استان آذربايجان غربي

استان آذربايجان غربي

استان آذربايجان غربي با وسعت 43660 کيلومتر مربع در شمال غرب کشور ايران قرار دارد و از جمله کهن ترين استان هاي ايران مي باشد. مرکز این استان شهر اروميه است و شهرهاي تابعه  اين استان: خوي، ماکو، سلماس، سردشت، مهاباد، مياندوآب، نقده، پيرانشهر، اشنویه، بوکان، تکاب، شاهین دژ و سیه چشمه (چالدران) می باشد. اکثریت مردم اين استان پيرو دين اسلام و مذهب شیعه بوده؛ ولی مردم شهرهاي مهاباد، سردشت و پيرانشهر بیشتر اهل تسنن و کرد نشين هستند. تعدادي از اقليت هاي مسيحي، یهودی و زرتشتی نيز در اروميه زندگي مي کنند.

 

نقشه استان آذربایجان غربی؛ عکس از سازمان نقشه برداری کشور

آذربایجان در فارسی میانه؛ آتورپاتکان، در آثار کهن فارسی؛ آذربادگان و در فارسی کنونی آذربایجان نامیده می شود. تاریخ باستانی آذربایجان با تاریخ قوم ماد درآمیخته است. قوم ماد پس از مهاجرت به ایران، قسمت های غربی ایران از جمله آذربایجان را تصرف کرد. بعد از غلبه اسکندر مقدونی بر ایران، سرداری به نام آتوپارت در آذربایجان ظهور کرد و این سرزمین به نام آتوپارتگان معروف شد. در زمان حکومت سلوکی ها، ناحیه آتوپارتگان پناهگاه و تکیه گاه ایرانیت در مقابل یونانیت شد. حکومت های محلی متعددی قدرت را در آذربایجان به دست گرفتند. پس از تصرف آذربایجان به دست شاه اسماعیل اول صفوی، آذربایجان مرکز عمده گردآوری قوای نظامی برای شاهان صفوی گردیده و در زمان صفویه آذربایجان محل جنگ های خونین میان سپاهیان ایران و عثمانی شد که جنگ چالدران از عمده ترین آنها به شمار می رود. در آن جنگ سید صدرالدین وزیر اعظم شاه اسماعیل صفوی به شهادت رسیده و مقبره ایشان هم اکنون در چهار کیلومتری شهر چالدران در روستای سعدل قرار دارد.

این استان یکی از دیدنی ترین استان های کشور، با آثار تاریخی، طبیعی و جذابیت های گردشگری فراوان است. از لحاظ تعداد نقاط دیدنی، شاید کمتری استانی در ایران قدرت رقابت با آذربایجان غربی را داشته باشد. وجود آثار باستانی همچون تخت سلیمان، تپه حسن لو، قره کلیسا و ... با قدمت بسیار طولانی، نشان از تمدن کهن این منطقه از کشور عزیزمان دارد.

مهاباد یکی از شهرهای مهم آذربایجان غربی است که در جنوب دریاچه ارومیه واقع شده است. این شهر نیز مانند سایر شهر های استان دارای آب و هوای سرد سیری است و بهترین زمان برای سفر به آن از اردیبهشت تا مهر ماه و به ویژه تابستان می باشد. جمعیت زیاد و وجود مراکز خدماتی و دولتی، این شهر را به یکی از شهرهای مهم استان تبدیل کرده است. یشتر مردم این منطقه کرد و اهل تسنن بوده و دارای مذهب شافعی هستند؛ و از این رو نام امام شافعی بر روی بسیاری از کوچه ها و خیابانها و مساجد دیده می شود.

نماهایی از شهر مهاباد

این شهر در میان شهرهای استان به عنوان یک شهر کاملا توریستی و با جذابیت های فراوان شناخته شده و در ایام تعطیل به خصوص در فصل تابستان، سیل عظیم مسافران از شهرهای اطراف به سمت این شهر سرازیر می شود. مهاباد دارای مردمی بسیار با فرهنگ و مبادی آداب است؛که از حضور گردشگران استقبال خوبی می کنند و برخورد بسیار مناسبی با توریست و گردشگر خارجی دارند به نحوی که این شهر در بین شهر های اطراف عنوان "پاریس کوچولو" را به خود اختصاص داده است و اگرچه کمبود هتل و اماکن اسکان گردشگر در این شهر مشهود است اما باتوجه بیشتر این شهر می تواند به ویژه برای تحقیقات مردم شناسانه محلی بسیار مناسب باشد.

