل و آشناسازي بيشتر دانش آموزان با رشته ها و شاخه هاي تحصيلي در دبيرستان و دانشگاه و نيز مشاغل گوناگون فعاليت هايي به شرح ذيل پیشنهاد می شود از سوي معلمان حرفه و فن انجام گردد:
1- دعوت از دانش آموزان جهت همكاري در برگزاري بهتر اين هفته با تهيه بروشور ، مقاله ، تحقيق ، نشريه ، روزنامه ديواري ، عكس ، كاريكاتور ، CD و …2- دعوت از صاحبان حرف و مشاغل و سخنرانان جهت شركت در جلسات و ارائه اطلاعات مناسب در مورد شغل خود ( ويژه دانش آموزان )3-تشكيل جلسه خاص اوليا و بيان مطالبي پيرامون اين هفته و لزوم آشناسازي دانش آموزان با رشته هاي تحصيلي و مشاغل گوناگون و دعوت از اوليا جهت همكاري بيشتر در اين ايام .4- ترتيب دادن چندين بازديد شغلي در طول سال تحصيلي و بويژه در اين هفته براي دانش آموزان از كارخانجات و مراكز شغلي گوناگون جهت آشناسازي آنها با محيط هاي كار ، شرايط استخدام ، سختي هاي كار و ارزش و اهميت كار و …5-تهيه تعدادي تراكت ، نقاشي و كاريكاتور در ارتباط با مشاغل گوناگون و نصب در پانل هايي كه در معرض ديد دانش آموزان قرار دارد با تاكيد بر اهميت و ارزش كار .
عزيزان ايران كشوري درحال توسعه مي باشد و راه زيادي تا رسيدن به تكنولوژي پيشرفته صنعتي و خودكفايي كامل دارد و یكي از مراكز مهمي كه مي تواند چنين هدف مهمي را دنبال نمايد هنرستانها مي باشد كه مي تواند هنرجوياني تربيت كند كه هم بقدر كافي مهارت داشته باشند كه بدون ورود به دانشگاه بتوانند جذب بازار كار شوند وهم اگر مايل به ادامه تحصيل باشند بتوانند به مقاطع بالاتر بروند و پس از ورود به دوره كارداني و اتمام آن حتي براي مقطع ليسانس و بالاتر نيز ادامه تحصيل دهند.
تعریف شغل
شغل از نظر لغوی، به معنای به کار واداشتن کسی و آن چه مایه مشغولیت می باشد، است. از طریق اشتغال، فردْ فعالانه در جریان تولید و خدمات مشارکت می کند و پاداشی نقدی یا جنسی دریافت می دارد. کار و شغل، فعالیتی بدنی یا فکری در راه تولید و خدمت است. بنابراین، در تعریف شغل می توان گفت: شغل، یعنی کاری که فرد، مشغول به انجام آن است و به وسیله آن، هم انجام وظیفه می کند و هم امرار معاش می نماید.
جایگاه کار در اسلام
در فرهنگ حیات بخش اسلام، کار یا شغل وسیله ای است برای کسب روزی حلال، خدمت به مردمان، جلب رضایت پروردگار و نزدیک شدن به خدا. ارزش انسان در اسلام، به چگونگی و اندازه کار اوست.
این آیات انبوه، از سویی انسان را به تلاش مستمر و خستگی ناپذیر تشویق می کند و از سوی دیگر، او را از کسالت و سستی و کم کاری یا غوطه ور شدن در کارهای زشت و ظالمانه در قلمرو اقتصادی باز می دارد.
قرآن کریم همان گونه که کتاب دانش و خرد، آگاهی و ایمان، برابری و آزادی و عدالت است، کتاب کار و تلاش همیشگی و عمل شایسته و سازنده و عادلانه در کنار باور عمیق و ایمان همه جانبه و واقعی نیز می باشد، تا بر همگان روشن سازد که هم رسیدن به مواهب مادی و دنیوی در گرو کار و تلاش پی گیر و صادقانه است، و هم دست یابی به سعادت و رستگاری آخرت و بهشت پرنعمت و زیبای خدا.
