درباره پله بیشتر بدانیم
طراحی معماری نیازمند است تا پاسخگوی یک عملکرد مناسب باشد. پلکان وسیله معمول دسترسی در بین طبقات ساختمان است. پلکان را باید طوری ساخت که امکان
دسترسی آسان و راحت ساده و ایمنی را توسط پله ها به بالا و پایین فراهم سازد.
تعریف پله
پلکان یک راه ارتباطی است که دو سطح مختلف را به هم ارتباط می دهد و انسان با انرژی خود آن را طی می کند. در واقع پله تکیه گاهی برای پا هنگام بالا رفتن است.
انواع پله
1- فرم پله
2-جنس پله
3-کاربری
از نظر فرم پله:
1- راه پله مستقیم
2- راه پله با پله های مایل
3- راه پله 4/1 چرخش در بالا
4- راه پله 4/1 چرخش در پایین
5- راه پله 4/1 چرخش در بالا و پایین
6- راه پله 4/1 چرخش در بالا و پایین در جهت مخالف
7- راه پله مستقیم با پاگرد
8- راه پله مستقیم با 4/1 دور چرخش
9- راه پله مستقیم با نیم دور چرخش
10- راه پله پاسگی همراه با چرخش
11- راه پله با ستون پله باز با پاگرد
12- راه پله سلطنتی
13- راه پله با سه پلکان مستقیم و یک پاگرد
14- راه پله با چهار پلکان
15- راه پله قوسی
16- راه پله سبدی با پاگرد
17- راه پله نیم دور چرخش
18- راه پله بیضی
19- راه پله حلزونی یا مارپیچی
20- راه پله هندسی
از نظر جنس:
1- پله های چوبی
2- پله های فولادی
3- پله های سنگی
4- پله های بتنی
5- پله های پلکسی
6- پله های چوبی-فلزی
از نظر کاربری:
در این بخش پله ها از نظر کاربرد در موقعیت مکانی مورد بررسی قرار می گیرند. این مبحث شامل دسته بندی هایی است که در زیر به آن اشاره می کنیم.
1) پله های آموزشی
2) پله های اداری
3) پله های تجاری
4) پله های فرار
5) پله های مراکز تفریحی
6) پله های بیمارستان
7) پله های هتل شهری
8) پله های شهری
9) پله های مسکونی
10) پله های بیرونی
اجزاء پله
1- کف پله: به سطح فوقانی پله گفته می شود،یعنی محل گذاشتن کف پا برای
بالا رفتن یا پایین آمدن از پله.
2- ارتفاع پله: فاصله عمودی کف های دو پله متوالی را ارتفاع پله می گویند.میزان تغییرات ارتفاع پله به مکان و موقعیت پله بستگی دارد.
3- پیشانی پله: به قطعه عمودی که میان دو کف پله متوالی قرار می گیرد گفته می شود.
4-گونه پله: سطـح بغـل پلـه را می گوینـد.
5-عرض پله: به فاصله بین گونه های پله گفته می شود و به مکان و تعداد استفاده کنندگان از پلکان بستگی دارد.
6-لب پلـه: پیش آمدگی کف پله از پیشانی ،لب پله نامیده می شود. وجود آن موحب بزرگ تر شدن کف پلـه می شود.
7-شیار کف پلـه: در کف پله شیار هایی در امتداد عرض پله ایجاد می کنند. این شیار ها از لیز خوردن افراد جلوگیری می کنند.
9- خط مسیر پلـه :این خط محل شروع و ختم پله را مشخص می کند. خط مسیر پله در روی پلان و وسط عرض پله ها مشخص می شود .
8- ردیف یا خیز پلکـان : به مجموعه پله های متوالی بین دو اختلاف سطح ردیف پله گفته می شود. در هر ردیف پله حداقل سه پله متوالی وجود دارد.
10-خط شـیب پلـه : این خط ، لبه پله های یک ردیف پله را به یکدیگر وصل می کند.
11-زاویه شـیب پلـه : به زاویه بین شیب پله با افق ،زاویه شیب پله گفته می شود . زاویه شیب پله رابطه مستقیم با ارتفاع پله و رابطه معکوس با کف پله دارد.
12- حجم پلـه : به ضخامت سقف زیر یک ردیف پله گفته می شود.
13-طول پلـه : به طول افقی یک ردیف پله گفته می شود یعنی از لبه اولین پله تا انتها کف آخرین پله در یک شیب .
14- پا گـرد : ایستگاه ما بین پله ها که برای رفع خستگی ساخته می شود به پاگرد پله معروف است و حداقل برابر عرض یک کف پله است.
15- نرده پلـه : وسیله ای است که برای جلوگیری از سقوط اشخاص ، در طرفین ردیف پله ها نصب می شود.
