درد کف پا

درد کف پا

درد کف پا

درد کف پا گاه مشکلات عمده اي ايجاد مي کند. طبق نتايج بررسي ها، درد پا ممکن است به ۸ علت به وجود آيد. بيماري هايي که روي گردش خون تاثير مي گذارد و توزيع نامناسب چربي ها در بدن مي تواند زمينه اين مشکل را فراهم مي کند.

علل :
آرتروز، نقرس و استئوآرتريت: مفصل هاي متعددي در کف پا وجود دارد که نسبت به اين نوع بيماري آسيب پذير است.
بيماري پارکينسون: اين نوع و بيماري هاي ديگري که کنترل عضلات را دشوار مي کند، روي کف پا نيز اثر خواهد گذاشت.
فشار خون بالا: به علت تراکم مايعات در بدن، کف پا متورم مي شود.
چاقي مفرط: وزن زياد، فشار مضاعفي روي کف پا وارد مي کند.
پوکي استخوان: با از دست رفتن استخوان در قسمت کف پا، درد ايجاد مي شود.
حاملگي: اضافه وزن در اين دوران به کف پا فشار وارد مي کند.
بيماري کليه، سکته قلبي و کم کاري تيروئيد: تمامي اين اختلالات که باعث تراکم مايعات در بدن مي شود، در ناحيه کف پا درد ايجاد مي کند.
پيري: در برخي افراد با بالا رفتن سن، کف پاها پهن تر و باعث بروز درد در اين ناحيه مي شود.
 
مراقبت از کف پا:
معاينه: به طور منظم کف پاي خود را در زمينه بريدگي، زخم و ... بررسي کنيد تا در صورت بروز مشکل به موقع متوجه شويد.
کفش هاي راحت: کفش هايي راحت و به اندازه انتخاب کنيد.
ناخن هاي انگشتان پا را کوتاه کنيد: ناخن هاي بلند پا به جوراب گير مي کند و يا به علت تماس با نوک کفش، باعث ايجاد درد خواهد شد. البته بهتر است ناخن ها را تا ته کوتاه نکنيد.
بهداشت: رعايت بهداشت با شستن کف پا و بين انگشتان مانع به وجود آمدن هر نوع عفونت قارچي خواهد شد.
جوراب بپوشيد: در صورت استفاده از کفش هاي جلو بسته هميشه جوراب پا کنيد تا نوک انگشتان به نوک کفش ماليده نشود.
ماساژ و کش دادن: هر چه قدر که بتوانيد، کف پاي خود را ماساژ و کش دهيد. اين امر مانع ورم کف پا مي شود.
زمان درست خريد: در هنگام ظهر، کف پا به علت متورم شدن به بزرگ  ترين اندازه خود مي رسد.
کفش هاي پاشنه بلند: پاشنه هاي بيشتر از ۳ سانت براي سلامت پا مضر است. جا به جايي وزن روي انگشتان پا به هنگام راه رفتن و يا ايستادن مي تواند علاوه بر ايجاد درد فراوان، آسيب دائمي به همراه داشته باشد.كف پای دردناك مشكل شایعی است. درد در استخوان كنار انگشت شست، پینه ها و میخچه ها،‌ درد انگشتان پا، التهاب مفاصل و آرتروز از علل شایع درد پا هستند. درد پشت پاشنه معمولا به علت التهاب تاندون آشیل و یا بورسیت (التهاب كیسه ای كه حاوی كمی مایع است و بین تاندون و استخوان قرار می گیرد) ایجاد می شود.
سندروم مورتون:
سندروم مورتون بیماریی است که به شکل درد شدید و اغلب غیر قابل تحمل هنگام پیاده روی خود را نشان می‌دهد.
هالوکس والگوس که «پینۀ پا» نیز نامیده می‌شود، به علت انحراف بیش از حد انگشت بزرگ پا به سمت خارج ایجاد می‌شود، و همراه با تورم و التهاب در آن ناحیه است. مسئول دردها، کف پوشیدن نامناسب و انحراف ها هستند، عمدتاً زنان دچار این عارضه می‌شوند. سندروم مورتون نیز عموماً آسیبی است که در کف پا بروز پیدا می‌کند، اما از توموری خوش خیم و کوچک بر روی یک رشتۀ عصبی در کف پا ناشی می‌شود.
این تومور اغلب بین انگشتان سوم و چهارم به وجود می‌آید. ضمناً باعث ایجاد درد بر کف پا حین تکیه بر آن می‌گردد. این درد هنگام راه رفتن شدید و حتی غیر قابل تحمل است و گاهی اوقات تا سطح انگشتان پا نیز انتشار می‌یابد. و فرد را مجبور به توقف و درآوردن کفش ها می‌کند.
 