سد مهاباد و رودخانه آن، پارک ملت و بازار اجناس خارجی از جمله مراکز تفریحی و دیدنی شهر به حساب آمده و علاوه بر آن وجود غار دیدنی سهولان و غار تاریخی فخریگاه در نزدیکی این شهر نیز امتیازی برای جذب گردشگر می باشد.

 

 

 

پارك ملت مهاباد

پارک ملت مهاباد، پارکی زیبا و دیدنی است که پایین دست سد مهاباد واقع شده. نور پردازی زیبا در پارک، رودخانه و اطراف آن، موسیقی کردی زیبایی که بی وقفه در پارک پخش می شود و رودخانه زیبایی که از دل این پارک می گذرد با سنگ های بزرگ و جالب داخل آب و منطقه تفرحی و گردشگری که در روبروی پارک و در دل کوه ایجاد شده است همه و همه پارک ملت مهاباد را به مکانی دیدنی تبدیل کرده است.

 

كوه سلطان

کوه سلطان کوه کم ارتفاعی است که در مسیر مهاباد به بوکان و نرسیده به غار سهولان واقع شده است. طبق گفته افراد محلی، در زمان نه چندان دور این کوه قداست خاصی داشته و بسیاری افراد برای گرفتن حاجت به آنجا می رفته اند.

 

 

 

بازار تاناكورا

در گوشه و کنار شهرهای غرب کشور، بازارهای مختلف با نام مشترک تاناکورا وجود دارد که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارد. وجه مشترک همه آنها، قاچاق بودن اجناس و به طبع آن قیمت پایین است که باعث گردیده خیل عظیمی از مسافران صرفا برای خرید از این بازارها که بیشتر اجناس دست دوم خارجی را به فروش می رسانند به این مناطق مسافرت کنند.

یکی از بازارهای بزرگ و معروف تاناکورا در غرب کشور در شهر مهاباد واقع شده است. بازاری جالب و دیدنی که علاوه بر اجناس داخل آن که بسیار متنوع و فراوان، دیوارها و سقف حصیری آن نیز دیدنی است. بازاری بزرگ که تقریبا هر چیزی در آن یافت می شود. اما شاید به صرفه ترین خریدهادر این بازار لباس، کیف و کفش و عروسک باشد.

برای خریداجناس نو خارجی؛ دستگاه های الکترونیکی و... بازار بزرگ اجناس خارجی در این شهر وجود دارد که از شهر های اطراف نیز برای خرید به آن مراجعه می شود و تنوع محصول و ارزان بودن اجناس در آن قابل توجه می باشد. علاوه بر مهاباد، بازارهای مشابه دیگری در شهرهای اطراف مانند ارومیه، اشنویه و پیرانشهر وجود دارد که دیدن آنها نیز خالی از لطف نیست.

 

در میان شهرهای این بازارها، بازار پیرانشهر به دلیل نزدیک تر بودن این شهر به مرز و کمتر بودن خریدار، به نسبت مهاباد، دارای قیمت های مناسب تری می باشد. البته باید توجه داشت که انتقال بسیاری از اجناس از این بازار مرزی به داخل کشور ممنوع بوده و قاچاق محسوب میشود. گرچه ماموران برای کسانی که بصورت تکی و به عنوان سوقات اجناسی را از بازار خریداری کرده اند و به شهر خود برمی گردند؛ مشکل چندانی ایجاد نمی کنند.

 

غارهای متعدد موجود در استان آذربایجان غربی همواره مورد توجه و بازدید اغلب گردشگران قرار بوده است که می توان از معروفترین آنها غار سهولان را نام برد.  این غار در 35 کیلومتری شهرستان مهاباد و جاده مهاباد-بوکان واقع و از چند حوضچه بزرگ که به وسیله دالان های آبی به هم متصل شده اند تشکیل یافته است. ارتفاع سقف غار از سطح آب در حوضچه آخر 50 متر و عمق آب در حوضچه وسط به 35 متر می رسد.