16- دست انداز پلـه : این وسیله بر روی نرده و به موازات خط شیب پله نصب می شود .
17- چشم پلـه : به فاصله بین دو ردیف پله گفته می شود .(یعنی شکاف بین دو بازوی پلکان)
سیستم ساختاری : در اینجا پله ها بر حسب جنسیت و پایه و اساس هایی که برای نصب ساختار آنها استفاده می شوند دسته بندی شده اند.
الف) موادی که برای ساختار پلکان استفاده می شوند.
ب) سیستم نصب و نگهداری پله ها
الف) موادی که برای ساختار پلکان استفاده می شود
1) فولاد
2) بتن
3) سنگ
4) چوب
5) پلکسی
پله های فولادی:
ساختار فولادی متشکلند از شمشیری هایی که از صفحات فولادی فشرده ساخته شده اند. این پله ها سبکتر از انواع دیگر پله هستند و تنظیم مقاومت در برابر آتش برای این پله ها خیلی مهم است.
پله های بتنی:
شکل معمول پلکان بتن مسلح به صورت پلکان ½ گردش می باشد . در اکثر ساختمان های دو طبقه به عنواع پلکان دسترسی یا فرار استفاده می شود.
پله های سنگی:
امروزه به خاطر کمبود و قیمت بالای سنگ طبیعی این نوع پله ها از سنگ ریختگی یا بتن ساخته می شوند. پله ها را می توان با همان رویه طبیعی سنگی یا بتنی باقی گذاشت اما معمولا از نوعی پوشش استفاده می شود تا سطح ضد لغزشی به وجود آید.
پله های چوبی:
پله های چوبی عمر مفید کوتاهی دارند و در برابر آتش سازی می توان تا حدسوزی هم مقاومت کمی دارند اما با روشهای کامل مشخصی آنها را مقاوم کرد. رشته پلکانهای چوبی در واقع پلکان سنتی خانه های دو یا چند طبقه ای هستند که در آنها مسئله مقاومت در برابر آتش سوزی استفاده از پلکان بتنی را ضروری نمی سازد.
ارسال توسط ابراهیم زمانی نظر بدهید نکاتی درباره پله تاريخ : دوشنبه هشتم شهریور 1389
له معمولی ترین وسیله ارتباط بین دو سطح با ارتفاع مختلف در ساختمان است. پله و راه پله یکی از مهمترین و در عین حال پیچیده ترین قسمت ها در سازه فلزی است. و به دلیل حساسیت این قسمت از ساختمان باید توجه ویژه ای نسبت به سایر قسمت ها در نظر گرفت. از لحاظ ترسیم می توان گفت : که پله ها انواع گوناگونی دارند ولی روش ترسیم سازه ای آنها از اصول مشابهی پیروی می کند. پلان تیر ریزی پله ها باید در هماهنگی کامل با نقشه های معماری پله باشد.
باکس پله در سازه های فولادی باید حتما توسط ستون ها مهار شود زیرا که در پله ها از تمام جهات بارهای سازه ای و غیر سازه ای وارد خواهد شد. معمولا اگر امکان داشته باشد برای کنترل بارهای جانبی وارده به سازه پله ها از بادبند در اطراف دریک جهت از باکس پله استفاده می شود. و نیز برای کنترل بارهای عمودی وارده ستون ها نقش اساسی را ایفا می کنند.
در زیرتیرهای پله هایی با سازه فلزی همانند ستون ها باید بیس پلیت قرار داده شود. و مانند ستون به آن اتصال داده شود. اتصالات دراجزای سازه ای پله ها عمومآ از جوش می باشند که دارای عیبهایی نیز می باشد از جمله عیب های آنگودافتادگی ( بر اثر بالا بودن آمپراژ کناره ی عضو فلزی ذوب شده و منجر به بروز این عیب می شود.) ، ترک ( بر اثر سرد شدن سریع جوش به علت اختلاف دما این عیب بروز خواهد کرد.) ، ریزش جوش یا به اصطلاح کارگاهی اشکی شدن جوش ( بر اثر فاسد بودن الکترود یا آمپراژ پایین جوش به شکل گلوله های اشک شمع در می آید.). اما امروزه نیز استفاده از پیچ و مهره وجوشهای زیر پودری در حال رواج یافتن است و به مراتب از جوش های ساده بهتر می باشد. و هیچ یک از عیب های بالا را ندارد.
شمشیری پله ها به صورت عمود به بروی بیس پلیت های زیرین خود وارد خواهند شد تا علاوه بر اتصال به سازه بتوانند بار وارده را به زمین انتقال دهند. شمشیری پله ها باید داری شیب مناسب برای ارتباط با طبقه بعدی باشد. این شیب توسط زاویه ی آلفا (زاویه ای است که در اثر جدا کردن قطعه ی مثلثی شکل از فولاد و خم کردن آهن به صورتی که لبه های آن بهم جوش شوند ایجاد می شود و تایین کننده شیب پله خواهد بود) تعیین می شود.
