چطور پول پارو كنيم؟(نحوه سرمایه گذاری)
جام جم آنلاين: با پولهايم چكار كنم. اين يكي از مهمترين سوالهايي است كه شايد همه ما حداقل چند بار در طول زندگي (البته اگر پولي براي پسانداز باقي مانده باشد) به آن فكر كرديم كه درآمد مازاد و پسانداز خودمان را چگونه صرف كنيم. به خاطر همين دغدغه ذهني شايد اين سوال را از هر كسي كه فكر ميكنيم كاربلد است و امكان دارد بتواند به ما كمك كند، ميپرسيم.
هراز گاه به همه فرصتهايي كه جلوي ذهنمان ميگذرد فكر ميكنيم. وقتي ميبينيم يك نفر از محل خريد و فروش سكه سود خوبي به دست آورده، ناخودآگاه ذهن ما هم به آن سمت گرايش پيدا ميكند، يا وقتي ميبينيم يكي از پيشخريد خودرو سود قابل توجهي نصيبش شده، تصميم ميگيريم همين كار را با پولهاي پساندازمان بكنيم؛ اما براستي كداميك از اين گزينهها، بهترين انتخاب براي سرمايهگذاري است؟
انسان از ديرباز علاقه به ذخيره كردن داراييهايش براي روز مبادا داشته و دارد. به عبارتي بايد گفت انسان عاقل، دورانديش و آيندهنگر است. اين اتفاق فطري در دورههاي مختلف زندگي انسان رخ داده و همچنان هم ادامه دارد و حتي يافتن سرمايههاي مدفون و گنجهاي پنهان زيرخاكي، زاييده اين حس غريزي به حساب ميآيد.پس از آن كه بشر اوليه، يكجانشيني را بر كوچ كردن ترجيح داد، به فكر پسانداز هم افتاد و گزينههاي مختلفي را به عنوان فرصت سرمايهگذاري انتخاب كرد.دورهاي دام و احشام سرمايههاي آنها بود و دورهاي غلات، دورهاي نمك جاي اين دو را گرفت، اما فناپذير بودن هر كدام از اين فرصتها، آنها را به سرمايهگذاري نامطمئني تبديل كرد و آنها را واداشت به يافتن گزينههاي جديد براي سرمايهگذاري بپردازند كه پايداري بيشتري داشته باشند. اين روندها ادامه داشت تا انسان فلز اغواكننده و زردرنگ طلا را بهترين گزينه براي سرمايهگذاري دانست و بعضا بسياري از مردم همچنان به اين مورد به عنوان يك گزينه جدي فكر ميكنند و شايد اولين راهكاري است كه به ذهن بسياري از صاحبان سرمايه خطور ميكند. اما با مرور زمان و رشد و تكامل جوامع بشري و به تبع آن اقتصاد اين جوامع، فرصتهاي جديدي به عنوان گزينههاي سرمايهگذاري مطرح شدند.همان طور كه اشاره شد، سرمايهگذاري در طلا و خريد سكه يكي از سنتيترين فرصتهاي سرمايهگذاري به حساب ميآيد كه از ديرباز در جوامع مختلف بشري به عنوان يك گزينه جدي مطرح است. ارزش بالا، حجم اندك، امنيت بالا، ريسك پايين، قابليت نقدشوندگي بالا، تقاضاهاي زياد و داشتن خريداران داخلي و بينالمللي بالقوه كه در هر جاي اين كره خاكي حاضر به پرداخت وجه نقد در قبال دريافت اين فلز اغواكننده هستند، از مهمترين مزاياي جذابيت اين فلز سحرآميز محسوب ميشود.طرفداران طلا سال 86 را بسيار خوب پشت سر گذاشتند. در سكه طرح قديم اگر از نوسانات مياندورهاي آن بگذريم امسال سكهداران 35 درصد سود گرفتند، سكهاي كه ابتداي سال حدود 178 هزار تومان ارزش داشت، با رشد فزايندهاش حالا به 240 هزار تومان براي هر قطعه رسيده است. البته سرمايهگذاران اين سود قابل توجه را مديون افزايش نرخ جهاني طلا هستند؛ جايي كه هر انس طلاي زرد 24 عيار در بورس لندن از 665 دلار به 945 دلار در يك سال اخير رسيد و بالغ بر 46 درصد افزايش يافت.تحليلگران بازار طلا براي اين افزايش عجيب و بيسابقه، دلايل زير را برميشمارند:
- افزايش قيمت نفت
- افزايش تقاضاي جهاني بخصوص از سوي هند، چين و اعراب حاشيه خليجفارس
- كاهش ذخاير امريكا
- سقوط بورسهاي جهاني
- برخي ناامنيهاي سياسي در جهان
بازار طلاي تهران با توجه به گسترش ارتباطات جهاني، تمام خط و خطوط خود را از بازارهاي معتبر جهاني چون نيويورك و لندن ميگيرد و حتي افزايش عرضه سكه از سوي بانك كارگشايي چندان در كاهش التهاب قيمت آن تاثير نگذاشت.طرفداران سكه در صورتي كه طرح امامي (طرح جديد) را خريداري كرده باشند، حدود 10 درصد بيشتر از مالكان سكه طرح قديم سود بردند و با گرفتن 44 درصد بازدهي، صاحب سود سرشاري شدهاند.چراكه اين سكه در بازار تهران از حدود 153 هزار تومان به مرز 220 هزار تومان رسيد؛ هرچند در برخي روزها از مرز 230 هزار تومان هم گذشت، اما تا پايان بهمن حدود اين قيمت در بازار تهران معامله ميشد.اين بررسي نشان ميدهد آنهايي كه نيم سكه را براي سود بردن خريدند 7/42 درصد استفاده كردند و اين سكه از 78 هزار و 500 تومان به 112 هزار تومان افزايش پيدا كرد.سكهترين سال سكهبازان پيش از سال 86 براي دوستداران طرح قديم سال 83 با حدود 33 درصد بازدهي و براي هواداران طرح جديد سال 84 با 5/38 درصد بازدهي همراه بوده است. ميزان سود حاصل شده براي دارندگان سكه نيم در سالهاي 85 تا 81 به ترتيب 6/14، 31/34، 51/8، 33/25 و 9/1 درصد بود كه نشان ميدهد در سال 81 با توجه به رشد قابل توجه سكه تمام بهار، دارندگان نيمسكه سود چنداني عايدشان نشد.با اين حال، در ميان سرمايهگذاران فعال بازار طلا، يك فرق اساسي وجود دارد؛ عدهاي نگهداري و خريد سكه را ترجيح ميدهند و گروه ديگر طلاي ساخته شده كه در بين طرفداران گروه دوم خانمها جايگاه ويژهاي دارند، آنها ترجيح ميدهند در عين پس انداز و سرمايهگذاري، از امكانات زيورآلات و تزئيني آن هم استفاده كنند و لذا تمايلشان به خريد طلا بيشتر از سكه است. برعكس مردان كه ترجيح ميدهند سكه داشته باشند تا طلاي ساخته شده. در اين ميان اگر بانوان از محل دادوستد و كسر اجرت كار بابت تعويض و بهروز كردن مدل داشتههايشان ضرر نكرده باشند، از محل نگهداري اين كالاي استراتژيك خود متضرر نشدند؛ چرا كه از خريداري طلا در 6 سال اخير حدود 150درصد سود به دست آوردند، يعني به طور ميانگين سالي 25درصد سود! كه 113 درصد آن مربوط به 3 سال 86 ، 84 و 82 است. طلاي 18 عيار در بازار تهران از سال 81 تا 86 به ترتيب 32/9، 82/36، 57/8 ، 84/36 و 19/17 و 6/40 درصد افزايش قيمت را تجربه كرده و نشان داده اين فرصت سنتي همچنان گزينه قابل اتكا براي سرمايهگذاري به حساب ميآيد.