توجه به کفش ها
این سندروم یا متتارسالژیای مورتون اغلب ارتباط نزدیکی با کفش دارد. ضمناً این عارضه بر اثر پوشیدن کفش های بسیار تنگ، فشرده شدن شدید قسمت های جلوی پا و ارتفاع پاشنۀ کفش که فشار بسیار زیادی را بر کف پا وارد می‌کند، به وجود می‌آید. اما وجود یک نوع شکل خاص از کف پا نیز عامل به وجود آورندۀ این ناراحتی است.
 
تشخیص و درمان
درد بسیار شدید و کوتاه هنگام راه رفتن، و همچنین موضع ایجاد آن، تشخیص را آسان می‌کنند، ضمناً فشاری که پزشک بر کف پا وارد می‌کند نیز روشی دیگر برای نزدیک تر شدن به تشخیص درست است. انجام MRI یا اسکن نیز باعث مشاهدۀ تومور می‌گردند و می‌توانند به تشخیص بهتر کمک کنند. اولین درمان بر پایۀ پوشیدن کفش های کم فشارتر قرار دارد، قسمت جلوی این نوع کفش ها گشادتر، پاشنه های شان کوتاه تر و کف های شان تسکین دهندۀ درد هستند. تزریق موضعی کورتیکوزتروئید نیز ممکن است تجویز شود. اما اگر درد همچنان باقی بماند، باید به خارج کردن تومور از راه جراحی و برش رباط های کف پا متوسل شد.

شایعترین علت ایجاد كننده ی درد كف پا التهاب نوعی بافت همبند است كه در این ناحیه قرار گرفته است.كف پای درناك مشكل شایعی است. درد در استخوان كنار انگشت شست ، پینه ها و میخچه ها ،‌ درد انگشتان پا ، التهاب مفاصل و آرتروز از علل شایع درد پا هستند. درد پشت پاشنه معمولا به علت التهاب تاندون آشیل و یا بورسیت (التهاب كیسه ای كه حاوی كمی مایع است و بین تاندون و استخوان قرار می گیرد) ایجاد می شود.

درد کف پا و خستگی

 
مكانیسم آسیب دیدگی چگونه است؟
- وارد شدن مكرر نیروی كششی و فشاری به قوس كف پا.
 
-اختلال آناتومی كف پا كه نیروی زیادی را به این ناحیه وارد كند مانند كف پای صاف.
 
- وجود دوره هایی از آسیب دیدگی و بهبود این ناحیه.
 
- سپس در اثر آسیب واسطه های شیمیایی التهابی آزاد می شوند كه درد ایجاد می كنند.
 
- در برخی موارد كف پای صاف ممكن است در مواردی در این ناحیه به صورت خودبخود دچار پارگی شود.
 
- در اثر التهاب بافت آسیب دیده به صورت بافت همبند (اسكار) ترمیم می شود و آهكی شدن بافتی (كلسیفیكاسیون) ایجاد می شود كه دردناك خواهد بود.
 
عوامل خطر:
سن بالای 40 سال
 
 اضافه وزن
 
بی تحرك بودن فرد
 
كاهش حركات رو به بالای مچ پا (دورسی فلكشن)
 
راه رفتن مكرر روی سطوح سخت
 
پوشیدن كفش تخت
 
شواهد كافی مبنی بر ارتباط شغل با التهاب بافت همبند كف پا (فاشئیت پلنتار) وجود ندارد و نمی توان آن را یك آسیب شغلی دانست.
 
علائم:
درد ممكن است در یك محل مشخص احساس نشود. ممكن است درد در زیر پاشنه ، پشت پا یا در مچ پا احساس گردد. اما اگر درد به قسمت جلوی پا ، پنجه ها و یا به ساق پا انتشار پیدا كند ممكن است آسیب نخاع كمری مطرح باشد. درد در اوایل صبح و با گذاشتن پا روی زمین بدتر می شده و پس از یك دوره استراحت بهتر می شود اما معمولا در طول روز و با حركت بیشتر پاها درد بهتر می شود. ماهیت درد حالت كششی و از هم گسیختگی دارد.
در معاینه خم كردن مچ پا به بالا (حركت دورسی فلكشن) به علت ایجاد كشش در بافت همبند كف پا (فاشیا) موجب ایجاد درد می شود. معمولا تورم وجود ندارد یا كم است.
 
تشخیصهای افتراقی:
اگرچه شایعترین علت درد پاشنه التهاب بافت همبندی كف پا (فاشیای پلنتار) است اما عوامل دیگری نیز می توانند عامل این مشكل باشند و به خصوص اگر مشكل بیمار به درمان جواب ندهد باید مد نظر قرار گیرند.
 
