تعیین ظرفیت مبادله کنندگی رزین کاتیونی

                                                         مقدمه

یونی داشته باشد ، بطوریکه یونها بتوانند به سهولت در شبکه جامد رزین وارد و یا از آن خارج شوند.

پدیده تبادل یون برای اولین بار در سال 1850 و به دنبال مشاهده توانایی خاک‌های زراعی در تعویض برخی از یون‌ها مثل آمونیوم با یون کلسیم و منیزم موجود در ساختمان آنها گزارش شد. در سال 1870 با انجام آزمایش‌های متعددی ثابت شد که بعضی از کانیهای طبیعی بخصوص زئولیت‌ها واجد توانایی انجام تبادل یون هستند. در واقع به رزین‌های معدنی ، زئولیت می‌گویند و این مواد یون‌های سختی آور آب (کلسیم و منیزیم) را حذف می‌کردند و به جای آن یون سدیم آزاد می‌کردند از اینرو به زئولیت‌های سدیمی مشهور شدند که استفاده از آن در تصفیه آب مزایای زیاد داشت چون احتیاج به مواد شیمیایی نبود و اثرات جانبی هم نداشتند.

اما زئولیت‌های سدیمی دارای محدودیتهایی بودند. این زئولیتها می‌توانستند فقط سدیم را جایگزین کلسیم و منیزیم محلول در آب نمایند و آنیونهایی از قبیل سولفات ، کلراید و سیلیکات‌ها بدون تغییر باقی می‌مانند. واضح است چنین آبی برای صنایع مطلوب نیست. پس از انجام تحقیقات در اواسط دهه 1930 در هلند زئولیتهایی ساخته شد که به جای سدیم فعال ، هیدروژن فعال داشتند. این زئولیتها که به تعویض کننده‌های کاتیونی هیدروژنی معروف جدید ، سیلیس نداشته و علاوه بر این قادرند همزامان هم سختی آب را حذف کنند و هم قلیائیست آب را کاهش دهند.

برای بهبود تکنولوژی تصفیه آب ، گامهای اساسی در سال 1944 برداشته شد که باعث تولید زرین‌های تعویض آنیونی شد. زرین‌های کاتیونی هیدروژنی تمام کاتیونی آب را حذف می‌کنند و رزین‌های آنیونی تمام آنیونهای آب را از جمله سیلیس را حذف می‌نمایند ، در نتیجه می‌توان با استفاده از هر دو نوع زرین ، آب بدون یون تولید کرد. همچنین پژوهشگران دریافتند که سیلیکات آلومینیم موجود در خاک قادر به تعویض یونی می‌باشد. این نتیجه گیری با تهیه ژل سیلیکات آلومینیم از ترکیب محلول سولفات آلومینیم و سیلیکات سدیم به اثبات رسید. بنابراین اولین رزین مصنوعی که ساخته شد سیلیکات آلومینیم بود. و امروزه اکثر زرین‌های تعویض یونی که در تصفیه آب بکار می‌روند رزین‌های سنتزی هستند که با پلیمریزاسیون ترکیبات آلی حاصل شده‌اند.[1]

شیمی رزین‌ها

رزین‌های موازنه کننده یون ، ذرات جامدی هستند که می‌توانند یونهای نامطلوب در محلول را با همان مقدار اکی والان از یون مطلوب با بار الکتریکی مشابه جایگزین کنند. رزین‌های تعویض یونی شامل بار مثبت کاتیونی و بار منفی آنیونی می‌باشد بگونه‌ای که از نظر الکتریکی خنثی هستند.

موازنه کننده‌ها با محلول‌های الکترولیت این تفاوت را دارند که فقط یکی از دو یون ، متحرک و قابل تعویض است به عنوان مثال ، یک تعویض کننده کاتیونی سولفونیک دارای نقاط آنیونی غیر متحرکی است که شامل رادیکالهای آنیونی SO3دوبار منفی می‌باشد که کاتیون متحرکی مثل H+ یا Na+به آن هستند.این کاتیونهای متحرک می‌توانند در یک واکنش تعویض یونی شرکت کنند .

به همین صورت یک تعویض کننده آنیونی دارای نقاط کاتیونی غیر متحرکی است که آنیون‌های متحرکی مثل Cl- یاOH-به آن متصل می‌باشد. در اثر تعویض یون ، کاتیون‌ها یا آنیون‌های موجود در محلول با کاتیون‌ها و آنیون‌های موجود در رزین تعویض می‌شود ، بگونه‌ای که هم محلول و هم رزین از نظر الکتریکی خنثی باقی می‌ماند. در اینجا با تعادل جامد مایع سروکار داریم بدون آنکه جامد در محلول حل شود.