بازي كه باخت ندارد
شايد از خيليها شنيده باشيد «خاك ضرر ندارد» يا خاك بازي باخت ندارد. اين گزينه سرمايهگذاري اين روزها به دغدغه اصلي خيليها تبديل شده و خريد يك خانه يا آپارتمان كوچك كه خودشان مالك آن باشند به رويايي دست نيافتني تبديل شده است. اين مساله وقتي اهميتش دوچندان ميشود كه ببينيم قيمت مسكن سوار بر اسب افزايش قيمت تا پايان فصل پاييز پيشتازي و خود را از قدرت خريد عامه متوسط مردم دورتر كرد. براساس اطلاعات سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 85 تعداد كل خانوارهاي كشور 365/17 ميليون برآورد شده و 974/15 ميليون واحد مسكوني هم سفارش شده است و به عبارتي به ازاي هر 109 خانوار 100 واحد مسكوني وجود داشته است. با در نظر گرفتن اين مساله كه ايران يك جمعيت جوان دارد و اين گروه در حال تشكيل خانواده هستند، به متقاضيان واحدهاي مسكوني روز به روز افزوده ميشود. هرچند در سالهاي اخير نرخ توليد مسكن بيش از برنامه تدوين شده چهارم توسعه بوده و هر سال بالغ بر 10 درصد بيش از نرخ پيشبيني شده واحد مسكوني ايجاد شده، اما همچنان عطش اين تقاضا فروكش نكرده كه هيچ، هر روز هم بر آن افزوده ميشود. يك بررسي تحليلي نشان ميدهد متوسط قيمت يك متر مربع واحد مسكوني در شهر تهران به طور ميانگين از سال 70 تا 85 صعودي بوده است. براساس اين بررسي، قيمت مسكن در سال 70 تا 73 روند ملايمي را طي كرده و در سال74 به يكباره يك رشد 60 درصدي را تجربه كرده است. اين روند در سال 75 با رشد 67 درصدي ادامه مييابد. طوري كه در 2 سال 74 و 75 قيمت مسكن 3 برابر ميشود. اما در سال 76 و 77 ثبات قيمتها حاكم ميشود تا اين كه سال 78 زمين دوباره از خواب بيدار ميشود و اين روند تا سال 82 به اوج خودش ميرسد و قيمت مسكن در اين دوره به طور ميانگين 4 برابر افزايش را تجربه ميكند و دوباره سيكل آرامش در سال 82 تا 84 به بازار مسكن بازميگردد و در سال 85 ميانگين يك متر مربع واحد مسكوني در تهران از 649 هزار تومان به 831 هزار تومان ميرسد و متوسط 28 درصد بازدهي را براي سرمايهگذاران در اين صنعت به ارمغان ميآورد. اما بررسي روند رو به رشد اين فرصت سرمايهگذاري نشان ميدهد اين صنعت يك انتخاب بلندمدت است كه باز هم باخت ندارد فقط سرمايهگذاران آن بايد كمي بيشتر از ديگر فرصتهاي سرمايهگذاري براي رسيدن به سوددهي حوصله به خرج دهند. روند بازدهي در خريد مسكن نشان ميدهد از سال 77 تا 85 قيمت هر متر مربع واحد مسكوني در شهر تهران به طور ميانگين 1/0، 6/12، 3/28، 1/42، 4/50، 7/24، 6/2، 2/11 و 28 درصد رشد داشته است.
سال خوب طلا
اين بررسي نشان ميدهد معاملهگران سكه در سال 85، 8/17 درصد سال 84، 8/20 درصد سال 83، 98/32 درصد سال 82، 63/14 درصد و سال 81، 13/27 درصد بازدهي از محل خريد و نگهداري سكه طرح قديم به دست آوردند. در حالي كه متقاضيان طرح جديد (امامي) در سال 85، 47/10 درصد در سال 84، 5/38 درصد در سال 83، 29/14 درصد در سال 82، 86/19 درصد و در سال 81، 86/25 درصد سود بردند.
بورس، دوباره جان گرفت
اما اين روزها بازار يك فرصت سرمايهگذاري بيش از ديگر بازارها داغ است و اجراي اصل 44 و خصوصيسازي بازار آن را داغتر هم كرده است. بله، بورس مدرنترين بازار سرمايهگذاري عصر حاضر اين روزها حال و هواي ديگري دارد. اين بازار در سال جاري به طور ميانگين بالغ بر 60/16 درصد بازدهي براي سهامداران به ارمغان آورد و در مقايسه با سالهاي اخير روند بازدهي در آن افزايش قابل توجهي داشته است. هرچند همچون ديگر بازارها استثناهايي هم در اين بازار وجود داشته و شركتهايي بودند كه ميزان بازدهي سهام آنها حتي به 200 درصد هم رسيده است. اما اين يك استثناست و براي همه بازار صدق نميكند و بورس در سال 86 با همه ضرر و زيانش (تا لحظه تنظيم اين مطلب) حدود 17 درصد بازدهي داشته است. اين رقم پس از بازدهي 140 درصدي سال 82 كمسابقه بوده است. اين بررسي نشان ميدهد بورس در سال 85، 75/14 درصد سود و در سال 84، 8/12 درصد زيان به سهامداران رسانده است. همچنين اين بازار در سال 83، 2/13 درصد و در سال 82، 140 درصد بازدهي خيرهكننده داشت كه بعدها بسياري از كارشناسان زيان سال 84 را ناشي از رشد حبابي قيمتها در سال 82 عنوان كردند. ضمن اين كه بورس در سال 81 هم 51 درصد سود به طرفدارانش رساند.