تاثير توریسم بر اقتصاد

 

امروزه جهانگردي و گردشگري مفهوم و جرياني كاملاً متفاوت با گذشته پيدا كرده است ، زمينه اقتصادي آن بيش از بيش افزايش يافته است . گردشگري اكنون بعنوان يك امر اقتصادي نگريسته مي شود ، در نتيجه لزوماً بايد در جريان كار و فعاليت خود تابع هدف معين باشد . مي توان گردشگري را به كالاهاي بازرگاني تشبيه كرد كه نيازمند بازار فروش است تا به خريداران و علاقه مندان عرضه شود . براي آقاهي از اهميت گردشگري در اقتصاد ، بايد آمار مسافران و ميزان هزينه كرد آنها را به صورت دقيق در اختيار داشت.

در آمدهاي حاصل از جهانگردي معرفي نوعي « صادرات نامرئي و پنهان » است ، يعني اين درآمد ، نتيجه فروش خدمات جهانگردي در يك كشور به جهانگردان و مسافران خارجي است . مخارج جهانگردي عكس درآمدها هستند . اين مخارج و هزينه ها كه به سبب مسافرت ابتاع يك كشور به خارج بر كشور تحميل مي شوند ، نشان دهنده نوعي « واردات پنهان » هستند ، يعني اتباع يك كشور ، محصولات و خدمات جهانگردي را از جايي ديگر خريداري كرده اند .

از نظر اقتصادي ، جهانگردي به مراتب بيشتر از آن چه در گمان آيد سود آور است ، در واقع امروزه صنعت جهانگردي آنچنان جريان سرمايه ها ، درآمدها ، هـــزينه ها ، آرايه ارقام مثبت و منفي در توازن حسابهاي دولت ها و انباشت سرمايه ها و سرمايه گذاريها را بوجود آورده است كه تا سي چهل سال پيش در ذهن نمي گنجيد .

هم اكنون جهانگردي بيش از هر فعاليت اقتصادي و صنعتي ديگر در جهان موجب حركت سرمايه ها و انتقال پول ها شده است ، مصارف و درآمدهاي حاصل از جهانگردي به مراتب بيشتر و سريع تر از توليدات ناخالص ملي و صادرات جهاني كالا و خدمات رشد مي يابد .

در مقياس ملي :

به دليل فرآيند جهانگردي در محدوده يك كشور ، هر سال مقدار مشابهي پول از يك واحد اقتصادي به واحدهاي ديگر منتقل مي شود ، بدين سان ، طرف دريافت كننده به منبع تازه اي از در آمد دست مي يابد و در نتيجه توان مالي ساكنان ناحيه جهانگرد پذير افزايش مي يابد بنابراين مي توان گفت مردم نواحي مورد بازديد جهانگردان و مسافران بطور مستقيم و ساكنان ساير نواحي كشور به طور غير مستقيم از درآمدهاي جهانگردي بهره مند مي شوند .

در اقتصاد بين المللي :

 تاثير جهانگرد در مقياس بين ا لمللي به مرا تب  بيشتر از اثا ر ان در مقياس ملي است مهمترين اثر جهانگرد ي در سطح بين المللي توز يع دوباره ثروت در ميان ملت هاي جهان است اگر پهنه جهان را در دو قطب متشكل از كشور هاي ثروتمند وكشورهاي فقير در نظر گيريم واينكه در سراسر روز ما ه هاي سال امواج جهانگرد ان ميان اين دو بخش از جهان در حركت اند به نقس جهانگرد در توزيع سرما يه وپول در اماده مي شو يم .

از طر في جها نگردي بين المللي در وضع  و اندوخته ارزي  دولت ها و تراز پرداخت هايشان تاثير بسزايي دارد . همچنين جهانگردي كه بخش چشمگيري از بازرگاني بين المللي را تشكيل مي دهد ، برتر از پرداخت هاي دولتها تاثير مي گذارد . هر كشوري در جستجو ايجاد موازنه در تراز خود با تك تك كشورهاي ديگر نيست ، بلكه موازنه بايد بيش از هر چيز كلي و جامع باشد و مازاد يك طرف بايد براي پرداخت كسري در جاي ديگر صرف شود .

جهانگردي در اين موازنه يا از راه عمليات جاري روي كالاها ، خدمات يا در عمليات مربوط به توازن سرمايه ها ، فرصت بزرگي به دست مي دهد .

اين نكته حائز اهميت است كه اگر كشورهاي پذيراي مسافر بخواهند ارزهاي بدست آمده از جريان جهانگردي خارجي را از دست ندهند به حكم منافعشان بايد مصرف فرآورده هاي داخلي را توسعه دهند ، همچنين خود كشورها موظف اند كه در راه نگهداري و توسعه صنايع دستي محلي در برابر خارج بكوشند ،‌رسيدن به اين هدف نه تنها موجب كاهش بدهي ها در توازن جهانگردي مي شود ، بلكه نگهداري و توسعه فعاليت ، كار و كسب درآمد را در پي دارد .

بطور كلي ، مخارج جهانگردي از سوي سازمان جهاني جهانگردي اين گونه تعريف مي شود :

« كل مخارج مصرفي ديدار كننده طي ديدار و اقامت وي در مقصد »

دريافتي ها و عوايد حاصل از گردشگري داخلي عبارت است از « مخارج ديدار كنندگان داخلي كه شامل وجوه نقد پرداخت شده از سوي آنها به شركت هاي حمل و نقل داخل كشور مورد بازديد مي باشد .