برای آنکه یک تعویض کننده یونی جامد مفید باشد باید دارای شرایط زیر باشد:

1. خود دارای یون باشد.

2. در آب غیر محلول باشد.

3. فضای کافی در شبکه تعویض

طبقه بندی رزین‌ها

رزین‌ها بر حسب گروه عامل تعویض متصل به پایه پلیمری رزین به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

  1. رزین‌های کاتیونی قوی SAC Strongacidis Cation) )
  2. رزین‌های کاتیونی ضعیف WAC Weak acidis Cation) )
  3. رزین‌های آنیونی قوی SBA Strongbasic anion) )
  4. رزین‌های آمونیونی ضعیف WBA Weak basic anion)

بطور کلی رزین‌های نوع قوی در یک محدوده وسیع PH و رزین‌های نوع ضعیف در یک محدوده کوچک از PH مناسب هستند. ولیکن با استفاده از رزین‌های نوع ضعیف ، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف مواد شیمیایی مورد نیاز برای احیا رزین را باعث می‌شود. رزین‌های کاتیونی قوی قادر به جذب کلیه کاتیونهای موجود در آب می‌باشد ولی نوع ضعیف قادر به جذب کاتیونهای هستند که به قلیائست آب مرتبط است و محصول سیستم اسیدکربنیک است.

نوع قوی

Ca(HCO3)2 OR MgSO4 + 2ZSO3H -----> Ca2++2H2CO3 OR Mg2+ + H2SO4

نوع ضعیف

Mg(HCO3)2 OR Ca(HCO3)2 + 2ZCOOH -----> (ZCOO)2+ + Mg(ZCOO)2+Ca + 2H2CO3

مزیت رزین‌های کاتیونی ضعیف بازدهی بالای آنها در مقایسه با رزینهای کاتیونی قوی می‌باشد ، در نتیجه باعث تولید پساب کمتر در احیا مکرر می‌گردد. اصولا زمانی که هدف جداسازی کلیه کاتیونهای آب است بکارگیری توام رزین کاتیونی قوی و ضعیف اقتصادی تر از بکارگیری رزینهای کاتیونی قوی می‌باشد. رزین‌های آنیونی قوی قادر به جذب کلیه آنیونهای موجود در آب بوده ولی رزین‌های آنیونی قادر به جذب آنیون اسیدهای قوی نظیر اسید سولفوریک ،کلریدریک و نیتریک می‌باشد. رزین‌های آنیونی ضعیف مقاومتر از رزینهای آنیونی قوی بوده و به همین جهت در سیستم‌های تصفیه آب ، رزین‌های آنیونی قوی در پاین دست رزینهای آنیونی ضعیف قرار می‌گیرند.[2]

 

2HCl OR 2H2SiO3 + 2ZOH -----> 2ZHSio3ZCl + H2O

2HCl OR 2HNO3 + ZOH -----> 2ZCl OR 2ZNO3 + H2O

برخی از کاربردهای رزین‌ها

·رزین‌های کاتیونی سدیمی نه تنها کاتیون‌های سختی آور آب بلکه همه یون‌های فلزی را با سدیم تعویض می‌کنند. برای احیا این نوع رزین‌های کافی است که رزین را با آب نمک شست و شو دهیم تا رزین به فرم اولیه خود برگردد.

·  با رزین‌های کاتیونی چه نوع هیدروژنی و چه نوع سدیمی می‌توان آهن و منگنز را چون بقیه کاتیونها حذف کرد اما به علت امکان آلوده شدن رزین‌ها معمولا مشکلاتی داشته و باید نکاتی را رعایت کرد. اولا باید دقت کرد که قبل از حذف یون آهن توسط رزین هیچ هوایی با آب در تماس قرار نگیرد چون در اثر مجاورت با هوا ، آهن و منگنز محلول در اب اکسیده شده غیر محلول در می‌آیند و در نتیجه روی ذرات رزین رسوب کرده و باعث آلوده شدن رزین می‌گردد.

