فيلم‌هاي خوراكي مدافعان صنعت و سلامت

 در ابتدا همه غذاها در پوشش طبيعي خود كه خداوند بر آنها نهاده بود قرار داشتند اما از آن زماني كه بشر نخستين گاز خود را بر سيب ممنوع فرود آورد، چرخه صنعت بسته‌بندي نيز به راه افتاد.

بشر اوليه دريافت كه سيب گاز زده پس از مدتي تغيير رنگ مي‌دهد و قهوه‌اي مي‌شود.  همچنين ساير مواد غذايي طبيعي نيز پس از مصرف بخشي از آن، تازگي و طراوت خود را از دست مي‌دهند. در اين جا بود كه بشر در جست‌وجوي جانشين‌هاي موثر و كارا براي پوشش‌هاي طبيعي برآمد تا تازگي مواد غذايي خود را براي مصارف بعدي حفظ كند. اما مشكل از زماني شروع شد كه بشر به بسته‌بندي‌هاي مصنوعي غيربازيافتي دست يافت. هرچند كه اين مواد در حين استفاده بسيار عالي عمل مي‌كردند اما انباشته شدن آنها در طبيعت و عدم تخريب و تجزيه شدن آنها تبديل به يك معضل جهاني شد به طوري كه نهادهاي بين‌المللي درصدد اصلاح و تعديل آن برآمدند.
به عنوان مثال در حال حاضر اتحاديه اروپا با قرار دادن ماليات بر مواد بسته‌بندي، بر آن شد تا صاحبان صنايع را به مصرف كمتر اين مواد وا دارد. اما با گسترش صنايع در اكثر كشورها، اين راه‌حل كار به جايي نمي‌برد.
مثلا در صنايع غذايي امروزي كه استفاده از مواد غذايي در حجم كوچك بسيار متداول شده، نسبت مواد غذايي به مواد بسته‌بندي تقريبا برابر شده است. بر اين اساس كارشناسان اين صنعت برآنند تا راه‌حل‌هاي موثري براي اين معضل بيابند. فيلم‌هاي خوراكي يكي از اين راه‌ حل‌هاست.
فيلم‌هاي خوراكي مي‌توانند در موارد متعددي به كار روند. مثلا مي‌توانند سطوح مواد غذايي را پوشش دهند، تركيبات مختلف را از يكديگر جدا كنند و يا به عنوان يك سد حفاظتي در برابر اكسيژن، مواد معطر، روغن يا رطوبت عمل كرده، از كيفيت مواد غذايي حفاظت كنند. همچنين اين مواد مي‌توانند حامل آنتي‌اكسيدان‌ها و آنتي‌ميكروب‌ها بوده و باعث بهبود شكل، ظاهر، ساختمان و سهولت در حمل و نقل فراورده شوند.
تركيب فيلم‌هاي خوراكي
مواد به كار رفته در فيلم‌هاي خوراكي با دو مشخصه تعريف مي‌شود. اول اينكه ماده مزبور بايد براي خوردن ايمن بوده و هيچ مشكلي براي سلامتي نداشته باشد. دوم اينكه بايد توانايي تركيب شدن با مواد تشكيل‌دهنده فيلم را براي ايجاد پلي‌مر داشته باشد.
هرچند مي‌توان بعضي از مواد غذايي را درون فيلم‌هاي خوراكي مايع فرو كرد يا آنها را با اين مواد پوشاند اما واژه فيلم خوراكي تنها به آن دسته از بسته‌بندي‌هاي خوراكي اطلاق مي‌شود كه به سطح ماده غذايي مي‌چسبد و هدف از توليد آن حفظ كيفيت ماده غذايي در همان مدت زماني است كه يك بسته‌بندي غيرخوراكي نگه مي‌دارد.
اما مسئله بسيار مهمي كه در اين فيلم‌ها بايد بدان توجه كرد محاسبه ميزان نفوذپذيري آنها نسبت به عبور گازهايي همچون بخار آب، اكسيژن، دي‌اكسيد كربن و اتيلن از يك سوي فيلم به طرف ديگر است.
البته اين ويژگي تا اندازه زيادي به طبيعت فيلم هم بستگي دارد. فيلم‌هاي خوراكي يا محلول در آب هستند يا محلول در حلال. بيشتر فيلم‌هاي محلول در آب معمولا نسبت به بخار آب نفوذپذيرتر هستند در حالي كه فيلم‌هاي محلول در حلال بهترين موانع در برابر عبور رطوبت هستند. اما در مقابل، فيلم‌هاي محلول در حلال نسبت به عبور اكسيژن نفوذپذيرترند.
پلي‌مرهايي كه فيلم‌ها را تشكيل مي‌دهند مي‌توانند از هيدرات كربن، پروتئين، چربي، موم جامد يا رزين ساخته شوند. از پلي‌مرهاي هيدرات كربني مي‌توان به انواع مختلف سلولز همچون كربوكسي متيل سلولز (CMC) و هيدروكسي پروپيل سلولز (HPC)،‌ نشاسته، دكسترين، پكتين و آلژينات‌ها اشاره كرد.
پروتئين‌هايي كه به اين منظور مصرف مي‌شوند شامل آلبومين، زئين ذرت، ايزوله پروتئين سويا، كلاژن و آب‌پنير هستند. در ميان موم‌ها نيز موم زنبور عسل و موم كارنوبا كاربرد دارند. در حالي كه تنها رزين قابل استفاده در مواد غذايي، (شلاك) shellac است.
تركيب اين مواد با هم باعث مي‌شود با پوشاندن مضرات يكديگر، فيلم كامل‌تري از آنها تهيه شود.
يك پوشش تقريبا كامل
Shellac، يكي از قديمي‌ترين مواد تهيه شده به منظور پوشش‌دهي و چسباندن مواد است. اين رزين توسط يك نوع سوسك ماده به اندازه نوك سوزن ترشح مي‌شود تا تخم‌هايش به پوست درخت بچسبند.
معمولا درختي كه مورد استفاده اين نوع سوسك قرار مي‌گيرد فيكوس بنجامين (Ficus benjamina) است كه به همين منظور در هند و تايلند كشت مي‌شود. بعد از آنكه اين نوع رزين از درخت‌ها جمع‌آوري مي‌شود براي تهيه يك ماده كه در قنادي موسوم به جلاي قنادي است استفاده مي‌شود.
از اين ماده در قنادي براي ايجاد يك ظاهر براق و صيقلي در محصولات با روكش شكلات استفاده مي‌شود. در شكلات‌هاي قالبي پس از آنكه مايع شكلات به داخل قالب‌هاي صاف و صيقلي ريخته مي‌شود بدون استفاده از مواد جلادهنده،‌ پس از سفت‌شدن و خروج از قالب، ظاهر براق و صيقلي دارد. اما شكلات‌هايي كه براي پوشش‌دهي به كار مي‌رود پس از اتمام كار، نه‌تنها فاقد ظاهر براق است بلكه مقاومت لازم را هم ندارد. به گفته بعضي از صاحبان صنايع بزرگ شكلات‌سازي،‌ خواص منحصر به فرد shellac باعث شده هماهنگي خوبي با صنعت قنادي داشته باشد. مثلا اين ماده برخلاف ساير جلادهنده‌ها، حتي در رطوبت بالا، هنگامي‌كه پوشش‌هاي بر پايه نشاسته درخشندگي خود را از دست مي‌دهند هرگز چسبنده يا مات نمي‌شود. از سوي ديگر اين ماده تقريبا به هر سطحي حتي سطوح صافي چون شيشه يا فلز مي‌چسبد. استفاده از اين ماده نه‌تنها باعث براق و صيقلي شدن ظاهر شكلات و آب‌نبات مي‌شود بلكه با افزايش زمان ماندگاري و مقاومت در برابر سائيدگي باعث حفظ كيفيت محصول‌ شده، از چسبندگي و تخريب آن در برابر رطوبت جلوگيري مي‌كند.
البته اين ماده مشكلات خاص خود را نيز دارد. مثلا اينكه براي استفاده از آن نياز به يك حلال نظير اتانول خوراكي است. هرچند اتانول موجود در سطح آب‌نبات، با قرار گرفتن آنها در معرض جريان هوا خارج مي‌شود اما ممكن است مقداري از آن باقي بماند كه اين امر مي‌تواند مشكلاتي در كيفيت محصول در زمان انبارداري ايجاد كند.
هر چند محققان در تلاشند تا انواع محلول در آب اين نوع رزين را طراحي كنند اما در حين اين تغيير بعضي از خصوصيات ويژه اين ماده ممكن است از بين برود.
معصومه سمناني
منبع:
www.foodproductdesign.com