مخارج گردشگري خارجي عبارت است از : مخارج ديدار كنندگان در ساير كشورها كه شامل وجوه نقد پرداخت شده از سوي آنها به شركت هاي حمل و نقل آن كشورها مي باشد . بنابراين اهميت روز افزون گردشگري و جهانگردي به لحاظ اقتصادي سبب شده است تا همگان آنرا بعنوان صنعت درآمدزا و داراي قابليت هاي فراوان توسعه درآمدي ، ايجاد اشتغال و … بدانند ، بطور كلي در محاسبات اقتصادي گردشگري به دو ضريب افزايش اشاره مي شود كه اولي ضريب افزايش در آمدي و ديگري ضريب افزايش اشتغال است . همچنين بايد توجه داشت كه اين صنعت در تمامي كشورها تاثير گذار بوده است ، در كشورهاي صنعتي توسعه يافته ، صنعت گردشگري موجب تنوع درآمدها و كاهش ناهماهنگي در اقتصاد مي شود و در كشورهاي در حال توسعه نيز فرصتي را براي صادرات ، توليد ارز و ايجاد اشتغال فراهم مي آورد. 

بنابراين صنعت جهانگردي علاوه بر ارز آوري ، مي تواند نقش ارزنده اي در رشد ملي كشور نيز داشته باشد ، زيرا كه اين صنعت با ايجاد يك سلسله فعاليتهاي جديد در جامعه ، موجب فعال شدن ساير بخشهاي اقتصادي خواهد شد چرا كه بخشهاي حمل و نقل ، مواد غذايي ، سوخت و انرژي ، صنايع دستي و بخشهاي ساختماني به تبع فعاليتهاي جهانگردي رونق خواهد يافت.براساس استانداردهاي بين المللي به ازاء هر گردشگر حداقل پنج شغل ايجاد مي شود. و همچنين هر جهانگرد مي تواند 500 تا 600 ميليون دلار ايجاد درآمد ارزي كند ( در اروپا يك هفته مسافرت از مبداء تا مقصد حداقل 300 دلار است ). بنابراين ارزش فوق العاده صنعت گردشگري با كمترين هزينه ممكن و ظرفيت بسيار بالاي اشتغالزايي آن مشخص مي شود . همچنين گردشگري عامل مهمي در توزيع عادلانه و متعادل ثروت در مناطق مختلف يك كشور و پخش و توزيع سرمايه هاي اين صنعت و درآمدهاي آن در جاي جاي يك سرزمين مي باشد ( كاهش تفاوتهاي درآمدي مناطق يك كشور و توزيع فضايي ثروت ) به طور خلاصه مي توان مزاياي مثبت اقتصادي توريسم را به شرح ذيل برشمرد :

1-   يكي از مزاياي عمده جهانگردي از نقطه نظر اقتصادي ، گستردگي زمينه اشتغال در آن است به گونه اي كه هم كارگران ساده بدون مهارت و هم صاحبان مهارتهاي گوناگون مي توانند در اين رشته شاغل شوند .

2-   توريسم پول و جمعيت را از مراكز تمركز و ثقل صنعتي به سوي روستاها و نقاط طبيعي مي كشاند كه اين در واقع همان « صادرات نامرئي محصولات و خدمات » است .

3-   آنچه كه مورد ايجاد رابطه بين جهانگرد و اقتصاد حائز اهميت است ، اين است كه تمام خدمات و يا جزئي از آن وسايل و پديده هايي كه وابسته به صنعت جهانگردي مي باشد مورد استفاده قرار گيرد .

4-   در بحث اقتصادي جهانگردي ، كارشناسان به مسئله « آزادي جهانگردي » اهميت بسيار مي دهند يعني قوانين و مقررات اقتصادي ، آئين نامه ها ، نحوه ورود و خروج و … نبايد به گونه اي باشد كه آزادي جابجايي اقتصادي گردشگري را با محدوديت مواجه سازد .

5-   انجام فعاليتهاي توريستي به مفهوم واقعي و منطبق بر اصول و معيارهاي علمي ، استانداردهاي بين المللي و سياستهاي اجرايي – كاربردي دولتها ، موجب كسب درآمد و آفريننده واقعي ثروت به شمار مي رود .

6-   از جنبه هاي مهم ديگر پيشرفت جــــهانگردي ايجاد فعاليت و توليد كار و استفاده از ذخيره هاي انساني متخصص مي باشد كه در صورت موجود بودن شرايط آن ، توسعه جهانگردي را با موفقيت روبرو خواهد ساخت .

بايد به اين نكته مهم توجه كنيم چون گردشگري تمامي ابعاد و ساختارهاي اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي و … كشورها را در بر مي گيرد بنابراين تاثير بسيار شگرفي در توسعه همه جانبه بويژه توسعه پايدار در كشورها و بالاخص در كشورهاي در حال توسعه خواهد داشت .

 


 

 

 

 


مطالب مشابه :


لیست پایان نامه های ارائه شده در زمینه بازاریابی - قسمت اول

49 بررسي و تعيين عوامل موثر بر موفقيت شركتهاي مواد غذايي در آذربايجان غربي




تحلیل صنعت لیزینگ

در سرتاسر اروپاي غربي گسترش فارس، آذربايجان و تهران مي پخش مواد غذايي




جایگاه دینی آذربایجان در دورة ساسانی

در منطقة شيز آذربايجان جنوب غربي استخر، دارسپيد پخش مواد غذايي




تاثير توریسم بر اقتصاد

سازمان گردشگري آذربايجان غربي. و نقل ، مواد غذايي ، سوخت و يك كشور و پخش و توزيع




مهندس ساسان قرباني، جزو يكي از موفق‌ترين افراد ايران

پدر ابتدا در شغل فروشندگي و توزيع كنندگي مواد غذايي آذربايجان در شركتهاي




برچسب :