سید علی خامنه ای
پنجمین بازداشت
وی درباره پنجمین بازداشت خویش توسط ساواک مینویسد:
“ | از سال ۴۸ زمینه حرکت مسلحانه در ایران محسوس بود. حساسیت و شدت عمل دستگاههای جاری رژیم پیشین نیز نسبت به من، که به قرائن دریافته بودند چنین جریانی نمیتواند با افرادی از قبیل من در ارتباط نباشد، افزایش یافت. سال ۵۰ مجدداً و برای پنجمین بار به زندان افتادم. برخوردهای خشونت آمیز ساواک در زندان آشکارا نشان میداد که دستگاه از پیوستن جریانهای مبارزه مسلحانه به کانونهای تفکر اسلامی به شدت بیمناک است و نمیتواند بپذیرد که فعالیتهای فکری و تبلیغاتی من در مشهد و تهران از آن جریانها بیگانه و به کنار است. پس از آزادی، دایره درسهای عمومی تفسیر و کلاسهای مخفی ایدئولوژی و... گسترش بیشتری پیدا کرد. | ” |
بازداشت ششم
در بین سالهای ۱۳۵۰-۱۳۵۳ درسهای تفسیر و ایدئولوژی علی خامنهای در سه مسجد «کرامت»، «امام حسن (ع)» و «میرزا جعفر» در مشهد تشکیل میشد. این فعالیتها موجب شد که در دی ماه ۱۳۵۳ ساواک به خانهاش در مشهد هجوم برده، او را دستگیر و بسیاری از یادداشتها و نوشتههایش را ضبط کند. این ششمین و سختترین بازداشت بود و تا پاییز ۱۳۵۴ در زندان کمیته مشترک ضدخرابکاری بود. در این مدت او در سلول انفرادی نگه داشته شد.
سختیهایی که در این بازداشت تحمل کرد، به تعبیر خودش «فقط برای آنان که آن شرایط را دیدهاند، قابل فهم است». پس از آزادی از زندان، به مشهد برگشت و باز هم همان برنامه ادامه داشت. البته دیگر امکان تشکیل کلاسهای سابق را به او ندادند.
در تبعیددر اواخر سال ۱۳۵۶، نیروهای امنیتی دولت پهلوی وی را دستگیر و برای مدت سه سال به ایرانشهر تبعید کرد. در اواسط سال ۱۳۵۷ با اوجگیری مبارزات انقلاب ایران، از تبعیدگاه آزاد شده به مشهد بازگشت.
در آستانه پیروزیدرآستانهٔ پیروزی انقلاب اسلامی، پیش از بازگشت سید روحالله خمینی از پاریس به تهران، و از سوی وی به عضویت در «شورای انقلاب» با شرکت افرادی همچون مطهری، بهشتی، هاشمی رفسنجانی منصوب شد. پیام خمینی توسط مطهری به وی ابلاغ گردید و با دریافت پیام سید روحالله خمینی، از مشهد به تهران آمد.
پس از انقلاب تا رهبری خامنهای در جبهه، در دوران جنگ پس از ترور توسط مجاهدینفهرست زیر خلاصهای از فعالیتهای علی خامنهای پس از پیروزی انقلاب تا درگذشت روحالله خمینی است.
- عضویت در حزب جمهوری اسلامی دراسفند ۱۳۵۷
- معاونت وزارت دفاع در سال ۱۳۵۸
- سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ۱۳۵۸
- امام جمعه تهران، ۱۳۵۸
- نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، ۱۳۵۸
- نماینده سید روحالله خمینی در شورای عالی دفاع، ۱۳۵۹
- حضور در جبهههای جنگ با عراق، در سال ۱۳۵۹
- ترور نافرجام ششم تیرماه۱۳۶۰ در مسجد ابوذر تهران توسط مجاهدین، این حادثه موجب از کار افتادن دست راست وی شد.[۸]
- ریاست جمهوری دورهٔ اول؛ به دنبال ترور محمد علی رجایی دومّین رئیس جمهور ایران، وی در مهر ماه ۱۳۶۰ به مقام ریاست جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد.
- ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۳۶۰
- ریاست جمهوری دورهٔ دوم؛ از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ مجدداً به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد.