 

این غار به تازگی در میان ایرانگرادان معروف شده و به سرعت جایگاه ویژه ای به عنوان یکی از مهم ترین غارهای آبی ایران یافته است. این غار تا اندازه ای شبیه به غار علیصدر همدان است با این تفاوت که قسمت کشف شده آن در حال حاضر چندان طولانی نبوده و قندیل های بسیار زیبا و فراوان موجود در غار علیصدر را به صورت موردی می توان در این غار مشاهده کرد.

غار سهولان دارای دو در اصلی است که به هم راه دارند و می توان از هر یک از آنها وارد غار و از در دیگر خارج شد.بعد از ورود به غار و پس از طی مسیر پیاده سوار قایق خواهید شد و به دیدن غار خواهید پرداخت. هم اکنون به لطف نور پردازی محيط دروني غار كه با انواع لامپ ها و نورافكن ها چراغاني شده، مناظر شگفت انگيزي را می توان مشاهده کرد؛ رسوبات داخل غار اشکال گوناگونی دارد: پای فیل، عروس دریایی، خفاش و... که به همراه قندیل های زیبای غار آنرا بسیار دیدنی کرده است.

 

کلمه سهول در زبان محلی کردی به معنای یخ است که شاید وجه تسمیه این غار مربوط به یخ بندان های طولانی زمستانی و خنکای تابستانی آن باشد. در حال حاضر می توان با اتومبیل تا نزدیکی غار رفت و تنها مسیر کوتاهی را مجبور به پیاده روی خواهید بود. بر سر راه غار، منطقه ای وجود دارد که تابلویی با عنوان "جاذبه معکوس" در کنار جاده دیده می شود. ظاهرا در این منطقه با وجود سرازیری جاده بر اثر کشش کوه، سرعت و شتاب اتومبیل کاهش می یابد. البته در بازدید تیم این سایت چیزی احساس نشد. طبق گفته راننده ظاهرا این پدیده بیشتر برای ماشین های سنگین و مینی بوس ها تاثیر گذار است. دلیل آن هم احتمالا وجود سنگ هایی با خاصیت مغناطیسی در کوههای کنار جاده می باشد؛ که در نوع خود پدیده جالبی است.

 

شهر ماکو مرکز شهرستان ماکو، در شمال غربی آذربایجان غربی واقع شده و دارای موقعیت جغرافیایی و نظامی مهمی است؛ زیرا در سرحد سه کشور ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان قرار گرفته است. بر اساس همین اهمیت، روس ها در زمان جنگ جهانی راه آهنی از شاه تختی به بایزید دایر نمودند که از شهر ماکو می گذشت و قریب 150 کیلومتر آن در خاک ایران بود. متاسفانه اکنون این مسیر  راه آهن به کلی مخروبه شده و غیر قابل استفاده است. این شهر از طرف شمال به رود ارس، از طرف مغرب به کدوک کلامه (سرحد ترکیه)، از طرف مشرق به پل خدا آفرین ارس و از طرف جنوب به خاک ترکیه و خوی محدود می شود. شهرستان ماکو، کوهستانی بوده و کوه های متعددی در آن قرار دارند.

 

 

 

 

 

منظره ای از شهر ماکو

منطقه چالدران و کلیسای طاطاووس (قره کلیسا) نیز در این شهرستان واقع شده اند. اس. جی. ویلسون، کشیش آمریکایی پس از گذر از شهر ماکو در باره آن چنین نوشته است: "همچنان که به ماکو نزدیک شدیم جاده مارپیچ از میان دره باریکی گذشت که از میان آن رودی به همین نام در جریان بود و پی در پی به شکل آبشارهای غران کوچکی فرو می ریخت. در یکی از این خمیدگی های کوهستان ناگاه منظره شهر ماکو به صورت دلپذیر و شگفت آوری در برابر دیدگانم پدیدار شد. کوهستان های برهنه پر صخره، ناگهان در دو سو سر به آسمان کشیده و دست کم به ارتفاع هزار پا گردن برافراشته بودند. کوهی که در سمت راست قرار دارد، هر قدر بالا می رود بر آمدگی پیدا می کند و همچون سایبانی بر فراز شهر گسترده می شود. در فرورفتگی صخره ها، قلعه ای ساخته اند ".

