نقاش گرگانی فیلم های علی حاتمی، میهمان ویژه روز گرگان

 

این تصویر  یک روز قبل از برگزاری روز گرگان در دیدار با استاد گرفته شده است

 

 

وقتی در ونکور کانادا به کلاس زبان می رفتم معلم کلاس از همه دانش آموزان خواست شهر خود را معرفی کنند. من عکسی از منطقه ای از ونکور که انتهای آن مشرف به کوه بود، تهیه کرده بودم. در کنار این عکس عکسی هم داشتم که از ناهارخوران و شاهکو که انتهای آن به کوه می رسید، گرفته بودم.  این 2 عکس را نشان معلم دادم و گفتم زبان من تصویر است. این شهر من است، گرگان...

 گرگان عین ونکور کانادا است و معلم کانادایی هم تصدیق کرد. اگر تمیز نگه داریم از ونکور هم زیباتر است و آه می کشد و می گوید دلم می خواهد که اینگونه باشد...

گرگان؛ زادگاهم و خاک مادریم است. با هیچ چیزی عوض نمی کنم. این خاک را مادرم می شناسم  و دوستش دارم، در درونم است و مردم و ارتباطاتش برایم آنقدر زیبا و جذاب است که عواملی شدند که من  هنرمند عکاس و نقاش شوم.

خود را صد در صد گرگانی اصیل می شناسم و می دانم. هرگز از فرهنگ شهرم فاصله نگرفته ام  و در مقدمه تمام کتاب هایم نوشته ام: اهل گرگانم...

قبل از معرفی باید بگویم که او روی صحبت فارسی گرگانی تعصب دارد و جالب است در باره اینکه چرا در گرگان مردم با این لهجه فارسی صحبت می کنند؟ برای نخستین بار چنین گفت: 500 سال پیش زلزله شدیدی در گرگان اتفاق افتاد که تمام شهر گرگان را به زیر خاک برد. این زلزله مازندران و گرگان را کاملا از بین برد و از گرگان امروز چیزی باقی نماند تنها  یک مدرسه و امامزاده نور که بنای محکمی داشتند، پایدار می ماند.

بعد از این اتفاق عده ای مذهبی جمع می شوند و مدرسه مذهبی دایر می کنند به نام دارالمومنین. بعد از بنای این مرکز از جاهای مختلف ایران برای درس به این منطقه می آیند که گویش آن ها  ترک، همدانی، خراسانی و شامل می شد.

گرگان روی همین آدم ها یی که درس می خواندند، می چرخید. آن ها ناچار بودند کتاب بخوانند و صحبت فارسی داشته باشند به همین دلیل فارسی صحبت می کردند. در واقع کتاب ارتباط دهنده آن ها بود که فارسی صحبت کنند.

 او قرار است به عنوان میهمان ویژه در مراسم بزرگداشت روز گرگان حضور یابد و سخنرانی کند. این شخصیت متفاوت کیست؟ لطفا بیایید بیشتر در باره او بدانیم.

حجت الله شکیبا در سال 1328ش در محله باغ شاه شهر گرگان دیده به جهان گشود. پدرش، میرزا محمود است که علاوه بر تبحر تام و تمام در عكاسی و تأسیس نخستین عکاسی الکتریکی در حدود سال های 1320ش در گرگان، در هنر نقاشی نیز چیره دست بود. حجت الله هم که از کودکی اوقات فراغت خود را در عکاسخانه پدر می گذراند، با نقاشی و عکاسی آشنا شد. شکیبا پیش از آنکه خواندن و نوشتن بداند، در کودکی نزد پدرش به فراگیری نقاشی و عکاسی پرداخت.

وی پس از اتمام تحصیلات در دبیرستان ایرانشهر گرگان، از زادگاه خود عازم تهران شد و دوره هنرستان را با استادانی چون مقیمی تبریزی ، غلام حسین نامی و... به پایان برد. سپس از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در سال 1353 فارغ التحصیل شد.

شکیبا در هنرستان و دانشگاه به شاگردی استادانی چند درآمد. از کلاسیک تا مدرن و از مکاتب غربی تا نگارگری شرقی را مورد مطالعه قرار داد و چندی را در موزه ایران باستان به نسخه برداری از نقوش همت گمارد. شکیبا سرانجام به روشی نو و خاص خویش در نقاشی دست یافت و اولین نمایشگاه جهانی خود را در سال 1356 در شهر بال سوئیس به نمایش در آورد.

مجموعه کتب نقاشی های شکیبا، ایران دخت، نقش عکس در هنر ایران، خیام، حافظ، سه رنگ در عشق، به کورش، شاهنامه فردوسی، مولانا و همچنین مجموعه نقاشی هایی که برای فیلم های کمال الملک، هزار دستان و دلشدگان کشیده است، تنها بخشی از کارنامه این استاد هنرمند نامدار گرگانی  هستند.

اما هنرنمایی او در خلق "شدونا" شگفت ساز در دنیا شد.

او در باره این اثر تاریخی خود گفت: به صورت اتفاقی 4 سال پیش که در ونکور کانادا به سر می بردم عکسی از تپه بلندی در ونکور گرفتم. عکسی شهر خیلی زیبا، دریاجه در آن تصویر زیبا و نور هم زیبا بود. وقتی به خانه آمدم تعدادی از عکس ها با لرزش دستانم همراه شده بود. نور شبیه آدم ها شده بود. در جلوی این نور بانویی به لباس آبی رنگ ایستاده بود و دو بانوی دیگر با لباس سرخ در کنارش.

برای کشف زوایای پنهان این نقاشی به تحقیق در تاریخ دوره رنسانس پرداختم. به دلیل اتفاقات رخ داده در عکس های کلیسا آن زمان، حضرت مریم را دیدم.