رهبری جمهوری اسلامی
پس از درگذشت آیت الله سید روحالله موسوی خمینی، مجلس خبرگان رهبری در تاریخ ۱۴ خرداد۱۳۶۸، سید علی خامنهای را که در آن زمان ریاست جمهوری ایران را بعهده داشت، به سمت «رهبر جمهوری اسلامی ایران» منصوب کرد.
بر طبق اصل ۱۰۹ قانون اساسی وقت، یکی از شرایط رهبری مرجعیت بود لیکن علی خامنهای در آن زمان مرجع نبود. برخی مدعی هستند که پیش از مرگ آیتالله خمینی از وی در مورد شرط مرجعیت برای رهبری استفتاء شدهاست و وی داشتن شرط اجتهاد را کافی دانسته و مرجعیت را غیر ضروری خواندهاست.[ آنچه مسلم است سید علی خامنه ای با تصویب مجلس خبرگان رهبری به رهبری جمهوری اسلامی ایران انتخاب گردید. پیش از این انتصاب از وی با عنوان حجت السلام و المسلمین، و پس از انتصاب به مقام رهبری از او با عنوان «آیتالله خامنهای» نام برده شد. بتدریج در رسانهها و دیگر ارگانهای دولتی عناوینی همچون «مقام معظم رهبری»، «رهبر معظم انقلاب»، «ولی امر مسلمین جهان» و «مقام عظمای ولایت» برای رهبر ایران مورد استفاده قرار گرفت.
پس از انتخاب سید علی خامنهای به رهبری جمهوری اسلامی ایران، «بازنگری در قانون اساسی جمهوری اسلامی» که به خواست آیت الله خمینی ( یک ماه قبل از مرگش ) به شورای بازنگری قانون اساسی سپرده شده بود، در جریان یک همهپرسی در ۸ مرداد۱۳۶۸ به اکثریت آراء به تصویب رسید. از جمله تغییرات در آن، حذف شرط مرجعیت برای رهبری و تغییر آن به فقیه واجد شرایط بود.
وی در شرایطی بدون مقام مرجعیت بعنوان رهبر ایران انتخاب شد که هنوز قانون اساسی اصلاح نشده و شرط مرجعیت از شرایط رهبر و ولی فقیه حذف نشده بود.
اتهاماتخامنه ای از سوی دادگاههای آلمان و رسانه های غربی متهم به دست داشتن در چند فقره قتل و بمبگذاری در خارج از ایران شده است.
ترور میکونوس
در ۲۱ فروردین ۱۳۷۶ دادگاهی در آلمان که به پرونده ترور میکونوس رسیدگی میکرد در طی حکمی کمیته امور ویژه جمهوری اسلامی را که علی خامنهای یکی از اعضای آن بود، متهم به دادن دستور این ترور کرد پس از این حکم آلمان و ایران سفرای خود در دوکشور را فرا خواندند و آلمان چهار دیپلمات ایرانی را از این کشور اخراج کرد ، تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز سفرای خود را از ایران فراخواندند و روابط طرف دچار بحرانی شد که تا سه ماه بعد و پیروزی محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری ادامه داشت
آرژانتین
عبدالقاسم مصباحی یکی از افراد بلندپایه وزارت اطلاعات ایران که درسال ۱۹۹۶ به آلمان گریخت در مصاحبهای با بازپرس دادگاه آمیا، که برای رسیدگی به پرونده بمب گذاری آمیا برگزار شده بود، خامنهای را متهم کرد که عامل اصلی این ترور بوده و ۲۰۰ میلیون دلار ازحساب مشترک خود با احمد خمینی در بانک سوئیس را صرف این کار کردهاست .ولی دادگاه آرژانتین هیچ حکمی درباره خامنهای ارائه نکرد
خانوادهٔ سید علی خامنهای
سید علی خامنهای متأهل و دارای ۶ فرزند است. همسر وی «خجسته» نام دارد. نام دخترانش بشری و هدی، و نام پسرانش مجتبی، مصطفی، مسعود و میثم است دو تن از پسران او برای ۸ سال در جبهههای جنگ ایران و عراق حضور داشتند]