در قرآن کریم، بیش از 550 آیه در قالب ها و چهره های گوناگون درباره کار و کوشش آمده است.
ضرورت انتخاب شغل
انتخاب شغل و کار مناسب، از ابتدایی ترین و ضروری ترین مسایلی است که همواره با زندگی نوع بشر همراه بوده و قسمت مهمی از حیات او را تشکیل می داده است. شخصیت و منزلت فردی و اجتماعی انسان، در گرو کار و فعالیت همیشگی است تا دست نیاز پیش دیگران دراز نکند و بتواند عزت نفس خود را حفظ، و استعدادهای خود را شکوفا کند. انسانی که سربار دیگران باشد و از حاصل کار آن ها تغذیه کند، یک زندگی انگل وار خواهد داشت. روشن است که دین و دنیای افراد بی شغل، در معرض خطر قرار دارد.
آموزش شغلی مناسب
آموزش مهارت های شغلی، باید با استعدادهای فرد مناسب باشد؛ چنان که ابوعلی سینا گفته است: هر شخصی پس از آموختن قرآن و پایه های آغازین زبان، باید مطابق استعدادش آموزش یابد. او باید در پی پیشه و فنی برود که طبعا در خورآن است و نباید از آرزوها و هوس هایش پیروی کند. هم چنین به نظرخواجه نصیرالدین طوسی، هدایت شغلی و آموزش هر فرد باید بر اساس استعداد و توان او انجام گیرد تا موجبات موفقیت او در زندگی آینده اش فراهم شود.
یکی از سنت های خیلی خوب گذشته که امروزه تا حدودی کم رنگ شده، این بود که اجداد و پدران، شغل های خود را به فرزندان می آموختند و بدین وسیله، باهزینه اندکی مهارت های مهم شغلی به فرزند منتقل می شد. این امر از جهات متعددی سودمند است و می تواند گوشه ای از مشکلات بیکاری را در جامعه امروزی حل کند.
رضایت شغلی
رضایت شغلی، یعنی فرد شغلش را دوست می دارد، برای آن ارزش زیادی قائل است و به گونه ای مثبت به آن می نگرد. تنها یک عامل موجب رضایت شغلی نمی شود؛ بلکه ترکیبی از مجموعه عوامل گوناگون، سبب می گردد شاغل از شغلش احساس رضایت کند و به خود بگوید که از آن راضی است و لذت می برد. نکته در خور توجه این که در کشور ما، پس گذشت ربع قرن از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، هنوز مسأله شغل و رضایت شغلی به صورت کارشناسانه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار نگرفته و راهکارها و راهبردهای پایداری آن ارائه نشده است.
انس با کار
معصومان علیهم السلام همواره افراد پرتلاش و مأنوس به کار را، مورد لطف و تشویق خویش قرار می دادند. روزی رسول اکرم صلی الله علیه و آله در جمع یاران خود نشسته بود. در همین لحظه، جوان توانایی را دیدند که اول صبح به کار و کوشش مشغول بود. برخی از یاران پیامبر، زبان به کنایه گشوده، گفتند: این جوان اگر نیرومندی و توان خود را در راه خدا به کار می انداخت، شایسته تقدیر و ستایش بود. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «این سخن را نگویید! اگر این جوان برای معاش خود کار کند که در زندگی محتاج دیگران نباشد و از مردم بی نیاز گردد، او با این عمل در راه خدا قدم برمی دارد. هم چنین اگر کار کند تا زندگی والدین ضعیف یا کودکان ناتوان را تأمین کند و از مردم بی نیازشان گرداند، باز هم در راه خدا گام برمی دارد. ولی اگر کار می کند تا با درآمد خود به تهیدستان مباهات نماید و بر ثروت و دارایی خود بیفزاید، او به راه شیطان رفته و از صراط حق منحرف شده است».
