در آستانه روز خبرنگار و روز مطبوعات ارسباران

هفدهم مردادماه روز خبرنگار است و به همين بهانه؛ يادي از كار سخت و زيان آور اين قشر خبرساز و آگاهي بخش مي شود. چند سالي است كه در اهر هم با محوريت فرمانداري و البته با عنايت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي برنامه اي هرچند كوچك ترتيب مي يابد و اين روز عزيز گرامي داشته مي شود.

غير از اين برنامه رسمي كه اغلب در همه شهرها برگزار مي شود، تنها سال 86 بود كه دانشگاه آزاد اسلامي اهر به كوشش آقاي بالاگر به همين مناسبت برنامه اي ترتيب داد كه فعالان مطبوعاتي و خبرنگاران اين شهر در آن حضور داشتند. برنامه اي كه زنده ياد حاج يوسف خدادادي هم در آن شركت داشت. يكي دو بار هم به همين مناسبت جمعي از فعالان مطبوعات منطقه در خانه مرحوم خدادادي حضور يافته ايم. او پير مطبوعات ارسباران بود و در چاپ نخستين نشريه ارسباران ـ شهاب اهر ـ با مرحوم رحيم غفاري همكاري داشت. همچنين حضور در منزل پدري شهيد ابراهيم عمله زاده ـ خبرنگار اميد انقلاب ـ در اهر و گراميداشت ياد و نام او برنامه ديگر اين مناسبت در اهر بوده است. البته نبايد از قلم انداخت كه به همين مناسبت نمايندگان ادوار گذشته و فرماندار سابق اهر و برخي از مسئولان ضمن حضور در دفتر نشريه از نزديك اين روز را به اهالي گويا تبريك گفته اند.

ترديدي نيست كه با ظهور رسانه هاي مجازي و به عبارتي سايت ها و پايگاه هاي خبري و اطلاع رساني و تحليلي و وبلاگ هاي شخصي و موضوعي ميدان كار مطبوعاتي گسترده شده است اما هنوز و همچنان رسانه هاي مكتوب جايگاه و كاركرد خود را دارند.

وقتي مي خواهيم از مطبوعات قره داغ بگوييم، با افتخار از محمدطاهر قراجه داغي شروع مي كنيم كه او مدير نخستين روزنامه غيردولتي ايراني ـ اختر ( 1313 ـ 1292 قمري) ـ بوده است.

اما تولد مطبوعات ارسباران، 21 مرداد سال 1331 بوده است. در چنين روزي هفته نامه شهاب اهر به مديريت زنده ياد « رحيم غفاري» در اهر با انتشار اولين شماره كار خود را آغاز كرد.

شهاب اهر براي منطقه قره داغ ( ارسباران ) مي نوشت و اين منطقه را زنده مي داشت و به قول مرحوم غفاري « نامه سرگشاده مردم ارسباران »بود. استاد بارز ( اول آذر 1331) با هديه شعري براي شهاب اهر، از انتشار اين نشريه با عبارت « ...طلوع ستاره درخشان » ياد كرده است. رحيم غفاري در جشن آغاز انتشار شهاب اهر طي سخناني در جمع هيئت تحريريه اين نشريه گفته بود: « ... بعد از آنكه بنام خدمت بجامعه عموماً و شهرستانيكه اهل و ساكن آن هستم، خصوصاً كه حقي بگردن ما داشت و ما را براي فعاليتي مديون ساخته بود دل بدريا زده و با وجود صدها موانع جزئي و كلي بار سنگين و وظيفه خطير روزنامه نگاري را بعهده گرفتيم. براي يُمن آغاز آن جشن افتتاحيه اي احساس ميكرديم و براي اين آرزو هيچ روزي مناسب تر از روز جشن مشروطيت نديديم. زيرا آزادي قلم و بيان يكي از مظاهر و ثمرات مشروطيت و مطبوعات ركن چهارم آنست...».

خوشحالم از اين كه دين خود را نسبت به اين نشريه تاحدودي ادا كرده ايم. چند بار يادكرد و يادنامه اي براي شهاب اهر و مرحوم غفاري در دوهفته نامه گويا منتشر كرده ايم كه در آن؛ علاوه بر اين كه خود قلم زده ام و علاوه بر دوستان همكار در گويا، فرزندان آن مرحوم نيز سخن گفته اند.

وقتي نوروز امسال در تابلوهاي تبليغي و بنرهاي برآمده در ميادين اهر كه مفاخر اين شهر را نام مي بردند، نام و تصوير مرحوم غفاري هم آمده بود، احساسم اين بود كه تلاش ها دارد به نتيجه مي رسد.

كودتاي 28 مرداد سال 1332 كه دولت مصدق را سرنگون كرد، لرزه اش تا اهر نيز آمد و شهاب اهر را جوانمرگ ساخت. رحيم غفاري ـ پدر مطبوعات ارسباران ـ از مرگ شهاب اهر دردمند شد تا 10 دي ماه سال 1338 كه از دنيا رفت.