یکی از دختران وی همسر فرزند محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبری است پسرش مجتبی خامنهای با دختر غلامعلی حداد عادل ازدواج کردهاست مصطفی دیگر فرزند وی با دختر آیتالله خوشوقت ازدواج کردهاست. مسعود نیز با فرزند آیتالله خرازی و خواهر صادق خرازی ازدواج کردهاست
برادر وی سید هادی خامنهای نیز روحانی و فعال سیاسی عضو مجمع روحانیون مبارز است که در سال ۱۳۷۲ روزنامه جهان اسلام، و سال ۱۳۷۹ روزنامه حیات نو را منتشر کرد. که این روزنامه به دستور دادگاه ویژه روحانیت توقیف شد
خواهر وی «بدری حسینی خامنهای» همسر شیخ علی تهرانی است. علی تهرانی روحانی فعال در دوران انقلاب اسلامی و عضو مجلس خبرگان رهبری از شهر مشهد بود که پس از انقلاب در فروردین ۱۳۶۳ به عراق که در آن زمان با ایران در حال جنگ بود، گریخت و در آنجا پناهنده سیاسی شد. پس از آن در اردیبهشت ۱۳۶۴ همسرش (بدری حسینی خامنهای) نیز به همراه ۳ دختر و ۲ پسرش بطور غیرقانونی از میانه جبههها به عراق نزد وی رفتند
آثار و نوشتهها
تألیف و تحقیق
|
ترجمه
- صلح امام حسن ، تألیف راضی آل یاسین.
- آینده در قلمرو اسلام، تألیف سید قطب.
- مسلمانان در نهضت آزادی هندوستان، تألیف عبدالمنعم نمری نصری.
- ادعانامه علیه تمدّن غرب، تألیف سید قطب.
انتقادات بینالمللی
سازمان گزارشگران بدون مرز سید علی خامنهای را یکی ازدشمنان آزادی مطبوعات در جهان شناخت. این سازمان در سال ۲۰۰۶ در مقالهای به بررسی وضع مطبوعات در ایران در دورهٔ رهبری علی خامنهای پرداخت. در این مقاله پس از اشاره به کنترل وی بر رسانههای رادیو و تلویزیون، به اعمال نفوذ وی در مورد انتخاب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره میکند، وزیری که مسئول بازداشت اکثر روزنامهنگاران دربند در سال ۲۰۰۶ بوده است
در رسانه
تاکنون مقالاتی درباره سید علی خامنه ای از سوی سازمانهای بین المللی منتشر شده است، از جمله :
- موقوفه کارنگی برای صلح بینالمللی در سال ۲۰۰۸ مقالهای با عنوان «بازخوانی خامنهای: دیدگاه جهانی قدرتمندترین رهبر ایران» به قلم کریم سجادپور منتشر کرد مقاله اینچنین آغاز میشود: « شاید در دنیا هیچ رهبری نباشد كه به اندازه آیتالله خامنهای برای مسایل جاری جهان اهمیت داشته باشد اما درعینحال تا این حد برای جهانیان ناشناخته باشد». به نظر میرسد این تحلیل که خود موسسه کارنگی آن را «تحلیل عمیق سیاسی» از سیدعلی خامنهای و بر اساس سخنرانیها و نوشتههای وی در ۳ دهه اخیر میداند،در ایران چندان با واکنشهای تند داخلی مواجه نشده است.
مطالب مشابه :
گالری عکس مجریان تلویزیون
بیوگرافی و عکس سید دانیال معین آل داوود، سیدعلیرضا موسوی،حامد غفاری اشکان خطیبی. بهار
عکس های اشکان خلیل نژاد
عکس های اشکان خلیل بیوگرافی بازیگران و پشت پاتوق هواداران سید علیرضا موسوی
با شعله قهرماني مجري برنامه سيماي خانواده
پسر اینترنتی - با شعله قهرماني مجري برنامه سيماي خانواده - بیوگرافی و عکس های جدید
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران
(بیوگرافی) - وزارت سید عبدالکریم موسوی اشکان دژاگه علی
سید علی خامنه ای
بیوگرافی: سید علی پس از درگذشت آیت الله سید روحالله موسوی خمینی، مجلس خبرگان اشکان
برچسب :
بیوگرافی اشکان موسوی