نکاتی در مورد آداب عیادت از بیمار !! - انشا در موردعیادت کردن از بیمار
یکی از کارهای خوبی که ما باید انجام بدهیم این است که آلام روحی بیمار ان را کم کنیم یعنی کسی که گرفتار بیمار ی است حداقل گرفتاری روحی دیگری نداشته باشد . خدا به بیمار ان پاداش عنایت می کند و بیمار ان فکر نکنند که این بیمار ی حتما عقوبت یا مواخذه ای است .
انشا در موردعیادت کردن از بیمار
در اسلام به عیادت بیمار خیلی سفارش شده است . بعضی ها وقتی در بستر بیمار ی می افتند فراموش می شوند. گاهی افرادی چند سال بیمار می شوند و فراموش می شوند مخصوصاً افرادی که در جامعه نقش فعال یا حضور فعال در جامعه داشته اند .
انسان در ارتباط با جامعه است و با افراد رفت و آمد دارد ولی وقتی انسان بیمار می شود ممکن است جز خانواده ی خودش فرد دیگری را نبیند .
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که حضرت فرمودند: «از حقوق هر مسلمان بر مسلمان دیگر این است که هرگاه با او دیدار کند، بر او سلام کند و هرگاه مریض شود از او عیادت نماید و هرگاه از دنیا رفت، در تشییع جنازه اش شرکت کند.» (کلینى، ابو جعفر محمد بن یعقوب؛ الکافی، ج 2، ص 171)
پیامبر صلی الله و علیه وآله وقتی نماز صبحشان تمام می شد به سوی مردم می آمدند و سوال می کردند که کسی بیمار نیست که ما به عیادت او برویم. (این یکی از برنامه های روزانه پیامبر بوده است و پیامبر به اینکار اهتمام می ورزیدند . (ابن اشعث، محمد بن محمد؛ ال جعفری ات (الأشعثیات)، مکتبة النینوى الحدیثة، ص 159)
ایشان باهمه ی گرفتاری هایی که داشتند به عیادت بیمار ان می رفتند؛ زیرا این کار در ردیف کارهای مهمی زندگی شان بود.)
حضرت علی (علیه السلام) پنج مسیر را پیاده و پا برهنه می رفتند : وقتی به نماز عید فطر می رفتند، وقتی به نماز عید قربان می رفتند، وقتی به نماز جمعه می رفتند، وقتی به عیادت بیمار می رفتند و وقتی تشییع جنازه ای می رفتند . ایشان می فرمودند اینها مسیرهای الهی است و من می خواهم این مسیرها را پا برهنه به سمت خدا بروم. (به نقل از سخنان حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی در برنامه سمت خدا)
حضرت در تعبیری دیگری می فرمایند : از بهترین کارهای خیر ، عیادت بیمار است. (ابن اشعث، محمد بن محمد؛ ال جعفری ات (الأشعثیات)، ص 240)
خواب یکی از آرام بخش ترین و ضروری ترین کارهایی است که ما انجام می دهیم. میلیون ها فرایند در طی خواب در مغز اتفاق می افتد تا به ارسال اطلاعات به حافظ ه کمک کند. هنگام خواب ترمیم بافت ها در بدن صورت می گیرد و بی خوابی و خواب شب کمتر از هشت ساعت، جلوی تمام این فرایند ها را می گیرد و عواقب مضر ی برای سلامت انسان دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می شودهمیشه ما فکر می کنیم بهترین کارها، کارهایی مثل نماز مستحبی و روزه و قرائت قرآن و ذکر گفتن زبانی چون صلوات و... است؛ منکر این ها نمی شویم اما کارهای دیگری هم هستند که از کارهای نیک و خوب باشند، به آن ها هم توجه کنیم و اسلام و مسلمان بودن را در نماز و روزه ی صرف ندانیم.