سندرم پاشنه ی كبود:
این مشكل در افراد مسن چاق یا افراد جوانتری كه ورزشكار هستند و روی سطوح سخت ورزش می كنند ممكن است روی دهد. درد معمولا عقبتر و در ناحیه خلفی تری است و زیر بالشتك چربی استخوان پاشنه احساس می شود. كفی های مخصوص ممكن است تجویز شوند و یا درمانهای دیگری صورت گیرند.

بورسیت زیر پاشنه:
بورسیت یا التهاب كیسه ای كه حاوی كمی مایع است و بین تاندون و استخوان قرار می گیرد.
ممكن است در ناحیه زیر استخوان پاشنه ایجاد شود كه بیشتر در افراد مسنی كه كفش جدیدی را پوشیده اند روی می دهد. ممكن است یك تورم حساس به لمس در زیر پاشنه ایجاد شود كه درد با خم كردن پنجه و حركت مچ پا تغییری نمی كند. درمان با بیرون كشیدن مایع ملتهب و یا تزریق دارویی ممكن است موثر باشد.
 
سندرم تونل تارس:
یكی از عصبهای پا از زیر عناصری عبور می كند كه برخی اوقات ممكن است تحت فشار عناصر اطراف خود قرار گیرد. در این صورت درد ، بی حسی و احساس سوزش در قسمت داخلی پا ، مچ یا حتی ساق پا روی می دهد. این علائم در یك محل خاص احساس نمی شود و شبها بدتر می شود. این مشكل ممكن است با دیابت ، كم كاری تیروئید ، التهاب مفاصل و اختلالات آناتومیك پا مانند كف پای صاف مرتبط باشد. تزریق استروئید در كنار درمان عامل زمینه ای می تواند كمكم كننده باشد.
 
علل دیگر:
در موارد نادری ممكن است درد پاشنه علت مهمتری داشته باشد به خصوص اگر درد علیرغم درمان 6-3 ماه طول بكشد.
نقرس در موارد نادری ممكن است با علائمی شبیه به التهاب بافت همبند كف پا بروز كند.

در موارد نادری مشكلات دیگری مثل فیبروساركوما ، متاستاز ، جسم خارجی ، اوستئومیلیت ، توبركلوزیس نیز می توانند علت این مشكل باشند.
 
تشخیص :
تشخیص معمولا بالینی و از طریق معاینه است اما ممكن است در مواردی نیاز به انجام رادیوگرافی ،‌آزمایش خون و یا آزمایشات هدایت عصبی باشد. اگر پس از سه ماه درمان مشكل برطرف نشود در مواردی سونوگرافی ویا ام.آر.آی ممكن است درخواست شوند.
 
درمان:
درمان به شدت علائم بستگی دارد.
 
 در موارد خفیف :
آموزش به منظور كاهش فشاری كه بر پاها وارد می شوند ، كاهش وزن و عدم فعالیت بر روی سطوح سخت ، كفی كفش طبی و مناسب ، تمرینات كششی غیر فعال ، استفاده از سرما و گرما ، ماساژ مالشی كف پا ، و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی توصیه می شوند.
 
در موارد درد با شدت متوسط :
در این موارد ممكن است فرد به سطوح تخصصی تر ارجاع داده شود. علاوه بر درمانهای فوق ، ‌فیزیوتراپی ، تزریق داروهای بی حس كننده و ضد التهاب ،‌ آتل شبانه از جنس سخت و آتل غیر ثابت هنگام راه رفتن.
 
در موارد شدید و یا مواردی كه به درمان پاسخ نمی دهند:
ارجاع به سطوح فوق تخصصی و ارزیابی مجدد برای بررسی عامل ایجاد كننده و در مواردی جراحی توصیه می شود.


مطالب مشابه :


گزگز و بی‌حسی و خواب رفتگی پاها از علایم دیسک کمر

علل بی حسی دست و پا; لیگامان ها یا رباط عوارض صافی کف پا; پارگی تاندون




بیماریهای شایع پا

بیماریهای پوستی نظیر زگیلهای کف پا و داروی بی حسی می وسایل بی حرکت کننده پا.




درد کف پا

درد کف پا. درد کف پا در این صورت درد ، بی حسی و احساس سوزش در قسمت داخلی پا ، مچ یا حتی ساق پا




علل گزگز و یامورمور ویا سوزن‌سوزن شدن دست و پاها چیست ؟

در پاها دیده می‌شود و خود را به صورت احساس سردی، سوزش شدید و بیحسی پاها کف پا یا کف




گزگز، بی‌حسی و خواب رفتگی پاها با نگاهی به طب سنتی چیست :

گزگز، بیحسی و خواب رفتگی پاها در دست و پا ناشی ران‌ها، پشت ساق و حتی کف پاها




برچسب :