 

 

 

 

منظره ای از کلاهک سنگی شهر ماکو

ماکو در دوره های مختلف تاریخ به نام های مختلفی معروف بوده که از آن جمله می توان به نام های شاوارشان، ماکویه، قلعه قبان، آرتاز، روسا، مادکوه و مکی اشاره نمود. به جرئت می توان گفت که ماکو یکی از دیدنی ترین شهرهای ایران است. هنگامی که درون شهر قدم می گذارید به واقع از دیدن آن لذت می برید. مخصوصا با غروب آفتاب و سرخ شدن آسمان و کوه های سنگی اطراف شهر، زیبایی ها چندین برابر می شود. کلاهک سنگی ماکو و لانه لک لک ها که در گوشه گوشه شهر و جاده ها بر روی تیرکهای برق و منبع های آب ساخته شده اند نیز  از دیدنی های جالب ماکو است.

این شهر به دلیل آنکه در کنار مرز و گمرک بازرگان واقع شده است محل عبور مسافرینی است که قصد دارند از طریق زمینی به ترکیه سفر کنند و از این رو افراد زیادی روزانه در این شهر رفت و آمد می کنند که با توجه به این موضوع امکانات شهر بسیار کمتر از میزان لازم بوده و به خصوص جهت اسکان مسافرین در فصلهای پر مسافر با مشکل مواجه است.

این موضوع توجه فوری به احداث هتل و مسافرخانه های لازم و همچنین ایجاد ایستگاهی جهت ارائه اطلاعات لازم گردشگری را ایجاب می کند.

باغچه جوق

در فاصله 6 کیلومتری شهر ماکو و حدود 2 کیلومتری از سمت غرب جاده اصلی ماکو-بازرگان، روستایی به نام باغچه جوق واقع شده که غرب و جنوب آن به دامنه کوه با صفای "چرکین" و چشمه ای به نام "کلیسه" منتهی می شود. در بخش جنوب شرقی آبادی مذکور، ساختمان مجلل و تاریخی قصر باغچه جوق دیده می شود که مربوط به اواخر دوره قاجاریه و بانی آن تیمور تیموری معروف به اقبال السلطنه ماکوئی یکی از حکام مقتدر وقت و از سرداران مظفر الدین شاه بوده است.

ساختمان 2500 متري كاخ باغچه جوق در ميان باغي به مساحت 11 هكتار احداث شده و از شاهکارهای به جاي مانده از اواخر دوران قاجار است. به دليل ويژگيهاي ممتاز هنري و معماري، در سال۱۳۵۳، این اثر توسط دولت از وراث سردار خريداري و بعد از انجام تعميرات ضروري از سال ۱۳۶۴ براي بازديد عمومي آماده شد.

 

 

 

نمایی از باغچه جوق

در حياط روبروي كاخ اولين چيزي كه جلب توجه ميكند كالسكه خاك گرفته سردار و جايگاه باشكوهي است كه از آنجا براي رعيتها سخنراني ميكرده و از تراس گچبري شده، با آجرهاي رنگي و پلكاني كه از دو سو، جايگاه را به حياط متصل مي كند تشکیل شده است. ساختمان كاخ بنايي است قرينه، نيمي ايراني و نيمي فرنگي و ديوارهاي هر دو قسمت با رنگ هاي طبيعي نقاشي شده اند. نيمه ايراني با گل و بوته و زنان و مردان دوران قاجار و نيمه فرنگي با نقش كاغذ ديواري خانه هاي روسي قرن 19 و نقش و نگارهاي اروپايي تزئين شده است.

 

 

 

نمایی از باغچه جوق

طبقه اول بنا، سالن ناهارخوري است كه در نيمي از سقف آن سفرهاي ايراني با كباب و چلو و خورشت و دوغ و مردان ايراني نقاشي شده و در نيمه ديگر ميز، غذايي به سبك اروپايي با گل و شراب و شمع و زنان و مرداني فرنگي ترسيم شده است. ناهارخوري به سالن انتظار و محل پذيرش ملاقات هاي رسمي متصل است و در مركز بنا، حوضخانه اي آئينه كاري شده با ديوارهاي گچبري قرار دارد كه ساير بخش هاي كاخ، در پيرامون اين تالار مرتفع شكل گرفته اند.