·  با استفاده از رزین‌های تبادل یونی می‌توان لیزین را که جز اسید آمینه ضروری مورد نیاز رژیم غذایی خوکها ، ماکیان و سایر گونه‌های حیوانی می‌باشد ، را تخلیص کرد. دلیل اهمیت تخلیص این اسید آمینه ، نزدیکتر شدن رژیم غذایی حیوانات به نیازمندیهای آنها در مصرف مواد خام و ... است با توجه به اینکه مقدار لیزین در دانه‌ها ، بخصوص غلات ناچیز می‌باشد.

·  حذف سیلیکا از آبهای صنعتی با استفاده از رزین‌های آنیونی قوی .

·   حذف آمونیاک از هوا بوسیله زئولیت‌های طبیعی اصلاح شده (کلینوتپلولیت).[3]

 

image089.gif

آزمایش اول : تعیین ظرفیت مبادله کنندگی رزین

روش کار : حدود یک گرم از رزین را وزن کرده و در ارلن درب دار وارد میکنیم. رزین از قبل به فرم اسیدی در آمده و کاملا خشک گردیده است. بر روی آن 50 میلی لیتر آب مقطر و 5/2 گرم باریم کلرید اضافه می کنیم .

ارلن را بر روی یک بهم زن مغناطیسی قرار داده و محتویات آن را به مدت 20-15 دقیقه به شدت بهم میزنیم . حال هیدروژن آزاد شده در داخل ارلن را در حضور دو قطره از فنولفتالئین با سود1/0 نرمال تیتر کرده و ظرفیت رزین را محاسبه می کنیم :

 image089.gif

آزمایش دوم : تعیین ثابت مبادله کنندگی رزین کاتیونی برای یون پتاسیم

روش کار : حدود یک گرم از رزین خشک در فرم اسیدی را دقیقا وزن کرده ودر ارلن دربدار وارد میکنیم. بر روی آن 50 میلی لیتر از پتاسیم کلرید 01/0 مولار اضافه کرده و محتوی ارلن را به مدت یک ساعت توسط بهم زن مغناطیسیبه هم میزنیم. سپس ارلن را چند دقیقه راکد گذاشته و سپس 10 میلی لیتر از محلول رویی را برمیداریم آن را در یک ارلن مایر و در حضور فنول فتالئین با سود 1/0 نرمال تیتر میکنیم. با مشخص شدن میلی اکی والان هیدروژن و از آنجا یون پتاسیم و با استفاده از ظرفیت رزین در نهایت ثابت تعادل را محاسبه میکنیم :

 image089.gif

آزمایش سوم : تعیین ثابت مبادله کنندگی رزین کاتیونی برای یون منیزیم

روش کار : آزمایش دوم را با 50 میلی لیتر منیزیم کلرید 1/0 مولار انجام میدهم تا ثابت مباده کنندگی یون منیزیم را تعیین کنیم



نشریه علمی و پژوهشی شیمی ایران دوره23 شماره 2

اصول تصویه آب تالیف دکتر محمد چالکش امیری

روشهای پیشرفته در صنعت تصفیه آب تالیف  مهندس محمد کرمانی


مطالب مشابه :


رزین­های XAD

analytical chemistry - رزین­های XAD - شیمی تجزیه رزین چیست؟ - رزین از نظر لغوی یعنی صمغ درخت




رزین‌ مبادله کننده یون چیست؟

رزین‌ مبادله کننده یون چیست رزین‌های آنیونی ضعیف مقاومتر از رزینهای آنیونی قوی بوده و




اپوکسی چیست ؟

مهندسی پلیمر - اپوکسی چیست ؟ - مهندسی پلیمر-مرکز قزوین-بچه های ورودی سال 90 - مهندسی پلیمر




رزین

رزین چیست؟ رزین ترکیبی طبیعی یا مصنوعی است که بسیار چسبناک است و تحت شرایطی سخت می شود.




اپوکسی چیست؟

پوکسی یک هم‌بسپار است؛ که از دو مادهٔ شیمیایی مختلف تشکیل شده. این دو ماده را با نام رزین یا




"رزین پلی استر"

رزین پلی استر Polyester Resin. رزین پلی استر ماده ای است که در مجسمه سازی و کارهای صنعتی مورد




تعیین ظرفیت مبادله کنندگی رزین کاتیونی

رزین از قبل به فرم اسیدی در آمده و کاملا خشک گردیده است. بر روی آن 50 میلی لیتر آب مقطر و 5/2 گرم




فایبرگلاس چیست؟

فایبرگلاس چیست حاوی یک نوع یا بیشتر از الیاف تقویت کننده بوده که توسط یک رزین




برچسب :