تن آسایی و تنبلی دور کنبکوش و زِ رنج تنت سور کنکه اندر جهان گنج بی رنج نیستکسی را که کاهل بود گنج نیستملک الشعراء بهار
پشتکار
استقامت و پشتکار، یکی از مهم ترین عوامل پیروزی در تمام کارهاست. امام علی علیه السلام استقامت و پشتکار در فعالیت ها را در هر شرایطی لازم دانسته و همگان را از انجام کارهای ناتمام برحذر داشته است: «کار کنید و آن را به پایانش رسانید و در آن پایداری کنید و آن گاه شکیبایی ورزید و پارسا باشید». هم چنین می فرماید: «خود را برای استقامت در برابر مشکلات عادت ده که شکیبایی در راه حق، عادتی پسندیده است».
تلاش و توکل
کسی که برخداوند توکل دارد، هرگز یأس و ناامیدی به خود راه نمی دهد؛ زیرا تکیه او بر قادر بی نهایت و شکست ناپذیر است. توکل بر خدا، انسان را از انواع وابستگی ها که منشأ ذلت و بردگی است، نجات می دهد و به او آزادی و اعتماد به نفس می بخشد.
امام علی علیه السلام توکل بر خدا را ریشه قوت قلب می داند و در کنار توکل، بر تلاش و جستن روزی تضمین شده، نیز تأکید می نماید و می فرماید: «روزی را بجویید؛ زیرا روزی برای جوینده آن ضمانت شده است» .
در جستجوی کسب حلال
امام علی علیه السلام فرمودند: «پاک ترین درآمد آن است که از راه حلال به دست آید». هم چنین قرآن کریم می فرماید: «شما را از پاکیزه ها روزی داد». مفهوم این آیه شریفه آن است که پاکیزه ها، روزی انسان است، نه پلیدیها؛ هر چند بعضی از انسان ها روزی پاکیزه خود را به حرام و پلیدی بدل می سازند. رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «جستجوی کسب حلال، بر هر مرد و زن مسلمان واجب است». و نیز فرمود: «عبادت هفتاد جزء دارد که بهترین آن ها، به دست آوردن روزی حلال است». نیز فرمودند: «کسی که در اثر کار و جستجوی حلال خسته شود و سر بر بستر بگذارد و بخوابد، شب سحر کند در حالی که بخشوده شده است».
درباره تأثیر لقمه حلال نیز از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نقل شده است که فرمود: «هر کس چهل روز به طور مداوم حلال بخورد، خداوند قلب وی را روشن می گرداند». امام علی علیه السلام هم فرمودند: «خوشا به حال کسی که رام و آرام است و کسب و کاری پاکیزه دارد».
صبر و روزی حلال
ابن ابی الحدید می نویسد: روزی امام علی علیه السلام وارد مسجد شد و به مردی که کنار مسجد ایستاده بود، فرمود: «مواظب این استر من باش». اما آن مرد، دهنه استر را درآورد و آن را با خود برد. حضرت بعد از اتمام نماز، از مسجد بیرون آمد و تصمیم داشت که دو درهم به آن مرد پاداش دهد، ولی دید استر به حال خود رهاست. امام آن دو درهم را به یکی از غلامان خود داد که دهنه ای برای استر بخرد. غلام به بازار رفت و دهنه مسروقه را آن جا دید و به دو درهم خرید و نزد حضرت آورد. امام علیه السلام فرمود: «بنده به سبب بی صبری، خود را از روزی حلال محروم می کند و بیشتر از روزی مقدّر هم نصیبش نمی شود».