راه پله ای كه از دو سوي بنا بازديدكنندگان را به اتاق خواب، دفتر كار و شاه نشين ها رهنمون مي شوند با مجسمه هايي سنگي تزئين شده اند و تمامي تالارها و اتاق هاي طبقه دوم دارای انواع و اقسام مبل ها و كمدها و ميزهايي است كه هريك حاصل هنر هنرمندان يك كشور فرنگي است. از مبلمان نئين لهستاني گرفته، تا كمدهاي منبتكاري اتريشي و مبلمان استيل فرانسوي و ميز آرايش آنالي خانم، همسر سردار و لوسترهاي برنزي و كريستال.

 

 

 

نمایی از داخل کاخ باغچه جوق

پنجره هاي رنگي، كاغذ ديواري هاي گران قيمت مخملين با طرح گل و بوته و پرده هاي اشرافي نيز، چشم هر بازديد كننده اي را خيره مي كنند. یکی از نکاتی که در مورد این کاخ بسیار ذکر شده؛ شیشه های استفاده شده در آن است که طبق گفته ها؛ بدون استفاده از هیچ ماده شیمیایی خاصیت حشره کشی دارد.

بخشي از باغ در پيرامون كاخ اصلي داراي طرحي از پيش انديشيده و تقريبا منظم و محصور است. اين محوطه توسط نرده هاي چدني زيبايي از ساير بخش هاي باغ جدا شده است كه تقريبا نقشي همچون اندروني ايفا مي كند. در بخش هايي از محوطه، آثاري از كف سازي سنگي باقي مانده است و در سمت غربي كاخ نيز نماي اصلي ساختمان حوض بيضي شكل ديده مي شود.

نماي خارجي بنا با مجسمه هاي گچي كه سردرها و نرده هاي گچي لبه بام را زينت داده اند، ساختمان سنگي يا آشپزخانه كاخ كه با سنگ هاي صيقلي و تراش خورده ساخته شده است و استخر بزرگ باغ كه جوي آبي از آن به قسمت هاي مختلف باغ جاري است از ديگر ديدني هاي باغچه جوق به حساب می آید.

قله آرارات

 

 

 

 

شاید عجیب باشد که این کوه را به ماکو نسبت دهیم. اما از آنجا که هر بیننده ای از ده ها کیلومتر قبل از رسیدن به ماکو به این قله خیره می شود، یکی از دیدنی های شهر به حساب می آید. این قله 5165 متری در خاک ترکیه قرار داشته و با داشتن برادر دوقلویی در نزدیکی خود به یکی از زیباترین قله ها بدل گشته است و قله برف گرفته آن در چهار فصل سال غروبی زیبا و با شکوه را برای ماکو به وجود آورده است.

 

دخمه فرهاد

 

 

 

دخمه فرهاد، دو اتاق تو در تو است که در دل کوه و درون صخره ای بزرگ تراشیده شده است و با راه پله ای سنگی به کوه متصل می شود و به زبان محلی به آن خانه فرهاد (فرهاد دامو)  می گویند. در ورودی آن تقریبا یک و نیم متر در دو متر و اتاق ها یکی بزرگ (تقریبا 3*4) و دیگری کوچکتر (تقریبا2*2) است؛ که با دری 1*1.5متری به هم متصلند. بر روی دیواره ها طاقچه هایی تراشیده شده است و برای روشنایی گویا از مشعل استفاده می شده است.

 

 

 

 

ورودی دخمه فرهاد


مطالب مشابه :


انواع هابیت کانی ها - 4

توصیف : آیینه ای شکل / کریستال دوقلویی شکل / کریستال های چپ و سیسمونی. آی پی




طرح برج های دوقلوی سئول + (عکس)

شرکت معماری هلندی طرح مفهومی برجهای دوقلویی با عنوان “ابر” را ارائه کرده که به سیسمونی




استان آذربايجان غربي

این قله 5165 متری در خاک ترکیه قرار داشته و با داشتن برادر دوقلویی در نزدیکی خود سیسمونی




مراقبت از نوزاد

۳ ساعت اول پس از تولد، انتقال خون از یک جنین به جنین دیگر در حاملگی دوقلویی سیسمونی تهیه




برچسب :