مطالب مشابه :


ليست اعضا

كار آفرين كشت و صنعت خليج نايبند وطن رشد صنعت بازرگاني پرهام تجارت پارس




فيلم‌هاي خوراكي مدافعان صنعت و سلامت

فيلم‌هاي خوراكي مدافعان صنعت و است كه به همين منظور در هند و تايلند كشت پرهام سهولی




باغدار نمونه شهرستان گرمي با توليد ۷۰ تن محصول شليل در يك هكتار ركورد كشور را شکست

كشاورزي دانشكده هاي معتبر استان اردبيل از سال ۸۲ با تاسيس شركت كشت و صنعت و پرهام چالش




عنکبوت

بنابر این، کاربرد های آن در پزشکی و صنعت بز كشت مي‌‏دهند و سپس تار را آموز پرهام




اطلاعات پایه مهندسی

بناهايي كه منسوب و مربوط به صنعت بوده و در آنجا قطعات كوچك و براي كشت و زرع پيش بيني




انواع فاضلاب، اجزای تشکیل دهنده و انواع روش های تصفيه فاضلاب

لجن فعال از نوع كشت ميكروبي معلق با دانشگاه علم و صنعت ، دزاشیب ، رستم توسط پرهام




تغییر سهام سهامداران فعال به تفکیک شرکت ها - 18 آبان

اخبار/ گزارش و تحلیل شركت مديريت صنعت شوينده توسعه شركت پرديس پرهام كيش




عامل محرک در تاریخ

وجود ندارد و سرزمينها قابل زرع و كشت نيستند، از صنعت و دارند و باقر پرهام




امام زمان(عج) چگونه پيروز مي شود و جهان را فتح مي كند؟

بناها و صنعت و و همه كشت‌ها و زراعت‌ها کاوه پرهام سلطان مهراج




نمونه های توصیفی و تحلیلی از انقلاب های کلاسیک جهان(۲)

این معرفی نامه از طرف پرهام هرسنی آن زير كشت تنباکو،ملی شدن صنعت نفت و قیام




برچسب :