از سال 1332 تا سال 1382 كه هفته نامه ارسباران به مديريت محمد بخت آور منتشر شد، فاصله زيادي بود كه صداي ارسباران انعكاسي نداشته باشد و تا اوايل دهه چهل انگار كه صدايي از منطقه بلند نشد. در اين مدت من حداقل از دو نفر نام مي برم كه اين خلاء را تا حدودي پوشش دادند و اجازه ندادند نام قره داغ و ارسباران در گذر زمان گرد فراموشي گيرد و محو گردد. يكي « عبدالحسين اعلم الهدا»ست كه از سال 1345 خبرنگار رسمي روزنامه كيهان شد. او آن زمان در مشكين شهر معلم بود و كار خبري اش چنان بود كه توانست در اين روزنامه ستون هاي ثابتي چون؛ « هفت روز هفته در شهر ما» و « يادداشت هاي پراكنده» براي انعكاس مشكلات و نيازمندي ارسباران داشته باشد. او همچنان نمايندگي چند روزنامه در اهر را دارد. نام ديگر؛ « حسين دوستي » است كه با تأليف و انتشار كتاب و مقاله در معرفي اين منطقه بسيار كوشيده است.

هفته نامه ارسباران بسيار خوش و اميدوارانه ظاهر شد اما چنانكه بايد پيش نرفت و انتشار نامنظمش تا سال 1386 ادامه يافت و بعد از حركت ايستاد. بعد با موضوع و قطع ديگري در تبريز درآمد كه ارتباط با اين منطقه را ندارد. در اسفند سال 1383 « نسيم قره داغ »، بر اقليم قره داغ وزيدن گرفت. مديرمسئول اين هفته نامه آقاي « عارف گوزلي » است كه همچنان منتشر مي شود. اين نشريه از همان ابتدا در مركز استان متمركز شد و نشريه ويژه قره داغ نشد اما در سال هاي نخست ويژه نامه هاي بسيار خوبي براي كليبر داشت و نيم نگاهي بر رويدادهاي قره داغ نيز داشت اما ديگر چنان رويه اي را ادامه نداد. يا خواست با جذب جمعي از جوانان در اهر ويژه اي براي اين شهر داشته باشد كه آن هم متأسفانه به جايي نرسيد.

دو ماه بعد از نسيم قره داغ بود كه « گويا » متولد شد. هفته نامه بود اما مشكلات مالي باعث شد به صورت دوهفته نامه منتشر شد و تاكنون به طور منظم منتشر شده و تا شماره 201 پيش آمده است. اين نشريه علي رغم نقص ها و ضعف ها و قصورهاي بسيار به اذعان خوانندگانش موفقيت نسبي داشته است. پيش از نگارش اين نوشتار تورقي در مجلدهاي شماره هاي گذشته  گويا كردم و احساسم اين است كه در مقايسه با بسياري از نشريات غيرسراسري چنان بوده ايم.

اگر روزي نياز باشد مي توانم از پشت صحنه هاي گويا بسيار بگويم و بنويسم و آنگاه قضاوت در خصوص محتواي نشريه و ميزان موفقيت آن به واقعيت نزديك تر مي شود. در 9 سالي كه گذشت هيچ وقت به اندازه امروز در تنگناي مالي نبوده ايم و هيچ وقت به اندازه امروز مورد دسيسه برخي افراد كوته بين قرار نگرفته ايم. خوشا كه از دستگاه هاي دولتي مسئول فشاري بر ما نبوده است و اين از بهترين حمايت ها بوده است. لطف خوانندگان و برخي از بزرگان اهري را نبايد از قلم انداخت كه همواره با ما بوده است.

بخش ديگري از موضوع ما كه « مطبوعات ارسباران » است، انتشار ويژه نامه هاي مربوط به شهرستان هاي اين منطقه در برخي از نشريات استاني و سراسري است مثل روزنامه مهدآزادي و تدبيرفردا و سهند، كوشا، شهريار ما و... همچنين كار خبرنگاران خبرگزاري هاي دولتي و نيمه دولتي نيز بخش مهمي از كار اطلاع رساني در منطقه است هرچند عمده اخبار توليدي آن ها معطوف بر سخنان مسئولان در مناسبت ها و جلسات و برنامه هاي رسمي بوده است.

اگر بر كتاب مطبوعات ارسباران كه از روز تولدش شروع كرديم، بخواهيم صفحات جديدي بگشاييم، بايد آن را به جرايد مجازي اختصاص دهيم. روزگاري بود كه نام « اهر» براي گوگل ناآشنا بود اما امروز گشودن همه صفحات گوگل يافته، بسيار زمان بر است. 19 مهرماه سال 1384 اولين وبلاگ اهري و به عبارتي ارسباراني با عنوان « يك اهري و اتفاقات ساده » توسط صادق اهري راه افتاد. اين شهروند اهري پدر جرايد مجازي ارسباران است. صادق اهري مهرماه سال ۸۷ در گفتگو با گويا البته گفته بود؛« من در اواخر سال ۸۲ شروع به وبلاگ نويسي كردم. به علت تعطيل كردن اولين وبلاگم در پرشين بلاگ آرشيو آن موجود نيست».