البته فرصت حال سرمايهگذاري محدود به اين 5 مورد بررسي شده نميشود و امكان فعاليتهاي ديگري مانند سپردهگذاري بلندمدت در بانكهاي دولتي و خصوصي هم وجود دارد كه صد البته بانكهاي خصوصي شرايط بهتري در پرداخت سود سالانه دارند. بانكهاي خصوصي براي حسابهاي سرمايهگذاري كوتاهمدت 16 درصد و براي بلندمدت 17 تا 18 درصد سود سالانه در نظر گرفتند؛ در حالي كه اين رقم در بانكهاي دولتي پايينتر است. در اين بين بانكهاي دولتي و خصوصي هر كدام كوشيدند با طرحهاي ويژه 3، 6 و 9 ماهه نقدينگي بيشتري به سمت خود جلب كرده و باهم رقابت كنند، اما همچنان در رقابت با بانكهاي خصوصي، با محدوديتهايي روبهرو هستند. به اوراق مشاركت هم شايد بتوان به عنوان يك فرصت نگاه كرد؛ چراكه 5/15 درصد سود پرداخت ميكند به صورت روزشمار و اصل آن هر زمان قابل دريافت از سوي بانك عامل است، اما در شرايط رقابتي شديد بانكها در حسابهاي سرمايهگذاري ويژه و بلندمدت بازدهي پايينتري دارد. در پايان بايد گفت فرصتهايي چون پيشخريد خودرو همچنان براي طرفدارانش جذابيت دارد و شركتهاي توليدكننده هم ميكوشند با ايجاد فاصله بين قيمت فروش و بازار اين جذابيت را افزايش دهند. اما اين بخش همچون دهه 70 طرفدار ندارد و پيشخريد تلفن همراه هم با حضور بخش خصوصي و گسترش ضريب نفوذ و كاهش تقاضا كمكم از رده خارج شده است.
به هر حال در هر فرصتي كه ميخواهيد سرمايهگذاري كنيد، بايد صبر داشته و تحمل زيان را هم داشته باشيد؛ چون معامله دو طرف دارد، يكي سود، يكي زيان. اگر امسال سود كرديد سعي كنيد بدون غرور براي سال آينده سرمايهگذاري كنيد. اگر هم زيان ديديد، در انتخابتان تجديدنظر كنيد يا دقت بيشتري در سرمايهگذاري به خرج دهيد، حتي ميتوانيد از فرصتهاي كم ريسك مثل بانك يا اوراق مشاركت استفاده كنيد.
مطالب مشابه :
چطور پول پارو كنيم؟(نحوه سرمایه گذاری)
هم ادامه دارد و حتي يافتن سرمايههاي مدفون و گنجهاي پنهان زيرخاكي به يافتن
نتیجه نظرسنجی
کهنسال اين مرز و بوم خواهد بود تا جويندگان اين هنر اصيل در دست يافتن به زيرخاكي:
جویندگان گنج چگونه با کاغذهای کاهی راهی سرزمین های قدیم می شوند
نبايد از اين موضوع بگذريم كه دست يافتن به طلا و جواهرات ساير اشياي زيرخاكي و عتيقه را
سه تار نوازان
کهنسال اين مرز و بوم خواهد بود تا جويندگان اين هنر اصيل در دست يافتن به زيرخاكي:
در آمدی بر سبک های نی نوازی در دوره معاصر :
کهنسال اين مرز و بوم خواهد بود تا جويندگان اين هنر اصيل در دست يافتن به زيرخاكي:
مرجعنامه موسیقی (قسمت اول)
کهنسال اين مرز و بوم خواهد بود تا جويندگان اين هنر اصيل در دست يافتن به زيرخاكي:
جزئيات استفاده خاندان هاشمي رفسنجاني از مملكت ما مردم ايران اسلامي
از اين رو پايان يافتن جنگ و منتفي ياسر هاشمي در زمينۀ قاچاق اشياء عتيقه زيرخاكي و
"جزئيات جديد از برنامه ترور محفل اصلاح طلبان " و "جزئيات فعاليت مافياي ثروت و قدرت "
از اين رو پايان يافتن جنگ و منتفي شدن ياسر هاشمي در زمينه قاچاق اشياء عتيقه زيرخاكي و
خلاصه کتاب نشت نشا!
ما بايد بتوانيم سؤال بومي طرح كنيم تا براي يافتن جواب نامشروع زيرخاكيترين
چالشهاي موجود بر سر راه كيفيت فرآورده ها در ایران
بشر در آرزوي دستيابي به آرامش و آسايش پايدار همواره در تكاپوي يافتن زيرخاكي و
برچسب :
يافتن زيرخاكي