گروهی آمدند و از این تصاویر فیلم کوتاه ساختند و پخش این تصاویر بر روی سفارت واتیکان در ایران بسیار تاثیر گذار بود و از من خواستند به خلق این آثار به صورت تابلو بپردازم.

به همین سبب این عکس و این فیلم  در قالب 12 تابلو در ابعاد بزرگ به نمایشگاه تبدیل شد. نمایشگاهی که در روز افتتاح آن علاوه بر چهره های هنری مطرح در ایران از جمله مهندس حسابی، فرزند مرحوم دکتر حسابی هم حضور داشت. البته این اقدام در ایران بازتاب رسانه ای قابل توجه ای به همراه نداشت اما یقین دارم  که اگر در کشوری دیگر این نمایشگاه برگزار می شد در عرصه ین اللملی غوغا می کرد...

نام این اثر" شدُنا" گذاشته شد که مخفف  لغت انگلیسی آن Shaeona  است . مدنا به معنی مریم است  و  Shae  هم به معنای سایه است. این اصطلاح معنی سایه مریم دارد.

استاد شکیبا «شدونا» را جمعه دوم تیر ماه امسال با همکاری انجمن دوستی ایران و فرانسه شود در گالری شکوه به تماشا گذاشت.

اتفاق منحصر به فرد دیگری که توسط این هنرمند عکاس و نقاش گرگانی خلق شده است، پدید آوردن تصویر واقعی و اصلی از مولانا است که در قالب 7 تابلو به تصویر در آمده است. قرار است تا یک ماه آینده از این تابلو ها توسط کارشناسان یونسکو در تهران پرده برداری شود که این هم افتخاری دیگر برای سرزمین گرگان خواهد بود.

 تلویزیون ایران هم زندگینامه این استاد ارزشمند را به تصویر در آورده است.  فیلمی که با نقاشی کردن او از خانه تقوی ها به عنوان میراث فرهنگی در گرگان آغاز می شود.

استاد شکیبا اعتقاد دارد در مسیر فعالیت حرفه ای خود خیلی وقت گذاشتم. خیلی کار کردم و مسیرم را غلط نرفتم با انرژی خاصی که از بافت شهرم گرفتم کار کرده و ادامه می دهم.

او می گوید: برای حفظ فرهنگ گرگان همه ما باید همانند یک  آجر برای بنای یک ساختمان باشیم و خود را موظف به نگهداری آن بدانیم. فقط برای نگهداری این فرهنگ باید بخواهیم که تنهایی، پشت درهای بسته حرکت نکنیم.

 استاد شکیبا عزمی راسخ دارد و اعلام می کند که برای فعالیت های موثر آماده هستم  که در گرگان فرهنگستان دایر کنم . در این راه حاضرم زندگیم را هم برای این کار بگذارم. بودجه هم  خواهم گذاشت اگر خواسته شود.... 

 استاد نام آور گرگان زمین ایران قرار است در مراسم روز گرگان عصر دوشنبه 20 شهریور در باره گرگان و عشق به گرگان سخن خواهد گفت.

فرصت دیدار با او و شنیدن آموختنی های او را از دست ندهیم...

http://www.shakibagallery.ir/ آدرس وب سایت استاد شکیبا به سه زبان فارسی و انگلیسی و فرانسوی برای تماشای آثارش پیش روی شهروندان محترم قرار گرفته است.

توضیح مهم:  زمینه آشنایی و گفت و گو با این انسان برجسته توسط همکار و دوست گرامیم آقای حسین ضمیری متولد 1351 محله آلوچه باغ ملل فراهم شد. آقای ضمیری فرزند مادری به نام مریم دیلیمی از محله شازده قاسم و یحیی ضمیری از محله شیر کش گرگان است.

وی از سال 1364 تا کنون در عرصه های فرهنگی و هنری گرگان و استان گلستان مشغول به فعالیت است.

او  اکنون با کوله باری از تجربه، به عنوان مشاور هنری مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان فعالیت دارد.

از او  برای فراهم ساختن آشنایی با استاد شکیبا، صمیمانه متشکرم.


مطالب مشابه :


معرفی کاخ موزه گرگان

کاخ موزه گرگان پست دادگستری دارایی مدرسه ایرانشهر وسر درپادگان اشاره کرد که غیر




‍ژيمناستيك

ژیمناستیک گرگان زمین در آن دوران این شهر را از مدرسه میهن و ایرانشهر مرور می کنند




مصاحبه

اون روزها توی سالن پیشاهنگی و مدرسه ایرانشهر با میز صحنه درست میکردیم و بهترین های گرگان




سخن نخست از روستای اهنگرمحله

روستای {انگرمله} آهنگرمحله گرگان - سخن نخست از روستای اهنگرمحله - خبر و عکس از روستای انگرمله




تنها داور بین المللی استان شمالی کشور

علی اکبر مومنی در 22 اسفند ماه 1355، در شهرستان گرگان چشم ، مدرسه راهنمایی ایرانشهر می




نقاش گرگانی فیلم های علی حاتمی، میهمان ویژه روز گرگان

آوا و آوات - نقاش گرگانی فیلم های علی حاتمی، میهمان ویژه روز گرگان - اطلاع رساني از رويدادها




روايت تلخ ائتلاف اصلاح طلبان در گرگان

روايت تلخ ائتلاف اصلاح طلبان در گرگان از زماني كه جمع قابل توجهي از چهره هاي نامدار و بي نام




کارگاه آموزشی شهردار کوچولو در ایرانشهر

روابط عمومی شهرداری ایرانشهر گرگان. روابط نمود و وظیفه شهردار مدرسه را برای دانش




برچسب :