بیکاری معنا ندارد
قرآن در توجه دادن به ارزش و اهمیت کار و تلاش مفید و رشد دهنده، به پیامبر به عنوان نمونه و الگوی کار و تلاش فرمان می دهد که پس از پایان هر کار بزرگ و مهم، تلاش بزرگ دیگری در دستور کار خویش قرار دهد و سخت کوشی مستمر و پی گیر را برنامه زندگی پربار خود سازد. براساس این رهنمون، افراد با ایمان اوقات فراغت ندارند؛ چنان که علی علیه السلام فرمود: «وقت مؤمن، پر است». ناگفته نماند که این بدان معنا نیست که اهل ایمان، وقت تفریح و استراحت ندارند؛ بلکه منظور آن است که شخص مسلمان بر اساس رهنمود شریعت اسلام، هیچ وقت بیکار نیست و برای تمام اوقاتش برنامه دارد که تفریح یکی از آن برنامه هاست.
سیمای بیکاران
یکی از اسباب آلودگی و آفت عفاف و پاکدامنی، بیکاری است که در روایات اسلامی از آن به شدت نهی شده است. امام علی علیه السلام فرمود: «خداوند شخص سالم و بیکاری را که نه در پی کار دنیا و نه در پی کار آخرت است، دشمن می دارد». این به دلیل مفاسدی است که بیکاری در پی دارد و اشتغال به کار، چه برای تأمین معاش دنیوی باشد و چه برای ذخیره اخروی، می تواند از آن مفاسد پیش گیری کند. در روایتی دیگر از امام علی علیه السلام آمده است: «بیکار، دنبال کار زشت می رود و دست وی به سوی گناه دراز می شود». بیکاری یکی از بلاهای اجتماعی اقتصادی شناخته شده ای است که به از دست دادن حیثیت و کاهش تولید می انجامد.
نقش مسئولان
اسلام، به جامعه، نظام و مدیریت آن توجه می دهد که یکی از وظایف اساسی ایشان، ایجاد فرصت های شغلی مناسب و مساعد و برابر برای همه افراد جامعه و بنیاد نهادن و اداره یک اقتصاد سالم و توانمند برای رفاه و آبادانی و تأمین نیازهای فردی و اجتماعی است. مقام معظم رهبری درباره مسأله اشتغال فرمودند: «مسأله اشتغال باید مسأله اول کشور و محور تمام سیاست های اجرایی باشد. مسأله ایجاد شغل نباید در حد شعار باقی بماند؛ بلکه این مسأله خط اصلی حرکت مسئولان کشور و دستگاه های اجرایی را مشخص می کند». به نظر می رسد مسئولان و متصدیان امور جوانان، باید با همت خاصی رفع و حل معضل بیکاری را در اولویت کار خود قرار دهند.
مطالب مشابه :
بروشور هفته مشاغل
مشاوره - بروشور هفته مشاغل - مشاوره تحصیلی و شغلی مدارس - معرفی سایت
متن کامل بروشورهای هفته مشاغل
واحد مشاوره دبیرستان طالقانی ایذه - متن کامل بروشورهای هفته مشاغل - مشاوره تحصیلی-مشاوره
هفته معرفی مشاغل گرامی باد
آگاهی گروهی - هفته معرفی مشاغل گرامی باد - آگاهی ازمسایل روانشناسی درهمه دوران زندگی
هفته مشاغل سال 91
4- تهیه پوستر و تراکت و بروشور برای معرفی مشاغل و 8- تشکیل نمایشسگاهی با محتوی معرفی مشاغل
هفته معرفی مشاغل گرامی باد
هفته مشاغل - هفته معرفی تهیه پوستر و تراکت و بروشور برای معرفی مشاغل و رشته های
هفته معرفی مشاغل
مهارت های مشاوره ای برای همه - هفته معرفی مشاغل - (وبلاگ گروهی مشاوران استان قزوین) - مهارت
گزارش برنامه های هفته معرفی مشاغل دبیرستان کوثر لیوان
3- معرفی و توزیع کتابچه و سی دی های معرفی مشاغل بین هفته مشاغل . 13- تهیه بروشور با
هفته مشاغل
آشنایی با مشاغل - هفته مشاغل 4- تهیه پوستر و تراکت و بروشور برای معرفی مشاغل و رشته های
برچسب :
بروشور معرفی مشاغل