خوشبختانه آرزوي ما عملي شده است و صدها وبلاگ و سايت در منطقه قره داغ حتي با نام روستاها راه اندازي شده كه كار اطلاع رساني مي كنند. همان طور كه در سخنراني دومين همايش توسعه ارسباران اشاره كرده بودم، با پيوند اين همه وبلاگ و سايت به يكديگر شبكه اطلاع رساني بزرگي شكل مي گيرد كه رويداد بزرگ رسانه اي در منطقه است.

اگرچه وبلاگ ها و سايت هايي به ويژه با پسوند « نيوز» كار خبري و اطلاع رساني هم مي كنند، اما سايت و پايگاه خبري و خبرگزاري رسمي مورد اعتماد و وثوق براي مردم محدود است. به ويژه ما هنوز خبرگزاري رسمي ويژه منطقه نداريم. اخيراً مي توان از پايگاه هاي خبري و اطلاع رساني همچون اهروصال، اهرنيوز، هريس پويا، آواي ورزقان، نداي كليبر، خداآفرين بروز و ارسباران ( كه سابقه بيشتري دارد) و... نام برد كه كارشان روز به روز كامل تر مي شود. در اين جمع نيز اهروصال نمره بيشتري دارد. اگر يادي هم از عكاسان خبري بكنيم، در اين سال هاي اخير مي توان به ويژه از « پرويز گلي زاده » و « معصومه فريبرزي» نام برد. جاي دارد از خليل نامي روزنامه فروش نامي اهر نيز يادي كنيم. روحش شاد.

در كتاب مطبوعات ارسباران از همان ابتدا مي بايد از افراد بسياري ياد كرد و نوشت تا به امروز اما اين مقال، نگاهي مختصر بر موضوع بود.

در اين هفته روز خبرنگار ( ۱۷ مرداد) را داريم و در پي آن روز مطبوعات ارسباران (۲۱ مرداد) را و ضمن عرض تبريك به همه خبرنگاران مطبوعات و خبرگزاري هاي فعال در منطقه و همه وبنگاران و مديران سايت ها و پايگاه هاي اطلاع رساني، از خداوند متعال مي خواهم به همه ي ما اين توفيق را بدهد كه از « قلم »، اين امانت مردم خوب استفاده كنيم.


مطالب مشابه :


عاشقلو نیوز؛مغرورازبازدیدکنندگان

خداآفرين خبرلری - عاشقلو نیوز؛مغرورازبازدیدکنندگان - اخبارمربوط به شهرستان خداآفرين




عمليات اكتشاف معدن طلاي اندريان خاروانا

خداآفرين خبرلری - عمليات اكتشاف معدن طلاي اندريان خاروانا - اخبارمربوط به شهرستان خداآفرين




تمدن 7 هزارساله در خداآفرین

نگاهی به کاوش های باستان شناسی در محوطه ی پیش از تاریخ خداآفرین. تمدن 7 هزارساله در خداآفرین




فصلِ خداآفرين

صبح روز جمعه بيست و سوم فروردين ماه سفر به خداآفرين را آغاز كرديم.




گذری در خداآفرين

قره داغ سسی - گذری در خداآفرين - اخبار و رویداده ای منطقه شهرستان اهر, شهرستان کلیبر - شهرستان




در آستانه روز خبرنگار و روز مطبوعات ارسباران

یوخا - در آستانه روز خبرنگار و روز مطبوعات ارسباران - یوخا،‌ نانی است که دیرزمانی سفره ها را




روز خبرنگار را به ياد زنده ياد « رحيم غفاري » پدر مطبوعات ارسباران گرامي مي داريم

یوخا - روز خبرنگار را به ياد زنده ياد « رحيم غفاري » پدر مطبوعات ارسباران گرامي مي داريم




ارسباران با كدام جاده ها پايتخت گردشگري ايران مي شود؟!

توان محيطي كليبر و خداآفرين به طور سنتي كشاورزي و دو تصادف روز 14 خرداد در محور




گمرك جانانلو در محدوده منطقه آزاد ارس ايجاد مي شود

ارسلان فتحي پور روز چهارشنبه در نشستي با مسوولين منطقه آزاد ارس در خداآفرين به اينكه




500 ميليارد تومان به پاياب سد خداآفرين اختصاص يافت

قره داغ سسی - 500 ميليارد تومان به پاياب سد خداآفرين اختصاص يافت - اخبار و رویداده ای منطقه




برچسب :