پس از جدا کردن این قطعه مثلثی و جوش کردن قطعات به یک دیگر در راس زاویه ایجاد شده از پلیت برای اتصال مناسب تر استفاده می کنیم. این پلیت درهر ۲ طرف قرار می گیرد و به آهن جوش می شود. و پایه تیر نیز به پلیت زیرین خود متصل می شود. و توسط استیفنرها ( سخت کننده ها یا در اصطلاح کار گاهی لچکی ها) و نبشی مهار می شود.
نوع طاق در راه پله های فلزی می تواند به صورت طاق ضربی ، کامپوزیت و حتی دال بتنی اجرا شود. پله ها نیز روی این طاق ها اجرا خواهند شد. تا به حال دیده نشده است که از تیرچه و بلوک برای راه پله استفاده شود.
پله ها دارای انواع مختلف از نظر محل قرار گیری هستند که شامل پله های محوطه ، پله های تزیینی داخلی ، راه پله های داخل ساختمان ، پله های اضطراری ، پله های اماکن عمومی ، مراکز تجاری و … می باشند.
معمولآ پله ها در ساختمان های مسکونی دارای قسمت پیشانی می باشند که در قسمت زیرین آن شیاری به عنوان آبچکان تعبیه می کنند و در بالای پیشانی از چند شیار استفاده می کنند تا از سر خوردن افراد به هنگام عبور از پله جلو گیری کنند.
پله ها از نظر شکل در انواع مختلفی طراحی و ترسیم می شوند . و به عنوان مثال می توان پله های مستقیم با پاگرد وبدون پاگرد ، پله های ال شکل با پاگرد و بدون پاگرد ، پله دو طرفه با پاگرد و بدون پاگرد ، پله دو طرفه با گردش از ۲ طرف ، پله های تی شکل ، پله های پیچ ، پله های ۳ بازو و ۴ بازو و… را نام برد.
پله ها می توانند در ساختمان نقش کیفیت را ایفا کنند و همچنین نشانگر شخصیت در بنا باشند. از این جهت آنها را به سه دسته کلی حقیرانه ، معمولی ، سخاوتمندانه تقسیم می کنند.
در ترسیم پله ها حتمآ باید جهت پله را توسط یک پیکان ترسیم کرد. باید توجه داشت که این جهت بالا رفتن از پله را نمایش می دهد.
دلیل اجرایی استفاده از چشم پله این است که هیچگاه شمشیری پله ها نمی توانند در یک نقطه به یکدیگر جوش شوند و خود به خود این فاصله ایجاد خواهد شد.
جزییات لازم که باید در نقشه های اجرایی در رابطه با پله ها ترسیم شوند شامل جزییات اتصالت شمشیری ، اتصال شمشیری به ستون ، اتصال نرده به شمشیری ، و نحوه اتصال شمشیری به پی هستند.
تقسیم بندی پله ها باید به نحوی باشد تا به اصطلاح عامیانه از سر گیر شدن جلوگیری کند.
مطالب مشابه :
درباره پله بیشتر بدانیم
کف پله برای پله های گرد و مارپیچ - درباره پله بیشتر بدانیم - ساخت و طراحی پله گرد و پله پیچ و
روش ایجاد پله در سازه فولادی
در ترسیم پله ها حتمآ باید جهت پله را توسط یک پیکان ترسیم کرد. ساخت و نصب پله گرد
مقاله کامل در مورد انواع پله های ساختمانی
14- پا گـرد : ایستگاه ما بین پله ها که برای رفع خستگی ساخته می شود آموزش گام به گام ترسیم
انواع پله
دنیای معماری mz0 - انواع پله - ترسیم کلیه نقشه های ساختمانی و ساخت پرو ژه های آماده معماری غیر
انواع پله های ساختمانی
انواع پله های نرم افزار ترسیم نقشه پا گـرد: ایستگاه ما بین پله ها که برای رفع
انواع پله های ساختمانی
پورتال تخصصی مهندسی عمران و معماری - انواع پله های ساختمانی - ارائه هر گونه مقاله و تحقيق و
آهسته باز از کنار پله ها گذشت
آهسته باز از کنار پله پا بشه دوباره گرد و غبار فراموشی روی لحظه زندگیم را ترسیم
مقاله کامل در مورد انواع پله های ساختمانی
ترسیم آنلاین مقاله کامل در مورد انواع پله 14- پا گـرد : ایستگاه ما بین پله ها که برای رفع
برچسب :
ترسیم پله گرد