یکی از بهترین کارها عیادت بیمار است . حضرت موسی علیه السلام از خدا سوال کرد که کدام بندگان پیش تو محبوب تر هستند ؟ خطاب شد سه گروه : کسانی که عیادت بیمار می روند ، کسانی که به مصیبت زده تسلیت می گویند و کسانی که به تشییع جنازه می روند. ( به نقل از سخنان حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی در برنامه سمت خدا)
خداى تعالی در روز قیامت مى فرماید: اى پسر آدم! من بیمار شدم اما عیادتم نکردى؟ عرض مى کند: پروردگارا چگونه تو را عیادت کنم حال آنکه تو پروردگار جهانیانى؟ مى فرماید: مگر ندانستى که فلان بنده ام بیمار شد و عیادتش نکردى، مگر نمى دانستى که اگر به عیادتش روى، مرا نزد او مى یابى؟ (نهج الفصاحه، ص311 ، ح775)
بنابراین سعی کنیم عیادت از بیمار را در برنامه ی خود قرار دهیم. در این رابطه در متون دینی ما چند ادب در ارتباط با آداب عیادت بیمار آمده است:
ادب اول این است که پیامبر صلی الله و علیه وآله سه روز صبر می کردند و بعد اگر اصحابشان را نمی دیدند از آنها سراغ می گرفتند .
اگر آن فرد مسافرت بود پیامبر صلی الله و علیه و آله برای او دعا می کردند و اگر آن فرد بیمار بود، ایشان به عیادتش می رفتند.
پس عیادت بیمار پس از گذشت سه روز است . قبل از سه روز ممکن است که بیمار ی های ساده ای باشد و تمام بشود.
ادب دوم این است که پیامبر صلی الله و علیه وآله فرمود : به عیادت کسی برو که به عیادت تو نیامده است زیرا تو به خاطر خدا قدم بر می داری.
روایت داریم: به کسی هدیه بده که به تو هدیه نمی دهد، ولی ما چه می گوییم؟
می گوییم باید به کسی هدیه بدهیم که قبلا به ما هدیه داده است و حواسش به ما بوده است. ( به نقل از سخنان حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی در برنامه سمت خدا)
پاداش عیادتی بیشتر است که کوتاه تر باشد مگر اینکه خود بیمار بخواهد شما مدت بیشتری در آنجا بمانیدادب سوم این است که هنگام رفتن پیش بیمار هدیه ای برای او ببریم . پیامبر صلی الله و علیه وآله عده ای را دیدند که به عیادت بیمار می رفتند . به آنها فرمودند که من هم با شما می آیم، آیا شما هدیه یا میوه ای برای او تهیه کرده اید ؟
آنها گفتند : نه. پیامبر گفت صبر کنید تا هدیه ای برای او فراهم کنیم . زیرا همین هدیه کوچک او را خوشحال می کند. (کافی، ج 3، ص 118، ح 3)
ادب چهارم این است که عیادت بیمار کوتاه باشد.
چنانچه پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: «خیر العیادة اخفها; بهترین عبادت کوتاه ترین آن است.»
آن حضرت فرمودند : پاداش عیادتی بیشتر است که کوتاه تر باشد مگر اینکه خود بیمار بخواهد شما مدت بیشتری در آنجا بمانید. (کنزالعمال، المتقی الهندی، ج 9، ص 94، ح 25139، و همان، ج 9، ص 97، حدیث 25149)
ادب پنجم این است که پیامبر صلی الله و علیه وآله فرمود : وقتی بیمار را می بینی د حمد خدا را بگویید. اما یک جوری باشد که به گوش بیمار نرسد . یعنی یک جوری نگوییم الحمدلله که طرف فکر کند که یعنی یک اشکالی در کار شما بوده است که گرفتار بیمار ی شده ای .
فردی خدمت امام موسی کاظم (علیه السلام) آمد و گفت که همه ی اهل و عیال من بیمار هستند. من چکار کنم ؟ امام فرمود: با صدقه بیمار ان خودت را درمان کن . دعا همراه با صدقه به اجابت می رسد . نفع چیزی برای بیمار بالاتر از صدقه نیست .
امام صادق (علیه السلام) فرمود : بیمار خودش به نیازمند کمک کند و به آن نیازمند بگوید که تو برای سلامتی من دعا کن . این خیلی موثر است. ( به نقل از سخنان حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی در برنامه سمت خدا)
فرآوری: زهرا اجلال
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع :
حوزه
سخنان حجت الاسلام والمسلمین حسینی قمی در برنامه سمت خدا
ابربرچسب : داروی آرام بخش ، قرص آرام بخش ، آرام بخش ، آرام بخش های طبیعی
عیادت از بیمار انشا , انشای درباره عیادت مریض